Bolečine v nogah

Odpravite bolečine v nogah

Dolgi in naporni dnevi se lahko nemalokrat poznajo po utrujenih in bolečih nogah ter stopalih. Bolečine v nogah navadno odpravi počitek, ni pa nujno. Boleče noge so ena pogostejših težav odraslih in lahko vodijo v omejitve hoje, vsakdanjih opravil in aktivnosti, predvsem pa so bolečine v nogah moteče, kadar so prisotne tudi med mirovanjem. Ste v zadnjem času kdaj občutili bolečino v nogah in se vprašali po vzroku njenega nastanka?
Spela_Jaksa_PetiElement-krog
Špela Jakša

Ustanoviteljica znamke Peti element
uni. dipl. biokem., dipl. fizioterapevt

Bolečine
2 oktobra, 2022

V tem strokovnem članku boste našli koristne informacije glede najpogostejših možnih vzrokov za bolečino v nogah in kaj lahko storite sami, ko bolijo noge. Opisuje tudi znake, ki lahko bolečino spremljajo in opozarja, na katere vrste bolečine v nogah je treba biti posebej pozoren.

Od kje bolečina v nogah?

Vzroki za bolečino v nogah so lahko najrazličnejša obolenja in zdravstvena stanja – nekatera so prehodna in popolnoma nenevarna (kot je boleče delovanje mišic po preobremenitvi ali kratkotrajen krč, ki se ne ponavlja), medtem ko so lahko druga življenje ogrožajoča. Vsa pa zahtevajo zdravljenje s specifično obravnavo in ukrepi. Vzrok za bolečino v nogah lahko velikokrat prepoznamo po času nastanka bolečine, njeni intenzivnosti, obliki bolečine in mestu, kjer se bolečina nahaja.

Vzroki za bolečine v nogah, ki izvirajo iz hrbtenice

Bolečine v nogah se pogosto pojavljajo skupaj z bolečinami v križu in so lahko posledica različnih težav v hrbtenici. Taka bolečina nastane nenadno, je intenzivna, ostra in se širi iz predela ledvene hrbtenice po poteku živca oz. po nogi eno- ali obojestransko navzdol. Bolečina se lahko nahaja tudi le v nogah, je topa in razpršena, spremljajo pa jo občutek šibkih in okorelih nog ali mravljinčenje.

Kadar čutimo take vrste bolečino, lahko posumimo na vnetje ali stisk korenine živca ob hrbtenici, ki povzroča bolečine in moti prevajanje signalov po živcu. Najpogostejši vzroki za utesnitev živca, ki lahko povzročijo bolečine v nogah, so herniacija medvretenčne ploščice oz. diska, spondiloza (degenerativne spremembe hrbtenice) in stenoza (zožitev hrbteničnega kanala). Slednja je lahko poleg herniacije posledica vnetja mehkotkivnih struktur ob hrbtenici, tumorjev ali travmatskih poškodb hrbtenice. Omenjena stanja lahko potrdi preiskava, kot je magnetna resonanca.

Vzroki za sklepne bolečine v nogah in kolkih

Bolečine v nogah lahko izvirajo iz njenih sklepov – torej kolka, kolena, gležnja ali celo sklepov med stopalnicami. Povzročajo jih lahko poškodbe, kot so zvini, nategi ali raztrganine ligamentov ali meniskov. Med temi sta največkrat poškodovana sprednja križna vez in medialni meniskus v kolenu, kar vodi v bolečino, slabšo funkcijo in slabost mišic na poškodovani nogi, poleg tega pa omejuje hojo in povečuje tveganje za nastanek osteoartritisa.

Osteoartritis, ki je med laiki bolj poznan kot »obraba«, prav tako spada med najpogostejša stanja, ki v kolku in kolenu povzročajo hude bolečine in omejitve. Simptomi so odvisni od stopnje obrabe,  vključujejo pa predvsem bolečino pri gibanju sklepa v skrajne položaje in pri obremenjevanju noge, zmanjšano gibljivost sklepa in občutke otrdelosti sklepa po dolgotrajnem mirovanju. Zdravljenje v napredovalih primerih vključuje tudi operativno delno ali popolno menjavo sklepa boleče noge.

Revmatoidni artritis je posledica avtoimunskega obolenja in vodi v obrabo sklepa, ki jo spremlja vnetje. Poleg zgoraj omenjenih znakov in simptomov, značilnih za osteoartritis in za stanje mirovanja bolezni, lahko zagon bolezni na področju vnetega sklepa povzroči akutno bolečino in oteklino ter nekoliko pordelo in toplejšo kožo.

Kako nadzorovati bolečine?

Naučite se obvladovati bolečine v nogah s pomočjo živčnega sistema.

