75min brezplačnega parkiranja za stranke Peti element! Preberi več

9C291FC7-574F-4D27-9EFA-18B7D835EBAC
932DD678-CFC8-47D8-A7BC-2E6A78DAFA4E

Pogosta vprašanja

Edit Content
Kako opravim rezervacijo skupinske vadbe v studiu Peti element?

Za obiskovanje skupinskih programov v studiu potrebujete naloženo aplikacijo, Peti element studio, na svoj pametni telefon. Na recepciji pridobite uporabniško ime in geslo, demonstriramo vam izvrševanje rezervacije, prijave in odjave. Upravljanje s prijavami in odjavami je mogoče le takrat, ko imate kupljeno karto in veljavno letno vpisnino.

Kdaj je odjava od rezervacije skupinske vadbe brezplačna?

Brezplačna odjava od skupinske vadbe je mogoča do 12 ur pred pričetkom programa. Če se odjavite kasneje, se obisk zaračuna po veljavnem ceniku. Odjave od rezerviranih vadb nadzorujete sami preko aplikacije Peti element studio.

Kako opravim rezervacijo individualne vadbe ali manualne obravnave v studiu Peti element?

 
Za obiskovanje individualni vadb in manualnih obravnav potrebujete sprotno usklajevanje z izbranim inštruktorjem ali terapevtom oziroma recepcijo. 

Kdaj je odjava od rezervacija individualne vadbe ali manualne obravnave brezplačna?

Brezplačna odjava od individualne vadbe ali manualne obravnave je mogoča do 24 ur pred pričetkom programa. Če se odjavite kasneje, se obisk zaračuna po veljavnem ceniku. Odjave od rezerviranih vadb usklajujete preko recepcije Peti element.

Kako opravim rezervacijo skupinske vadbe na lokacijah Peti element?

Za obiskovanje skupinskih programov na katerikoli lokaciji se je potrebno naročiti preko recepcije, da si rezervirate mesto. Aplikacija Peti element studio je namenjena izključno strankam v studiu.

Kako je s pripomočki v studiu ali na lokacijah?

V studiu ne potrebujete ničesar, vse blazine, pripomočki in naprave, so na voljo za vas. Redno jih razkužujemo in skrbimo za higieno. Na lokacijah potrebujete svojo talno blazino in pripomočke po navodilih inštruktorja, kar usklajujete sproti.

Kako je z uporabo športnega obuvala pri programih?

Na nobenem programu, ki jih izvajamo, ne potrebujete nikakršnega obuvala. Potrebujete nogavičke. Priporočamo nogavičke z nedrsečim podplatom.

Kako je s parkiranjem pred studijem Peti element?

Parkiranje pred studijem Peti element je možno na plačljivem parkirišču. Neodvisno od časa prihoda, je parkirišče pred studijem vedno na voljo. Prvih 70 minut vam poravna Peti element. Na recepciji studia imamo napravo za potrjevanje parkirnih kartic, zato po končani obravnavi takoj potrdite parkirni listek. Po potrditvi imate 15 minut za zapustitev parkirnega mesta. Svetujemo prihod na obravnavo do maksimalno pet minut pred začetkom. Obisk blagajne na parkirišču, v primeru potrditve do 70 minut, ni potreben. Le zapustite parkirišče in potrjeno kartico vstavite za izstop pri zapornicah.

Kaj če zamudim časovni okvir 70 minut?

Studio Peti element z nakupom karte in poravnano letno vpisnino, krije strošek vsakokratnega prihoda na katerikoli program, parkiranje do 70 minut. Če v studio pridete prehitro ali zamudite časovni okvir 70 minut, potem kartico kljub temu potrdite na napravi za potrjevanje kartic, ki se nahaja na recepciji. S tem pokrijemo prvih 70 minut parkirišča. Po potrditvi kartice se nato odpravite do blagajne na parkirišču, ki se nahaja zunaj, pri zapornicah parkirišča in tam poravnate dodaten strošek parkiranja, ki je nastal. Od 71 minute do 120 minut parkiranja pred studijem Peti element je dodaten strošek 1€.

Kako vstopam v studio Peti element?

