75min brezplačnega parkiranja za stranke Peti element! Preberi več

9C291FC7-574F-4D27-9EFA-18B7D835EBAC
932DD678-CFC8-47D8-A7BC-2E6A78DAFA4E
Operacija ali konzervativno zdravljenje

Operacija kolena, da ali ne?

Pri poškodbah kolena je skoraj vedno prisotna tudi poškodba meniskusa. To je tanka hrustančno-fibrozna ploščica, vložena med stegnenico in golenico, ki ščiti sklepni hrustanec pred velikimi obremenitvami in varuje sklep pred degenerativnimi poškodbami. V primeru poškodbe meniskusa je lahko zdravljenje konservativno ali operativno.
Spela_Jaksa_PetiElement-krog
Špela Jakša

Ustanoviteljica znamke Peti element
uni. dipl. biokem., dipl. fizioterapevt

Bolečine, Rehabilitacija, Splošno
3 aprila, 2021

Čeprav je na videz hitra in preprosta operativna rešitev sprva kazala velike pozitivne učinke na zdravje kolena, v zadnjem času študije kažejo, da kirurško zdravljenje ni nič bolj učinkovito od placeba ali zdravljenja s pomočjo gibanja. Meniskus nosi več kot polovico telesne teže; ko del ali celotni meniskus operativno odstranimo, zmanjšamo zaščito sklepnega hrustanca, zato se nekaj let po poškodbi pogosto pojavi artroza kolena.

Ko začutite spremembe v kolenskem sklepu, zbadanje v kolenu, otekanje kolena ali izgubo gibljivosti, čimprej poiščite strokovno pomoč. Veliko se da narediti tudi brez operacije, s pomočjo konservativnega zdravljenja, ki poteka preko manualne terapije in gibanja.

Namen konservativnega zdravljenja je zmanjšati bolečino in izboljšati biomehaniko kolenskega sklepa na varen, nežen način, brez poseganja v telo in stranskih učinkov. V primeru, da je operacija neizogibna, pa se je potrebno nanjo dobro pripraviti. Ustrezna mišična napetost, moč in gibljivost sklepa bodo pripomogle k lažjemu in hitrejšemu okrevanju.

Kolenski sklep je največji sklep v našem telesu. Na videz enostaven, a vendar zelo zapleten. Zaradi teže zgornjega dela telesa in izjemno ohlapne sklepne ovojnice je eden najbolj izpostavljenih sklepov v telesu in je zato dovzeten za poškodbe in druge bolezni. Navadno nanj pozabimo, dokler nas z bolečino ne opomni nase.

Vaje za preprečitev poškodb v kolenu

Play Video about Oblačila

Pri lajšanju bolečin v kolenu je bistveno redno gibanje in razgibavanje sklepa. Premalo gibanja in preveč počitka namreč zmanjšuje gibljivost sklepa, moč mišic upade, vezivno tkivo pa izgubi elastičnost, zaradi česar postane koleno bolj izpostavljeno novim poškodbam, čas okrevanja pa se podaljša. Prav tako je pri lajšanju bolečin lahko učinkovita masaža, saj pospešuje proces zdravljenja, pripomore k lajšanju bolečin in izboljšuje biomehaniko kolena. Tudi kakšen kilogram preveč lahko botruje nastanku ali poslabšanju bolečin v kolenu. Telesna teža obremenjuje kolenski sklep. Vsakih 10 kilogramov dodatne teže namreč poveča pritisk na kolenski sklep za 15 kilogramov in več. Prav tako pa prekomerna telesna teža vpliva tudi na višji nivo vnetij v telesu in povečuje tveganje za nastanek osteoartritisa. Zato je skrb za zdravo telesno težo z uravnoteženo prehrano in rednim gibanjem eden ključnih elementov pri skrbi za zdravje kolen.

Čeprav se sliši skoraj preveč preprosto, lahko z rednim gibanjem in primerno izbranimi vajami, masažo in zdravo telesno težo zelo uspešno krotimo bolečino v kolenu. Če niste prepričani, kako začeti z vadbo, katere vaje so varne in katerim bi se bilo bolje izogniti, se lahko obrnete na Peti element, nekaj izbranih vaj pa si lahko ogledate.

Vabimo vas k lastnemu raziskovanju in predlagamo prebiranje preostalih člankov <tukaj>. Največja naložba je namreč investicija vase. Stopite v stik z nami sedem dni v tednu preko naših kontaktov <tukaj> in z veseljem vam bomo pomagali.

Nedrseče nogavičke na prste (zaprti model)

Vsak par naših nogavic je narejen na način, da vsem nožnim prstom omogoči največjo možno mero gibalne avtonomije in oprijema.

SOS vaje ob poškodbi kolena

Za zaključek članka predstavljamo vaje za razbremenitev kolenskega sklepa, ki lahko znatno zmanjšajo bolečine, omejitve ali neprijetnosti.

Play Video

Storite nekaj zase

Rezervirajte si uvajalno diagnostično uro z našimi strokovnjaki.

Prijavite se na prejemanje strokovnih člankov

Za vas jih pišejo fizioterapevti in kineziologi v sodelovanju z zdravniki specialisti.

"*" indicates required fields

Consent*
This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Več strokovnih člankov

Hiter in stresen tempo življenja, neustrezna telesna drža in nepravilni gibalni vzorci vodijo v fizično napetost in s tem povezane bolečine. Bolečine se lahko pojavijo v vratu, ramenih, prsni hrbtenici, od tam pa se lahko širijo tudi v okončine ali pa povzročajo glavobole, kar dodatno potencira začarani krog slabega počutja.
Napetost povzroča utesnitve, kar zmanjša dotok kisika do tkiva. Tipi tekočin v našem telesu so kri, limfa, tkivna tekočina, možgansko-hrbtna tekočina, voda v intersticiju, želodčna kislina in slina. Postopno kronično zmanjšanje pretakanja zgolj ene od zgoraj naštetih tekočin lahko pripelje do vrste različnih problemov. Za izboljšanje pretakanja je potrebno zmanjšati ali odpraviti nenehen stres.
Ustrezna vadba je pomemben del zdravega načina življenja za vse. Za ljudi s Parkinsonovo boleznijo pa je več, kot le zdrava – je bistvenega pomena za ohranjanje ravnotežja, mobilnosti in aktivnosti njihovega vsakdanjika in zadovoljivega, samostojnega življenja. Ključnega pomena za uspešno upravljanje z boleznijo je torej vzpostavitev zgodnjega in rednega vadbenega režima, ki pa mora vključevati nekaj bistvenih vsebin. Gre za vaje, ki povečujejo ali ohranjajo gibljivost in prožnost, aerobno komponento in vaje za moč.
Košarica
V vaši košarici ni izdelkov!
Nadaljujte na plačilo

Prijava na uvajanje

"*" indicates required fields

Ime in priimek
Zanimam se za:*
Število ur uvajanja:*
Časovno mi ustreza*
Označite lahko več možnosti
Hidden
Časovno mi ustreza:
Označite lahko več možnosti
*
This field is for validation purposes and should be left unchanged.