udarni valovi peti element

Manualna terapija

Obvladovanje bolečine je naša specialiteta. Uporabljamo fizioterapevtske naprave in novodobne manualne tehnike za vračanje ravnovesja in boljšo funkcijo. Pri obravnavi se obračamo tudi v živec Vagus, limfni sistem in telo vedno gledamo kot celoto.

Celostna obravnava

Zavedamo se, da je potrebno masažo za konkretne rezultate kombinirati z manualno obravnavo in drugimi vrstami terapij, saj tako na telo delujemo celostno in se ne osredotočimo zgolj na problematično območje, zato uporabljamo tudi fizioterapevtsko Tecar terapijo, medicinski laser, udarne valove in vrsto drugih tehnik. Pri nas verjamemo, da telo funkcionira celostno – vedno na telo gledamo kot enoto in vsakič znova analiziramo vpliv raznolikih telesnih segmentov in tkiv (sklepov, fascij, mišic, vezi in živčevja).

Tako ima nekdo lahko glavobole zaradi pretekle poškodbe z ramo, težave v čeljustnem sklepu zaradi težav z vratno hrbtenico in bolečine v ledvenem predelu različnih težav, ki izvirajo iz medenice (artritis, poškodbe labruma, splošna slaba gibljivost kolkov), kolen (poškodbe meniskov, strgana sprednja križna vez, patelofemuralni bolečinski sindrom) ali stopal (zvin gležnja, zlom gležnja in hallux valgus kot primer).

V sklopu manualne obravnave pri naših obravnavah uporabljamo različne tehnike, kot so:

 • terapija Tecar (Wintercare)
 • medicinski laser (Summus)
 • terapija udarnih valov – ESWT
 • manipulacija notranjih organov in njihovih sfinktrov,
 • vakuumska terapija
 • nameščanje živca Vagus
 • nevromišično pozicioniranje in miofascialne tehnike
 • terapija sprožilnih (trigger) točk
 • artikulacijske tehnike
 • mišično-energetske tehnike
 • ishemična kompresija in kinezio taping
 • individualne terapevtske vaje
TERAPIJA Z DOLGOROTRAJNIM UČINKOM

TECAR TERAPIJA

Obravnavo s tecar napravo priporočamo vsem, ki imate mišične patologije (kontrakture, nategnjene, natrgane ali strgane mišice, udarnine in edeme), težave v ramenskem sklepu (tendinitis, tenosinovitis, adhezivni kapsulitis), patologije v komolcu, zapestju in roki (epikondilitis, artroza, tendinitis, sindrom karpalnega kanala), težave kolčnega sklepa (burzitis, artroza, pubalgija), patologije v kolenskem sklepu (hondropatija, gonartroza, poškodbe ligamentov ali hrustanca) patologije v gležnju in stopalu (po zlomih, zvin gležnja, plantarni fascitis, Ahilarni tendinitis) in vse patologije v predelu hrbtenice (bolečine v križu, vratu in podobno).

Kako deluje Tecar terapija

Tecar tehnologija je poglavitnega pomena v rehabilitacijskih obravnavah, saj sproža obnovo, hitro regenerira in pomaga zmanjšati bolečino. Tecar stimulira biološke procese s pomočjo biokompatibilne obsevalne energije in intenzivno aktivira prizadet predel. V Petem elementu kombiniramo Tecar kot samostojno terapijo ali kot del priprave na gibalni proces.

Tecar terapija deluje z dovajanjem nadzorovanega izmeničnega toka elektrolitov. S tem pospešuje celične presnovne procese in uravnava tkivno fiziologijo. Tecar terapija na celičnem nivoju stimulira endogeno energijo v telesu, kar pomeni, da aktivira ione v tkivih in pospeši obnovo. Gre za odlično dopolnilo rehabilitaciji na napravah.

