75min brezplačnega parkiranja za stranke Peti element! Preberi več

9C291FC7-574F-4D27-9EFA-18B7D835EBAC
932DD678-CFC8-47D8-A7BC-2E6A78DAFA4E
gyrotonic peti element silvija

Fascija, staranje in vnetje: kako je povezano

Spela_Jaksa_PetiElement-krog
Špela Jakša

Ustanoviteljica znamke Peti element
uni. dipl. biokem., dipl. fizioterapevt

V kolikor ste del naše skupnosti Peti element ali vsaj z enim očesom spremljate naš terapevtski studio, potem veste, da je fascija med našimi primarnimi specializacijami. Je namreč izredno pomemben dejavnik, ko gre za akutne in kronične mišično-skeletne težave, bolečine in omejitve gibanja, zato se vedno znova vračamo k njej za iskanje rešitev.
Bolečine, Patologije
15 januarja, 2023

Leta 2019 so znanstveniki Univerzitete Goethe v Frankfurtu v sodelovanju z Inštitutom človeške anatomije Univezitete v Padovi objavili študijo, v kateri so raziskovali povezavo med debelino fascije, njeno prožnostjo in staranjem. Ta članek izpostavlja nekaj glavnih in nadvse zanimivih ugotovitev raziskave, v zadnjem delu pa razkriva še nekaj nasvetov za ohranjanje zdrave in prožne fascije.

Od glave do pet – fascija povezuje vse dele telesa

Preden pa se potopimo v podrobnosti, naj ponovimo, kaj pojem fascija pravzaprav predstavlja. Fascija je nekakšna mreža iz vode in gosto razporejenih kolagenskih vlaken, ki ovija, razmejuje in prodira v vsako izmed telesnih mišic, živcev, žil in organov. Tvori neprekinjeno povezavo med različnimi deli telesa vse od lobanje do stopal. Poseduje sposobnosti krčenja neodvisno od mišic, odzivanja na dražljaje iz telesa, na gibanje in stres. Glede na gibalne vzorce se prilagaja ter preoblikuje, kar lahko potencira težave in bolečine, včasih tudi odmaknjeno od njihovega izvora.

Dodatno o fascijah

Bolj podrobno smo fascijo že opisali v članku, katerega si lahko preberete na naslednji povezavi.

Fascija se spreminja glede na okolje in obremenitve

Kadar je fascija izpostavljena vnetju ali mehanskemu stresu, pod napetostjo spremeni svojo strukturo in postane zadebeljena. Ta proces se imenuje denzifikacija.

Morfologija – zgradba in oblika vezivnega tkiva lahko igra pomembno vlogo v telesni mehaniki oz. gibanju ter silah, ki med gibanjem delujejo na dele telesa. Nedavne raziskave so razkrile povezavo med povečano debelino fascije in zmanjšano gibljivostjo sklepov pri pacientih s kronično bolečino. Predmet raziskave, katero omenjamo v članku, je bil preučiti povezavo obeh determinant pri zdravih preiskovancih ter ugotoviti, ali se debelina fascije razlikuje glede na starost preiskovancev.

V poskusu je sodelovala skupina mladih žensk s povprečno starostjo 22 let in skupina starejših žensk s povprečno starostjo 69 let. Preiskovankam je bila izmerjena debelina globoke fascije trupa in spodnjega uda s standardizirano ultrazvočno preiskavo. Gibljivost je bila izmerjena s testom funkcijskega dosega v sedečem položaju, s katerim se meri dolžina zadnjih stegenskih mišic in testom po Schöberju, pri katerem sta evalvirani fleksija in ekstenzija ledvene hrbtenice.

Med skupinama so bile ugotovljene razlike v debelini fascije glede na starost sodelujočih. Pri starejših je bila fascija v predelu ledvene hrbtenice bolj zadebeljena kot pri skupini mlajših žensk. Pokazale pa so se tudi povezave med telesno maso in debelino fascije ter med gibljivostjo in debelino fascije.

Spremembe v debelini fascije, povezane s starostjo, so torej lahko faktor, ki pripomore omejitvam v obsegih gibov.

