mentorstvo peti element

Obravnava brazgotine

Po vsakem operativnem posegu ali poškodbi se prične regeneracija tkiva. Slednja lahko v nekaterih primerih povzroči nastanek manjših ali večjih brazgotin, pri čemer lahko proces brazgotinjenja traja tudi do poldrugega leta. Da bi vplivali na ta proces, je poškodovani del takoj po operaciji smiselno začeti obravnavati.

Play Video

Kako obravnavati staro brazgotino doma

Ideje za samoobravnavo

Brazgotine po odstranitvi šivov

Brazgotino je primerno obravnavati čim prej. Z njo se lahko začnemo ukvarjati naslednji dan, po odstranitvi šivov. Skrbeti je treba zanjo v širšem smislu, saj z obravnavo skrbimo za pospešitev celjenja mehkega, kolagenskega in fibroznega tkiva vzdolž celotne rane in neposredne okolice ter zmanjšujemo edem. Z mobilizacijo brazgotine ohranjamo drsljivost ovojnice žil in živcev, aponevroze, globoke in površinske fascije, maščobnega tkiva, meninge, pokostnice, retinakulumov in sklepnih ovojnic. 

Obravnavamo brazgotine:

  • po operacijah;
  • sveže ali stare brazgotine po telesu;
  • carski rez in trebušna votlina;
  • brazgotine po menjavi sklepov;
  • po poškodbah;
  • tudi opekline.

Zabrazgotinjeno tkivo

Neobravnavana brazgotina predstavlja togo strukturo, ki lahko moti gibljivost, prekrvljenost in oživčenost. Pride do adhezije ali kontrakture, poslabša se prekrvljenost, postane temno rdeča, hipoksična. Neobravnavanje brazgotine lahko izjemno omeji lokalno tkivo in funkcijo, zato je z obravnavo treba začeti čim prej. Glavno vprašanje je, ali bomo dosegli povrnitev v predhodno stanje in ohranili gibljivost brazgotine ali se bo zaradi neobravnave tkivo zabrazgotinilo. Taka brazgotina moti mišično-vezivno tkivo. Prepogosto jo zanemarimo in s premalo poudarka na njeni elastičnosti, pretočnosti in gibljivosti, neobravnavana moti funkcijo prizadetega področja.