Bolečine v nogah, ki jih povzroča ožilje

V bolečine v nogah lahko vodijo tudi bolezni perifernih žil, ki so zadolžene za pretok krvi skozi mišice in druga tkiva v okončinah. Boleče noge so lahko posledica arterijske ali venske insuficience, tromboze globokih žil (krvni strdek v globokih venah noge), površinskega tromboflebitisa (krvni strdki v površinskih venah noge, ki povzročajo krčne žile – vidne varice oz. varikozne vene). Bolečine v nogah, ki jih povzroča nezadostno delovanje arterij ali ven, so lahko prvi pokazatelj oslabljenega srčno-žilnega sistema, katerega je potrebno jemati zelo resno. Nezadosten krvni obtok lahko namreč vodi v resno bolezensko stanje, saj pomeni večje tveganje za razvoj življenje ogrožajočih srčno-žilnih obolenj, kot sta koronarna srčna bolezen ali srčni infarkt.

Arterijska insuficienca je posledica poapnenja žil, ki se imenuje tudi ateroskleroza. Povzroči zmanjšan ali spremenjen pretok krvi, napolnjene s kisikom in hranili do ciljnih tkiv v telesu. Pogosteje prizadene ljudi po petdesetem letu, med dejavniki tveganja pa so še kajenje, povišan holesterol, povišan krvni tlak, sladkorna bolezen, debelost, nezdrava prehrana in pomanjkanje telesne dejavnosti. Simptome in znake arterijske insuficience najpogosteje najdemo v spodnjih okončinah. Za bolečino v nogah zaradi arterijske insuficience je značilno, da nastopi včasih le ob obremenitvah oz. med telesno dejavnostjo – to je lahko že hoja – in preneha, ko posameznik preneha z aktivnostjo. Drugi znaki vključujejo slabo tipen srčni utrip, bledo in hladno kožo boleče noge in pekočo nočno bolečino v podplatih, ki jo izboljša gibanje ali nihanje z nogo čez rob postelje.

Popuščanje ven pomeni neustrezno delovanje žil in žilnih zaklopk, ki kri kot črpalka poganjajo iz okončin nazaj proti srcu. Venske zaklopke skrbijo za enosmerno potovanje krvi oz. preprečujejo zastajanje krvi v nogah. Njihova naloga je otežena zaradi pokončnega položaja človeka, v okvaro in moteno funkcijo pa vodijo vnetni procesi v stenah žil, zaradi česar se le-te razširijo, povečan tlak krvi v žilah pa daje občutek težkih nog. Simptomi in znaki, ob katerih lahko pomislite na vensko popuščanje, so topa in pekoča bolečina v nogah, pojav krčev v nogah, občutek srbenja in nemirnih nog,

kožne spremembe in krčne žile ter prisotnost otekline v predelu nog. Kadar krvne žile počijo, povzročijo krvavitve v tkivnih prostorih noge, kar je eno od pojasnil, zakaj bolijo noge. V napredovalih primerih se lahko pojavijo tudi razjede na koži.

V oslabljen venski krvni pretok vodijo pretežno stoječe ali sedeče delo, izpostavljanje visokim temperaturam, debelost, nezdrav življenjski slog (kar vključuje pomanjkanje telesne dejavnosti, nezdravo prehrano, navade, kot so kajenje in prekomerno pitje alkohola), lahko pa se stanje velikokrat poslabša med hormonskimi neravnovesji in spremembami zaradi nosečnosti ali menopavze. Med dejavniki tveganja, na katere ne gre vplivati, pa so višja starost, genska predispozicija, ženski spol in že prebolela globoka venska tromboza.

Vzroki za bolečine v peti in stopalu

Gležnji in stopala so zelo kompleksen del našega telesa. Sestavlja jih namreč kar 28 kosti, ki gradijo več kot 30 sklepov, povezuje pa jih skoraj 100 mišic in ligamentov. So najnižja točka naše vertikalne postave, kar pomeni, da z vsakim korakom na njih pritiska gravitacijska sila celotnega telesa. Bolečine v peti in v stopalu so pogosta težava tekačev, vendar lahko doletijo vsakogar. Boleče noge omejujejo gibanje, otežujejo hojo, negativno vplivajo na ravnotežje ter tako (predvsem pri starejši populaciji) povečujejo tveganje za padce. V nadaljevanju so našteti možni vzroki za bolečino v petah:

  • poškodbe ali vnetja Ahilove tetive,
  • vnetje plantarne fascije,
  • trn v peti,
  • Severjeva bolezen pri otrocih,
  • vnetje burze.

Med manj pogostimi vzroki pa so kostne nepravilnosti in zlomi, osteomielitis ali tumor.

