75min brezplačnega parkiranja za stranke Peti element! Preberi več

9C291FC7-574F-4D27-9EFA-18B7D835EBAC
932DD678-CFC8-47D8-A7BC-2E6A78DAFA4E
Terapija-sprozilnih-tock

Kako odpraviti bolečine v mečih?

Spela_Jaksa_PetiElement-krog
Špela Jakša

Ustanoviteljica znamke Peti element
uni. dipl. biokem., dipl. fizioterapevt

Bolečine v mečih so največkrat posledica preobremenitve in preveč intenzivne športne aktivnosti. Nekateri ob njihovem pojavu najprej pomislijo na mišično utrujenost, drugi na vnetje pokostnice, spet tretji na krčne žile. Vsak izmed nas je zagotovo kdaj že tudi izkusil mišični krč v mečih, ki je za seboj pustil še nekaj dni trajajočo bolečino. Zaradi funkcije, ki jo opravljajo mečne mišice, lahko bolečina v mečih vpliva tudi na dvig na prste in hojo. Kadar se s prehojeno razdaljo bolečina v mečih veča, v mirovanju pa popusti, je lahko pokazatelj resnejše bolezni žilja, kot je periferna arterijska bolezen.
Bolečine, Patologije
27 decembra, 2022

Ta strokovni članek smo pripravili za vse, ki se z bolečino v mečih srečujete prvič ali pa bolečina v mečih predstavlja vašo kronično težavo. V članku so predstavljeni različni morebitni vzroki za bolečine v mečih in ukrepi za lajšanje bolečin.

Kaj so bolečine v mečih?

Kot meča se naslavlja mišičast stranski in zadajšnji predel goleni med kolenom in peto. Meča sestavljajo kosti golenica in mečnica, medkostna opna, mišice, zadolžene za zadrževanje stoječega položaja, hojo, za gibanje kolena, gležnja, nadzor stopala in celo prstov na nogi, fascija ter žilne, živčne in limfne povezave.

Bolečine se lahko pojavljajo obojestransko ali pa le v eni okončini. Lahko so tope ali ostre, se pojavijo in izzvenijo spontano ali pa vztrajajo ne glede na naše ukrepe. Skupaj z bolečino se lahko pojavlja srbež ali pekoč občutek ali jo spremljajo znaki, kot so toplina obolelega področja, občutek otrdelosti, spremenjena senzorika in zmanjšana mišična moč.

Vzroki za bolečine v mečih?

Veliko o samem vzroku za bolečino pove čas in mehanizem nastanka bolečine, lokacija in vrsta bolečine ter dejavniki, ki jo povečajo ali olajšajo.

Bolečine v mečnih mišicah so lahko posledica mehkotkivnih poškodb. Običajno  gre za preobremenitvena stanja ali pa posledice pomanjkanja gibanja ter neprestanega sedečega ali stoječega položaja. Prizadenejo lahko tako profesionalne in rekreativne športnike, kot tudi posameznike, ki se s športom sploh ne ali pa zelo malo ukvarjajo. Bolečine v mečih so lahko povezane tudi s stanji, kot so vnetje Ahilove tetive, trn v peti, plantarni fasciitis in podobno.

Kadar pa je vzrok za bolečine v mečih vaskularnega izvora, lahko gre za slabo delujoče žile oz. insuficienco arterij ali ven. Pri bolezni ven je zmanjšana hitrost kroženja krvi v smeri proti srcu, kri zastaja v okončinah, zaradi česar je povišan venski pritisk. Pri tem prihaja do oteklih spodnjih okončin, ki se običajno ponoči z dvignjenim vznožjem izboljšajo.

Značilnosti tovrstne bolezni so tudi nočni krči v mečih, krčne žile, temno rdeča in vroča koža, srčni utrip pa je dobro tipljiv. Pri bolezni arterij je okvarjen oz. moten pritok krvi v okončine. Značilen simptom je bolečina v mečih, ki jo poveča telesna dejavnost, počitek pa vodi v zmanjšanje bolečin. Koža je bleda in hladna. Nočne bolečine olajša spust noge preko roba postelje, srčni utrip pa je slabše tipljiv.

