bronasti paket

Preprečite izgorelost, napolnite baterije in povečajte cirkulacijo

Spela_Jaksa_PetiElement-krog
Špela Jakša

Ustanoviteljica znamke Peti element
uni. dipl. biokem., dipl. fizioterapevt

Ali imate kdaj občutek, da ste nenehno utrujeni? Ne glede na to, koliko spite ali počivate, ste neprestano izčrpani, brez energije in brez motivacije za opravljanje tudi najbolj enostavnih vsakodnevnih nalog. Opažate težave z osredotočanjem, zmedenostjo in kratkoročnim spominom, poleg tega pa vas bolijo glava, mišice, nemirna je tudi prebava in pogosto se vas lotevajo bolezni. Opisani simptomi vas pehajo v občutke brezupa in nemoči, začnete se izogibati tudi družbi in interesom, ki vas sicer veselijo.
Hrana, Nenalezljive kronične bolezni, Patologije
14 septembra, 2023

Vse našteto lahko pomeni izgorelost, v sodobnem tempu vse pogostejšo diagnozo. V sledečem članku vam zaupamo, kakšno vlogo imata pri tem krvni in limfni obtok ter kako se z njuno pomočjo izviti iz začaranega kroga izgorelosti in opisanih simptomov ali pa jih še pravočasno preprečiti.

Oglejte si strokovno predavanje na omenjeno tematiko

Kje tiči vzrok za kronično pomanjkanje energije

Najpogostejše asociacije, ki se navezujejo na izgorelost, so povezane z delom in stresnimi službenimi pogoji. Skozi tehnološki, informacijski in družbeni razvoj postajajo meje med službo in ostalimi področji življenja zabrisane, kar lahko potencira nastale težave. Okolje, nasičeno s stresnimi situacijami ter napetimi urniki, polno odkritih in skritih strupov, katerim smo ves čas izpostavljeni, predstavlja številne dodatne možnosti za razvoj neželenih neravnovesij, kopičenje odpadnih snovi in toksinov. S pomanjkanjem gibanja, spanja in neustrezno prehrano se upočasnjuje prekrvljenost telesa, s tem pa vsi ključni fiziološki procesi. Telo postane bolj dovzetno za bolezni in težave se pričnejo izražati navzven.

Stresu se da izogniti le deloma, zato je nujno potrebno, da ga znamo ustrezno obvladovati, veliko pa igra izbira vsakodnevnih navad (kava, alkohol, prehrana z visokim glikemičnim indeksom, prepozni obroki, premalo hranil, dehidracija in redno uživanje antibiotikov in podobno). Telo ima neverjetno sposobnost, da se uspešno spopada z vsemi predstavljenimi izzivi, vendar pa mu moramo v ta namen zagotoviti čim boljše pogoje.

Posledice slabe cirkulacije – limfne in krvne

Krvni in limfni obtok sta ključna sistema za oskrbo telesa s hranili, kisikom ter za odstranjevanje odpadnih snovi. Napake v delovanju teh dveh sistemov lahko vplivajo na energijsko raven in splošno počutje. V nadaljevanju so opisani načini, kako slab krvni in limfni obtok vplivata na kronično utrujenost:

 • Pomanjkanje kisika: Slab krvni obtok lahko zmanjša pretok kisika v telesne celice. To lahko privede do občutka utrujenosti in zmanjšane energijske ravni, saj celice nujno potrebujejo kisik za proizvodnjo energije.
 • Kopičenje toksinov: Slab limfni obtok lahko povzroči kopičenje odpadnih metabolitov in toksinov v telesu. To lahko privede do občutka utrujenosti in povečane občutljivosti na bolezni.
 • Otekanje in bolečine: Slab limfni obtok lahko povzroči otekanje in bolečine v okončinah, kar lahko vpliva na splošno počutje in gibljivost.
 • Motnje spanja: Slaba cirkulacija lahko povzroči tudi težave s spanjem. Posledice slabe spalne rutine so lahko drastične, čeprav jih pogosto podcenjujemo.
 • Slaba prebava in posledično prenos hranil do celic: Slaba prekrvavitev prebavnega sistema lahko povzroči prebavne težave, kot so zaprtje, napenjanje in bolečine v trebuhu, kar lahko vpliva na splošno počutje.
 • Povečan stres: Kronična utrujenost zaradi slabega krvnega in limfnega obtoka lahko poveča stresno raven, saj telesu primanjkuje energije za soočanje s stresom.
 • Zmanjšana imunost: Slab krvni obtok lahko oslabi imunski sistem, kar lahko poveča tveganje za pogoste okužbe.