 
Po prvi uvajalni uri dobiti Peti element kartico, kodirano na vaše ime, ki ob prihodu samodejno odšteje obisk. Uporaba kartic Peti element je ua vse obiskovalce programov studia obvezna. Ob urejeni rezervaciji, aktivni letni vpisnini in veljavni aktualni karti, vam kartica Peti element samodejno odpira vrata studia. Le naslonite jo na čitalec domofona studia. Vstop je samodejno mogoč 20 minut pred pričetkom rezervirane ure in 10 minut po začetku ure (če zamudite). Vstop izven tega časovnega okvirja glede na vašo rezervacijo pa je mogoč le s pritiskom na zvonec domofona.

Edit Content
Kakšna je razlika med STOTT PILATES® metodo in GYROTONICOM®?

STOTT PILATES je vadbeni režim, ki temelji na krepitvi in pretežno lienarnem gibanju. Za vadbo pilatesa se uporabljajo naprave reformer in vertikalni okvirji, katerih izhodišče je krepitev s pomočjo vzmeti. Gre za odličen vadbeni sistem za povečevanje moči, kontrole in v izogib mišičnim šibkostim. GYROTONIC je tehnika, ki temelji na sestavljenih gibanjih v vseh smereh (3D gibanju) in temelji na povečevanju gibljivosti in artikulaciji hrbtenice. Za vadbo se uporabljajo naprave pulley tower (stolp), katerih izhodišče je razbremenitev s pomočjo škripčevja in zank. Gre za odličen način treniranja s podporo v vseh smereh, krepitev v razbremenitvi in stimulacija mišic pri rezličnih silah, neposredno pa je tehnika namenjena raztezanju in povečevanju obsega gibljivosti v sklepih.

Kakšna je razlika med STOTT PILATES® metodo in drugimi tehnikam pilatesa?

STOTT PILATES metoda je šola pilatesa, ki predstavlja sodoben pristop h originalni vadbeni metodi. Gre za nadgradnjo h klasičnem pilatesu, saj vključuje vse aspekte sodobne vadbene znanosti in rehabilitacijske principe ter izključuje kontraindicirane gibe. Izhaja iz petih osnovnih principov, ki predstavljajo optimalni izkoristek vseh mišičnih sistemov in posledično telesa uči kvalitetne podpore v vsakdanjem življenju ali pred aktivnostjo. Neprestano upošteva sodobne raziskave, ki se razvijajo na področju rehabilitacije hrbtenice in vrhunskega športa. Zagovarja nevtralni položaj hrbtenice in pozornost usmerja na ravnotežje okoli sklepov z velikim poudarkom na stabilizaciji lopatic in periferni mobilnosti. Med drugim omogoča veliko prilagojenih vaj, ki zadostujejo različnim telesnim skupinam in zmožnostim posameznika.

Kakšne rezultate lahko pričakujem od redne vadbe STOTT PILATESA?

Pričakujete lahko povečano moč, gibljivost, mobilnost, ravnotežje in večjo kontrolo telesa. Hkrati tudi zmanjšanje bolečin v hrbtenici ter drugih sklepih in splošno boljše počutje. Ker pilates deluje neposredno na mišice trupa, lahko pričakujete tudi zmanjšanje obsega pasu, oblikovanje celotnega telesa in splošno večjo čvrstost.

Kakšne rezultate lahko pričakujem od redne vadbe GYROTONICA?

Pričakujete lahko občutek razbremenjenosti, bolj pokončno držo, povečano mobilnost, ravnotežje in večjo kontrolo mišic trupa. Ker tehnika dela v razbremenitvi, lahko pričakujete zmanjšanje bolečin v sklepih in poravnano hrbtenico.

Kdaj lahko pričakujem prve rezultate?

Povprečno aktivna oseba, ki izvaja vadbo dva- do trikrat tedensko, bo prve rezultate opazila po 10–12 urah. Predvsem je odvisno od posameznikovega telesnega tipa ter drugih dejavnikov, kot so število ur, ki jih oseba opravi v enem tednu, ali oseba obiskuje individualne ali skupinske ure, ali se udeležuje še kakšnih dodatnih fizičnih aktivnosti ter ali je poškodovana. Če oseba vadbo izvaja enkrat tedensko bodo rezultati vidni kasneje, obvezna pa je redna vsaj nekaj mesečna praksa.

