75min brezplačnega parkiranja za stranke Peti element! Preberi več

9C291FC7-574F-4D27-9EFA-18B7D835EBAC
932DD678-CFC8-47D8-A7BC-2E6A78DAFA4E
dihanje-in-custveno-stanje

Manualna obravnava in terapevtska masaža

Peti element se pri masažah drži načela prilagajanja, zato ne izvajamo klasičnih masaž, ampak se obračamo k terapevtskemu pristopu, ki obravnava posameznika individualno, obravnava pa se prilagodi glede na zdravstveno stanje, težave in pričakovanja.

Celostna obravnava

Zavedamo se, da je potrebno masažo za konkretne rezultate kombinirati z manualno obravnavo in drugimi vrstami terapij, saj tako na telo delujemo celostno in se ne osredotočimo zgolj na problematično območje, zato uporabljamo tudi fizioterapevtsko Tecar terapijo in vrsto drugih tehnik. Pri nas verjamemo, da telo funkcionira celostno – vedno na telo gledamo kot enoto in vsakič znova analiziramo vpliv raznolikih telesnih segmentov in tkiv (sklepov, fascij, mišic, vezi in živčevja).

Tako ima nekdo lahko glavobole zaradi pretekle poškodbe z ramo, težave v čeljustnem sklepu zaradi težav z vratno hrbtenico in bolečine v ledvenem predelu različnih težav, ki izvirajo iz medenice (artritis, poškodbe labruma, splošna slaba gibljivost kolkov), kolen (poškodbe meniskov, strgana sprednja križna vez, patelofemuralni bolečinski sindrom) ali stopal (zvin gležnja, zlom gležnja in hallux valgus kot primer).

V sklopu manualne obravnave pri naših obravnavah uporabljamo različne tehnike, kot so:

  • terapija Tecar,
  • vakuumska terapija – cupping,
  • nevromišično pozicioniranje in miofascialne tehnike,
  • terapija sprožilnih (trigger) točk,
  • artikulacijske tehnike,
  • mišično-energetske tehnike,
  • ishemična kompresija in kinezio taping,
  • individualne terapevtske vaje.
TERAPIJA Z DOLGOROTRAJNIM UČINKOM

TECAR TERAPIJA

Obravnavo s tecar napravo priporočamo vsem, ki imate mišične patologije (kontrakture, nategnjene, natrgane ali strgane mišice, udarnine in edeme), težave v ramenskem sklepu (tendinitis, tenosinovitis, adhezivni kapsulitis), patologije v komolcu, zapestju in roki (epikondilitis, artroza, tendinitis, sindrom karpalnega kanala), težave kolčnega sklepa (burzitis, artroza, pubalgija), patologije v kolenskem sklepu (hondropatija, gonartroza, poškodbe ligamentov ali hrustanca) patologije v gležnju in stopalu (po zlomih, zvin gležnja, plantarni fascitis, Ahilarni tendinitis) in vse patologije v predelu hrbtenice (bolečine v križu, vratu in podobno).

Tecar tehnologija je poglavitnega pomena v rehabilitacijskih obravnavah, saj sproža obnovo, hitro regenerira in pomaga zmanjšati bolečino. Tecar stimulira biološke procese s pomočjo biokompatibilne obsevalne energije in intenzivno aktivira prizadet predel. V Petem elementu kombiniramo Tecar kot samostojno terapijo ali kot del priprave na gibalni proces.

Tecar terapija deluje z dovajanjem nadzorovanega izmeničnega toka elektrolitov. S tem pospešuje celične presnovne procese in uravnava tkivno fiziologijo. Tecar terapija na celičnem nivoju stimulira endogeno energijo v telesu, kar pomeni, da aktivira ione v tkivih in pospeši obnovo. Gre za odlično dopolnilo rehabilitaciji na napravah.

Tecar terapija zmanjšuje bolečino, odpravlja težave v hrbtenici in vseh mehkih tkivih, pomaga pri poškodbah sklepov, kosti, mišic in fascij (vezivnega tkiva), odpravlja vnetja, stimulira vensko in limfno drenažo in pomaga pri zdravljenju artritisa. Tecar terapija je odlična pri vseh vrstah športnih poškodb. Tehnika skrajša trajanje okrevanja, saj se začuti takojšnje zmanjšanje bolečine in hitrejše vračanje k normalnemu stanju, kar izkoriščamo pred vadbenim procesom s čimer vam vračamo zaupanje in sposobnost ohranjanja gibljivosti.

