75min brezplačnega parkiranja za stranke Peti element! Preberi več

9C291FC7-574F-4D27-9EFA-18B7D835EBAC
932DD678-CFC8-47D8-A7BC-2E6A78DAFA4E
vnetje s hrano peti element

Kako zmanjšati vnetje s hrano

Vnetje je proces, ki predstavlja telesni odgovor na poškodbe in je nujno potreben element celjenja. Telo obvaruje pred okužbami s škodljivimi bakterijami, virusi in drugimi patogeni iz okolja. Dolgotrajno, tiho oziroma prikrito in sistemsko vnetje v telesu pa lahko po drugi strani vodi v razvoj marsikatere kronične nenalezljive bolezni.
Spela_Jaksa_PetiElement-krog
Špela Jakša

Ustanoviteljica znamke Peti element
uni. dipl. biokem., dipl. fizioterapevt

Hrana
12 avgusta, 2022

Raziskave ugotavljajo vedno več povezav med kroničnim vnetjem in rakom (predvsem rakom debelega črevesa), astmo, srčno-žilnimi boleznimi, sladkorno boleznijo, depresijo, metaboličnim sindromom, kronično ledvično boleznijo, nealkoholno maščobno jetrno boleznijo, avtoimunskimi ter nevrodegenerativnimi obolenji in še mnogimi drugimi.

Izčrpanost je glavni pokazatelj vnetja

Eden izmed glavnih simptomov povečanega vnetja v telesu je izčrpanost. Takšna izčrpanost ni posledica vadbe in povečane telesne dejavnosti, prav tako se ne izboljša s počitkom. Lahko je začasna ali dlje trajajoča.

V kolikor je obdobje občutja izčrpanosti daljše od 6 mesecev, gre za kronično izčrpanost. Najpogosteje izčrpanost navajajo ljudje, ki imajo težave z depresijo, kroničnimi bolečinami in kroničnimi vnetji, ki so lahko spremljevalec malignih obolenj, kronične vnetne črevesne bolezni ali pa različnih avtoimunskih bolezni.

Kako prepoznati izčrpanost?

Znaki in simptomi, ki so indikacija izčrpanosti ter posledično vnetja, so raznoliki in lahko spominjajo na gripo.

Vključujejo lahko t. i. možgansko meglo (kognitivni upad), glavobole, povečane in boleče bezgavke, razdraženo črevesje, nemiren spanec, boleče grlo, bolečine v mehkih tkivih in sklepih, jutranjo okorelost in slabo počutje nasploh.

Dlje časa trajajoče zapostavljanje resnejših simptomov, ki so povezani z izčrpanostjo in vnetjem lahko negativno vpliva na živčno-mišične povezave v telesu, česar posledica so lahko izguba mišične zmogljivosti in funkcionalne omejitve.

V primeru občutenja resnejših simptomov svetujem obisk zdravnika.

Kaj povzroča kronično vnetje?

Kronično vnetje je lahko posledica mnogih dejavnikov. Med te spadajo na primer staranje, debelost, nezdrav življenjski slog in prehrana, neravnovesje črevesnega mikrobioma, družbeni in kulturni dejavniki ter strupi, ki izhajajo iz okolja in industrije.

Nezdrava prehrana vključuje predvsem prevelik vnos sladkorjev, soli, nasičenih in transnenasičenih maščobnih kislin ter procesiranih proizvodov in živil z velikim številom dodatkov, kot so barvila, konzervansi, sladila in kisline.

Prehrana, sestavljena večinoma iz teh živil, vodi v neravnovesje črevesnih bakterij, povečano telesno težo, povišano raven sladkorja v krvi in povišan holesterol.

Pomembno vlogo pri spodbujanju sistemskega kroničnega vnetja igra tudi prekomerno uživanje alkohola in neustrezna termična obdelava hrane. Hrana, ki je prepečena, cvrta in toplotno obdelana na previsokih temperaturah, izgubi del svoje hranilne vrednosti.

