srebrni paket

Prepreči poškodbe dna, prepreči vnetja

Spela_Jaksa_PetiElement-krog
Špela Jakša

Ustanoviteljica znamke Peti element
uni. dipl. biokem., dipl. fizioterapevt

V jedru celice se nahaja skrivnost, ki pogajanja vedno pogostejše sodobne vnetne bolezni. Gre za dedni material, ki se kopira in pomaga procesu samozdravljenja in obnove telesa. Vendar vsakič znova so kopirane celice ponovno bolne, saj prepisujejo že poškodovani dedni zapis in živijo v okolju, ki jo je poškodoval, brez spremembe.
Hrana, Nenalezljive kronične bolezni, Patologije
9 septembra, 2023
DNK ali DNA, je osnovni gradnik življenja, ki lahko, ob pravih pogojih, pozdravi nepravilno zapisano zaporedje, ki znova in znova prižiga vnetja in sodobne bolezni. V tem članku bom raziskala ključno vlogo DNK za življenje in izpostavila vitamine, minerale in soli kot glavne soigralce za vračanje ravnovesja in preprečevanja težav z zdravjem.

Oglejte si strokovno predavanje na omenjeno tematiko

Podrobno o dvojni spirali življenja

DNK ali deoksiribonukleinska kislina ima dvojno vijačno strukturo, ki so jo znanstveniki svetu predstavili pred 70 leti. Struktura DNK je sestavljena iz dveh organskih molekul, sestavljenih iz nukleotidov. Nukleotidi so sestavljeni iz treh osnovnih delov:

 • sladkorja (deoksiriboze),
 • fosfatne skupine in
 • dušikove baze štirih aminokislin: adenin, timin, citozin in guanin.

Dušikove baze tvorijo parne vezave med verigama: adenin se veže s timinom, medtem ko se citozin veže z guaninom. Vezavo pa omogočajo minerali. Ustrezna povezava baz (imenovana baznih parov) omogoča natančno kopiranje in popravljanje DNK med celično delitvijo.

DNK je glavni varuh genov in preprečevalec vnetja

Glavna funkcija DNK je nositi genetsko informacijo. Geni, ki so deli DNK, vsebujejo navodila za izgradnjo proteinov in nadzorujejo različne biološke procese v telesu. Prenos genetske informacije v obliko ribonukleinske kisline (RNK) se imenuje transkripcija ali prepis, ki nato služi kot predloga za sintezo beljakovin oziroma aminokislin v procesu translacije ali zapisa nove informacije. Geni določajo dedno predispozicijo za različne lastnosti. Nekatere lastnosti se ne spreminjajo vključno z barvo oči, las in krvno skupino, medtem ko se nekatere lastnosti lahko spreminjajo kot so predispozicije za bolezni.

Vedeti je treba, da je večina dedne informacije utišane. Prisotne, vendar nikoli aktivirane. Večinoma dedne informacije spi, zgolj nekaj jo je tiste, ki se izraža. Zato je v mojem svetu ideja, odvisnosti od genoma takšna. Genetika nam v žep nastavi pištolo. Od življenjskega sloga pa je odvisno, ali se bo sprožila. Genetika absolutno igra vlogo stanja organizma, ampak je zares življenjski slog tisti, ki bo narekoval v kakšnem stanju telo je.

Funkcija DNK je večplastna

Funkcija DNK sega onkraj kodiranja zaporedij beljakovin. Njene lastnosti so odvisne od zaporedja, ključnega za pakiranje, nadzor genov in organizacijo kromosomov. Spoznavanje teh procesov pomaga razumeti prenašanje genetskih informacij v telesu in vseh ostalih živih organizmih.