Dodatno o bolečinah v nogah

Ob ostri bolečini v eni nogi, ki se z večdnevnim počitkom ne izboljša, z aktivacijo pa se še poveča, ne izključite možnosti strdka in poiščite zdravniško pomoč.

Poškodbe mečnih mišic

Najbolj značilni mišici meč sta m. gastrocnemius in m. soleus, ki se z Ahilovo tetivo pripenjata na petnico. Ostale so še m. plantaris, m. flexor hallucis in digitorum longus, m. tibialis posterior, dolga in kratka m. fibularis, … Te skrbijo za gibanje v gležnju, kolenu, nekatere pa celo v prstih na nogi. Mečne mišice so oblečene v fascijo, ki je del t. i. zadnje fascijalne linije. Ta jih povezuje s plantarno fascijo v stopalu, ter višje z mišicami stegna, sakrotuberalnim ligamentom, iztegovalkami hrbta in celo vratu. Zelo pomembna naloga mečnih mišic in celotne zadnje fascialne linije je vzdrževanje pokončnega položaja telesa, kar pomeni veliko statično obremenitev.

Obstaja veliko različnih razlogov za poškodbo, med dejavniki tveganja pa so starost, preobremenitev, neprimerna obutev, pretekla poškodba meč, vnetje in diabetična nevropatija ali moteno prevajanje ishiadičnega živca.

Diferencialna diagnostika najpogosteje vključuje Ahilovo tendinopatijo, poškodbe m. plantaris in  m. soleus, globoko vensko trombozo in pa kompartment sindrom. Slednji pomeni moteno uravnavanje krvnega pritiska v določenih predelih mišic, kar lahko brez ustrezne pozornosti in zdravljenja vodi v resne zdravstvene zaplete.

Raztrgana vlakna dvoglave mečne mišice (m. gastrocnemius) ali »teniška noga«

Poškodba mečnih mišic največkrat nastane na notranji strani za kolenom, kjer se nahaja medialna glava mišice gastrocnemius. Ta mišica je dvosklepna, kar pomeni, da od svojega izvora do narastišča preči dva sklepa. Sestavljena je iz večine vlaken tipa IIb, za katera je značilna uporaba pri hitrih in intenzivnejših gibanjih, ki zahtevajo večjo količino moči v kratkem času.

Do natrganja vlaken običajno vodi gib maksimalnega iztega kolena z maksimalnim pritegom stopala. V tem položaju je mišica namreč najbolj raztegnjena in ranljiva za natrganje vlaken. Poškodba se imenuje »teniška noga« zaradi giba, ki ga igralci tenisa izvedejo pri začetnem udarcu. Tukaj je tudi incidenca poškodbe največja, vendar pa je pogosta tudi pri ljudeh, starejših od 40 let pri izvajanju manj intenzivnih telesnih aktivnosti. Lahko pride do natega, delne ali popolne rupture mišičnih vlaken. Od obsega ter lokacije raztrganine je odvisna klinična slika in zmanjšana funkcija mišic.

Zmanjšana moč oz. funkcija mečnih mišic

Poškodbe in bolečine v mečnih mišicah vodijo v zmanjšano funkcijo in uporabo, kar se odraža v načinu hoje, nezmožnosti stopanja na prste ali pa specifičnih testih, ki jih uporabljajo zdravniki in fizioterapevti za prepoznavo poškodovane mišice.

Nezmožnost iztegniti stopala v špico pri pokrčenem kolenu v položaju leže na trebuhu kaže na obsežnejšo rupturo dvoglave mečne mišice.

Tendinitis ahilove tetive ali sindrom preobremenjenosti

Pri ostri in zbadajoči bolečini, ki se navadno pojavlja 2 do 6 cm nad petnico, lahko gre za tendinopatijo ahilove tetive. Z njo se najpogosteje soočajo športniki, katerih treningi vključujejo veliko teka ali skokov. Bolečini, ki se širi v notranjo in zunanjo stran gležnja in se poveča pri raztegu tetive, je lahko pridružena oteklina, zmanjšana funkcija in občutek okorelosti po dolgotrajnem mirovanju. Težave se največkrat pojavijo na narastišču ahilove tetive in le redko na prehodu tetive v mišico.

