Politika uporabe piškotkov

Splošne informacije

Ta politika uporabe piškotkov opredeljuje informacije o piškotkih in piškotkom podobnih tehnologijah, ki jih upravljavec PETI ELEMENT STUDIO, storitve in trgovina, d.o.o., Barjanska cesta 62, 1000 Ljubljana, Slovenija, uporablja na spletnem mestu https://petielement.si/ (v nadaljevanju: »spletno mesto«).

Splošne informacije o obdelavi osebnih podatkov pa najdete v naši politiki zasebnosti na povezavi https://petielement.si/politika-zasebnosti/.

Če se s piškotki izrecno ne strinjate, se naložijo le potrebni piškotki (kot so opredeljeni v nadaljevanju), brez katerih brskanje in nakupovanje na spletnem mestu ni mogoče.

Peti element si pridržuje pravico do spremembe teh informacij. Vsi popravki bodo objavljeni na tej podstrani.

Kaj so piškotki?

Piškotki so majhne besedilne datoteke, ki vsebujejo informacije (zaporedje črk in številk) in ki se ob obisku spletna mesta shranijo v uporabnikovi napravi (npr. računalnik ali mobilni telefon), s katero uporabnik dostopa do spletnega mesta. Ob ponovnem obisku spletnega mesta lahko Peti element dostopa do podatkov na uporabnikovi napravi, ki so bili zbrani s pomočjo piškotkov.

S pomočjo piškotkov Peti element zagotavlja:

  • delovanje spletnega mesta,
  • izboljšanje hitrosti in varnosti spletnega mesta,
  • optimizacijo tržnih vsebin (da vam lahko ponudimo tisto, kar želite),
  • stalno izboljševanje spletnega mesta na podlagi analiz.

Poleg piškotkov, Peti element uporablja tudi t.i. sledilne »pixle« in sorodne tehnologije, da vam lahko zagotovi svoje storitve in čim bolj nemoten obisk spletnega mesta.

Peti element na svoji spletni strani uporablja lastne piškotke, hkrati pa izbranim tretjim osebam in podjetjem omogoča, da na uporabnikove naprave namestijo svoje piškotke.

Ker si nenehno prizadevamo, da bi vam zagotovili najboljšo možno uporabniško izkušnjo, naše spletne strani delujejo optimalno le, če so piškotki omogočeni. Tako vas lahko prepoznamo, ko ponovno obiščete naše spletno mesto, hkrati pa nam piškotki omogočajo odkrivanje in odpravljanje napak, zato je vaš obisk hitrejši, prijetnejši in še bolj oseben. Dodatni podatki se shranijo le, če se s tem izrecno strinjate, na primer z vnosom podatkov ob naročilu izdelka ali vpisu/registraciji.

Vrste piškotkov, ki se uporabljajo na spletnem mestu

Na našem spletnem mestu uporabljamo različne vrste piškotkov. Piškotki se razlikujejo glede na svojo funkcionalnost, čas veljavnosti in stran, na katero se namestijo. Opis posameznih vrst piškotkov in seznam uporabljenih piškotkov je na voljo v nadaljevanju.

Nujni piškotki

Brez nujnih (bistvenih) piškotkov ne bi mogli brskati po spletnem mestu in uporabljati njegovih funkcij, na primer dostopa do varnih območij spletnega mesta. Brez teh piškotkov naša spletna stran ne deluje pravilno. Ti piškotki vas ne morejo identificirati, saj se uporabljajo zgolj z namenom pravilnega prikazovanja spletnih strani. To so na primer piškotki, ki spletnemu mestu omogočajo, da zadrži izdelke, ki ste jih dodali v košarico. Običajno jih zagotovi Peti element (lastni piškotki). Za te piškotke soglasje ni potrebno.

Funkcionalni piškotki

Ti piškotki niso nujni, vendar našemu spletnemu mestu omogočajo, da si zapomnijo vaše nastavitve na spletnem mestu in izbire, ki ste jih opravili na spletnem mestu. Če se s temi piškotki ne strinjate, se ne bodo naložili. Lahko pa se zgodi, da v primeru, da se ne strinjate s temi piškotki, nekatere funkcije, ki jih spletno mesto ponuja, ne bodo delovale. Funkcionalni piškotki niso bistveni za delovanje spletnega mesta, temveč izboljšujejo kakovost vaše izkušnje brskanja.