 • Pakiranje DNA: Za učinkovito organizacijo genoma (genetske informacije) je ključna sposobnost DNK, da se učinkovito zapakira – to pomeni, da se dolga veriga DNK zvija in stiska v majhne strukture, da bi bila bolj učinkovita. Pakiranje je pomembno za organizacijo genoma in deluje kot shramba celotne genetske informacije. Izražene in neizražene.
 • Regulacija izražanja genov: Lastnosti DNK, ki so odvisne od zaporedja, igrajo pomembno vlogo pri nadzorovanju genov. Regulacija genov pomeni nadzor, kdaj in koliko določenega gena deluje. Določeni deli DNK imajo večje sposobnosti, da se odprejo, kar omogoča začetek procesa izdelave kopij gena (transkripcijo). To so območja s specifičnimi baznimi sestavami, ki so bolj nagnjena k razpiranju med začetkom transkripcije. To je del genov, ki se prižgejo ali pa se lahko tudi ugašajo, zelo pa so pogojena z okoljem.
 • Organizacija kromosomov: Kromosomi so strukture, ki vsebujejo DNK. Porazdelitev nukleotidnih zaporedij (gradnikov DNK) na teh kromosomih je lahko odvisna od različnih dejavnikov in je ključna za pravilno delitev genetskega materiala med razmnoževanjem oz. delitvijo celic.

Oglejte si strokovno predavanje na omenjeno tematiko

Maksimalna pomembnost mikroelementov za DNK

Kot omenjeno večino dednega zapisa »spi«. Zato je pomembno vedeti, kako skrbeti za dedni material in preprečevati komplikacije pri njegovi delitvi. Ob že prisotnih boleznih, vnetjih ali bolečinah pa je treba vedeti kako poskrbeti za vračanje ravnovesja oziroma vzpostavljanja zdravja.

Stabilnost in ustrezno delovanje DNK določajo ključna mikro in makrohranila. Vitamini in minerali sodelujejo pri številnih bioloških procesih, ki zagotavljajo, da se DNK ohranja in popravlja ter da se genetska informacija pravilno prenaša med celično delitvijo. Med te biološke procese spadajo prepis DNK, popravljanje DNK, metilacija, mutacija genov, poškodbe in delitve kromosomov, izražanje genov, oksidativni stres (kamor spada življenjski slog), nekroza in apoptoza (celična smrt). Pomanjkanje ali neravnovesje teh vitaminov in mineralov lahko vpliva na stabilnost in poveča verjetno mutacij DNK, kar lahko privede do genetskih sprememb in drugih težav v telesu.

Članek o metilaciji

Metilacija je biokemični proces, ki poteče kar trilijonkrat v vsaki človeški celici vsako minuto in je bistvena za mnoge življenjsko pomembne procese v telesu.

DVA PRIMERA

Vitamin C igra ključno vlogo pri sintezi kolagena, ki je pomemben za strukturo DNK. Pomanjkanje tega vitamina lahko povzroči težave pri celični delitvi in popravljanju DNK. Vitamin D, ki ga lahko telo sintetizira ob izpostavljenosti sončni svetlobi, pa pomaga uravnavati izražanje genov, ki vplivajo na imunski sistem in celjenje ran.

SKRIVNOST MINERALOV

Pomembnost mineralov zagotovo ni nobena skrivnost. Kalcij, fosfor in magnezij telo potrebuje v relativno velikih količinah, zato se imenujejo makro minerali. Ti so zlasti pomembni pri vzdrževanju zdravih kosti in skeletnega sistema.

Minerali, kot je cink, so potrebni za delovanje encimov, ki sodelujejo pri sintezi in popravilu DNK. Pomanjkanje cinka lahko vodi v nepravilnosti v strukturi DNK in napake pri podvajanju, sploh pa je pri cinku težava njegove osiromašenosti v okolju. Minerali, kot so magnezij, selen in železo, pa sodelujejo pri ohranjanju integritete DNK in preprečevanju njenih poškodb. Lahko rečem, da so minerali za zdravje dednega materiala ključni.

92 % poškodbe in manjkajočih informacij dednega materiala povzroči pomanjkanje hranil v telesu!

Vlogo posameznih vitaminov in mineralov ter njihovih koristi za zdravje, imunski sistem in zmanjševanje vnetja sem podrobneje strnila v strokovnem priročniku »Zavladajte nad toksičnostjo«. Poleg tega boste v priročniku našli živila, bogata s potrebnimi hranili in praktične recepte, s katerimi jih lahko vključite v svoj jedilnik. . Svoj priročnik si lahko zagotovite <tukaj>. Iz njega bomo črpali tudi pri naši 5. spletni šoli Zavladajte nad toksičnostjo.