Kako napolniti baterije in povečati cirkulacijo

Želim si, da bi bila rešitev za pomanjkanje energije tako enostavna kot je več spanja. Pa vendar na krvni in limfni obtok vpliva mnogo različnih dejavnikov. Zagotavljanje pogojev, potrebnih za optimalen prenos tekočin, pomembnih hranil, vitaminov in mineralov, ki zagotavljajo telesu obnovo in regeneracijo, ter hkrati za čiščenje odpadnih metabolitov, ki jih telo več ne potrebuje, je odvisno od komponent, ki jih naštejem v nadaljevanju. Vsaka od teh predstavlja delček sestavljanke, ki skupaj vodijo v pozitivne spremembe:

Oglejte si strokovno predavanje na omenjeno tematiko

Toplota, sonce in savna

Telesni odgovor dovajanju toplote je instantno kratkotrajno širjenje krvnih žil oz. vazodilatacija. Ta način termoregulacije lahko izboljša pretok krvi s pomembnimi hranili do celic in hitrejše odplavljanje odpadnih snovi. Telo je najpogosteje izpostavljeno toploti zunaj na toplem ozračju, na sončni svetlobi, med gibanjem ali v savni.

Savno in njene pozitivne učinke za zdravje ljudje koristimo že od davne preteklosti, sčasoma pa mehanizem njenega delovanja na telo dobiva tudi neizpodbitno znanstveno podlago. Pozitivni učinki savne vključujejo izboljšanje krvne in limfne prekrvavitve ter mitohodrijskega zdravja celic, spodbujanje izločanja težkih kovin, krepitev imunskega sistema (z večanjem števila belih krvničk), izboljšanje občutljivosti za inzulin, poleg tega pa je s savno povezano zmanjšano tveganje za bolezni, kot so demenca, Alzheimerjeva bolezen, gripa in še bi lahko naštevali.

Povečajte cirkulacijo z gibanjem

Metilacija je biokemični proces, ki poteče kar trilijonkrat v vsaki človeški celici vsako minuto in je bistvena za mnoge življenjsko pomembne procese v telesu.

Hidracija in nadomeščanje elektrolitov

Pogosto je slišati stavek, da žeja že pomeni dehidracijo. Pa se vam je kdaj zgodilo, da vas tudi poln kozarec vode ni odžejal? Ali pa vas je bolela glava (predvidoma zaradi premalo uživanja tekočin), pa kljub temu pitje vode ni pripomoglo k zmanjšanju bolečin? Slednje je lahko posledica pomanjkanja ali neravnovesja elektrolitov. Elektroliti so minerali, kot so natrij, kalij, kalcij, magnezij in klorid, ki so prisotni v telesnih tekočinah in so bistveni za številne biokemične procese, vključno s prenosom električnih impulzov v živčnih celicah in mišičnih kontrakcijah. Elektrolitom smo se posvečali v predhodniku tega članka, kjer smo raziskovali njihov vpliv na bazi celice in DNK.

Članek o DNK in vnetju

Se zbudiš z utrujenostjo? Si ves čas brez energije. Vedno med prvimi ujameš prehlad? Morda je kriv življenjski slog.

Voda je osnovna raztopina, ki omogoča prenos elektrolitov po telesu. Elektroliti so topni v vodi, zato se lahko raztopijo in enakomerno razporedijo v telesnih tekočinah, kot so kri, limfa in celična tekočina. Poleg tega voda pomaga ohranjati ravnovesje elektrolitov v telesu. Ko se telo dehidrira, se koncentracija elektrolitov v telesnih tekočinah poveča, kar lahko povzroči neravnovesje elektrolitov v zunanjosti in notranjosti celic ter motnje v delovanju telesa.

Pitje zadostne količine vode in skrb za uravnotežene koncentracije elektrolitov v telesu lahko preprečuje težave kot so krči, mišična oslabelost ali motnje srčnega ritma.

Dihanje

Diafragmalno oz. trebušno dihanje je dihalna tehnika, pri kateri je poudarek na uporabi trebušne prepone. Zaradi svojih koristi predstavlja enega izmed temeljev zdravja v Petem elementu. Spodbuja krvno in limfno cirkulacijo ter tako vpliva na zmanjšanje in preprečevanje kronične izčrpanosti na naslednje načine:

 • Povečanje pljučne kapacitete. Pri trebušnem dihanju se pljuča bolj popolnoma napolnijo z zrakom in izdih je bolj temeljit. To poveča količino kisika, ki vstopi v krvni obtok in nato potuje do celic, kar pomaga izboljšati pretok kisika po telesu.
 • Spodbujanje limfnega pretoka. Limfni sistem nima lastnega črpalnega organa, kot ga ima krvni obtok s srcem. Namesto tega se limfa premika zaradi telesnih gibov in mišičnega delovanja, vključno z dihanjem.
 • Zmanjšanje stresnega odziva. Trebušno dihanje aktivira parasimpatični živčni sistem in živec vagus, kar pomaga sprostiti telo. To lahko vodi v zmanjšanje krčenja krvnih žil in povečanje pretoka krvi po telesu.
 • Izboljšanje telesne drže. Pravilno trebušno dihanje spodbuja dobro držo. Boljša drža lahko pripomore k boljšemu pretoku krvi in limfe, saj ne omejuje gibanja mišic in ožilja v prsih in trebuhu.
 • Izboljšanje prebave. Trebušno dihanje lahko pomaga sprostiti mišice prebavil in spodbuditi prebavo. To lahko prispeva k boljšemu absorpciji hranil iz hrane in odstranjevanju odpadnih snovi iz telesa.