Stranski produkti neustrezno termično obdelane hrane spodbujajo nastanek škodljivih prostih radikalov v telesu, poleg tega pa večajo apetit in posledično prenajedanje ter vnetje.

Strokovni priročnik proti vnetju

Poglobite znanje o vnetju in hranilih, raziskujte dopolnila in se seznanite kaj vse lahko naredite za dober imunski sistem.

V boj proti vnetju

Iskanje rešitev in boljšega počutja največkrat zajema terapijo z zdravili, psihoterapijo in raznovrstne oblike telesne vadbe.

Dolgoročna učinkovitost teh je vprašljiva, brez primernih usmeritev pa obstaja tudi možnost neželenih stranskih učinkov. To pa ni le v povezavi z medikamenti. Tudi telesne vadbe, ki se jih posamezniki poslužujejo v upanju na lajšanje simptomov vnetja in izčrpanosti, so pogosto neprimerne in posledično neučinkovite.

Iz tega razloga se s svojo strokovno ekipo v studiu neprestano trudim, da so vadbe, tako individualne kot skupinske, čim bolj prilagojene potrebam in težavam posameznikov. Slednje v ta namen potekajo v majhnih skupinah.

Vsaka oseba, ki nas obišče, je deležna uvodnega obiska s celostnim pregledom in uvajanjem v vadbo, ki bo njej ali njemu najbolje ustrezala. Le tako lahko podkovani s številnimi izobraževanji, strokovnim znanjem in izkušnjami zagotavljamo vsakič znova dobre rezultate in boljše počutje. Za več informacij o prvem obisku kliknite »tukaj«.

Dokazi znanstvenih raziskav pa v boju proti vnetju in njegovemu reguliranju v ospredje vedno bolj postavljajo prehrano.

Kot predstavljeno v začetku članka, lahko ima neustrezna prehrana namreč zelo pomembno vlogo pri nastanku in spodbujanju telesnih procesov, ki povzročajo sistemsko vnetje, to pa navadno poteka prikrito in daljše obdobje. 

Kaj črtati z jedilnika

Prehrana, ki bo spodbujala regenerativne procese in pomagala optimizirati črevesni mikrobiom, ne pomeni le povečanega vnosa hrane s koristnimi sestavinami, ampak tudi zmanjšanje uživanja nekaterih živil, ki škodijo. Ta so bila v uvodu tega članka že omenjena kot povzročitelji mnogih neželenih posledic v telesu. Vsebujejo velike količine ogljikovih hidratov, soli ali maščob, so procesirana in imajo dodane številne konzervanse, navrh vsega pa še nepravilno termično obdelana.

V nadaljevanju je našteta hrana, ki se ji je dobro izogibati:

 • Določena rastlinska olja in transmaščobe (sončnično, sojino, repično, bombaževo, žafranikino olje in margarina),
 • Močno predelana živila, škropljena s pesticidi,
 • Hrana z visokim glikemičnim indeksom, ki povzroči visok porast krvnega sladkorja,
 • Živila z malo vlakninami,
 • Umetne sestavine, podobne hrani,
 • Živila z umetnimi barvili, sladili in ojačevalci okusa,
 • Živila, napolnjena s hormoni,
 • Živila, napolnjena z antibiotiki,
 • Živila, hranjena v plastični embalaži.

Protivnetna hrana

Določena živila vsebujejo hranila s protivnetnimi in antioksidativnimi učinki. Ti lahko vplivajo na zmanjšanje vnetnih markerjev v telesu in pomagajo telesu v boju proti oksidativnemu stresu.

Oksidativni stres je patološko stanje, ko se v telesu pojavi več nevarnih prostih radikalov, kot jih lahko telo nevtralizira z antioksidanti.

Hranila s protivnetnimi in antioksidativnimi učinki lahko posledično občutno izboljšajo tudi s tem povezane  simptome izčrpanosti in vnetja.

Prehrana, ki je v večini sestavljena iz takšnih živil, učinkuje veliko bolje kot dodajanje le posameznih koristnih hranil (na primer povečano uživanje vitaminov).

