75min brezplačnega parkiranja za stranke Peti element! Preberi več

9C291FC7-574F-4D27-9EFA-18B7D835EBAC
932DD678-CFC8-47D8-A7BC-2E6A78DAFA4E
Kako nositi obrazno masko na varen način

Kako nositi obrazno masko na varen način

Svetovni izbruh virusa COVID-19 je spremenil utečeni način življenja. Skrb zase, za bližnje in za skupno dobro narekuje obvezno nošnjo zaščitnih mask.
Spela_Jaksa_PetiElement-krog
Špela Jakša

Ustanoviteljica znamke Peti element
uni. dipl. biokem., dipl. fizioterapevt

Splošno
1 marca, 2021

Večurna nošnja obrazne maske terja utrujenost, omotico ali tesnobo?

Če vaše delovno okolje ali življenjski slog zahteva večurno nošnjo maske, boste morda ugotovili, da se stopnja tesnobe čez dan povečuje, prav tako pa tudi omotičnost, utrujenost, slabost ali glavobol. Po nekaterih raziskavah sodeč je to posledica rahlo zmanjšane količine kisika v celicah in tkivu, ki se lahko pojavi pri večurni, neprekinjeni nošnji maske. Morda vas bo razveselila novica, da si lahko v primeru zgoraj naštetih simptomov po daljši nošnji maske pomagate s preprostimi dihalnimi vajami. Kakovostno preponsko dihanje je učinkovita klasična in praktična metoda za zmanjševanje stresa. Redni, kratki dihalni odmori lahko zmanjšajo nivo stresa in nervoze ter omilijo blažje simptome hipoksije, ki jih lahko povzroča dolgotrajno nošenje maske.

Storite nekaj zase

Rezervirajte si uvajalno diagnostično uro z našimi strokovnjaki.

Nadzirajte dihanje in izboljšajte počutje!

Sproščeno preponsko dihanje krepi delovanje parasimpatičnega živčnega sistema, zaradi česar se bo telo sprostilo, neprijetni simptomi pa zmanjšali. Vdihujte 3 sekunde, naredite premor za 1 sekundo, izdihujte 4 sekunde in se za 1 sekundo ustavite. Nekajkrat ponovite. Naj sproščeno, ritmično dihanje traja vsaj 3 do 5 minut. Kratko dihalno vajo si privoščite čim večkrat dnevno, najbolje vsako uro. Če je mogoče, kratek dihalni odmor izvajajte brez maske, v primeru, da bi to ogrožalo vaše ali tuje zdravje, pa lahko vajo izvajate tudi z zaščitno masko. Pomembno je, da je dihanje preponsko, sproščeno in zavestno.

Kisik je zdravilo, zato poskrbite za zdravje telesa z dobrim dihalnim vzorcem in rednimi dihalnimi odmori.

Vabimo vas k lastnemu raziskovanju in predlagamo prebiranje preostalih člankov <tukaj>. Največja naložba je namreč investicija vase. Stopite v stik z nami sedem dni v tednu preko naših kontaktov <tukaj> in z veseljem vam bomo pomagali.

Nedrseče nogavičke na prste (zaprti model)

Vsak par naših nogavic je narejen na način, da vsem nožnim prstom omogoči največjo možno mero gibalne avtonomije in oprijema.

Prijavite se na prejemanje strokovnih člankov

Za vas jih pišejo fizioterapevti in kineziologi v sodelovanju z zdravniki specialisti.

Consent*
This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Več strokovnih člankov

Išias je splošen pojem s katerim označujemo bolečino v hrbtu, ki seva po nogi navzdol in je sama bolj simptom, kot pa specifična diagnoza. Bolečino ishiadičnega živca lahko povzročijo številni faktorji, čeprav je ena najpogostejših hernija diskusa oz. zdrs medvretenčne ploščice. V tem članku bomo predstavili vzroke ishiadične bolečine in zdravljenje le te. Vaje proti išiasu se lahko izvaja v milih do zmernih primerih z namenom, da se olajša simptome in zakrčenost mišic. Vrsta primernih vaj naj bo vedno pogojena glede na resnost simptomov in točen vzrok bolečine.
Živčno omrežje črevesja je dolgo 9 metrov in sega od požiralnika do anusa. Naše črevesje je sposobno sodelovati z možgani vsestransko. Možgani in črevesje sta najbolj oživčena organa v našem telesu. Komunikacija med njima je dvosmerna in poteka po osi mikrobiota-črevesje-možgani. Bakterije v našem črevesju vplivajo na možgane in obratno, možgani vplivajo na črevesno mikrobioto. Dokazano je, da ima stanje naših prebavil precejšno vlogo pri tem kako se počutimo. Črevo, ki se ne počuti dobro, nam kvari razpoloženje, zdravo črevo pa nam ga izboljšuje. Jasno je, da lahko na dogajanje znotraj črevesja vplivamo preko dihanja.
Svoj imunski sistem lahko izboljšate s smehom. Ta krepi mišice, masira notranje organe, povečuje kroženje krvi po telesu, stimulira imunski sistem, (povečuje raven imunoglobolina A in G, ki varujeta pred okužbami), izboljšuje spomin, pospešuje izločanje hormonov sreče in znižuje raven stresnih hormonov.
Košarica
There are no products in the cart!
Nadaljujte na plačilo

Prijava na uvajanje

"*" indicates required fields

Ime in priimek
Zanimam se za:*
Število ur uvajanja:*
Časovno mi ustreza*
Označite lahko več možnosti
Hidden
Časovno mi ustreza:
Označite lahko več možnosti
*
This field is for validation purposes and should be left unchanged.