Bolečine v stopalu so lahko posledica nepravilne obutve in nošenja visokih pet, Mortonovega nevroma oz. metatarzalgije (bolečina med drugo in tretjo ali tretjo in četrto stopalnico, ki nastane zaradi zadebelitve živca) ali kostnih nepravilnosti, kot je Hallux valgus.

Hrana, ki lahko vpliva na bolečine v nogah

Prehrana je zelo pomemben del skrbi za zdravje in dobro počutje brez bolečin. Na tem spoznanju filozofija Petega elementa temelji že od samega začetka, z izdajo strokovnega priročnika Zavladajte nad toksičnostjo pa smo dosedanje znanje in izkušnje strnili še v zapisano besedo.

Strokovni priročnik glede hrane

Če vas zanimajo dodatne informacije v zvezi s hrano, ki preprečujejo tudi bolečine v nogah, potem vam toplo priporočamo našo prvo knjigo.

Hrana, ki v telesu spodbuja vnetne procese, lahko negativno vpliva na ožilje in povzroča kronične bolečine v nogah, katerim je pridružena najpogosteje kronična utrujenost. Če vas pogosto bolijo noge, se priporoča izogibati oz. zmanjšati delež na jedilniku naslednjim živilom:

  1. Nasičene maščobe

Čeprav so maščobe nepogrešljiv del zdrave prehrane, je pomembno, za kakšno vrsto maščob gre. Nenasičene maščobne kisline (te se nahajajo v oreških, olivnem in lanenem olju, avokadu, …) so za zdravje koristne, medtem, ko nasičene maščobne kisline (te se nahajajo v palmovem maslu, mesu in drugih živalskih proizvodih ter mleku in mlečnih izdelkih) vsebujejo sestavine, ki povečujejo vnetje in lahko vodijo v bolečine.

  1. Transmaščobe

Transmaščobne kisline so posebna vrsta nenasičenih maščob. Kot stranski produkt nastajajo v industrijsko procesiranih živilih za daljši obstoj (pecivo iz listnatega ali kvašenega testa, piškoti in krekerji, pokovka, …). V največjih količinah se nahajajo v hidrogeniranih oljih in maščobah, v manjših količinah pa nastajajo pri toplotni obdelavi hrane, kot je cvrtje ali pečenje z uporabo rastlinskih olj – še posebno, če so ta večkrat ponovno uporabljena. Klinične raziskave kažejo, da je vpliv transmaščob na zdravje žil celo do 10-krat večji od nasičenih maščobnih kislin.

  1. Ogljikovi hidrati

Procesirani ogljikovi hidrati in dodani sladkorji se nahajajo predvsem v sirupih in gaziranih sladkih pijačah ter sladkih in slanih prigrizkih. Problematični so zaradi visokega glikemičnega indeksa, kar povzroča hiter porast in padec sladkorja v krvi, dolgoročno pa lahko vodi v kronična sistemska vnetja in sladkorno bolezen tipa 2.

Slednja, prav tako kot sladkorna bolezen tipa 1, lahko vodi v pojav diabetične nevropatije. To je okvara perifernega živčevja v okončinah zaradi kronično neuravnovešene ravni sladkorja v krvi. Navadno se pojavlja simetrično, izraža pa se lahko s simptomi, kot je zmanjšan ali spremenjen občutek v prstih, dlaneh, golenih, … Tega lahko spremljajo mravljinčenje in bolečine, motena senzorika in prevajanje živčnih informacij do mišic pa pri diabetikih nemalokrat vodijo tudi v poškodbe in rane na nogah in stopalih.

Kako ukrepati proti bolečini v nogah

Že pred razvojem hude bolečine je dobro prepoznati dejavnike tveganja in poskrbeti za preventivo. Pri tem je ključen zdrav način življenja, ki vključuje zdravo prehrano, redno gibanje, zdrave spalne navade in obvladovanje stresa. Dolgotrajno stanje ali sedenje, prisotno pri pretežno stoječem ali sedečem delu je dobro prekiniti z večkratnimi aktivnimi odmori. Potrebno se je zavedati, da obremenitve in posledično tveganje za bolezni in bolečine povečujejo tudi dejavniki, kot so kajenje, visoka telesna teža in slaba telesna drža.

Kdaj obiskati zdravnika zaradi bolečih nog?

Ob trdovratni in močni bolečini brez poznanega vzroka samozdravljenje ni priporočeno, ampak je dobro obiskati zdravnika, fizioterapevta ali strokovnjaka z izkušnjami. Za uspešno zdravljenje je pred začetkom nujno potrebno ugotoviti vzrok bolečin v nogah, saj bodo s pravilno diagnozo učinkovitejši tudi ukrepi oz. zdravljenje.

Kaj lahko pričakujete od zdravnika?