Knjiga Zavladajte nad toksičnostjo

Zaženi proces samozdravljenja, utišaj gene in začni živeti po protokolu, ki me je rešil težav s ščitnico in stalnimi vnetji.

Priporočene prehranske vrednosti vitaminov in mineralov niso enake optimalnim

Veliko mineralov in vitaminov vpliva na metabolizem DNK in stopnjo poškodb DNK, zato je koncentracija teh snovi v celici lahko kritična. Pomanjkljive ravni ključnih mikrohranil, sploh znotraj celice, lahko privedejo do okvare encimov, ki so potrebni za genomsko stabilnost, kar ima podobne učinke kot dedne genetske motnje ali izpostavljenost rakotvornim snovem.

Trenutno so priporočene prehranske vrednosti za vitamine in minerale osnovane na ravneh, ki preprečujejo pomanjkanje, ne pa tudi na optimalnih ravneh, ki so potrebne za preprečevanje degenerativnih bolezni, vključno z rakom, srčno-žilnimi boleznimi, Alzheimerjevo boleznijo in prezgodnjim staranjem. Te ravni prav tako ne zajemajo genomskih predispozicij vsakega posameznika.

Prihodnost skriva še veliko možnosti za napredek, da bi določili optimalen prehranski vnos za vsako mikrohranilno snov glede na starost in genotip ter preprečili dedne bolezni, sploh pa vnetja in omogočili zmanjšanje poškodb DNK na najnižjo možno raven.

Soli vzdržujejo elektrolitsko ravnovesje

Soli  (zlasti kalij in klorid) so bistvene za ohranjanje ravnotežja elektrolitov v telesu. Elektrolitsko ravnovesje je nujno za pravilno delovanje celic – vključno s tistimi, ki sestavljajo naš genom. Natrij in kalij sodelujeta pri vzdrževanju električnega potenciala čez celično membrano, kar je ključno za nemoten prenos signalov med celicami. To je še posebej pomembno v živčnih celicah, kjer se električni signali uporabljajo za prenos informacij po telesu.

Poleg tega imajo nekateri mikroelementi, kot je jod, ključno vlogo pri pravilnem delovanju ščitnice, ki uravnava rast in razvoj telesa, vključno s sintezo beljakovin, ki so ključne za delovanje DNK.

Oglejte si strokovno predavanje na omenjeno tematiko

Zgradi most med prehrano in genetiko

DNK je osnovna molekula življenja, ki nosi genetsko informacijo in nadzoruje številne biološke procese v telesu. Vitamini, minerali in soli so nepogrešljivi igralci pri ohranjanju stabilnosti in delovanja dednega materiala. Pomanjkanje teh hranil lahko povzroči resne težave pri celični delitvi, popravilu DNK in izražanju genov, zato je zavedanje povezave med prehrano in genetiko izredno pomembno za ohranjanje dolgoročnega zdravja in preprečevanje vnetja.

Najbolj bogata s hranili je hrana, ki se hitro pokvari, hkrati pa nerafinirana sol ni tako nevarna, kot so jo pred časom blatili vključno z maščobami. Zato je odgovornost vsakega zagotavljati ustrezno prehrano, bogato z vitamini, minerali in solmi, saj se na takšen način ohranja zdravje genoma in celotnega organizma.

Prepreči toksičnost, vrni ravnovesje

Spletna šola, kjer bomo obravnavali limfo, živec Vagus, raztezali fascije, se umirjali in kuhali ti lahko spremeni življenje in počutje na bolje.

Kako vrniti ravnovesje

Ob prisotnih bolezenskih znakih, diagnozah na končnico “itis” in slabemu počutju s pomanjkanjem energije, je treba narediti spremembo. Življenje pod enakimi pogoji, bo zgolj utrjevalo znova in znova kopirane celice z napakami, ki v prvi vrsti povzročajo vnetja, bolezni in simptome.