Ali lahko izvajam vadbe kljub bolečinam v hrbtenici?

Čeprav je vedno priporočljivo, da se pred začetkom vadbe posvetujete s svojim zdravnikom, so vadbe, ki jih izvajamo prilagojene in kontrolirane, brez nenadnih, hitrih gibov, ki bi lahko privedli do dodatne poškodb. Toliko pomembneje je, da vadite s kvalificiranim inštruktorjem, da zagotovite pravilne in nadzorovane gibe. Izkušen inštruktor bo prilagodil vaje, ki bodo zadostile vašim potrebam, a vas bodo kljub vsemu izzvale. Če vadite redno, po priporočilih, boste nedvomno opazili pozitivne rezultate, kot so zmanjšanje bolečin v hrbtenici, večja mobilnost in boljša drža.

Ali je poleg STOTT PILATESA in GYROTONICA priporočljiva še kakšna rekreacija?

Obe tehniki sta mišično-skeletni kondicijski program. Najprimerneje ju je kombinirati s srčno-žilnim aerobnim treningom (hoja, plavanje). STOTT PILATES in GYROTONIC sta tudi odlično dopolnilo različnim treningom z utežmi.

Ali lahko z redno prakso teh vadb shujšam?

Naši programi so odlično dopolnilo pri celotnem shujševalnem procesu. Izguba teže se namreč začne, ko začnemo uživati manj kalorij, kot jih porabimo. Najuspešnejši in zdrav način za izgubo telesne teže je načrt vadbe, ki vsebuje aerobni trening v povezavi s treningom za povečevanje moči, kot sta core bar in core bar reformer ter uravnotežena prehrana. Aerobna vadba namreč omogoča dodatne prednosti, kot je boljša povezava med telesom in umom, boljša drža, gibkost in telesna funkcionalnosti.

V čem je pilates drugačen od treningov v fitnesu in drugih športov?

Pilates vaje se izvajajo po vseh ravninah gibanja z inearnimi gibi, upor vzmeti pri napravah za pilates je bolj podoben mišičnemu krčenju kot uporaba uteži, poudarek je na mišičnem koncentričnem/ekscentričnem krčenju, kar preprečuje poškodbe, pilates je način vadbe, ki se prilagaja glede na potrebe, pri treningu pilatesa je poudarek na mišični vzpostavitvi ravnotežja okoli sklepov, pilates popravlja pretrenirane mišične skupine ter mišične nesimetrije, ki pogosto vodijo v poškodbe, pilates uravnava moč z gibljivostjo (v pomoč preprečevanju poškodb in učinkovitejšega gibanja), trenenigi pilatesa omogočajo lepšo držo ter boljše telesno zavedanje, treningi z utežmi in pilates se lahko združita v vaš program rekreacije in se odlično dopolnjujeta.

Ali je pilates podoben jogi?

V nekaterih pogledih je pilates res podoben jogi. Obe metodi se štejeta kot tehniki, ki upoštevata povezavo med telesom in duhom, in obe poudarjata globoko dihanje ter tekoče, dolgo gibanje, ki uporablja telesno in miselno povezavo. Razlika je predvsem v tem, da joga omogoča prehajanje iz enega statičnega položaj v drugega, pilates pa spodbuja tekoče prehode prek serije gibov, ki so bolj dinamični, sistematični in anatomsko skladni z uporabo pripomočkov, ki dajejo upor. Bistvo treningov pilatesa je krepitev mišic, ki so odgovorne za držo telesa in pridobivanje optimalno funkcionalnega telesa.

Ali z rednim treningom teh vadb lahko res zrastem?

Vse vaje zahtevajo popolno koncentracijo na dihanje in gibanje, zato marsikdo začuti svoje telo drugače, bolj poglobljeno. Posamezniki z redno vadbo zrastejo mentalno in duhovno. S krepitvijo telesnih mišic se posamezniki naučijo ohraniti dobro držo in imajo zato občutek, da zrastejo. Ker se lepše držimo, se lahko pri meritvah višine dejansko vidi razlika.