Rezultati Tecar terapije

Tecar terapija zmanjšuje bolečino, odpravlja težave v hrbtenici in vseh mehkih tkivih, pomaga pri poškodbah sklepov, kosti, mišic in fascij (vezivnega tkiva), odpravlja vnetja, stimulira vensko in limfno drenažo in pomaga pri zdravljenju artritisa. Tecar terapija je odlična pri vseh vrstah športnih poškodb. Tehnika skrajša trajanje okrevanja, saj se začuti takojšnje zmanjšanje bolečine in hitrejše vračanje k normalnemu stanju, kar izkoriščamo pred vadbenim procesom s čimer vam vračamo zaupanje in sposobnost ohranjanja gibljivosti.

Potek Tecar terapije

Tecar terapijo uporabljamo v sklopu naših individualnih programov ali kot samostojno terapijo. Tecar terapija močno skrajša čas rehabilitacije in zajema dve različni metodi, ki delujeta selektivno a komplementarno. Prva, kapacitivna metoda, deluje bolj na površini na mehkotkivne strukture kot so mišice, limfno-žilni sistem, vezivni sistem in podobno, medtem ko rezistivna metoda vpliva na tkiva predvsem z večjo odpornostjo kot so kosti, hrustanec in velike kite.

Tecar terapija se izvaja na golo kožo in ni primerna v obdobju nosečnosti, v primeru srčnega spodbujevalca, ob prisotnosti rakavega obolenja ali odprtih ran.

Zakaj bi izbrali Tecar terapijo

S pomočjo terapije Tecar se po poškodbah lahko v najkrajšem možnem času vrnete tako k vsakodnevnim kot športnim aktivnostim. Zmanjšanje bolečine pripomore, da lažje izvajate rehabilitacijske individualne programe, raznolika gibanja oziroma sprostimo tkiva zato, da je globoka masaža mehkega tkiva uspešnejša – vse z namenom razbremenitve in hkratnega povečanja gibljivosti v posameznem sklepu kot tudi rehidracije fascij. Tecar terapijo uporabljamo kot samostojno terapijo ali kot del vaše individualne rehabilitacijske obravnave pred gibanjem na napravah.

 

Tecar je odlična terapija v primeru bolečih vnetnih osteoartikularnih in mišičnih patologijah kot so kalcinacije, išialgije, artroze, lumbalgije in pri vseh vrstah bolečin.

MEDICINSKI LASER SUMMUS

Protibolečinska terapija z laserjem

Kdaj uporabljamo medicinski laser?

Platinum 4 medicinski laser ponuja optimalno mešanico moči, valovnih dolžin, pulzirajočih in strokovnih protokolov za zagotovitev najboljših možnih rezultatov zdravljenja, protibolečinskih terapij, obnove tkiva in celjenja. Pomaga pri blaženju vseh vrst bolečine in vnetij. Nudi nadpovprečne zmožnostmi zmanjševanja bolečine predvsem v akutni fazi poškodbe. 

Kako deluje medicinski laser?

Medicinski laser deluje s pomočjo svetlobe in termičnega (grelnega) učinka. Za terapijo se uporabljajo 4 valovne dolžine svetlobe: 650nm (pospeši površinsko celjenje), 810nm (poveča proizvodnjo celične energije ATP), 915nm (izboljša dovajanje kisika) in 980nm (izboljša krvno in limfno cirkulacijo).

Zakaj je medicinski laser Summus drugačen od drugih?

Za terapije uporabljamo laser Platinum 4, ki zagotavlja najbolj natančne protokole terapije, s čimer se skrajša čas terapij. Naprava ima oblikovane razpone moči za različne vrste bolečin in vnetij, hkrati pa vsebuje številne možnosti zdravljenja, kar v veliki meri prihrani čas in korake za nastavitev parametrov zdravljenja. Vsebuje več kot 1300 faznih protokolov zdravljenja, razvitih s strani zdravnikov.

FASCIJA

Sproščanje in manipulacija fascij

Kaj so fascije?

