75min brezplačnega parkiranja za stranke Peti element! Preberi več

9C291FC7-574F-4D27-9EFA-18B7D835EBAC
932DD678-CFC8-47D8-A7BC-2E6A78DAFA4E
Dihanje in čustveno stanje

Dihanje in čustveno stanje

Hitro in globoko dihanje povezujemo s stanjem razburjenja. Hitro in plitvo dihanje se pojavi takrat, ko sta telo in um usmerjena k načrtni, cilju usmerjeni dejavnosti. Počasno in globoko dihanje je značilno za sproščeno stanje in je prisotno pri večini zdravih ljudeh, tudi med spanjem ali počivanjem. Počasno in plitvo dihanje kaže na stanje depresivnosti ali žalosti, lahko pa gre tudi za občutek veselja, katerega pa ne spremlja vznemirjenost. Neenakomerno dihanje je povezano s čustvenim vznemirjenjem, razburjenjem, lahko pa tudi z opravljanjem kognitivnih nalog. Zadrževanje diha se pojavi ob bolečini in ob doživljanju gnusa. V grobem velja pravilo, da se trebušno ali preponsko dihanje navadno nanaša na prijetna čustva in sproščena stanja. Medtem ko je prsno dihanje povezano z občutki napetosti in tesnobe.
Spela_Jaksa_PetiElement-krog
Špela Jakša

Ustanoviteljica znamke Peti element
uni. dipl. biokem., dipl. fizioterapevt

Dihalni sistem
1 marca, 2021

Dihanje je rezultat čustvenega stanja.

Hitro in globoko dihanje povezujemo s stanjem razburjenja. Razburjanje se pojmuje kot stanje neusmerjenega, brezciljnega vedenja, pri čemer je namerno, usmerjeno delovanje zavrto. Takšno stanje je pogosto značilno pri jezi, strahu in tudi pri veselju. Hitro in globoko dihanje je značilno tudi pri povečani telesni aktivnosti.

Hitro in plitvo dihanje se pojavi takrat, ko sta telo in um usmerjena k načrtni, k cilju usmerjeni dejavnosti. Značilno se pojavlja pri opravljanju kognitivnih nalog, pri čemer pa na posameznikovo aktivnost deluje določen stresor, kot na primer časovna omejitev ali grožnja. Hitro in počasno dihanje se pojavlja tudi pri tesnobnem pričakovanju, ob doživljanju strahu ter v stanju panike.

Počasno in globoko dihanje je značilno za sproščeno stanje in je prisotno pri večini zdravih ljudi, tudi med spanjem ali počivanjem.

Počasno in plitvo dihanje kaže na stanje depresivnosti ali žalosti, lahko pa gre tudi za občutek veselja, ki pa ga ne spremlja vznemirjenost.

Neenakomerno dihanje je povezano s čustvenim vznemirjenjem, razburjenjem, lahko pa tudi z opravljanjem kognitivnih nalog. Neenakomernost v dihanju lahko opazimo tudi pri zdravih, mirnih ljudeh, vendar je ta neenakomernost ciklična, ima svoj vzorec.

Zadrževanje diha se pojavi ob bolečini in ob doživljanju gnusa.

Storite nekaj zase

Rezervirajte si uvajalno diagnostično uro z našimi strokovnjaki.

Kaj pa dihanje z diafragmo?

V grobem velja pravilo, da se trebušno ali preponsko dihanje navadno nanaša na prijetna čustva in sproščena stanja, medtem ko je prsno dihanje povezano z občutki napetosti in tesnobe.

Začnite aktivno vplivati na svoj dih – vključite v proces izboljšanja počutja fiziko in anatomske resnice. Ker je ustrezno dihanje ključnega pomena za dobro počutje, uravnavanje napetosti vagusa, stimulacijo psoasa in delovanje parasimpatičnega živčnega sistema, je pomembno, da se vsak dan spomnimo na dihanje. Da z dihanjem začnemo. Da z usmerjenim dihanjem živimo. Kajti le tako lahko uravnavamo svoje življenje in počutje.

Predlagamo, da izvedete priporočeni trening in opazujete svoje dihanje znotraj vadbenega procesa. Le tako boste lahko identificirali svoje stanje. Opazujte tudi napetosti v čeljustnem sklepu in poskrbite, da ostane sproščen. Oglejte si video prispevek na to temu tukaj.

Vabimo vas k lastnemu raziskovanju in predlagamo prebiranje preostalih člankov tukaj. Največja naložba je namreč investicija vase. Stopite v stik z nami sedem dni v tednu preko naših kontaktov tukaj in z veseljem vam bomo pomagali.

Nedrseče nogavičke na prste (zaprti model)

Vsak par naših nogavic je narejen na način, da vsem nožnim prstom omogoči največjo možno mero gibalne avtonomije in oprijema.

Prijavite se na prejemanje strokovnih člankov

Za vas jih pišejo fizioterapevti in kineziologi v sodelovanju z zdravniki specialisti.

Consent*
This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Več strokovnih člankov

Svetovni izbruh virusa COVID-19 je spremenil utečeni način življenja. Skrb zase, za bližnje in za skupno dobro narekuje obvezno nošnjo zaščitnih mask.
Občutki bolečine in krčev na začetku nosečnosti lahko vodijo v zaskrbljenost. Jasno je, da med nosečnostjo menstruacija ni možna. Četudi so krči v maternici lahko posledica nepravilnosti, so občasne bolečine, nelagodje in svetel ali rjav izcedek normalno stanje in ne nakazujejo na spontani splav. Ko ženska zanosi, menstruacija torej ni več mogoča, nežni izcedek pa. Začetne neprijetnosti zato niso nujno razlog za takojšen preplah, ki bi nakazovale na hujše zdravstvene zaplete, sploh če bolečina ni izrazito močna, ni enostranska in je ne spremlja krvavitev (rdeč izcedek, sveža kri).
Prebavila vsebujejo trilijone mikrobov, ki igrajo bistveno vlogo pri fiziologiji in zdravju. Ta ekosistem imenujemo črevesna mikrobiota. Sestavljajo ga predvsem bakterije, ki opravljajo številne pomembne funkcije kot so razgradnja molekul hrane na hranila in proizvodnja maščobnih kislin, vitaminov in aminokislin, ki imajo na telo številne ugodne učinke. Mikrobiom med drugim vpliva na presnovo in delovanje imunskega sistema ter, preko osi mikrobiota-črevesje-možgani, na delovanje možganov. Težave v črevesju lahko povzročajo težave v čustvenem doživljanju in ta relacija je seveda tudi obratna. Vadba je dokazano povezana s povečanjem števila koristnih mikrobnih vrst, ki prispevajo k bolj zdravemu okolju črevesja in homeostazi telesa, spodbuja bakterije, ki so sposobne proizvajati snovi, ki ščitijo pred prebavnimi motnjami in rakom debelega črevesa.
Košarica
There are no products in the cart!
Nadaljujte na plačilo

Prijava na uvajanje

"*" indicates required fields

Ime in priimek
Zanimam se za:*
Število ur uvajanja:*
Časovno mi ustreza*
Označite lahko več možnosti
Hidden
Časovno mi ustreza:
Označite lahko več možnosti
*
This field is for validation purposes and should be left unchanged.