Evolucija in sodobne težave

Evolucija in sodobne težave

Vsako telo ima svojo zgodbo, pravzaprav dve. Prva je biografska, ki je vezana na odraščanje in kako sprejemljivost življenja oblikuje naše telo, pri evoluciji pa gre za dolgotrajno zaporedje dogodkov, ki so milijone let iz generacije v generacijo spreminjalo telesa prednikov in posledično prilagajala telesa. Poleg biološke evolucije, ki je naključna, pa ne smemo zanemariti tudi kulturne evolucije, ki je usmerjeno in namensko radikalno spremenila telesa. Presoja o tem zakaj pademo iz ravnovesja, zakaj kompenziramo in nenazadnje zbolimo, je ključna za preprečevanje in zdravljenje bolezni.
Spela_Jaksa_PetiElement-krog
Špela Jakša

Ustanoviteljica znamke Peti element
uni. dipl. biokem., dipl. fizioterapevt

Splošno
1 marca, 2021

Ko govorimo o priložnostih v življenju, je pomembno razumeti, da nam različni nastavki pomagajo določiti, kdaj komu verjeti. Pri prebiranju vsebin po spletu pogosto naletimo na raznovrstne anatomske, evolucijske in raziskovalne izjave, ki nimajo povezave z realnostjo, kaj šele resničnostjo. Največ, kar lahko naredimo za ustvarjanje lastnih prepričanj, je sledenje verodostojnim informacijam, do katerih lahko vedno znova pridemo iz potrjenih raziskav. Milijoni let razvoja so našemu telesu dali namreč posebno sposobnost prilagajanja in pomembno je gledati široko sliko evolucijskega ozadja. Zaradi kompleksnosti evolucijske zgodovine nismo prilagojeni na en način prehranjevanja, na en habitat in na en telovadni režim. Če gledamo z evolucijskega vidika, tudi idealno zdravstveno stanje, ki ga obljubljajo produkti in raznolike storitve, zares ne obstaja.

Vsako telo ima dve zgodbi:

  1. biografije in
  2. evolucije.

Storite nekaj zase

Rezervirajte si uvajalno diagnostično uro z našimi strokovnjaki.

Biografija in evolucija

Biografija je vezana na odraščanje in na to, kako sprejemljivost življenja oblikuje naše telo, pri evoluciji pa gre za dolgotrajno zaporedje dogodkov, ki so milijone let iz generacije v generacijo spreminjali telesa prednikov in posledično prilagajali telesa. Poleg biološke evolucije, ki je naključna, pa ne smemo zanemariti tudi kulturne evolucije, ki je usmerjeno in namensko radikalno spremenila telesa. Presoja o tem, zakaj pademo iz ravnovesja, zakaj kompenziramo in zakaj, nenazadnje, zbolimo, je ključna za preprečevanje in zdravljenje bolezni. Prizadevanja, da bi odgovorili na različna vprašanja o tem, zakaj zbolevamo za sodobnimi boleznimi, nas vodijo k razmisleku o evolucijski zgodovini človeškega telesa.

Ob sodobni prehrani in telesni neaktivnosti smo oslabljeni zato, ker nismo ustrezno prilagojeni. Milijoni let evolucije so bili naklonjeni prednikom, ki so hrepeneli po kalorični hrani, tudi sladkorju, in so učinkovito shranjevali tako kalorije kot maščobo. Danes ta prilagoditev enostavno ni več pozitivna in čas je, da to dejstvo zares ponotranjimo. Za nenalezljivimi boleznimi neskladja zbolimo zato, ker smo slabo ali neustrezno prilagojeni sodobnemu okolju, ki smo ga ustvarili glede na okoliščine, v katerih živimo. Občasno bolezni neskladja obvladujemo, ker učinkovito zdravimo simptome, vendar s tem nenamerno podaljšujemo obstoj njihovih vzrokov. Glede na dejstvo, da večina od nas živi enako udobno, če ne celo bolj, kot so včasih le kralji in kraljice, je pomembno razumeti izhodišča težav, ki jih naša telesa doživljajo zaradi neprilagojenosti. Glede na kompleksnost je zato pomembno izbirati redne in raznovrstne gibalne izkušnje ter skrbeti zase po načelih evolucije.

Predlagano dodatno branje o rešitvah si oglejte tukaj. Vabimo vas k lastnemu raziskovanju in predlagamo prebiranje preostalih člankov tukaj. Največja naložba je namreč investicija vase. Stopite v stik z nami sedem dni v tednu preko naših kontaktov tukaj in z veseljem vam bomo pomagali.    

Nedrseče nogavičke na prste (zaprti model)

Vsak par naših nogavic je narejen na način, da vsem nožnim prstom omogoči največjo možno mero gibalne avtonomije in oprijema.

Prijavite se na prejemanje strokovnih člankov

Za vas jih pišejo fizioterapevti in kineziologi v sodelovanju z zdravniki specialisti.

"*" indicates required fields

Ime in Priimek*
This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Več strokovnih člankov

Vaginizem je stanje, za katerega je značilno nehoteno krčenje mišic medeničnega dna oz. mišic, ki obkrožajo odprtino ženskega zunanjega spolovila. Temu so pogosto pridružene bolečine in oteženi ali onemogočeni spolni odnosi. Vaginizem je resno zdravstveno stanje, ki lahko ženskam povzroči neznanske tegobe in stiske, težave v razmerjih in celo predstavlja oviro pred ustvarjanjem družine.
Navadno ne opazimo kako trdo delajo naša stopala dokler ne začutimo bolečine v stopalnem loku. Sprožitelji bolečine so med drugim lahko mehanske poškodbe, napačna obutev, dolgotrajna hoja, stanje na mestu ali napačna drža. Če smo dobro seznanjeni z dejavniki tveganja, lahko delujemo preventivno in preprečimo pojav bolečine. V primeru da že trpimo za tovrstno bolečino, pa je ključnega pomena da se podučimo o načinih zdravljenja še preden obiščemo zdravnik V nadaljevanju so predstavljene vaje za stimulacijo zgornjega in spodnjega skočnega sklepa (gležnja) in stopala.
Ste se že kdaj znašli v stresni situaciji? Vsakodnevne skrbi in obveznosti, pritiski v službi, visoka pričakovanja, neuspehi, težave v partnerskem odnosu, nepredvidljive situacije ... To so le nekateri stresorji, ki povzročijo telesno ali duševno neravnovesje.
Nakupovalna košarica

Prijava na uvajanje

"*" indicates required fields

Ime in priimek
Zanimam se za:*
Število ur uvajanja:*
Časovno mi ustreza*
Označite lahko več možnosti
Hidden
Časovno mi ustreza:
Označite lahko več možnosti
This field is for validation purposes and should be left unchanged.