Fascije so vezivno tkivo, ki ovijajo del telesa, mišico ali skupino mišic in predstavljajo mišično ovojnico, ki imajo poleg mehanične opore ostalim mehko-tkivnim strukturam tudi veliko vlogo pri tekočem in nebolečem gibanju, hkrati pa imajo tudi proprioceptivno vlogo. Fascije (ovojnice) veljajo za največji sistem v človeškem telesu. Fascije so tudi pomemben element telesne drže in organiziranja gibanja. Poznamo 6 glavnih linij fascije, ki potekajo po celem telesu in povezujejo med sabo več mišičnih skupin, zato je potrebno razumeti, da je lahko bolečina po fasciji tudi prenesena (bolečina ali disfunkcija se ne izraža na mestu poškodbe, ampak drugje po facialnih linijah).

 

Kadar pride do preobremenitve posameznega dela telesa, do poškodbe mehkih tkiv, do zvinov, zlomov in/ali operativnih posegov lahko pride do okvare drsenja kolagenskih plasti v globoki fasciji. Logično sosledje je faza kompenzacije gibanja, kar privede do konstantne bolečine ali razvoj mehanične nepravilnosti v sklepih in mišicah. Vzroki za nastanek adhezij oziroma zlepljenosti v fasciji so mehanični (kot so zlomi, zvini, multi-travme, pretirana uporaba telesa, slaba drža, položaj med delom, športna aktivnost), fizični (psihološki: depresije, stres, anksioznost; termični: povišana temperatura, mraz, vlažnost) ali kemični (dehidracija, pomankanje vitaminov/mineralov, preveč hrane, zastrupljena hrana, infekcije, hormonsko neravnovesje, metabolni procesi,.).

Elastičnost in sproščanje fascije

Fascija je elastična, do določene stopnje tudi plastična (jo lahko spreminjamo). Ko le ta ne drsi več, pride do povečane otrdelosti, nekoordiniranega delovanja v mišicah in bolečine. S tehniko manipulacije fascij vplivamo na omenjene miofascialne enote. Manipulacija fascij je sicer boleča terapija, ki pa prinese dokaj hitre rezultate. Z manipulacijo posamezne točke povzročamo lokalno vnetje. Posledično pride do drsenja plasti v globoki fasciji in bolj koordiniranega gibanja, povečanja proprioceptivnega občutka in zmanjšanja bolečine v položaju ali med gibanjem. Pri sproščanju fascij si lahko pomagamo s posebnimi nastavki terapije Tecar za lažjo sprostitev in hitrejše pridobivanje viskoelastičnih lastnosti fascije.

Za koga je sproščanje fascij primerno?

Sproščanje fascije priporočamo vsem, ki želite zmanjšati bolečino v mišično-skeletnem sistemu, želite izboljšati gibljivost in funkcijo v sklepih, želite izboljšati držo, želite izboljšati ali popraviti biomehanične vzorce, imate brazgotine (operativne ali ne operativne), ste kadarkoli imeli zlome, izpahe ali zvine, imate nepojasnjene bolečine v mišično-skeletnem sistemu, ste primorani biti dlje časa v prisilnih držah ali želite izboljšati vaše športne rezultate. Pri sproščanju fascij kombiniramo terapijo Tecar.

EMS UDARNI VALOVI

Udarni globinski valovi

Kdaj uporabljamo UGV terapijo?

Terapija z udarnimi globinskimi valovi predstavlja neinvazivno zdravljenje kroničnih in akutnih vnetnih sprememb v mišično-skeletnem sistemu. 

Kako delujejo udarni valovi?

Uporablja se klinično preverjene učinke pulznega delovanja visoko energijskih valov, ki jih nanašamo s pomočjo udarne pištole lokalno na obolelo mesto. V tkivo prehaja akustični val, ki omogoča fiziološke spremembe, pospešuje zdravljenje in obnovo.

Aplikacija povzroči hiperstimulacijsko analgezijo in mehanotransdukcijo (sprememba mehanskega dražljaja v elektrokemične signale v celici), ki aktivira celico k pospešeni obnovi in delitvi. 

Terapija z udarnimi valovi zmanjša bolečino, uravnava vnetni proces, spodbudi aktivnost matičnih celic, kar pa izboljša celjenje tkivu.