Ahilova »tendinopatija« je lahko posledica degenerativnih sprememb ali preobremenitve v kombinaciji z nepopolnim okrevanjem oz. regeneracijo, zato je to primernejši izraz kot »tendinitis«, ki poudarja vnetni proces na poškodovanem področju.

Zdravljenje je lahko dolgotrajno s pogostimi ponavljanji poškodbe, zato je izredno pomembno pravočasno prepoznati simptome in znake poškodbe ter pri rehabilitaciji ukrepati previdno in postopno.

Tarča revmatoidnih obolenj so lahko tudi mečne mišice in kite

Mišične kite meč obdajajo ovojnice, ki so lahko skupaj s kitami  podvržene poškodbam ali vnetnim procesom. Eden izmed vzrokov za bolečino, vnetje in otekanje kite z njenimi ovojnicami je avtoimunsko revmatsko obolenje. V tem primeru se da na področju tetive čutiti toploto, področje pa je občutljivo tudi na dotik.

Skrajšane mečne mišice

S skrajšavo mečnih mišic se najpogosteje srečujejo ljudje s pretežno stoječim delom. Posledično je lahko zmanjšan obseg giba v gležnju, poveča pa se obremenitev na ahilovo tetivo in plantarno fascijo. Iz tega razloga so skrajšane mečne mišice tesno povezane s težavami, kot so bolečine v peti in bolečine v stopalu. Ker so del zadnje fascialne linije, se lahko bolečine in skrajšave v mečnih mišicah odražajo v težavah na drugih mestih zadnje fascijalne linije, kot na primer v torakolumbalni fasciji oz. v križu.

Rešitev za skrajšane mečne mišice zavisi od samega vzroka. Največkrat se za zmanjšanje bolečin priporoča izvajanje vaj za raztezanje mišic pod nadzorom fizioterapevta. Poleg lokalnega raztezanja določenih mišic je priporočeno kompletno raztezanje celotne fascijalne linije, saj slednje bolj učinkovito izboljša gibljivost skrajšanih mišic in sprošča napetosti. V studiu Peti element je miofascijalni vidik človeškega delovanja naša specializacija, zato se vaš prvi obisk v studiu začne s pregledom telesne drže na podlagi stopalnega odtisa. Ta lahko razkrije mnogo več, kot si zamislite.

Občasno se za lajšanje bolečin svetuje povišica pete, v nekaterih primerih pa je težave potrebno odpraviti z operacijo.

Krči v mečnih mišicah

Krči so nehotene, dobro lokalizirane in navadno boleče mišične kontrakcije. Lahko prizadenejo katerokoli skupino mišic, vendar so najpogostejši krči mečnih mišic. Večinoma se pojavljajo ponoči in trajajo od nekaj sekund do minut. Bolečine v mečih, ki nastanejo kot posledica tako intenzivne kontrakcije, pa lahko izzvenijo šele v nekaj dneh in spominjajo na mišično utrujenost. Pojav krčev naj bi se povečeval s starostjo, saj tkivo s časom izgublja svoje elastične lastnosti.

Kaj je lahko vzrok za krče v mečih?

Krči v mečih so lahko mišičnega, nevrološkega ali presnovnega izvora. Nekateri strokovnjaki pojasnjujejo pojav nočnih krčev s položajem spodnjih okončin med spanjem, ko so mišična vlakna v maksimalno skrajšanem položaju, kar vodi v nehoteno aktivacijo živčno-mišičnih povezav. Spet drugi pripisujejo nastanek krčev preveč intenzivni telesni vadbi.

Dejavniki tveganja za mečne krče vključujejo nevrološka obolenja (npr. parkinsonizem), dehidracijo, neravnovesje soli in elektrolitov, nosečnost, stenozo ledvene hrbtenice, obolenja venskih žil kot je venska insuficienca ali periferna arterijska bolezen, dializo, cirozo in uporabo nekaterih zdravil.

Večinoma pa so krči v mečih opredeljeni kot idiopatski, saj vzrok ostane neznan oz. neodkrit.

Diagnostična ura

Naročite se na uvajalno ali diagnostično uro v živo, nato nadaljujte z individualiziranim programom obravnav ali pa se priključite skupinskim vadbam, ki bodo ustrezale vašim potrebam bodisi po krepitvi muskulature bodisi po sproščanju in razreševanju mišičnih skrajšav in nesorazmerij. 