Naštevam nekaj osnovnih značilnosti, ki bodo pomagale vračati ravnovesje in vzpostavljati pogoje na celični ravni za popravljanje napak med prepisovanjem dednega materiala, za manj zdravstvenih težav.

 1. Hrana: kako je gojena, kako je pridelana, kakšna je njena zgodovina
 2. Poškodbe dednega materiala povzročajo sladkor, kofein, alkohol, kajenje, neustrezna prehrana, toksini, uživanje genetsko spremenjenih organizmov ali živali, ki so uživale genetsko spremenjene organizme, elektromagnetno sevanje in ostalo.
 3. Ravnovesje je lahko porušeno zaradi premalo uživanja soli, plesni v okolju, različnih kemikalij, določenih zdravil in žal, tudi nekaterih cepiv. 

Več o tej tematiki bom predavala v četrtek 14.9.2023 ob 20:00 na YT kanalu in v zaprti FB skupnosti.

Oglejte si strokovno predavanje na omenjeno tematiko

Zaupajte podatke in posredovali vam bomo 1h predavanje.

"*" indicates required fields

Vnesite osebne podatke*

Literatura

 • Travers A, Muskhelishvili G (2015). DNA structure and function. FEBS 282(12):2279-95. doi: 10.1111/febs.13307.
 • Fenech M, Ferguson LR (2001). Vitamins/minerals and genomic stability in humans. Mutat Res. 475(1-2):1-6. doi: 10.1016/s0027-5107(01)00069-0.
 • National Research Council (US) Committee on Diet and Health (1989). Diet and Health: Implications for Reducing Chronic Disease Risk. Washington (DC): National Academies Press (US): 13. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK218735/

Storite nekaj zase

Rezervirajte si uvajalno diagnostično uro z našimi strokovnjaki.

Več strokovnih člankov

Limfni sistem je izjemno pomemben del telesa, saj namreč prepreda celotno telo. Limfni sistem odstranjuje odvečno tekočino in odpadne produkte, čisti telo, sodeluje pri absorpciji hranil in nastopa kot del imunskega sistema, zato je zdrav limfni sistem predpogoj za dobro počutje in zdravje. Gibanje limfe je veliko počasnejše kot gibanje krvi in je v največji meri posledica krčenja skeletnih mišic, arterijskega pulza, sprememb telesnega položaja, masaže mehkega tkiva in kar je najpomembneje dihanja. Za zdrav limfni sistem je potreben zdrav življenjski slog, ki seveda vključuje udi gibanje.
V jedru celice se nahaja skrivnost, ki pogajanja vedno pogostejše sodobne vnetne bolezni. Gre za dedni material, ki se kopira in pomaga procesu samozdravljenja in obnove telesa. Vendar vsakič znova so kopirane celice ponovno bolne, saj prepisujejo že poškodovani dedni zapis in živijo v okolju, ki jo je poškodoval, brez spremembe.
Diafragmo poznamo kot primarno mišico dihanja, ki ima pomembno vlogo pri procesu dihanja in zagotavljanju ustrezne znotraj telesne homeostaze. To, da diafragma vpliva na kvaliteto dihanja in telesno držo že vemo, zanimivo pa izsledki zadnjih raziskav poročajo, da sproščanje trebušne prepone vpliva na izboljšanje gibljivost hrbtenice in zadnje linije telesa, torej zadnjih stegenskih mišic in meč. Ker sproščanje diafragme dokazano izboljša gibljivost vratne, prsne in ledvenega dela hrbtenice, povečuje gibanje prsnega koša in gibljivost zadnje verige telesa, je njena obravnava pomemben vidiki celostnega pristopa.
Nakupovalna košarica

Prijava na uvajanje

"*" indicates required fields

Ime in priimek
Zanimam se za:*
Število ur uvajanja:*
Časovno mi ustreza*
Označite lahko več možnosti
Hidden
Časovno mi ustreza:
Označite lahko več možnosti
This field is for validation purposes and should be left unchanged.