Dodatni učinki udarnih valov

Terapija z udarnimi valovi omogoča preko sonde:

– povečan pretok krvi in limfe,
– izboljša prepustnost celičnih membran,
– krepi vezivno tkivo,
– poveča proizvodnjo rastnih faktorjev,
– vsebuje antibakterijski in protivnetni odziv,
– izboljša proliferacijo matičnih celic.

Terapija z udarnimi valovi se uporablja pri poškodbah in bolezenskih stanjih in daje odlične rezultate zdravljenja pri slednjih poškodbah in boleznih:
– trn v peti (spina calcanei),
– plantarni fasciitis,
– trohanterni burzitis,
– patelarna tendopatija,
– kalcinacije v sklepih,
– teniški komolec in golf komolec (epikondilitis),
– utesnitveni sindrom – impingement,
– kronično boleče trigger točke v mišici,
– sindrom karpalnega kanala,
– vnetja narastišč mišic (tendinitisi ter tendinoze).

WINTECARE TECAR

Tecar terapija

Kaj je tecar terapija?

Tecar terapija oziroma Tecar aparat deluje kot stimulator bioloških procesov. Tecar terapija je inovativna terapija, ki sproža naravne in obnavljalne procese. 

Kako deluje tecar terapija?

Tecar zajema dve različni metodi, ki delujeta komplementarno in selektivno. Prva, kapacitivna metoda, deluje na mehkotkivne strukture (mišice, limfno-žilni sistem, idr.), medtem ko rezistivna metoda vpliva na tkiva z večjo odpornostjo (kosti, hrustanec, velike kite).

Kdaj se tecar priporoča?

Tecar učinkuje že po prvi terapiji pri vseh poškodbah:
– hrbtenice
– mišic
– kolena, kolka, komolca, zapestja, gležnja, rame, stopala

Tecar pomaga tudi pri bolečih vnetnih osteoartikularnih in mišičnih patologijah kot so:
– kalcinacije
– išialgije
– artroze
– lumbalgije

Tecar je posebej prijazen do karbonskih materialov, kateri se ne segrevajo, zato lahko tudi takšnim pacientom pomagamo do hitrejšega okrevanja.

MANUALNA TERAPIJA

Manualna obravnava ali terapija

Kaj je manualna terapija?

Manualna terapija je izredno učinkovitita metoda zdravljenja. Tehnike manualne terapije predstavljajo eno izmed najbolj uspešnih oblik zdravljenja sprememb gibalnega sistema, ki so posledica obrabnih sprememb, preobremenjenosti, prisiljene drže in stresa. 

Potek manualne terapije

Ob prvem pregledu terapevt opravi pregled medicinske dokumentacije, nevrološki in manualni pregled, oceno praga bolečine, telesne drže in gibalnih sposobnosti. Glede na oceno pregleda določi število terapij, ki vam jih svetuje, kar zajema mehke, ročne tehnike zdravljenja, s katerimi manualni terapevt vpliva na vzroke težav in jih poskuša odpraviti.

Za koga je manualna terapija primerna?

Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije naj bi vsak človek vsaj enkrat v življenju imel težave, povezane s hrbtenico. Večino teh stanj je možno s tehnikami manualne medicine uspešno zdraviti ali celo odpraviti.

Naročanja in odpovedi

Za terapevtske masaže, manualne obravnave in ostale terapije vas prosimo, da nam svoje želje in rezervacije zaradi zasedenosti posredujete vsaj teden dni pred želenim tretmajem. Prosimo vas, da ob rezervaciji navedete svoje osebne podatke in kontaktno telefonsko številko. Stranka ob prvem prihodu prejme uporabniško ime in geslo s pomočjo katerega dostopa do aplikacije Peti element in lahko spremlja rezervacije. Rezervacije ureja terapevt, stranka pa sama skrbi za pravočasne odjave. V primeru brezplačne odpovedi rezervacije tako sporočite vsaj 24 ur pred dogovorjenim terminom. 

Nakupovalna košarica

Prijava na manualno obravnavo

"*" indicates required fields

Ime in priimek
Zanimam se za:*
Število ur uvajanja:*
Časovno mi ustreza:*
Označite lahko več možnosti
This field is for validation purposes and should be left unchanged.