Kako si lahko pomagate?

Ob pojavu nočnih krčev so se za koristne izkazale vaje za aktivacijo in raztezanje mečnih mišic ter dodajanje nekaterih hranil, kot sta magnezij in vitamin B12, dodajanje zaviralcev kalcijevih kanalčkov in terapija carisoprodola.

Za zaščito ožilja je izredno pomemben dejavnik zdrav življenjski slog, ki vključuje raznoliko in uravnovešeno prehrano, zdrave gibalne in spalne navade. Z redno telesno aktivnostjo se zviša tudi dober HDL-holesterol in zmanjša slab LDL-holesterol, kar pripomore k preprečevanju bolezni srca. Kako se lahko razstrupite in telesu omogočite narediti prvi korak k boljšemu počutju, smo opisali v obširnem strokovnem priročniku Zavladajte nad toksičnostjo

Ob poškodbi mečnih mišic je v prvi, akutni fazi priporočen pristop z naslednjimi ukrepi: mirovanje oz. prenehanje s telesno aktivnostjo, hlajenje poškodovanega predela (v 15-minutnih intervalih) ter kompresija in elevacija spodnje okončine, da se prepreči oz. omeji nastanek edema.

Ostali ukrepi za protivnetno in protibolečinsko zdravljenje ter nadaljnjo rehabilitacijo akutnih in kroničnih stanj so odvisni od vzroka težav in se med posamezniki razlikujejo.

Večina stanj se lahko izboljša s fizioterapevtsko obravnavo z uporabo laser in Tecar terapije, pomembno vlogo pa imajo predvsem uporaba manualnih tehnik, kot sta prečna frikcijska masaža in Trigger point terapija ter individualiziran program vaj. Na vse to prisegamo v Studiu Peti element, vrsta zadovoljnih strank pa priča o učinkovitosti celostne obravnave, ki ste je deležni pod taktirko naše strokovne ekipe.

Pogosta vprašanja in odgovori:

Kdaj moram zaradi bolečin v mečih k zdravniku?

Obisk zdravnika se priporoča, kadar so bolečine v mečih intenzivne in vztrajajoče. Prav tako, kadar se ne zmanjšajo s počitkom ali kadar so jim pridruženi znaki, kot je zmanjšana funkcija mišic, spremenjena temperatura kože ali mravljinčenje.

Kako lahko ukrepam, kadar mišico v nogi zgrabi krč?

V času krča je mišico najbolje zmasirati in nežno raztegniti, da se sprosti. Nogo iztegnite in pritegnite stopalo navzgor. Pomaga tudi, da vstanete. Previdno s stopalom na tleh prenesite težo na to nogo in jo vrnite v funkcijo s hojo. V kolikor so bolečine še prisotne, lahko poskusite mišico dodatno sprostiti z aplikacijo hladnih ali toplih oblog, nekaterim pomaga tudi magnezijev sprej.

Katero vadbo priporočate pri skrajšavi mečnih mišic?

Vadbe v studiu potekajo individualno ali v manjših skupinah ravno v namen čim boljše prilagoditve vadbe posamezniku in njegovim potrebam. Čeprav imajo pilates na blazinah, pilates na reformerjih ali tehnika gyrotonic svoje posebnosti, vse vključujejo tako vaje za krepitev kot vaje za gibljivost in prožnost. Neodvisno od tega na kateri napravi se boste urili, zagotavljamo vam napredek in zmanjšanje težav z bolečinami v mečih, hkrati pa bomo uravnali venski pritisk in celo zmanjšali težave visokega venskega tlaka.

Verjamemo, da so prav mečne mišice v telesu orodje za manipulacijo težave s pritiskom. Zato veselo na delo.

Vaje proti bolečinam v mečih

Vaje za omilitev težav z meči so predvsem vezane na glibljivost. Na spodnji povezabi je predstavljena serija vaj, ki pomaga sproščati zadnjo fascialno linijo telesa v katero so vpletena tudi meča.