Fasciji se pogosto nameni premalo pozornosti

Debelino fascije se da izmeriti z ultrazvočnim pregledom. To pa kljub temu večina zdravnikov v sklopu pregleda zanemari, saj pogosto ne znajo uporabljati tehnologije v ta namen ali pa ustrezno razbrati oz. interpretirati rezultatov testa. Za nameček tovrstnega pregleda navadno ne krije zavarovalnica, razen v primerih, ko je postavljen sum na tendinozo.

Vnetje in obremenitve povzročajo zadebelitev torakolumbalne fascije

Čeprav sicer so sprememb v debelini fascije prihaja na sistemskem nivoju, je bila v raziskavi glavnina zadebelitve ugotovljena v predelu torakolumbalne fascije. Na tem mestu se dogajajo prenosi ogromnih sil s spodnjih na zgornje ekstremitete in obratno. Tukaj fascijo dražijo obremenitve tako med gibanjem kot tudi med statičnim zadrževanjem telesne drže. Zaradi teh dveh razlogov ni težko razumeti, da so lahko posledice disfunkcije fascije številne in zelo resne, težave pa se zaradi povezanosti tkiva lahko izražajo tudi na popolnoma drugačnem mestu.

Vnetne spremembe fascije, povezane s starostjo

Pri razpravah o s starostjo povezanih spremembah je potrebno upoštevati dejstvo, da so starejši posamezniki v primerjavi z mlajšimi (s sicer enakimi ostalimi spremenljivkami) bolj podvrženi vnetju. Vnetje je namreč skupno poimenovanje za skupino reakcij, ki potečejo kot odziv na poškodovano tkivo. Poškodbe celic in tkiva pa se s starostjo pojavljajo vse pogosteje, saj se te slabše in počasneje celijo in obnavljajo. Čeprav je vnetje nujno potrebno v namen normalnega procesa zdravljenja, tako kot večina stvari v prevelikih količinah škodi.

Vpliv telesne mase na fascijo

V omenjeni raziskavi nemških in italijanskih raziskovalcev je bila ugotovljena tudi povezava med zadebelitvijo fascije in telesno maso. Čeprav so številke nekoliko nižje v Evropi, je približno 70 % ameriške populacije pretežke ali predebele, dodatnih 7 – 10 % pa ima krvno sliko takšno, kot da bi bili. Prevelika telesna teža je upoštevana kot vnetno obolenje, skupno z mnogimi drugimi boleznimi kot so metabolični sindrom, sladkorna bolezen in prediabetes.

Leta in telesna masa sta dva pomembna dejavnika, ki povzročata težave velikemu številu geriatričnih pacientov. V povezavi z njima pa je bistveno omeniti tudi zdravje črevesja oz. črevesno floro. Ta s starostjo naravno propada oz. izgublja na svoji raznovrstnosti, kar dodatno potencira tveganja za vnetja in bolezni.

Nasveti za ohranjanje prožne fascije

Po prebranem se porajajo številna vprašanja: Kako ukrepati v prid zdravi in elastični fasciji? Nadaljevati življenje z istimi navadami? Sprijazniti se z težo, ki se postopoma z leti nalaga in se prepustiti sedečemu načinu življenja, ki nas prevzema? Ali se počutite preveč navezano na hitro hrano ali gazirano pijačo, da bi glede tega dejansko nekaj ukrenili? Se bojite neuspeha? Ali pa vas odbijajo mogoče previsoke cene želenih izdelkov v trgovinah?

Ključni ukrepi, s katerimi lahko prispevate k zdravi in prožni fasciji.

Gibanje

Specifične vaje, ki vključujejo miofascijalna načela, upoštevajo fascijalne linije, spodbujajo pravilne vzorce gibanja ter fascijo hkrati sproščajo in raztezajo. V studiu Peti element lahko stranke poskrbijo za fascijo 7 dni v tednu v okviru individualnih ali skupinskih programov pilatesa na blazini, vadb reformer in gyrotonic.

