75min brezplačnega parkiranja za stranke Peti element! Preberi več

9C291FC7-574F-4D27-9EFA-18B7D835EBAC
932DD678-CFC8-47D8-A7BC-2E6A78DAFA4E
Kako nositi obrazno masko na varen način

Kako nositi obrazno masko na varen način

Svetovni izbruh virusa COVID-19 je spremenil utečeni način življenja. Skrb zase, za bližnje in za skupno dobro narekuje obvezno nošnjo zaščitnih mask.
Spela_Jaksa_PetiElement-krog
Špela Jakša

Ustanoviteljica znamke Peti element
uni. dipl. biokem., dipl. fizioterapevt

Splošno
1 marca, 2021

Večurna nošnja obrazne maske terja utrujenost, omotico ali tesnobo?

Če vaše delovno okolje ali življenjski slog zahteva večurno nošnjo maske, boste morda ugotovili, da se stopnja tesnobe čez dan povečuje, prav tako pa tudi omotičnost, utrujenost, slabost ali glavobol. Po nekaterih raziskavah sodeč je to posledica rahlo zmanjšane količine kisika v celicah in tkivu, ki se lahko pojavi pri večurni, neprekinjeni nošnji maske. Morda vas bo razveselila novica, da si lahko v primeru zgoraj naštetih simptomov po daljši nošnji maske pomagate s preprostimi dihalnimi vajami. Kakovostno preponsko dihanje je učinkovita klasična in praktična metoda za zmanjševanje stresa. Redni, kratki dihalni odmori lahko zmanjšajo nivo stresa in nervoze ter omilijo blažje simptome hipoksije, ki jih lahko povzroča dolgotrajno nošenje maske.

Storite nekaj zase

Rezervirajte si uvajalno diagnostično uro z našimi strokovnjaki.

Nadzirajte dihanje in izboljšajte počutje!

Sproščeno preponsko dihanje krepi delovanje parasimpatičnega živčnega sistema, zaradi česar se bo telo sprostilo, neprijetni simptomi pa zmanjšali. Vdihujte 3 sekunde, naredite premor za 1 sekundo, izdihujte 4 sekunde in se za 1 sekundo ustavite. Nekajkrat ponovite. Naj sproščeno, ritmično dihanje traja vsaj 3 do 5 minut. Kratko dihalno vajo si privoščite čim večkrat dnevno, najbolje vsako uro. Če je mogoče, kratek dihalni odmor izvajajte brez maske, v primeru, da bi to ogrožalo vaše ali tuje zdravje, pa lahko vajo izvajate tudi z zaščitno masko. Pomembno je, da je dihanje preponsko, sproščeno in zavestno.

Kisik je zdravilo, zato poskrbite za zdravje telesa z dobrim dihalnim vzorcem in rednimi dihalnimi odmori.

Vabimo vas k lastnemu raziskovanju in predlagamo prebiranje preostalih člankov <tukaj>. Največja naložba je namreč investicija vase. Stopite v stik z nami sedem dni v tednu preko naših kontaktov <tukaj> in z veseljem vam bomo pomagali.

Nedrseče nogavičke na prste (zaprti model)

Vsak par naših nogavic je narejen na način, da vsem nožnim prstom omogoči največjo možno mero gibalne avtonomije in oprijema.

Prijavite se na prejemanje strokovnih člankov

Za vas jih pišejo fizioterapevti in kineziologi v sodelovanju z zdravniki specialisti.

"*" indicates required fields

Consent*
This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Več strokovnih člankov

Neločljivo povezanost mišic in sklepov ter njihova zmožnost, da gredo skozi celoten optimalen razpon gibanja, imenujemo prožnost. Ta se razvije skozi uporabo različnih raztegovalnih metod. Raztegovanje oz. prožnost ima številne koristi, med drugim pomaga preprečevati poškodbe in bolečine v mišicah, ohranja in krepi mišično moč ter izboljšuje samo izvedbo posamezne vaje. Izsledki so pokazali, da lahko redno raztezanje po treningu vzpodbudi dolgoročne pozitivne učinke, medtem ko raztezanje pred treningom povzroči negativne učinke na končno izvedbo posameznih vaj.
Mišica obračalka glave se nahaja na površini vratu. Gre za parno mišico, ki na vsaki strani povezuje glavo s trupom in je odgovorna za dvig glave z blazine. Ponavljajoče, dolgotrajne obremenitve lahko vodijo v kronično napetost mišice, utesnitev živčnih struktur in posledično številne telesne simptome, vključno z glavobolom. Da bi zmanjšali zgoraj naštete simptome je pomembo, da dolgotrajne obremenitve redno prekinjamo s kratkimi gibalnimi odmori, s samomasažo ohranjamo prožnost in dobro prekrvavljenost tkiva ter z redno vadbo posrbimo za močne in gibčne mišice ramen, rok in hrbtenice, ki bodo podprle zgornji del telesa.
V kolikor ste del naše skupnosti Peti element ali vsaj z enim očesom spremljate naš terapevtski studio, potem veste, da je fascija med našimi primarnimi specializacijami. Je namreč izredno pomemben dejavnik, ko gre za akutne in kronične mišično-skeletne težave, bolečine in omejitve gibanja, zato se vedno znova vračamo k njej za iskanje rešitev.
Košarica
V vaši košarici ni izdelkov!
Nadaljujte na plačilo

Prijava na uvajanje

"*" indicates required fields

Ime in priimek
Zanimam se za:*
Število ur uvajanja:*
Časovno mi ustreza*
Označite lahko več možnosti
Hidden
Časovno mi ustreza:
Označite lahko več možnosti
*
This field is for validation purposes and should be left unchanged.