Play Video about Bolečine v nogah

Vse, ki želite bodisi okrepiti ali sprostiti vezivno-mišične strukture okoli meč, vabimo, da se preizkusite v različnih tehnikah vadbe v našem studiu, ki pod nadzorom strokovne ekipe predstavljajo podporo vašim sklepom na najvišji ravni <tukaj>

Predlagamo individualizirane programe obravnav ali pa se priključitev skupinskim vadbam, ki bodo ustrezale vašim potrebam bodisi po krepitvi muskulature bodisi po sproščanju in razreševanju mišičnih skrajšav, nesorazmerij in posledično bolečin.

Storite nekaj zase

Rezervirajte si uvajalno diagnostično uro z našimi strokovnjaki.

Literatura

  • Hsu D, Chang KV. Gastrocnemius Strain. [Updated 2022 Aug 22]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2022 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK534766/
  • Silbernagel KG, Hanlon S, Sprague A. Current Clinical Concepts: Conservative Management of Achilles Tendinopathy. J Athl Train. 2020 May;55(5):438-447. doi: 10.4085/1062-6050-356-19. Epub 2020 Apr 8. PMID: 32267723; PMCID: PMC7249277.
  • Solan MC, Carne A, Davies MS. Gastrocnemius shortening and heel pain. Foot Ankle Clin. 2014 Dec;19(4):719-38. doi: 10.1016/j.fcl.2014.08.010. Epub 2014 Oct 3. PMID: 25456718.
  • Young G. Leg cramps. BMJ Clin Evid. 2015 May 13;2015:1113. PMID: 25970567; PMCID: PMC4429847.
  • Allen RE, Kirby KA. Nocturnal leg cramps. Am Fam Physician. 2012 Aug 15;86(4):350-5. PMID: 22963024.
  • http://www.triggerpointtherapist.com/blog/gastrocnemius-pain/gastrocnemius-trigger-points-calf-cramp/
  • Wilke J, Krause F, Vogt L, Banzer W. What Is Evidence-Based About Myofascial Chains: A Systematic Review. Arch Phys Med Rehabil. 2016 Mar;97(3):454-61. doi: 10.1016/j.apmr.2015.07.023. Epub 2015 Aug 14. PMID: 26281953.

Prijavite se na prejemanje strokovnih člankov

Za vas jih pišejo fizioterapevti in kineziologi v sodelovanju z zdravniki specialisti.

"*" indicates required fields

Consent*
This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Več strokovnih člankov

Dolgi in naporni dnevi se lahko nemalokrat poznajo po utrujenih in bolečih nogah ter stopalih. Bolečine v nogah navadno odpravi počitek, ni pa nujno. Boleče noge so ena pogostejših težav odraslih in lahko vodijo v omejitve hoje, vsakdanjih opravil in aktivnosti, predvsem pa so bolečine v nogah moteče, kadar so prisotne tudi med mirovanjem. Ste v zadnjem času kdaj občutili bolečino v nogah in se vprašali po vzroku njenega nastanka?
Vaje za spodnji del hrbta lahko bistveno pripomorejo k lajšanju bolečine, hkrati pa nepravilni gibi lahko pustijo hujšo bolečino in večje težave kot sprva. Več kot 2/3 ljudi bo za čas svojega življenja trpelo za takšnimi ali drugačnimi bolečinami v spodnjem delu hrbtenice. Večina bolečine je mehanska, kar pomeni, da vsakodnevni stres, slaba drža in navade, vodijo do prekomernih obremenitev. Samo majhen del primerov (manj kot 1%) obolelosti povzročajo resnejša zdravstvena stanja, kot npr. zlom, zasevki v hrbtenici ali sistematična bolezen.
Zadosten in kakovosten spanec je bistven del zdravega načina življenja. Poleg tega je tesno povezan s kakovostjo življenja ne glede na posameznikov spol, starostno skupino, telesne značilnosti, izobraženost ipd. Spanje spada med temeljne fiziološke potrebe človeka in je nujno za preživetje. Čeprav ni nič manj pomembno od zdrave prehrane ter zadostne telesne dejavnosti in hidriranosti, se mu v večini posveča premalo pozornosti.
Košarica
V vaši košarici ni izdelkov!
Nadaljujte na plačilo

Prijava na uvajanje

"*" indicates required fields

Ime in priimek
Zanimam se za:*
Število ur uvajanja:*
Časovno mi ustreza*
Označite lahko več možnosti
Hidden
Časovno mi ustreza:
Označite lahko več možnosti
*
This field is for validation purposes and should be left unchanged.