Ustrezna hidracija

Ker je voda med glavnimi sestavinami fascije, je ustrezna hidracija ključna za ohranjanje elastičnosti in lažjega drsenja med plastmi tkiva v telesu. Dehidracija lahko prispeva k zlepljanju in slabšemu drsenju med gibanjem, kar med drugim vodi v občutek zategnjenosti in bolečine.

Uravnotežena prehrana

Vedno znova se vračamo k receptu, ki poudarja: uživati raznovrstno zdravo hrano v manjših količinah. Priporočeno se je izogibati se procesiranim in sladkim živilom, ki uničujejo našo črevesno floro ter prispevajo k vnetju in povečujejo tveganja za bolezni. Več nasvetov o tem, kako telo razstrupiti toksinov, prispevati k zdravemu črevesju ter nasploh k boljšemu počutju smo strnili v priročniku z naslovom Zavladajte nad toksičnostjo.

Sproščanje fascije

Za zdravljenje napete fascije, spodbujanje krvnega in limfnega pretoka, lajšanje bolečin in preprečevanje poškodb se uporabljajo se uporabljajo posebne manualne tehnike za sproščanje fascije in masaža vezivnih tkiv. Zelo koristna pa je tudi samo-obravnava s pomočjo pripomočkov, kot so valjčki in masažne žogice.

Savnanje

Koristi savnanja so številne. Povečanje krvnega pretoka in višja temperatura tkiva med drugim omogočata sproščanje fascije in povečata njeno voljnost in drsljivost, hkrati pa pospešujeta tudi regeneracijo mišičnega tkiva.

Zdravje vam bo hvaležno, zato verjemite, da se na dolgi rok splača vložiti trud in voljo, ter si pustiti biti potrpežljiv. Potrebno se je zavedati, da se vse da, če se hoče. Prav tako ni pomembna starost, saj nikoli ni prepozno, da prevzamete nadzor nad svojim življenjem. Tega za vas ne more storiti noben zdravnik, temveč morate svoje navade spremeniti sami – zase.

Izboljšajte gibljivost

Peti element vadbena žoga in kar 13 različnih vadbenih programov, ki bodo poskrbele za elastičnost in gibkost, drsljivost fascije, manj vnetja, boljšo regeneracijo in zmanjšanje bolečine.

Izpostavljena tipična vprašanja o fascijah

Kaj točno sestavlja fascijo?

Fascialni sistem v širšem smislu sestavljajo 3D skupki mehkega, kolagenskega in fibroznega tkiva po celem telesu. Vključuje maščobno tkivo, ovojnice žil in živcev, aponevroze, globoko, površinsko, visceralno fascijo, meninge, pokostnice, retinakulumi, sklepne ovojnice in edno-/peri-/epimisium.

Kakšen je vpliv vode na fascijo?

Fascijo sestavlja kolagen, voda (70% izvenceličnega matriksa) in glikomioglikani, pri kroničnem stresu je zmanjšanje osnovnih substanc in povečanje kolagenskega tkiva. Ko se fascija ‘zlepi’ (preide iz sol v gel stanje – dezinfikacija, fibroze, adhezije), vezava z vodo ni mogoča, torej kljub temu, da oseba lahko dovolj pije, se v tem primeru vezava z vodo ni mogoča. Vzroki so lahko fizični/psihični. 

V primeru zlepljenja fascija, kako reševati težave?

V tem primeru je fascijo potrebno manualno obravnavati, ali pa izvajati redne vaje v miofascialnih ravninah v polnem obsegu giba (kot predstavljeno spodaj). Telo lahko procesira maksimalno 3 dcl tekočine/15 min, torej moramo ob vadbi nujno dati napotke za reden vnos tekočine po požirkih.

Kako toga fascija vpliva na človeka psihološko?

Večja ko je rigidnost telesa, manj je človek pripravljen na spremembe. Stari ljudje, ki so popolnoma nepripravljeni na spremembe, so zelo negibljivi. Pretočnost ali gibljivost s hidrirano fascijo je dejansko pripravljenost na spremembe posameznika, saj je prisotna emocionalna sprostitev v razmišljanju. V takem telesu je prisotno manj strahu.