Oglejte si strokovno predavanje na omenjeno tematiko

Gibanje

Najbolj očiten in neposreden učinek gibanja oz. telesne dejavnosti na povečanje prekrvavitve je povečanje srčnega utripa. To pomeni, da srčna mišica deluje hitreje in na minuto po telesu črpa več krvi. Poleg tega se med vadbo krvne žile razširijo, kar poveča pretok krvi in omogoča boljši prenos kisika in hranil do celic.

Če zmerno telesno dejavnost izvajamo redno, na takšen način:

 • krepimo srčno mišico, ki lahko posledično črpa kri bolj učinkovito,
 • skrbimo za elastičnost žil, kar prispeva k boljši prilagodljivosti na spremembe tlaka in k boljši sposobnosti odzivanja na potrebe telesa,
 • vzdržujemo uravnotežen krvni tlak, kar zmanjšuje tveganje za visok krvni tlak in poškodbe krvnih žil,
 • zmanjšujemo vnetne procese v telesu, ki lahko negativno vplivajo na cirkulacijo.

Koristi pa ne nudi le aerobna vadba, vendar tudi druge oblike gibanja. Raziskave so na primer ugotovile, da raztezanje izboljša endotelijsko funkcijo v steni krvnih žil ter periferno prekrvavitev pri pacientih po srčnem zastoju.

Play Video

Spanje in stimulacija vagusnega živca

Ker je dobra spalna rutina za razstrupljanje, rast in obnovo telesa izredno pomembna, mu v strokovnem priročniku Zavladajte nad toksičnostjo namenjam svoje poglavje. Ne le, da se med spanjem izboljša razporeditev krvi po telesu, takrat se aktivira tudi limfni sistem, ki skrbi za izločanje odpadnih metabolitov možganov. Slednji deluje počasneje kot krvni obtok in se aktivira predvsem v mirovanju. Limfni sistem se sicer odziva na dihanje in gibanje, ko govorimo o počitku pa ima posebno vlogo.

Med spanjem se namreč aktivira limfni sistem možganov. Imenuje se »glimfatični sistem« in pomaga pri odstranjevanju toksinov in odpadnih produktov presnove iz možganov.

S stimulacijo vagusnega živca pa vplivamo na parasimpatični živčni sistem telesa, ki telo umirja in prižiga procese samozdravljenja. Manj napetosti v telesu, manj je utesnitev in pod takimi pogoji se telo lažje obnavlja.

V Petem elementu smo vagusu namenili že nemalo vsebin in posvečali se mu bomo tudi v naši naslednji spletni šoli <tukaj>.

Jedilnik popoprajte s kajenskim poprom

Kapsaicin je spojina, ki jo najdemo v kajenskem popru in drugih pekočih paprikah. Pozitivne lastnosti kapsaicina za prekrvavitev in limfo vključujejo začasno razširitev krvnih žil, občutek toplote in sprostitve mišic, kar lahko olajša napetost v mišicah in cirkulacijo, po nekaterih študijah pa kapsaicin spodbuja tudi aktivnost limfnega sistema in pospeši drenažo limfe.

Pomembno se je zavedati, da lahko ima ta spojina poleg pozitivnih tudi negativne učinke na prekrvavitev in limfni sistem, kar je odvisno od tega, kako se uporablja in v kakšni količini. Zato pretiravanja nikoli ne odobravam. Negativne lastnosti kapsaicina za prekrvavitev v primeru prekomerne uporabe zajemajo draženje kože in sluznice, kar lahko povzroči pekoč občutek ali nelagodje, ter individualno preobčutljivost kože ali prebavil, kar lahko vodi v neželene reakcije in neprijetnosti.

Z vsemi deli sestavljanke je telesu omogočeno izvajati procese, potrebne za brezhibno delovanje. Pridružite se mi v spletni šoli Zavladajte nad toksičnostjo, kjer bomo osmislili vse komponente in poskrbeli za več energije, boljše spopadanje s stresom in uživanje življenja brez bolečin.

Prepreči toksičnost, vrni ravnovesje

Spletna šola, kjer bomo obravnavali limfo, živec Vagus, raztezali fascije, se umirjali in kuhali ti lahko spremeni življenje in počutje na bolje.

