75min brezplačnega parkiranja za stranke Peti element! Preberi več

9C291FC7-574F-4D27-9EFA-18B7D835EBAC
932DD678-CFC8-47D8-A7BC-2E6A78DAFA4E
Koraki do zdravja in sreče

Koraki do zdravja in sreče

Kako do zdravja in sreče v desetih korakih? Bodimo pozorni na to, kakšne misli prevladujejo v nas tekom dneva. Sončna svetloba je glavni vir vitamina D, ki je potreben za rast, razvoj in ohranjanje zdravja. Pijmo čisto vodo in spimo ustrezno količino časa. Gibajmo se redno, namensko in naključno, na različne načine, vsak dan. Smeh povečuje kroženje krvi po telesu, stimulira imunski sistem, blaži stres in tesnobo. Postavite osebam, ki vam pijejo energijo, meje in ne dovolite, da vam kradejo sijaj. Uživajte zdravo hrano in preživite več časa v naravi. Dihanje omogoča pridobivanje energije za življenje, ohranjanje homeostaze znotraj telesa in krepitev imunskega sistema.
Spela_Jaksa_PetiElement-krog
Špela Jakša

Ustanoviteljica znamke Peti element
uni. dipl. biokem., dipl. fizioterapevt

Splošno
1 marca, 2021

Recept za boljše počutje in zdravje je tako preprost in prežvečen. Vendar se zdi, kot da smo ga v nemogočem tempu življenja pozabili. Kako do zdravja in sreče v desetih korakih?

  1. Bodimo pozorni na to, kakšne misli prevladujejo v nas tekom dneva. Otepimo se črnogledih misli in izgubljanja v namišljeni prihodnosti: kaj bo, ko bo, če bo. Gojenje negativnih misli dolgoročno slabi zdravje in počutje.
  2. Sončna svetloba je glavni vir vitamina D, ki je potreben za rast, razvoj in ohranjanje zdravja. Pojdimo na zrak. Preživimo več časa zunaj. Telo nam bo hvaležno.
  3. Pijmo čisto vodo. Voda je vir življenja!
  4. Spanje je nujno za preživetje. Telo med spanjem ne počiva, temveč v njem potekajo številni procesi, potrebni za zdravje in preživetje. Koliko naj spimo? Čim več. Več kot sedaj!
  5. Gibanje. Gibajmo se redno, namensko in naključno, na različne načine, vsak dan. Gibanje je zdravilo!
  6. Verjetno ste že slišali rek, da je smeh pol zdravja. Smeh povečuje kroženje krvi po telesu, stimulira imunski sistem, blaži stres in tesnobo. Nasmehnite se.
  7. Imate občutek, da ste po druženju z določeno osebo popolnoma izžeti? Postavite osebam, ki vam pijejo energijo, meje in ne dovolite, da vam kradejo sijaj.
  8. Uživajte zdravo hrano. Svežo, lokalno, nepredelano. Vsi vemo, kakšno.
  9. Preživite več časa v naravi. Barva, vonj in zvok gozda znižujejo stopnjo stresa, krepijo imunski sistem, mentalno zdravje in ustvarjalnost, zmanjšujejo utrujenost ter izboljšujejo razpoloženje.
  10.  Dihajte. Dokler dihamo, živimo. Dihanje omogoča pridobivanje energije za življenje, ohranjanje homeostaze znotraj telesa in krepitev imunskega sistema.

Teh 10 temeljnih pravil zdravega in srečnega življenja je vgraviranih v našo podzavest, vendar jih pogosto zanemarimo, s tem pa svoje zdravje in dobro počutje. Naredite prvi korak do zdravja in sreče, ostali bodo sledili. Vrnimo se k bistvu in bolje se bomo počutili.

Vabimo vas k lastnemu raziskovanju in predlagamo prebiranje preostalih člankov <tukaj>. Največja naložba je namreč investicija vase. Stopite v stik z nami sedem dni v tednu preko naših kontaktov <tukaj> in z veseljem vam bomo pomagali.

Storite nekaj zase

Rezervirajte si uvajalno diagnostično uro z našimi strokovnjaki.

Nedrseče nogavičke na prste (zaprti model)

Vsak par naših nogavic je narejen na način, da vsem nožnim prstom omogoči največjo možno mero gibalne avtonomije in oprijema.

Prijavite se na prejemanje strokovnih člankov

Za vas jih pišejo fizioterapevti in kineziologi v sodelovanju z zdravniki specialisti.

"*" indicates required fields

Ime in Priimek*
This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Več strokovnih člankov

Limfni sistem je izjemno pomemben del telesa, saj namreč prepreda celotno telo. Limfni sistem odstranjuje odvečno tekočino in odpadne produkte, čisti telo, sodeluje pri absorpciji hranil in nastopa kot del imunskega sistema, zato je zdrav limfni sistem predpogoj za dobro počutje in zdravje. Gibanje limfe je veliko počasnejše kot gibanje krvi in je v največji meri posledica krčenja skeletnih mišic, arterijskega pulza, sprememb telesnega položaja, masaže mehkega tkiva in kar je najpomembneje dihanja. Za zdrav limfni sistem je potreben zdrav življenjski slog, ki seveda vključuje udi gibanje.
Vaje za spodnji del hrbta lahko bistveno pripomorejo k lajšanju bolečine, hkrati pa nepravilni gibi lahko pustijo hujšo bolečino in večje težave kot sprva. Več kot 2/3 ljudi bo za čas svojega življenja trpelo za takšnimi ali drugačnimi bolečinami v spodnjem delu hrbtenice. Večina bolečine je mehanska, kar pomeni, da vsakodnevni stres, slaba drža in navade, vodijo do prekomernih obremenitev. Samo majhen del primerov (manj kot 1%) obolelosti povzročajo resnejša zdravstvena stanja, kot npr. zlom, zasevki v hrbtenici ali sistematična bolezen.
Bolečina v križu oziroma ledvenem predelu, je definirana kot nelagodje, bolečina v mirovanju ali med gibanjem, občutek prekomerne napetosti mišic, ki je locirana pod 12. rebrom in nad veliko zadnjično mišico (gluteus maximus). Mišičnoskeletne težave rehabilitiramo s pomočjo posturalnih, korekturnih vaj, odpravo mišičnih neravnovesji in korekcijo ostalih biomehničnih deficitov, s katerimi dosežemo boljšo statično in dinamično kontrolo sistema, tako v regiji bolečine, kot v nebolečih regijah. V nadaljevanju so predstavljene štiri vaje za stimulacijo struktur, ki podpirajo in razbremenjujejo križ.
Košarica0
V vaši košarici ni izdelkov!
Nadaljujte na plačilo

Prijava na uvajanje

"*" indicates required fields

Ime in priimek
Zanimam se za:*
Število ur uvajanja:*
Časovno mi ustreza*
Označite lahko več možnosti
Hidden
Časovno mi ustreza:
Označite lahko več možnosti
This field is for validation purposes and should be left unchanged.