Vadba za fascije

Pridružite se v vadbeni enoti miofascialnega pilatesa namenjenega fascijam – vezivnemu tkivu, ki potrebuje elastičnost, raztezanje, balistiko in izkorišča natezno silo. Odrešite se adhezij, zlepljenosti, slabega drsenja in hidrirajte svoje telo od znotraj navzven. Varne vaje, ki jih lahko izvajate kadarkoli so odlična protiutež statičnemu načinu življenja in preprečujejo kompresije hrbtenici, kar je vir obrab in bolečin.

Play Video

Vse, ki želite bodisi okrepiti ali sprostiti vezivno-mišične strukture okoli meč, vabimo, da se preizkusite v različnih tehnikah vadbe v našem studiu, ki pod nadzorom strokovne ekipe predstavljajo podporo vašim sklepom na najvišji ravni <tukaj>

Predlagamo individualizirane programe obravnav ali pa se priključitev skupinskim vadbam, ki bodo ustrezale vašim potrebam bodisi po krepitvi muskulature bodisi po sproščanju in razreševanju mišičnih skrajšav, nesorazmerij in posledično bolečin.

Storite nekaj zase

Rezervirajte si uvajalno diagnostično uro z našimi strokovnjaki.

Literatura

  • Wilke, J., Macchi, V., De Caro, R. and Stecco, C. (2019), Fascia thickness, aging and flexibility:
    is there an association?. J. Anat., 234: 43-49. https://doi.org/10.1111/joa.12902

Prijavite se na prejemanje strokovnih člankov

Za vas jih pišejo fizioterapevti in kineziologi v sodelovanju z zdravniki specialisti.

"*" indicates required fields

Ime in Priimek*
This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Več strokovnih člankov

Limfni sistem je izjemno pomemben del telesa, saj namreč prepreda celotno telo. Limfni sistem odstranjuje odvečno tekočino in odpadne produkte, čisti telo, sodeluje pri absorpciji hranil in nastopa kot del imunskega sistema, zato je zdrav limfni sistem predpogoj za dobro počutje in zdravje. Gibanje limfe je veliko počasnejše kot gibanje krvi in je v največji meri posledica krčenja skeletnih mišic, arterijskega pulza, sprememb telesnega položaja, masaže mehkega tkiva in kar je najpomembneje dihanja. Za zdrav limfni sistem je potreben zdrav življenjski slog, ki seveda vključuje udi gibanje.
Rak debelega črevesa in danke je eden najpogostejših rakov na svetu. Vse več je raziskav, ki dokazujejo, da je zaščitni učinek telesne dejavnosti pri nastanku raka debelega črevesja in danke prepričljiv. Pri določanju telesne aktivnosti moramo biti pozorni na obliko, pogostost in jakost telesne vadbe. Raziskovalci na podlagi rezultatov dosedanjih raziskav menijo, da je zaščitni učinek telesne dejavnosti pri nastanku raka debelega črevesa in raku dojke prepričljiv.
Učinkovita drža v vsakdanjem življenju je kombinacija zdravja vezivnega tkiva in vzdržljivih, krepkih mišic, ki jih dosežemo z vajami, ozaveščenostjo, preko živčnih poti. Med izvajanjem vaj je sicer ključna postavitev telesa, zavedanja telesa v prostoru in dihanja, a se drža neprestano spreminja in statično nameščanje nima dolgoročnega učinka. Ekonomična drža, med mirovanjem na obeh nogah, ustrezno prerazporedi težo telesa na nižje ekstremitete, pri čimer mišice porabljajo minimalno količino energije. Porušena drža lahko povzroči bolečine v spodnjem delu hrbtenice in različne mišično-skeletne težave.
Košarica0
V vaši košarici ni izdelkov!
Nadaljujte na plačilo

Prijava na uvajanje

"*" indicates required fields

Ime in priimek
Zanimam se za:*
Število ur uvajanja:*
Časovno mi ustreza*
Označite lahko več možnosti
Hidden
Časovno mi ustreza:
Označite lahko več možnosti
This field is for validation purposes and should be left unchanged.