Analitični piškotki

Analitične piškotke uporabljamo za analizo prometa na našem spletnem mestu, da bi izboljšali uporabniško izkušnjo. Analitični piškotki so lahko vaši lastni piškotki ali piškotki tretjih oseb. Če nam ne daste soglasja za uporabo analitičnih piškotkov, ti ne bodo naloženi. Bomo pa vam hvaležni, če nam daste soglasje, saj bomo tako lahko nadgradili vašo izkušnjo na našem spletnem mestu.

Te analize izvajamo na podlagi anonimiziranih in agregiranih podatkov, na podlagi katerih vas ni mogoče identificirati.

Nekatere podatke, zbrane v analitične namene, lahko tretje osebe (npr. Google Ireland Ltd.) prenesejo v ZDA, vključno z možnostjo, da so ti podatki predmet zakonitega dostopa v skladu z zakonodajo ZDA. S privolitvijo v uporabo analitičnih piškotkov se strinjate tudi z morebitnim prenosom vaših podatkov v tretje države, kot so ZDA.

Marketinški piškotki

Ti piškotki so namenjeni prikazovanju ciljno usmerjenih oglasov na podlagi vaših interesov na spletnem mestu ali za upravljanje našega oglaševanja. Ti piškotki zbirajo informacije o vaših dejavnostih na spletnem mestu in drugih spletnih mestih, da vam lahko zagotovijo ciljno usmerjeno oglaševanje. Piškotki družbenih omrežij omogočajo tudi deljenje vsebine, prijavo in druge dejavnosti, povezane z družbenimi omrežji.

Ti piškotki vam omogočajo, da ste deležni naše komercialne ponudbe na drugih povezanih spletnih mestih (npr. piškotke za profiliranje, oglaševanje, ciljanje in ponovno ciljanje).

Za marketinške piškotke, ki se nalagajo v družbenih medijih (piškotki tretjih oseb) je potrebno soglasje oddati na spletnih mestih družbenih medijev.

Zagotavljanje funkcij, ki jih družbeni mediji ponujajo uporabniku, v skladu z mnenjem Komisije EU, spada v kategorijo izvzetja od obveznosti pridobitve predhodnega soglasja. Če uporabnik prepove uporabo teh piškotkov na zadevnih spletnih mestih družbenih medijev, se ti piškotki ne bodo naložili.

Če se obiskovalec spletnega mesta ne strinja s temi piškotki, se ti ne bodo naložili. Vendar pa nekatere funkcije spletnega mesta morda ne bodo na voljo.

Oglaševalski in statistični piškotki

Kot ste izvedeli zgoraj, lahko Peti element v nekaterih primerih omogoča tudi piškotke tretjih oseb. V nadaljevanju smo podali informacije u uporabi storitev Facebook (Meta) in Google, če pa želite izvedeti več o posledicah teh piškotkov za zasebnost, si oglejte ustrezne politike zasebnosti teh tretjih oseb.

Facebook

Pri spletnem oglaševanju uporabljamo storitev Facebook prilagojena občinstva (Facebook Custom Audiences), ki omogoča, da se vam kot Facebook uporabniku, po tem, ko ste prostovoljno vnesli svoj e-mail naslov ali opravili nakup na našem spletnem mestu, na vaši Facebook strani prikazujejo usmerjeni in vašim željam prilagojeni oglasi z naše spletne ponudbe in predvsem dodatni popusti in akcije. V nastavitvah svojega profila na Facebooku si lahko pogledate, ali smo vas vključili v takšno promocijo (zavihek »Advertisers and Businesses« oziroma »Oglaševalci in podjetja«). Spremembe lahko opravite na zavihku »Ad Settings« oziroma »Nastavitve Oglasov – Oglasi na podlagi podatkov partnerskih podjetji«.