Tecar terapijo uporabljamo v sklopu naših individualnih programov ali kot samostojno terapijo. Tecar terapija močno skrajša čas rehabilitacije in zajema dve različni metodi, ki delujeta selektivno a komplementarno. Prva, kapacitivna metoda, deluje bolj na površini na mehkotkivne strukture kot so mišice, limfno-žilni sistem, vezivni sistem in podobno, medtem ko rezistivna metoda vpliva na tkiva predvsem z večjo odpornostjo kot so kosti, hrustanec in velike kite.

Tecar terapija se izvaja na golo kožo in ni primerna v obdobju nosečnosti, v primeru srčnega spodbujevalca, ob prisotnosti rakavega obolenja ali odprtih ran.

S pomočjo terapije Tecar se po poškodbah lahko v najkrajšem možnem času vrnete tako k vsakodnevnim kot športnim aktivnostim. Zmanjšanje bolečine pripomore, da lažje izvajate rehabilitacijske individualne programe, raznolika gibanja oziroma sprostimo tkiva zato, da je globoka masaža mehkega tkiva uspešnejša - vse z namenom razbremenitve in hkratnega povečanja gibljivosti v posameznem sklepu kot tudi rehidracije fascij. Tecar terapijo uporabljamo kot samostojno terapijo ali kot del vaše individualne rehabilitacijske obravnave pred gibanjem na napravah.

 

Tecar je odlična terapija v primeru bolečih vnetnih osteoartikularnih in mišičnih patologijah kot so kalcinacije, išialgije, artroze, lumbalgije in pri vseh vrstah bolečin.

TRIGGER POINT TERAPIJA

Terapija prožilnih točk

Trigger ali prožilne točke v telesu nastanejo zaradi preobremenitev, nepravilne drže, poškodb, nesreč, nepravilne ali pretirane športne aktivnosti, nategov mišic ali v primeru kroničnih ponavljajočih gibov (tudi pretiranega sedenja). Mišice, v katerih so prisotne trigger ali prožilne točke, imajo lahko lokalno bolečino ali preneseno bolečino. V obeh primerih se čuti napetost, skrajšava, lahko celo mravljinčenje in pogosti so tudi glavoboli (če so problematične mišice okrog vratu in v zgornjem delu hrbta). V mišicah poznamo aktivne in latentne (neaktivne) trigger točke. Aktivne točke so tiste, zaradi katerih čutimo bolečino med aktivnostjo, gibanjem in/ali počitkom, medtem ko so latentne točke boleče le na pritisk.

Trigger point terapija ali terapija miofascialih prožilnih točk je oblika manualne terapije s katero lajšamo ali zdravimo lokalno ali preneseno bolečino v mišicah. Med terapijo iščemo s pritiskom na trigger točke v mišicah točno tisto bolečino, ki je prisotna tudi drugače tekom dneva ali noči in tako vemo, da smo na pravi točki ter lahko izoliramo mišico ali mišice, ki nam povzročajo težave in bolečine. Odkrite trigger točke z različnimi tehnikami sprostimo ter omogočimo spet optimalno prekrvavitev v okvarjeni mišici, zmanjšanje bolečine in izboljšanje funkcije in gibljivosti. Študije so pokazale, da tudi obravnava latentnih trigger točk povzroči boljšo gibljivost in aktivnost v mišici in sklepu ter manj občutka zategnjenosti in bolečine, predvsem pa boljšo funkcijo. Terapija je lahko boleča vendar so rezultati hitro opazni.

Obravnavo s trigger točkami priporočamo vsem ki imate bolečine v vratu, glavobole, bolečine v hrbtenici, kakršnekoli bolečine in vse okvare mišično-skeletnega sistema. Za učinkovitejšo obravnavo lahko uporabljamo med terapijo tudi fizioterapevtsko napravo Tecar.

FASCIJA

Sproščanje in manipulacija fascij

Fascije so vezivno tkivo, ki ovijajo del telesa, mišico ali skupino mišic in predstavljajo mišično ovojnico, ki imajo poleg mehanične opore ostalim mehko-tkivnim strukturam tudi veliko vlogo pri tekočem in nebolečem gibanju, hkrati pa imajo tudi proprioceptivno vlogo. Fascije (ovojnice) veljajo za največji sistem v človeškem telesu. Fascije so tudi pomemben element telesne drže in organiziranja gibanja. Poznamo 6 glavnih linij fascije, ki potekajo po celem telesu in povezujejo med sabo več mišičnih skupin, zato je potrebno razumeti, da je lahko bolečina po fasciji tudi prenesena (bolečina ali disfunkcija se ne izraža na mestu poškodbe, ampak drugje po facialnih linijah).

