75min brezplačnega parkiranja za stranke Peti element! Preberi več

9C291FC7-574F-4D27-9EFA-18B7D835EBAC
932DD678-CFC8-47D8-A7BC-2E6A78DAFA4E
medenicno dno peti element

Terapija za medenično dno

Nedolžen padec na trtico v otroštvu, lahko v odrasli dobi povzroča nešteto zdravstvenih težav, opisanih spodaj. Prav tako padec na kolk, prometna nesreča, pretres možganov, pretirano sedenje, tudi piercing, operacije, udarci, sistemske težave kot so avtoimuna obolenja in porod. 

Funkcije medeničnega dna

Medenično dno je povezano z delovanjem celotnega telesa. Opravlja številne funkcije, ki bistveno vplivajo na kakovost življenja. Medenično dno izvaja naslednje naloge:

 • Predstavlja podporo organom, ki ležijo v mali medenici in v trebušni votlini.
 • Omogoča normalen položaj vratu sečnega mehurja, sečnice ter anorektalni kot.
 • Preprečuje prolaps organov medenice (organi, kot je mehur, maternica in celo črevo, zdrsnejo oz. se povesijo z njihovega položaja in pritiskajo na zunanji spolni organ oz. vagino).
 • Nadzoruje krčenje in sproščanje sfinkterjev oz. krožnih mišic, katere omogočajo normalno uriniranje in odvajanje blata.
 • Omogoča boljše spolno doživljanje in odziv.
 • Stabilizira položaj medenice in ledvene hrbtenice ter tako pomaga pri vzdrževanju pokončne drže.
 • Pomaga razbremenjevati hrbtenico.
 • Veča pritisk v trebušni votlini.
decor-leaf-3

Kako prepoznati težave

Težave z medeničnim dnom najpogosteje povzročajo šibke mišice medeničnega dna. To so tiste, katere se aktivirajo, če poskušamo na silo ustaviti curek urina. Simptomi šibkih mišic medeničnega dna vključujejo pretirano napetost, ki vodi v nezmožnost odvajanja in zaprtje, prekomerno aktiven sečni mehur, inkontinenco, pogosto uriniranje z bolečinami, nekontrolirano uhajanje vetrov, bolečine v predelu medenice (tudi vagine, zadnjika, sramne kosti in trtice), vaginizem in vulvodinijo, vestibulodinijo, disparevnijo, bolečine v križu in kolkih, bolečino med spolnim odnosom, bolečino v modih ter utesnitve pudendalnega živca. Problem se lahko izraža tudi z nelagodjem med sedenjem, pekočino in zbadanjem. V resnih primerih lahko šibke mišice medeničnega dna vodijo v prolaps.

Razlogi za šibke mišice medeničnega dna

Razlogi za šibke ali prenapete mišice medeničnega dna so številni. Najpogosteje so posledica nosečnosti, poroda ali druge vrste hormonskih sprememb, staranja, motenj v nevrološkem razvoju ali nepravilnih vzorcev gibanja. K šibkim mišicam medeničnega dna lahko prispevajo tudi dejavniki, na katere sprva ne bi niti pomislili. To so še misli in čustva, brazgotine, travmatični dogodki v preteklosti, kot so operacije, psihični stres, akutni dogodki, kronična stanja in prekomerna napetost v čeljustnem sklepu.

Za koga je primerna terapija?

Terapija za medenično dno je primerna za žensko in moškega, v katerem koli starostnem obdobju. Terapija je primerna tudi za nosečnice in mamice po porodu (sploh pri raztezanju presredka kot pripravi na porod in zmanjševanju težav po prerezanju ali strganju). Težave z medeničnim dnom nas lahko prizadenejo kadarkoli, tudi če jemljemo "le" kontracepcijske tabletke. Znanja za terapije medeničnega dna, ki jih izvajamo, so pridobljena v Ameriki, pri največjih strokovnjakih za zdravje medenice na svetu.

Zakaj so problem padci iz preteklosti?

Vsak padec povzroči utesnitve. Modrica se pogosto pojavi od znotraj, kar ni vidno, povzroči pa zlepljenja fascije (vezivnega tkiva). Filamenti se ustvarjajo v vse smeri in pride do adhezije. Organi tako niso več na istem mestu. Zaradi mikrotrganja pride do mikrobrazgotinjenja, fascija preneha drseti in poveča se vnetje. Pri operacijah, udarcih in nesrečah se omejitve zgolj stopnjujejo in težave večajo.

Kako poteka terapija medeničnega dna

Terapija za medenično dno se začne z intenzivnim pogovorom. Nato opravimo osnovne teste, se pripravite na terapijo in pokrijete. Začnemo s sproščanjem trebuha, zgornjega dela nog in medeničnega dna. Terapija je diskretna in prilagojena vam, večinoma neboleča.

Statistika

Izpostavljamo nekaj statistike za lažje razumevanje pomembnosti terapije za medenično dno.

 • vsak 4. ženska ima urinsko inkontinenco;
 • 50% upokojencev ima urinsko inkontinenco;
 • vsaka 4. ženska ima bolečino med spolnim odnosom;
 • vsaka 10. ženska ima operacijo zaradi prolapsa organov;
 • 30% žensk ima bolečino med spolnostjo v menopavzi;
 • po raku dojke 70% žensk poroča o težavah s spolnostjo;
 • 70% operacij zaradi endometroze ne odstranijo bolečine;
 • 95% moških s prostatitisom ima težave z medeničnim dnom;
 • večina profesionalnih športnikov ima prenapeto medenično dno, od tega ima 28% športnic inkontinenco. 