Oglejte si strokovno predavanje na omenjeno tematiko

Zaupajte podatke in posredovali vam bomo 1h predavanje.

"*" indicates required fields

Vnesite osebne podatke*

Literatura

 • Rosenthal TC, Majeroni BA, Pretorius R, Malik K (2008). Fatigue: an overview. Am Fam Physician. 78(10):1173-9. PMID: 19035066.
 • Edú-Valsania S, Laguía A, Moriano JA (2022). Burnout: A Review of Theory and Measurement. Int J Environ Res Public Health. 19(3):1780. doi: 10.3390/ijerph19031780. PMID: 35162802; PMCID: PMC8834764.
 • Nystoriak MA, Bhatnagar A (2018). Cardiovascular Effects and Benefits of Exercise. Front Cardiovasc Med. 5:135. doi: 10.3389/fcvm.2018.00135. PMID: 30324108; PMCID: PMC6172294.
 • Hotta K, Kamiya K, Shimizu R, Yokoyama M, Nakamura-Ogura M, Tabata M et al. (2013). Stretching Exercises Enhance Vascular Endothelial Function and Improve Peripheral Circulation in Patients With Acute Myocardial Infarction. International Heart Journal 54(2):59–63. https://doi.org/10.1536/ihj.54.59
 • Laukkanen JA, Laukkanen T, Kunutsor SK (2018). Cardiovascular and Other Health Benefits of Sauna Bathing: A Review of the Evidence. Mayo Clin Proc. 93(8):1111-1121. doi: 10.1016/j.mayocp.2018.04.008. PMID: 30077204.
 • Sarabon N, Löfler S, Cvecka J, Hübl W, Zampieri S (2018). Acute effect of different concentrations of cayenne pepper cataplasm on sensory-motor functions and serum levels of inflammation-related biomarkers in healthy subjects. Eur J Transl Myol. 28(1):7333. doi: 10.4081/ejtm.2018.7333. PMID: 29686821; PMCID: PMC5895990.

Storite nekaj zase

Rezervirajte si uvajalno diagnostično uro z našimi strokovnjaki.

Več strokovnih člankov

Skrivnost se skriva v dihanju. Glavna dihalna mišica je prepona. Vendar prepona ni pomembna samo za dihanje kot primarnega pomena. Zaradi gravitacije je pomembna usklajenost notranje enote, kar se uskladi izključno z ustreznim dihanjem. Živec Vagus pa potrebuje ustrezen dihalni vzorec, za optimalno napetost in funkcijo. Simptomi novodobnega življenjskega sloga zaradi pomanjkanja gibanja in premalo ljubezni (neustrezne obravnave) do sebe, so vir neštetih motenih funkcij telesa. Zato poskrbite zase s ponavljanjem optimalnega diha.
Kri je tekočina življenja, saj omogoča delovanje vseh telesnih sistemov in v notranjem okolju človeka ohranja homeostazo oz. ravnovesje. S pomočjo krvi vsa potrebna hranila potujejo po telesu in tako dosežejo čisto vsako celico, ki jih potrebuje. Prebava pa je tisti ključni proces, s katerim telo razgradi hrano do te mere, da lahko hranila preko sluznice črevesja dosežejo krvni obtok in da jih lahko uporabijo druge celice telesa. Kadar je prebava slaba ali pa v njenih postopkih obstajajo napake, je pomanjkljiva tudi absorpcija hranil in celice svojega dela ne morejo optimalno opravljati. Z napakami v prebavnem traktu posledično lahko pride do napak v delovanju telesnih sistemov ter neželenih zdravstvenih težav.
Zakrčenost mišice je lahko posledica slabo hidriranega vezivnega tkiva (fascije), nepravilnega dihanja, prekomerne statike v življenjskem slogu, nezadostnega vnosa vode kot tudi dolgotrajen in slabo obvladan stres, stare poškodbe (brazgotine), travmatični dogodki (avtomobilska nesreča, kronične bolezni, smrt) itd. Skrb za dihanje, vnos zadostne količine vode in ohranjanje telesne gibljivosti telesu omogočajo hitrejšo sposobnost prilagajanja in boljšo adaptacijo na spremembe. Takšno gibljivost in moč, kot jo imamo danes, lahko brez težav ohranimo v pozni starosti, le ukvarjati se je treba s telesom, ne pa ga zanemarjati.
Nakupovalna košarica

Prijava na uvajanje

"*" indicates required fields

Ime in priimek
Zanimam se za:*
Število ur uvajanja:*
Časovno mi ustreza*
Označite lahko več možnosti
Hidden
Časovno mi ustreza:
Označite lahko več možnosti
This field is for validation purposes and should be left unchanged.