V nadaljevanju so predstavljena nekatera ključna hranila s protivnetnimi ter antioksidativnimi učinki na telo:

 • Večkrat nenasičene maščobne kisline: Med najbolj poznanimi večkrat nenasičenimi maščobnimi kislinami so omega-3 in omega-6 maščobne kisline, ki jih telo potrebuje za izgradnjo esencialnih maščobnih kislin. Posamezniki navadno užijejo zadostne ali prevelike količine omega-6, medtem ko je primanjkljaj omega-3 maščobnih kislin pogost pojav. Poleg zadostnega vnosa omega-6 in omega-3 maščobnih kislin je zelo pomembno tudi, kakšno je razmerje med njima. Razmerje, ki se prekomerno nagiba v korist omega-6 maščobne kisline, onemogoča optimalni izkoristek omega-3 (tudi, kadar je te zaužite dovolj).
 • Vitamini: Razen redkih izjem jih telo ne more proizvajati samo, zato je treba vitamine vnesti s hrano. Telesu zagotavljajo protivnetno podporo na različne načine. Vitamine A, B, C in E najdemo jih v mnogih živilih, medtem ko večji del vitamina D pridobimo skozi kožo s sončno svetlobo.
 • Polifenoli: To so fitokemikalije, ki veljajo za zelo močne antioksidante. Obstaja več kot 8000 polifenolov, razdeljenih v skupine s podobno kemijsko sestavo in funkcijo. V hrani se najpogosteje nahajajo polifenoli tanini, flavonoidi in fenolna kislina.
 • Probiotiki: Pre- in probiotična živila pomagajo ohranjati ravnovesje bakterij v črevesju.

Obstaja še vrsta drugih živil za podporo telesu v boju proti vnetju. Med temi se nahajajo na primer kurkumin, berberin, cimet, resveratrol, sulforafan, česen, laneno olje, voda in kvercetin.

Ti so podrobneje opisani v novem priročniku z naslovom »Zavladajte nad toksičnostjo«, ki sem ga pripravila kot orodje, ki vam bo pomagalo k boljšemu počutju. To je le delček informacij, ki jih zajema priročnik.

Za več informacij o priročniku kliknite »tukaj«.

Ali potrebujem prehranska dopolnila?

Lahko bi rekli, da so prehranska dopolnila v zadnjem času postala prava modna muha. Poleg tega v nakup in uporabo prepričujejo številni oglasi na televizijskih in računalniških zaslonih ter socialnih omrežjih. Posledično je težko presoditi, katera dopolnila so za posameznika resnično potrebna.

Pogosto je dovolj raznovrstna prehrana, ki je sestavljena iz živil, obogatenih z zadostnimi količinami hranil, vitaminov in mineralov, zadosti potrebam, ki jih organizem potrebuje za optimalno delovanje. Zna pa se zgoditi, da temu ni tako, kar lahko vodi v izraz težav in slabega počutja. Najpogostejši primanjkljaji v telesu so primanjkljaji magnezija, cinka, vitamina D in B12.

Strokovni priročnik proti vnetju

Nadgradite informacije in pridobite znanstveno potrjene srednice v zvezi s hrano, dopolnili in 37 receptov proti vnetju.

Ugotavljanje primanjkljajev z laboratorijsko krvno sliko

Za ugotavljanje malabsorpcije in morebitne potrebe po uživanju prehranskih dodatkov priporočam preverjanje krvne slike in posvet z zdravnikom.

Kadar se pokaže pomanjkanje določenega hranila, vitaminov ali mineralov, svetujem, da najprej poskusite potrebam le-tega zadostiti s hrano. Če pa se odločite za nadomeščanje s prehranskimi dopolnili, pa poskusite biti kritični pri njihovi izbiri in nakupu in pozorni na deklaracijo. Pri tem je pomembno še upoštevanje navodil glede uporabe oz. uživanja, saj lahko previsoke količine drugače koristne snovi privedejo do neželenih učinkov.

