75min brezplačnega parkiranja za stranke Peti element! Preberi več

9C291FC7-574F-4D27-9EFA-18B7D835EBAC
932DD678-CFC8-47D8-A7BC-2E6A78DAFA4E
Odgovornost diafragme

Odgovornost diafragme

Diafragmo poznamo kot primarno mišico dihanja, ki ima pomembno vlogo pri procesu dihanja in zagotavljanju ustrezne znotraj telesne homeostaze. To, da diafragma vpliva na kvaliteto dihanja in telesno držo že vemo, zanimivo pa izsledki zadnjih raziskav poročajo, da sproščanje trebušne prepone vpliva na izboljšanje gibljivost hrbtenice in zadnje linije telesa, torej zadnjih stegenskih mišic in meč. Ker sproščanje diafragme dokazano izboljša gibljivost vratne, prsne in ledvenega dela hrbtenice, povečuje gibanje prsnega koša in gibljivost zadnje verige telesa, je njena obravnava pomemben vidiki celostnega pristopa.
Spela_Jaksa_PetiElement-krog
Špela Jakša

Ustanoviteljica znamke Peti element
uni. dipl. biokem., dipl. fizioterapevt

Dihalni sistem, Splošno
1 marca, 2021

To, da diafragma vpliva na kakovost dihanja in telesno držo, že vemo, zanimivo pa izsledki zadnjih raziskav poročajo, da sproščanje trebušne prepone vpliva na izboljšanje gibljivosti hrbtenice in zadnje linije telesa, torej zadnjih stegenskih mišic in meč. Plitvo, prsno dihanje lahko vodi v skrajšanje mišičnih vlaken diafragme, to pa spreminja njeno naravno sposobnost optimalnega krčenja in raztezanja, kar posledično vodi v motnje v dihalnih gibih in s tem spreminjanje ravnovesja struktur, s katerimi je neposredno in posredno v stiku.

Pravilno delovanje diafragme je lahko spremenjeno tudi zaradi:

  • kirurškega posega v predelu trebušne stene,
  • nihanjih poškodb vratne hrbtenice,
  • nefiziološke drže,
  • zloma reber in
  • vnetij.

Storite nekaj zase

Rezervirajte si uvajalno diagnostično uro z našimi strokovnjaki.

Okorelost vratu, negibljivost ledvene hrbtenice, skrajšave v stegenskih mišicah? Za vse to je odgovorna diafragma.

Ker sproščanje diafragme dokazano izboljša gibljivost vratne, prsne in ledvene hrbtenice, povečuje gibanje prsnega koša in gibljivost zadnje verige telesa, je njena obravnava pomemben vidik celostnega pristopa. Pri nas se s to pomembno mišico soočite že na prvi uvajalni uri, kjer vas naučimo, kako s sproščanjem diafragme uspešno zmanjšati bolečine v križu, izboljšati držo, povečati stabilnost telesa in povrniti prožnost mišic zadnje linije telesa.

Več o dihanju smo pripravili v video prispevku tukaj. Vabimo vas k lastnemu raziskovanju in predlagamo prebiranje preostalih člankov tukaj. Največja naložba je namreč investicija vase. Stopite v stik z nami sedem dni v tednu preko naših kontaktov tukaj in z veseljem vam bomo pomagali.

Nedrseče nogavičke na prste (zaprti model)

Vsak par naših nogavic je narejen na način, da vsem nožnim prstom omogoči največjo možno mero gibalne avtonomije in oprijema.

Prijavite se na prejemanje strokovnih člankov

Za vas jih pišejo fizioterapevti in kineziologi v sodelovanju z zdravniki specialisti.

Consent*
This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Več strokovnih člankov

Neprijeten občutek vrtenja, ki se pojavi ob premikanju glave, je posledica vrtoglavice. Najučinkovitejši način zdravljenja vrtoglavice je vestibularna rehabilitacija. Redno izvajanje vaj, predstavljenih v nadaljevanju, bo spodbudilo delovanje ravnotežnega sistema in zmanjšalo simptome vrtoglavice. Vadba nima kontraindikacij in je primerna za zdravljenje vseh vrst vestibularnih motenj.
Vsako telo ima svojo zgodbo, pravzaprav dve. Prva je biografska, ki je vezana na odraščanje in kako sprejemljivost življenja oblikuje naše telo, pri evoluciji pa gre za dolgotrajno zaporedje dogodkov, ki so milijone let iz generacije v generacijo spreminjalo telesa prednikov in posledično prilagajala telesa. Poleg biološke evolucije, ki je naključna, pa ne smemo zanemariti tudi kulturne evolucije, ki je usmerjeno in namensko radikalno spremenila telesa. Presoja o tem zakaj pademo iz ravnovesja, zakaj kompenziramo in nenazadnje zbolimo, je ključna za preprečevanje in zdravljenje bolezni.
Prebavila vsebujejo trilijone mikrobov, ki igrajo bistveno vlogo pri fiziologiji in zdravju. Ta ekosistem imenujemo črevesna mikrobiota. Sestavljajo ga predvsem bakterije, ki opravljajo številne pomembne funkcije kot so razgradnja molekul hrane na hranila in proizvodnja maščobnih kislin, vitaminov in aminokislin, ki imajo na telo številne ugodne učinke. Mikrobiom med drugim vpliva na presnovo in delovanje imunskega sistema ter, preko osi mikrobiota-črevesje-možgani, na delovanje možganov. Težave v črevesju lahko povzročajo težave v čustvenem doživljanju in ta relacija je seveda tudi obratna. Vadba je dokazano povezana s povečanjem števila koristnih mikrobnih vrst, ki prispevajo k bolj zdravemu okolju črevesja in homeostazi telesa, spodbuja bakterije, ki so sposobne proizvajati snovi, ki ščitijo pred prebavnimi motnjami in rakom debelega črevesa.
Košarica
There are no products in the cart!
Nadaljujte na plačilo

Prijava na uvajanje

"*" indicates required fields

Ime in priimek
Zanimam se za:*
Število ur uvajanja:*
Časovno mi ustreza*
Označite lahko več možnosti
Hidden
Časovno mi ustreza:
Označite lahko več možnosti
*
This field is for validation purposes and should be left unchanged.