Napete mišice vratu povzročajo glavobol

Napete mišice vratu povzročajo glavobol

Mišica obračalka glave se nahaja na površini vratu. Gre za parno mišico, ki na vsaki strani povezuje glavo s trupom in je odgovorna za dvig glave z blazine. Ponavljajoče, dolgotrajne obremenitve lahko vodijo v kronično napetost mišice, utesnitev živčnih struktur in posledično številne telesne simptome, vključno z glavobolom. Da bi zmanjšali zgoraj naštete simptome je pomembo, da dolgotrajne obremenitve redno prekinjamo s kratkimi gibalnimi odmori, s samomasažo ohranjamo prožnost in dobro prekrvavljenost tkiva ter z redno vadbo posrbimo za močne in gibčne mišice ramen, rok in hrbtenice, ki bodo podprle zgornji del telesa.
Spela_Jaksa_PetiElement-krog
Špela Jakša

Ustanoviteljica znamke Peti element
uni. dipl. biokem., dipl. fizioterapevt

Bolečine, Splošno
1 marca, 2021

Pri položaju glave naprej, ki ga navadno zavzamemo med uporabo računalnika ali mobilnega telefona, se njena aktivnost močno poveča. Mišica obračalka glave je tudi pomožna dihalna mišica, zato bo zaradi prsnega, plitkega dihanja razvila slabe vzorce in napetosti ter sprožilne točke. Sprožilne točke lahko povzročajo različne simptome, vključno z glavobolom, bolečinami v obrazu, težavami z ravnotežjem, motnjami vida, zvonjenjem v ušesih, bolečino v sinusih, sprožilnimi točkami v mišicah čeljustnega sklepa ter spremenjeno biomehaniko vratu in ramenskega obroča. Aktivnost mišice lahko opazujemo na površini kože in kadar je med upogibanjem, obračanjem glave ali dihanjem njena oblika zelo izrazita in jasno opazna, je mišica navadno prenapeta.

Za zmanjšanje zgoraj naštetih simptomov je pomembo, da dolgotrajne obremenitve redno prekinjamo s kratkimi gibalnimi odmori, s samomasažo ohranjamo prožnost in dobro prekrvavljenost tkiva ter z redno vadbo posrbimo za močne in gibčne mišice ramen, rok in hrbtenice, ki bodo podprle zgornji del telesa.

Storite nekaj zase

Rezervirajte si uvajalno diagnostično uro z našimi strokovnjaki.

Poskusite in se prepričajte, da je redno gibanje najboljše cepivo pred bolečino. Po sproščanju mišic pa ne pozabite na dobro hidracijo. Pitje zadostne količine čiste vode ali kokosove vode je najboljša izbira!

Ker skrbimo za vaše zdravje in dobro počutje, smo v sklopu brezplačnih prispevkov pripravili video prispevek, v katerem vas korak za korakom vodimo do sprostitve celega telesa preko izbranih masažnih vaj ter sklopa posebej izbranih varnih vaj za ohranjanje in vračanje zdravja vratne hrbtenice.
Vabljeni k ogledu prispevka o samomasaži tukaj.

Vabimo vas k lastnemu raziskovanju in predlagamo prebiranje preostalih člankov tukaj. Največja naložba je namreč investicija vase. Stopite v stik z nami sedem dni v tednu preko naših kontaktov tukaj in z veseljem vam bomo pomagali.

Nedrseče nogavičke na prste (zaprti model)

Vsak par naših nogavic je narejen na način, da vsem nožnim prstom omogoči največjo možno mero gibalne avtonomije in oprijema.

Prijavite se na prejemanje strokovnih člankov

Za vas jih pišejo fizioterapevti in kineziologi v sodelovanju z zdravniki specialisti.

"*" indicates required fields

Ime in Priimek*
This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Več strokovnih člankov

Preko vida od jutra do večera sprejmemo kar 80 % informacij iz okolja, zato ne gre pozabiti, da je potrebno za oči tudi ustrezno skrbeti. Izboljšanje vida vpliva na izboljšanje skoraj vseh gibalnih sposobnosti, predvsem pa ravnotežja, zato bi morale biti vaje za izboljšanje vizualnega sistema del vsakega vadbenega programa.
Vsem kdaj »zadiši« točno določena hrana ali prigrizek. Navadno se pojavi nenadna in močna želja po nezdravi in predelani hrani, kot so slani prigrizki, čokolada ali hitro pripravljena hrana. Ženske o tem poročajo kar dvakrat bolj pogosto kot moški. Hrepenenje oz. nenadna močna potreba po določeni hrani se praviloma ne pojavi brez razloga. Nasprotno - pomeni, da vam telo želi nekaj sporočiti. Razlog je lahko ta, da ne jeste dovolj hrane, ki jo telo potrebuje za proizvodnjo energije, ali pa v telesu primanjkuje nekega določenega hranila, vitaminov ali mineralov.
Ali kdaj občutite bolečino ali kakšno nenavadno spremembo v telesu in pomislite, da vam telo sporoča informacijo, da je nekaj narobe? Simptomi, ki jih čutimo, so namreč načini, s katerimi nas telo opozarja na bolezenski proces in predstavljajo klic po spremembi. Simptomi zavzemajo vse vrste oblik, intenzivnosti, časovne porazdeljenosti in lokacije. Simptomi so lahko vsa najrazličnejša odstopanja od normale, kot so: hladen pot, nekoliko hitrejši srčni utrip, občutki napihnjenosti, krči, glavoboli in vse druge vrste bolečine, … Seznam je neskončen. Definicija simptoma je lahko torej zelo obširna. Njegov pomen, po drugi strani, pa je zelo enostaven. Simptom, v kakršni koli obliki naj bo, je v resnici pokazatelj neke druge motnje v delovanju telesa.
Nakupovalna košarica

Prijava na uvajanje

"*" indicates required fields

Ime in priimek
Zanimam se za:*
Število ur uvajanja:*
Časovno mi ustreza*
Označite lahko več možnosti
Hidden
Časovno mi ustreza:
Označite lahko več možnosti
This field is for validation purposes and should be left unchanged.