Ali lahko dosežem enake rezultate z vadbo na napravah kot na blazinah?

Vadba na blazinah je zelo uporaben način rekreacije, saj jo lahko izvajate kjerkoli. Vendar je vadba na napravah učinkovitejša in natančnejša, saj naprava omogoča bolj specifična gibanja, večjo kontrolo in bolj koncentrirano aktivnost na želenem predelu telesa.

Kaj je reformer in zakaj se uporabljajo vzmeti?

Reformer je osnovna naprava za pilates, ki se uporablja za izvajanje pilates vaj. Njen sestavni del so vzmeti, ki v primerjavi z utežmi mehansko pravilneje krepijo ter biomehansko manj obremenjujejo sklepe in mišična tkiva. Vzmeti omogočajo postopen upor, medtem ko se mišice krčijo, kar zagotavlja pravilno delovanje posameznih mišičnih skupin. Doseže se večji upor pri mišični maksimalni kontrakciji in manj upora pri zaključevanju gibanja in kontrakcije, kar omogoča manj napetosti na ligamente in vezi. Preko reformerja potekajo tudi vrvi, ki omogočajo večji obseg tekočega gibanja.

Kaj pomeni oznaka V2 max reformer?

Reformer V2 max je reformer z vertikalnim ogrodjem. Gibljive vzmeti, spremenljive višine, neskončni vir prilagoditev vaj pilatesa in izziv vsakomur. Gre za novo in revolucionarno napravo, zelo priljubljeno v tujini in sedaj jo prezentiramo in uporabljamo tudi pri nas.

Kakšne so prednosti vadbe na napravah?

Vadba na naprava je zelo dinamična in drugačna. Z variacijami posnema stotine vaj, brez neposredne obremenitve na sklepne sisteme. Vadba na napravah omogoča prilagajanje vaj za vsakogar s poškodbo ali stanjem, ki potrebuje rehabilitacijo, saj omogoča gibanja v vse smeri. Primerna je za različne posameznike z različnimi potrebami od rehabilitacije do vrhunskega atleta. Vadba na napravah spodbuja uravnoteženo moč in gibljivost telesa, omogoča koncentrično in ekscentrično mišično krčenje (upor pri izvajanju giba v obe smeri), popolno mišično-kostno obravnavo (mišična in telesna poravnava) ter stabilnost trupa s periferno mobilnostjo.

Kaj moram imeti s seboj na vadbi?

Na vadbo je priporočljivo, da prinesete vodo in brisačo za talno blazino. Oblecite udobno športno oblačilo, športnih obuval ne potrebujete. Na skupinskih in individualnih vadbah ste lahko bosi ali v nogavicah.

Koliko časa pred začetkom vadbe naj pridem v studio?

Predlagamo, da v studio pridete 10 minut pred začetkom vadbe. Tako se lahko na svojo vadbo pripravite v miru.

Ali lahko pripomočke v pilates studiu tudi kupim?

Vse pripomočke in naprave, ki jih uporabljate v našem studiu, je mogoče kupiti. Za informacije se obrnite na recepcijo.

Kako se je pilates sploh razvil?

Pilates je izumil Joseph Pilates in predstavlja mind-body vadbeni sistem za krepitev šibkih in nadgradnjo močnih sistemov v telesu. Pilates (1880-1967) je bil gimnastičar, potapljač in profesionalni boksar, ki je naredil svoj prvi korak k novodobni vadbi v Angliji med prvo svetovno vojno. Vpoklican v internacijsko taborišče je, medtem izobraženi zdravstveni strežnik, razvil serije različnih vaj in inovativnih vadbenih naprav kot pomoč vojnim zapornikom pri ponovnem pridobivanju moči in mobilnosti.

Edit Content
Kaj pomeni kratica MFP?