Z obiskom uporabnika našega spletnega mesta se vzpostavi povezava s strežnikom Facebook. Naše spletno mesto za namene trženja uporablja Facebook Pixel zlasti zato, da lahko ponudimo zanimive oglase na Facebooku tistim uporabnikom, ki so obiskali naše spletno mesto. Preko Facebook Pixel uporabljamo piškotke, ki omogočajo preverjanje, ali je bil uporabnik preusmerjen na naše spletno mesto po tem, ko je kliknil oglase na Facebooku, s čimer sledimo učinkovitosti oglasov na Facebooku in omogočimo neprestano optimizacijo našega spletnega mesta

Podatki, zbrani o vas na ta način, ostajajo za nas anonimni, zato preko teh podatkov ni mogoče pridobiti osebnih informacij ali jih uporabiti za povezovanje z identiteto uporabnika. Lahko pa Facebook poveže te podatke z lokalnim uporabniškim računom, pri čemer naše podjetje nima vpliva na obseg ali nadaljnjo uporabo podatkov, ki jih zbira Facebook. Več o namenu in obsegu pridobivanja podatkov in nadaljnji obdelavi na Facebooku, kakor tudi o svojih pravicah in možnostih nastavitve zaščite zasebnosti, si lahko preberete na Facebook nasvetih za varstvo podatkov: https://www.facebook.com/policy.php

Google

Uporabljamo piškotke Google Analytics, ki jo ponuja Google Inc., s katerimi se beleži statistika o tem, koliko uporabnikov je obiskalo naše spletno mesto. Pridobljeni podatki (analiza) nam omogočajo, da pridobimo splošne vzorce uporabe našega spletnega mesta, in sicer na kakšen način uporabniki pridejo do našega spletnega mesta, beležijo število obiskov, število ogledanih strani, aktivnosti uporabnikov, kako pogosto se uporabniki vračajo na naše spletno mesto. Podatki nam pomagajo tudi beležiti težave, ki jih imajo uporabniki našega spletnega mesta. Povejo nam tudi, ali je naše oglaševanje učinkovito ali ne. Piškotke analiziramo, da bi lahko izboljšali delovanje spletnega mesta, uporabnikom strani prikazali zanimive ponudbe in s tem optimizirali uspešnost oglasov.

Storitve Google uporabljajo piškotke za zbiranje informacij o uporabi storitev, vendar so ti podatki anonimizirani in nam ne omogočajo identifikacije posameznika.

Piškotke lahko zavrnete tako, da izberete ustrezne nastavitve v vašem brskalniku, vendar upoštevajte, da morda ne boste mogli uporabljati vseh funkcij našega spletnega mesta. Google Analytics piškotke lahko onemogočite na spletni povezavi tools.google.com/dlpage/gaoptout. Več informacij o pogojih uporabe in zasebnosti najdete na spletni strani podjetja Google policies.google.com/privacy?hl=sl

Upravljanje dovoljenj za piškotke

Odločitev, ali dovolite uporabo piškotkov ali ne, je v celoti v vaših rokah, vendar vas moramo opozoriti, da spletno mesto deluje optimalno le, če so piškotki omogočeni v vašem brskalniku ali na naših spletnih straneh.

Nastavitve piškotkov lahko urejate znotraj svojega brskalnika. V kolikor uporabljate različne brskalnike, je potrebno nastavitve piškotkov urediti za vsak brskalnik posebej. Prav tako je potrebno nastavitve urediti za vsako napravo, ki jo uporabljate (npr. stacionarni računalnik, prenosni računalnik, tablica).

Spodaj so strani, ki te nastavitve podrobneje opisujejo za vsak brskalnik:

Upoštevajte, da če v brskalniku popolnoma onemogočite piškotke, je možno, da nekateri deli spletnega mesta in spletne trgovine ne bodo delovali pravilno; npr. brskanje po spletnem mestu, nakupna aktivnost in tudi prilagojene dejavnosti, na primer oglaševanje.

Posredovanje podatkov tretjim osebam

Podatkov, zbranih z uporabo piškotkov, ne delimo s tretjimi osebami, razen z našimi pogodbenimi obdelovalci, ki skrbijo za IT storitve in marketinške aktivnosti.

Z vsemi pogodbenimi obdelovalci imamo sklenjene ustrezne pogodbe, ki opredeljujejo obdelavo osebnih podatkov. Prav tako je pogodbenim obdelovalcem prepovedano obdelovati osebne podatke za namene, ki niso določeni v tej pogodbi.

Podatke, zbrane s pomočjo piškotkov, delimo tudi z oglaševalskima omrežjema Google in Facebook.

 

Veljavno od dne 20.05.2023

Nakupovalna košarica