Vsebina tega članka je le delček informacij, ki jih vsebuje novi priročnik »Zavladajte nad toksičnostjo«. Poleg prehranskih vsebuje tudi nasvete za odpravo strupov iz okolja, za zmanjšanje vnetja z gibanjem in optimizacijo spanja ter številne okusne recepte za spodbudo k boljšim prehranskim navadam. 

Storite nekaj zase

Rezervirajte si uvajalno diagnostično uro z našimi strokovnjaki.

Literatura

Shivappa N, Steck SE, Hurley TG, Hussey JR, Hébert JR. Designing and developing a literature-derived, population-based dietary inflammatory index. Public Health Nutr. 2014 Aug;17(8):1689-96. doi: 10.1017/S1368980013002115. Epub 2013 Aug 14. PMID: 23941862; PMCID: PMC3925198.

Haß U, Herpich C, Norman K. Anti-Inflammatory Diets and Fatigue. Nutrients. 2019 Sep 30;11(10):2315. doi: 10.3390/nu11102315. PMID: 31574939; PMCID: PMC6835556.

Furman D, Campisi J, Verdin E, Carrera-Bastos P, Targ S, Franceschi C, Ferrucci L, Gilroy DW, Fasano A, Miller GW, Miller AH, Mantovani A, Weyand CM, Barzilai N, Goronzy JJ, Rando TA, Effros RB, Lucia A, Kleinstreuer N, Slavich GM. Chronic inflammation in the etiology of disease across the life span. Nat Med. 2019 Dec;25(12):1822-1832. doi: 10.1038/s41591-019-0675-0. Epub 2019 Dec 5. PMID: 31806905; PMCID: PMC7147972.

Prijavite se na prejemanje strokovnih člankov

Za vas jih pišejo fizioterapevti in kineziologi v sodelovanju z zdravniki specialisti.

"*" indicates required fields

Consent*
This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Več strokovnih člankov

Mnoge ženske se soočajo s predmenstrualnimi sindromi in bolečo menstruacijo, ki ju spremljajo bolečine v križu, mišicah, sklepih, trebušni krči, občutljivost, napetost, bolečina v medenici in včasih tudi v bokih. Zmanjšana elastičnost fascije (močne tridimenzionalne mreže, ki ovija medenico, medenične organe in vse njene vitalne strukture), v kombinaciji s povečanim zadrževanjem vode v telesu, ki je posledica povišanega delovanja hormona estrogena ob pričetku menstrualnega ciklusa, onemogoča optimalno uravnavanje pritiskov znotraj telesa. Poveča se pritisk na živce in žile, pojavi se nelagodje v križu, medenici, kolkih in trebušni votlini.
Težave s ščitnico so v porastu. Vzporedno se pojavljajo glede na napredek človeka. Kaj lahko storite zase, kako zmanjšati pojavnost avtoimunskih obolenj in kako začeti gledati na težave s ščitnico iz drugega zornega kota? Prepričajte se kaj lahko naredite za ščitnico in preprečite napredovanje bolezni ali se ji izognete.
Skrivnost se skriva v dihanju. Glavna dihalna mišica je prepona. Vendar prepona ni pomembna samo za dihanje kot primarnega pomena. Zaradi gravitacije je pomembna usklajenost notranje enote, kar se uskladi izključno z ustreznim dihanjem. Živec Vagus pa potrebuje ustrezen dihalni vzorec, za optimalno napetost in funkcijo. Simptomi novodobnega življenjskega sloga zaradi pomanjkanja gibanja in premalo ljubezni (neustrezne obravnave) do sebe, so vir neštetih motenih funkcij telesa. Zato poskrbite zase s ponavljanjem optimalnega diha.
Košarica
There are no products in the cart!
Nadaljujte na plačilo

Prijava na uvajanje

"*" indicates required fields

Ime in priimek
Zanimam se za:*
Število ur uvajanja:*
Časovno mi ustreza*
Označite lahko več možnosti
Hidden
Časovno mi ustreza:
Označite lahko več možnosti
*
This field is for validation purposes and should be left unchanged.