Preproste vaje za krepitev mišic medeničnega dna

Mišice medeničnega dna so preko fascije in sinergije mišic povezane s celotnim telesom, zato je medenično dno potrebno obravnavati celostno. Predstavljamo vam 3 preproste vaje, ki pozitivno vplivajo na krepitev mišic medeničnega dna.

1. Dihanje

Medenično dno vpliva na pritisk v trebušni votlini, tako kot nanj pomembno vpliva tudi trebušna prepona. Pravilen vzorec dihanja je ključen za ohranjanje optimalnega tlaka v trebušni votlini, prožnosti ter preprečevanje napetosti in bolečin v medeničnem dnu in križu. Kliknite spodaj in si popolnoma brezplačno oglejte prispevek o tem, kako pravilno diafragmalno dihati.

Play Video

2. Nagib medenice nazaj

V kolikor se lovite v razumevanju anteriornega in posteriornega nagiba medenice, vam predstavo morda razjasni naslednja razlaga. Predstavljajte si medenico kot skledo, polno juhe. Anteriorni nagib oz. nagib medenice naprej povzroči, da se juha iz sklede razlije pred vami, posteriorni nagib oz. nagib medenice nazaj pa, da se juha razlije iz sklede za vašim telesom. Vajo najprej poskusite izvesti v ležečem položaju na hrbtu s pokrčenimi nogami. Vdihnite skozi nos in z izdihom (prav tako skozi nos) nekoliko nagnite medenico nazaj. Pri nagibu nazaj se aktivirajo mišična vlakna spodnjih trebušnih mišic in zadnjičnih mišic. Nato medenico spet vrnite v nevtralni položaj. Vajo parkrat ponovite.

3. Keglove vaje - kako jih pravilno izvajati

Keglove vaje so tiste, na katere najprej pomislimo ob krepitvi mišic medeničnega dna. Gre za izometrično kontrakcijo mišic medeničnega dna, ki jo nekaj sekund zadržujemo in sprostimo za enako dolgo. Vaje se izvajajo v sklopu nekaj minut. Povratno informacijo, ali aktivirate želene mišice, je lahko ta, ali vam uspe ustaviti curek urina med uriniranjem. Vendar pa to početje ni priporočljivo!

Terapija za medenično dno vključuje temeljit pregled medeničnega dna in pripadajočih ovojnic ter preverjanje moči mišic medeničnega dna, pri katerem vas naučimo pravilnega stiska. Če se odločite za nadaljevanje program vadbe prilagodimo vašim potrebam in ugotovitvam.

Najpogostejša vprašanja o terapiji mišic medeničnega dna

Kje lahko dobim več informacij o medeničnem dnu?

O zdravju medeničnega dna ozaveščamo na najrazličnejše načine z mnogimi prispevki. Na voljo so vam brezplačni prispevki v obliki člankov na spletni strani www.petielement.si,  mnogi teoretični in tudi praktični videoposnetki na našem YouTube profilu. V primeru specifične težave pa vam toplo priporočamo obisk terapije za medenično dno s Špelo Jakša.

Ali Keglove vaje delujejo?

Keglove vaje je potrebno izvajati s previdnostjo, saj lahko drugače učinkujejo v nasprotni smeri in stanje se le še poslabša. Dosedanje raziskave so pokazale, da vsaj 30% oseb, ki začenjajo s treningom mišic medeničnega dna kljub izčrpnim pisnim ali ustnim navodilom ne izvajajo pravilne kontrakcije. Tudi kasneje se pojavljajo napake, med katerimi so najpogostejše krčenje površinskih trebušnih mišic, primikalk kolka in zadnjičnih mišic namesto mišic medeničnega dna. Hkrati so medeničnega dna del širšega sistema in zato zgolj krčenje sfinktrov ne odpravlja težav povezanih z medenično dno. Za zdravje na dnu medenice je treba analizirati vašo zgodovino, navade, hrano, spanje in analizirati pretekle poškodbe, operacije, brazgotine, morebitne travme. Zato je od začetka priporočeno izvajanje vaj pod nadzorom terapevta.

Kako pridem do obravnave za medenično dno?

Svoje povpraševanje pošljite z izpolnjenim obrazcem in recepcija vas bo kontaktirala glede termina, želja in ciljev vašega prvega obiska.

Ali je terapija za medenično dno primerna za bolečine v ledvenem delu?

Bolečine v ledvenem delu so lahko povezane s težavami v medeničnem obroču. V sklopu terapije poskušamo raziskati vzrok za bolečine in vas usmeriti v nadaljevanje terapije, ki bo primerno za vaše stanje.

Je terapija za medenično dno primerna za moškega in žensko?

Terapije se izvajajo vaginalno in/ali rektalno. Primerna je za oba spola, po porodu, v času nosečnosti ali menopavzi oziroma andropavzi. Toplo vabljeni na raziskovanje svojega medeničnega dna, izboljšanja dihanja, telesne drže in zmanjšanja nelagodja.

Košarica
V vaši košarici ni izdelkov!
Nadaljujte na plačilo

Prijava na uvajanje

"*" indicates required fields

Ime in priimek
Zanimam se za:*
Število ur uvajanja:*
Časovno mi ustreza*
Označite lahko več možnosti
Hidden
Časovno mi ustreza:
Označite lahko več možnosti
This field is for validation purposes and should be left unchanged.