Zdravnik ali specialist bo opravil pregled in po potrebi naročil preiskave, kot so rentgen, magnetna resonanca ali ultrazvok žilja. Glede na vzrok vam bo predpisal potrebna zdravila, vam predlagal operativno zdravljenje ali pa vas bo napotil na fizioterapijo in rehabilitacijo. Fizioterapevtska obravnava je lahko učinkovita v mnogih primerih in vključuje kinezioterapijo, manualno terapijo in različne fizikalne agense. Za obravnavo edemov in limfedemov je koristna najpogosteje limfna drenaža. Za določena stanja vam bo zdravnik priporočil uporabo kompresijskih oblačil, lahko pa bo potrebna tudi sprememba v prehrani in življenjskih navadah.

Začnite uporabljati distančnike

Razmejevalci pomagajo poravnavati ukrivljene prste in preprečujejo bolečine v nogah na naraven način.

Stopite v stik z nami

V Petem elementu smo opremljeni s strokovno ekipo z znanjem s področij kineziologije, fizioterapije in fiziologije, da lahko učinkovito zdravimo stanje. Z diagnostično uro opravimo analizo problema in skupaj z vami načrtujemo obravnavo vaših zdravstvenih težav. Pripravljamo rehabilitacijske programe za najrazličnejša stanja, kot so težave s stopali, miofascialne bolečine, bolečine, ki izvirajo iz hrbtenice, medeničnega dna, so sklepnega ali mišičnega izvora. Za spodbujanje regeneracije in sprostitve uporabljamo naprave laser, tecar in masažne tehnike z drugimi pripomočki, z individualnimi ali skupinskimi vadbenimi programi pa skrbimo za zdrave gibalne vzorce, krepitev celotnega telesa in srčno-žilnega sistema.

Storite nekaj zase

Rezervirajte si uvajalno diagnostično uro z našimi strokovnjaki.

Literatura

Prijavite se na prejemanje strokovnih člankov

Za vas jih pišejo fizioterapevti in kineziologi v sodelovanju z zdravniki specialisti.

"*" indicates required fields

Ime in Priimek*
This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Več strokovnih člankov

Magnezij je četrti najpogostejši med minerali v telesu. Ima vlogo v več kot 300 presnovnih reakcijah, ki so bistvene za zdravje ljudi. Vključen je v proizvodnjo energije, uravnavanje krvnega tlaka, prenos živčnih signalov in krčenje mišic. Magnezij lahko tako prispeva k zmanjševanju utrujenosti in izčrpanosti, ohranjanju zdravih kosti, ustreznemu delovanju živčnega sistema in delovanju mišic ter normalnemu psihološkemu delovanju. Je eden izmed elektrolitov, ki ohranjajo organizem v ravnovesju. Zanimivo je, da je pomanjkanje magnezija v krvi povezano z različnimi boleznimi, kot so sladkorna bolezen tipa 2, bolezni srca, motnje razpoloženja in migrene. Vzdrževanje zadostne ravni magnezija je ključno za nosečnice, saj se lahko s pomanjkanjem pojavijo težave, kot so gestacijska sladkorna bolezen, predčasni porod, preeklampsija ali težave v rasti ploda. Gre za najbolj nepogrešljiv element v telesu, ki ureja tudi ustrezno funkcijo vitamina D v telesu.
Težave s ščitnico so v porastu. Vzporedno se pojavljajo glede na napredek človeka. Kaj lahko storite zase, kako zmanjšati pojavnost avtoimunskih obolenj in kako začeti gledati na težave s ščitnico iz drugega zornega kota? Prepričajte se kaj lahko naredite za ščitnico in preprečite napredovanje bolezni ali se ji izognete.
Ramenski sklep je eden najbolj gibljivih in dinamičnih sklepov v našem telesu. Zaradi svoje zgradbe ter funkcije, tako v vsakodnevnem življenju, kot tudi športu, se nemalokrat srečamo z bolečino v tem predelu. Predstavljamo nihajne vaje kot odlično alternativo takojšnji obravnavi. Najpogosteje se izvajajo v stoječem in ležečem položaju. Kljub temu, da se nihajne vaje pogosto uporabljajo po operacijah, so učinkovite tudi pri bolečinah v rami, ki niso posledica le-te. Ne pozabite, da je uravnovešena moč in enakomerna gibljivost osnova dolgoročnega zdravja tako za vašo ramo, kot vse sklepe v telesu.
Nakupovalna košarica

Prijava na uvajanje

"*" indicates required fields

Ime in priimek
Zanimam se za:*
Število ur uvajanja:*
Časovno mi ustreza*
Označite lahko več možnosti
Hidden
Časovno mi ustreza:
Označite lahko več možnosti
This field is for validation purposes and should be left unchanged.