75min brezplačnega parkiranja za stranke Peti element! Preberi več

9C291FC7-574F-4D27-9EFA-18B7D835EBAC
932DD678-CFC8-47D8-A7BC-2E6A78DAFA4E
Odgovornost diafragme

Odgovornost diafragme

Diafragmo poznamo kot primarno mišico dihanja, ki ima pomembno vlogo pri procesu dihanja in zagotavljanju ustrezne znotraj telesne homeostaze. To, da diafragma vpliva na kvaliteto dihanja in telesno držo že vemo, zanimivo pa izsledki zadnjih raziskav poročajo, da sproščanje trebušne prepone vpliva na izboljšanje gibljivost hrbtenice in zadnje linije telesa, torej zadnjih stegenskih mišic in meč. Ker sproščanje diafragme dokazano izboljša gibljivost vratne, prsne in ledvenega dela hrbtenice, povečuje gibanje prsnega koša in gibljivost zadnje verige telesa, je njena obravnava pomemben vidiki celostnega pristopa.
Spela_Jaksa_PetiElement-krog
Špela Jakša

Ustanoviteljica znamke Peti element
uni. dipl. biokem., dipl. fizioterapevt

Dihalni sistem, Splošno
1 marca, 2021

To, da diafragma vpliva na kakovost dihanja in telesno držo, že vemo, zanimivo pa izsledki zadnjih raziskav poročajo, da sproščanje trebušne prepone vpliva na izboljšanje gibljivosti hrbtenice in zadnje linije telesa, torej zadnjih stegenskih mišic in meč. Plitvo, prsno dihanje lahko vodi v skrajšanje mišičnih vlaken diafragme, to pa spreminja njeno naravno sposobnost optimalnega krčenja in raztezanja, kar posledično vodi v motnje v dihalnih gibih in s tem spreminjanje ravnovesja struktur, s katerimi je neposredno in posredno v stiku.

Pravilno delovanje diafragme je lahko spremenjeno tudi zaradi:

  • kirurškega posega v predelu trebušne stene,
  • nihanjih poškodb vratne hrbtenice,
  • nefiziološke drže,
  • zloma reber in
  • vnetij.

Storite nekaj zase

Rezervirajte si uvajalno diagnostično uro z našimi strokovnjaki.

Okorelost vratu, negibljivost ledvene hrbtenice, skrajšave v stegenskih mišicah? Za vse to je odgovorna diafragma.

Ker sproščanje diafragme dokazano izboljša gibljivost vratne, prsne in ledvene hrbtenice, povečuje gibanje prsnega koša in gibljivost zadnje verige telesa, je njena obravnava pomemben vidik celostnega pristopa. Pri nas se s to pomembno mišico soočite že na prvi uvajalni uri, kjer vas naučimo, kako s sproščanjem diafragme uspešno zmanjšati bolečine v križu, izboljšati držo, povečati stabilnost telesa in povrniti prožnost mišic zadnje linije telesa.

Več o dihanju smo pripravili v video prispevku tukaj. Vabimo vas k lastnemu raziskovanju in predlagamo prebiranje preostalih člankov tukaj. Največja naložba je namreč investicija vase. Stopite v stik z nami sedem dni v tednu preko naših kontaktov tukaj in z veseljem vam bomo pomagali.

Nedrseče nogavičke na prste (zaprti model)

Vsak par naših nogavic je narejen na način, da vsem nožnim prstom omogoči največjo možno mero gibalne avtonomije in oprijema.

Prijavite se na prejemanje strokovnih člankov

Za vas jih pišejo fizioterapevti in kineziologi v sodelovanju z zdravniki specialisti.

"*" indicates required fields

Consent*
This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Več strokovnih člankov

Občutki bolečine in krčev na začetku nosečnosti lahko vodijo v zaskrbljenost. Jasno je, da med nosečnostjo menstruacija ni možna. Četudi so krči v maternici lahko posledica nepravilnosti, so občasne bolečine, nelagodje in svetel ali rjav izcedek normalno stanje in ne nakazujejo na spontani splav. Ko ženska zanosi, menstruacija torej ni več mogoča, nežni izcedek pa. Začetne neprijetnosti zato niso nujno razlog za takojšen preplah, ki bi nakazovale na hujše zdravstvene zaplete, sploh če bolečina ni izrazito močna, ni enostranska in je ne spremlja krvavitev (rdeč izcedek, sveža kri).
V kolikor ste del naše skupnosti Peti element ali vsaj z enim očesom spremljate naš terapevtski studio, potem veste, da je fascija med našimi primarnimi specializacijami. Je namreč izredno pomemben dejavnik, ko gre za akutne in kronične mišično-skeletne težave, bolečine in omejitve gibanja, zato se vedno znova vračamo k njej za iskanje rešitev.
Išias je splošen pojem s katerim označujemo bolečino v hrbtu, ki seva po nogi navzdol in je sama bolj simptom, kot pa specifična diagnoza. Bolečino ishiadičnega živca lahko povzročijo številni faktorji, čeprav je ena najpogostejših hernija diskusa oz. zdrs medvretenčne ploščice. V tem članku bomo predstavili vzroke ishiadične bolečine in zdravljenje le te. Vaje proti išiasu se lahko izvaja v milih do zmernih primerih z namenom, da se olajša simptome in zakrčenost mišic. Vrsta primernih vaj naj bo vedno pogojena glede na resnost simptomov in točen vzrok bolečine.
Košarica
V vaši košarici ni izdelkov!
Nadaljujte na plačilo

Prijava na uvajanje

"*" indicates required fields

Ime in priimek
Zanimam se za:*
Število ur uvajanja:*
Časovno mi ustreza*
Označite lahko več možnosti
Hidden
Časovno mi ustreza:
Označite lahko več možnosti
*
This field is for validation purposes and should be left unchanged.