 

Kadar pride do preobremenitve posameznega dela telesa, do poškodbe mehkih tkiv, do zvinov, zlomov in/ali operativnih posegov lahko pride do okvare drsenja kolagenskih plasti v globoki fasciji. Logično sosledje je faza kompenzacije gibanja, kar privede do konstantne bolečine ali razvoj mehanične nepravilnosti v sklepih in mišicah. Vzroki za nastanek adhezij oziroma zlepljenosti v fasciji so mehanični (kot so zlomi, zvini, multi-travme, pretirana uporaba telesa, slaba drža, položaj med delom, športna aktivnost), fizični (psihološki: depresije, stres, anksioznost; termični: povišana temperatura, mraz, vlažnost) ali kemični (dehidracija, pomankanje vitaminov/mineralov, preveč hrane, zastrupljena hrana, infekcije, hormonsko neravnovesje, metabolni procesi,.).

Fascija je elastična, do določene stopnje tudi plastična (jo lahko spreminjamo). Ko le ta ne drsi več, pride do povečane otrdelosti, nekoordiniranega delovanja v mišicah in bolečine. S tehniko manipulacije fascij vplivamo na omenjene miofascialne enote. Manipulacija fascij je sicer boleča terapija, ki pa prinese dokaj hitre rezultate. Z manipulacijo posamezne točke povzročamo lokalno vnetje. Posledično pride do drsenja plasti v globoki fasciji in bolj koordiniranega gibanja, povečanja proprioceptivnega občutka in zmanjšanja bolečine v položaju ali med gibanjem. Pri sproščanju fascij si lahko pomagamo s posebnimi nastavki terapije Tecar za lažjo sprostitev in hitrejše pridobivanje viskoelastičnih lastnosti fascije.

Sproščanje fascije priporočamo vsem, ki želite zmanjšati bolečino v mišično-skeletnem sistemu, želite izboljšati gibljivost in funkcijo v sklepih, želite izboljšati držo, želite izboljšati ali popraviti biomehanične vzorce, imate brazgotine (operativne ali ne operativne), ste kadarkoli imeli zlome, izpahe ali zvine, imate nepojasnjene bolečine v mišično-skeletnem sistemu, ste primorani biti dlje časa v prisilnih držah ali želite izboljšati vaše športne rezultate. Pri sproščanju fascij kombiniramo terapijo Tecar.

MANUALNA TERAPIJA

Manualna obravnava ali terapija

Manualna terapija je izredno učinkovitita metoda zdravljenja. Tehnike manualne terapije predstavljajo eno izmed najbolj uspešnih oblik zdravljenja sprememb gibalnega sistema, ki so posledica obrabnih sprememb, preobremenjenosti, prisiljene drže in stresa. 

Ob prvem pregledu terapevt opravi pregled medicinske dokumentacije, nevrološki in manualni pregled, oceno praga bolečine, telesne drže in gibalnih sposobnosti. Glede na oceno pregleda določi število terapij, ki vam jih svetuje, kar zajema mehke, ročne tehnike zdravljenja, s katerimi manualni terapevt vpliva na vzroke težav in jih poskuša odpraviti.

Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije naj bi vsak človek vsaj enkrat v življenju imel težave, povezane s hrbtenico. Večino teh stanj je možno s tehnikami manualne medicine uspešno zdraviti ali celo odpraviti.

Naročanja in odpovedi

Za terapevtske masaže, manualne obravnave in ostale terapije vas prosimo, da nam svoje želje in rezervacije zaradi zasedenosti posredujete vsaj teden dni pred želenim tretmajem. Prosimo vas, da ob rezervaciji navedete svoje osebne podatke in kontaktno telefonsko številko. Stranka ob prvem prihodu prejme uporabniško ime in geslo s pomočjo katerega dostopa do aplikacije Peti element in lahko spremlja rezervacije. Rezervacije ureja terapevt, stranka pa sama skrbi za pravočasne odjave. V primeru brezplačne odpovedi rezervacije tako sporočite vsaj 24 ur pred dogovorjenim terminom. 

Košarica
Skupaj z DDV
188,00  (vklj. z DDV)
Za plačilo
191,40 
Nadaljujte na plačilo

Prijava na manualno obravnavo

"*" indicates required fields

Ime in priimek
Zanimam se za:*
Število ur uvajanja:*
Časovno mi ustreza:*
Označite lahko več možnosti
*
This field is for validation purposes and should be left unchanged.