MFP pomeni miofascialno programiranje. Gre za opis izobraževanja, ki uči osnovna načela varne vaje, inovativne vaje in njihovo programiranje glede na posamezno fascialno linijo, potek mišic, telesno držo in želene cilje za posamezno gibanje. MFP je skupek znanja, ki ga pridobivamo od leta 2004 dalje in zajema fizioterapijo, kineziologijo, pilates, gyrokinesis in ostale gibalne prakse za boljši gibalni izkupiček.

Kdo se lahko prijavi na MFP za strokovne kadre?

Na izobraževanje MFP se lahko prijavi vsak. Rekreativec, ki želi dodatno razumevanje optimalnega gibanja zase ali strokovni kader, ki želi boljša izhodišča za programiranje vadbenih protokolov. Primeren je za fizioterapevte, manualne terapevte, kineziologe in trenerje, inštruktorje oziroma tiste, ki želijo bolje razumeti izbiro posameznega gibalnega orodja za optimizacijo gibalnih vzorcev v izogib kompenzacijam.

Ali z MFP pridobim strokovno izobrazbo?

MFP je specializirano izobraževanje, ki je namenjeno za dodatna znanja. Z udeležbo na MFP izobraževanju ne pridobite strokovne izobrazbe in s končanjem MFP izobraževanja ne pridobite usposobljenosti. Za usposobljenost na področju športa potrebujete izobrazbo (Fakulteta za šport, Zdravstvena fakulteta itd) ali zaključen ustrezen tečaj (preko OKS, kot je športna rekreacija).

Ali je ima MFP izobraževanje svojo pisno literaturo?

Seveda. Za MFP izobraževanje imamo dva avtorska učbenika. Posamezna pisna literatura vsebuje avtorske vaje, devet osnovnih načel in usmeritve vezane na programiranje vadbenih izhodišč. MFP izobraževanje se ne usmerja na koreografijo ampak na možne prilagoditve glede na posameznika. Učimo način razmišljanja in ne koreografije. Poleg dveh strokovnih avtorskih knjig, za izobraževanje uporabljamo tudi anatomske kartice, ki so vključene v strošku pisnega materiala, ki stane 155€.

Kakšne prednosti imajo udeleženci MFP izobraževanja?

Vsi udeleženci lahko koristijo vse storitve studia Peti element v živo, z 10% popustom. Ustanovimo tudi zaprto FB skupino za udeležence, kjer si izmenjujemo mnenja in informacije, hkrati pa se udeleženci po izobraževanju lahko 2× brezplačno sestanejo v studiu in ponavljajo. Za vse udeležence MFP izobraževanja so mentorske ure opredeljene v ceniku znižane za 15%.

Ali je po izobraževanju MFP izpit obvezen?

Ne. MFP izobraževanja se lahko udeležite brez obveznosti za končanje izpita. Lahko ga koristite izključno za znanje, brez potreben po pridobitvi naziva MFP strokovni kader.

Kako zgleda MFP izpit?

MFP izpit je sestavljen iz teoretičnega in praktičnega dela. Posamezni del traja 60 minut, skupaj traja dve uri. Teoretični izpit je sestavljeni iz raznolikih vprašanj izbirnega tipa iz vaj, anatomskih vprašanj in dveh esejskih vprašanj. Praktičnih del je sestavljen iz telesne analize, povzetka ugotovljenega, vodenja osnovnih načel in osem do dvanajst vaj glede na ugotovljene telesne značilnosti. Po končanem uradnem delu izpita strokovna komisija poda uradno povratno informacijo o usmeritvah za vaše nadaljnjo delo.

Koliko časa od zaključenega MFP tečaja moram narediti izpit?

Izpit je zaželeno, da ga opravljate od pol leta do enega leta po končanem izobraževanju ali prej (priporočljivo). Brez končanega izpita, ne pridobite certifikat o opravljenem MFP izobraževanju in ne pridobite naziva MFP strokovni kader. Izpit stane 100€ in se za termin dogovarjate individualno.

Kdo MFP izobraževanje vodi?

 
Izobraževanje vodijo izključno posamezniki z izkušnjami, ustrezno formalno izobrazbo in specialnimi znanji, s čimer zagotovimo kvaliteten nivo znanja in visoko uporabno vrednostjo. 

Košarica0
V vaši košarici ni izdelkov!
Nadaljujte na plačilo