Zakaj močne mišice medeničnega dna niso dovolj

Zakaj močne mišice medeničnega dna niso dovolj?

Mišice medeničnega dna se nahajajo na dnu medenice. Potekajo od sramnice do trtice, se pripenjajo iz ene na drugo sedno kost in tako zapirajo medenični izhod. Preko vezivnega tkiva se povezujejo z mišicami trebušne stene, kolki pa tudi dihalnimi mišicami in celo čeljustnim sklepom ter stopali. Njihova večplastnost preprečuje inkontinenco, zagotavlja podporo organom medenice in trebušne votline, pomaga pri vzpostavljanju znotraj trebušnega pritiska ter podpori hrbtenice, medenice in kolkov. Zato je ohranjanje zdravja mišic medeničnega dna pomembno za obvladovanje bolečin in dobro počutje.
Spela_Jaksa_PetiElement-krog
Špela Jakša

Ustanoviteljica znamke Peti element
uni. dipl. biokem., dipl. fizioterapevt

Bolečine, Splošno
1 marca, 2021
Redno izvajanje klasičnih Keglovih vaj navadno ne prinaša želenih rezultatov, kajti mišice medeničnega dna delujejo najbolje, ko so dovolj elastične, močne in brez miofascialnih prožilnih točk. Klasične vaje se osredotočajo na krepitev, vendar pozabljajo, da je potrebno mišice medeničnega dna tudi sprostiti. Pravo razmerje med krepitvijo in sprostitvijo povečuje elastično kapaciteto mišičnih vlaken. Dober tonus in elastičnost mišic sta pomembna za zdravje. Keglove vaje so lahko koristne v celotnem življenjskem obdobju, vendar je pomembno, da pri obravnavi mišic medeničnega dna upoštevamo njihov namen in funkcijo. Redno izvajanje omenjenih vaj je lahko učinkovito, dodajanje sproščanja preko tako imenovanih obratnih Keglovih vaj, pri katerih je osredotočenost usmerjena na sprostitev in razteg mišic, pa predstavlja bolj kompleksno in celostno vadbo mišic medeničnega dna. S klasičnimi Keglovimi vajami mišice krepimo, z obratnimi Keglovimi vajami pa te iste mišične skupine podaljšamo in sprostimo, kar vodi do boljših rezultatov. S sproščanjem mišic medeničnega dna zmanjšamo verjetnost, da bi te iste, prekomerno napete mišice povzročale težave, kot so inkontinenca, bolečine med spolnim odnosom, motnje v spolnosti, težave z zaprtjem, slabše vzpostavljanje notranjega trebušnega pritiska in bolečine v križu.

Storite nekaj zase

Rezervirajte si uvajalno diagnostično uro z našimi strokovnjaki.

Bolj kot krepitev mišic medeničnega dna s klasičnimi Keglovimi vajami je pomembna elastičnost teh mišic, gibljivost kolkov in hrbtenice, vzpostavljanje pravilnega preponskega dihanja, ozaveščenost medenice, zavedanje, kje se medenica nahaja med hojo, stojo, sedenjem in izvajanjem vaj. Nekaj počepov dnevno, pitje zadostne količine čiste vode, vsakodnevna hoja in pravilno iztrebljanje s koleni višje od kolkov bo pomagalo pri ohranjanju in vračanju zdravja medeničnemu dnu. V primeru rednega izvajanja Keglovih vaj pa ne pozabite na obratne Keglove vaje, pri katerih naj bo v ospredju sprostitev teh mišic, da bodo mišice medeničnega dna tako močne kot tudi prožne in dovolj elastične za premagovanje vsakodnevnih obremenitev.

Vabimo vas k lastnemu raziskovanju in predlagamo prebiranje preostalih člankov tukaj. Največja naložba je namreč investicija vase. Stopite v stik z nami sedem dni v tednu preko naših kontaktov tukaj in z veseljem vam bomo pomagali.

Nedrseče nogavičke na prste (zaprti model)

Vsak par naših nogavic je narejen na način, da vsem nožnim prstom omogoči največjo možno mero gibalne avtonomije in oprijema.

Prijavite se na prejemanje strokovnih člankov

Za vas jih pišejo fizioterapevti in kineziologi v sodelovanju z zdravniki specialisti.

"*" indicates required fields

Ime in Priimek*
This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Več strokovnih člankov

Živec vagus ali klatež je najbolj pomemben živec za katerega najverjetneje sploh niste vedeli, da ga imate. Je dolg, vijugast snop motoričnih in čutnih vlaken, ki povezujejo možgansko deblo s srcem, pljuči in črevom. Razveja se tudi do te stopnje, da se dotika in vzajemno deluje z jetri, vranico, žolčnikom, uretrom, ženskimi razmnoževalnimi organi, vratom, ušesi, jezikom in ledvicami. Brez živca klatež ne bi bilo mogoče ohraniti ključnih funkcij, ki nas ohranjajo pri življenju. Omenjeni živec je bistvenega pomena za vsesplošno zdravje posameznika in je intimno povezan s številnimi organi in sistemi telesa.
Čeprav nemalokrat pozabljen, je čeljustni sklep, tako kot katerikoli sklep v telesu pomemben za zdravje celotnega telesa in pri bolečinah v hrbtenici ne bi sme biti spregledan. Slaba okluzija, pogosto žvečenje in škripanje z zobmi kot bruksizem lahko vodijo v napetost obraznih mišic in spremembo v biomehaniki čeljustnega sklepa. Sproščanje čeljustnih mišic preko nežne samomasaže obraznih mišic, izvajanje specifičnih vaj z jezikom in kontrolirano odpiranje ust ob stabilizaciji čeljustnega sklepa, lahko popravi nenormalno lego čeljusti in sprosti prenapete mišice, kar osvobodi čeljustni sklep, vratno hrbtenico in ramenski obroč ter zmanjša zgoraj naštete simptome.
Zadrževanje diha, ki se spontano pojavi ob doživljanju bolečine ali neprijetnosti, postaja v sodobni družbi čedalje bolj pogost vzorec dihanja. Odsotnost diha ali apneja je način dihanja, ki ga postopoma vnašamo tudi v spanje, zaradi česar je regeneracija čez noč nemogoča, zbujamo pa se nenaspani, zlovoljni in z občutkom okorelosti. Zadrževanja diha in s tem zmanjšana ventilacija namreč vpliva na delo celic in povečuje vnetja znotraj telesa. Pretirana napetost ter spazmi gladkega mišičevja povsod po telesu se lahko izrazijo med drugim v slabšem delovanju črevesja, vazokonstrikciji, visokem krvnem tlaku, zadrževanju vode v telesu, glavobolu, mišičnih krčih, depresivnosti ter motnjah v delovanju živčnega sistema.
Nakupovalna košarica

Prijava na uvajanje

"*" indicates required fields

Ime in priimek
Zanimam se za:*
Število ur uvajanja:*
Časovno mi ustreza*
Označite lahko več možnosti
Hidden
Časovno mi ustreza:
Označite lahko več možnosti
This field is for validation purposes and should be left unchanged.