medenicno-dno-peti-element-splet

Kako začeti nadzorovati vaginizem

Spela_Jaksa_PetiElement-krog
Špela Jakša

Ustanoviteljica znamke Peti element
uni. dipl. biokem., dipl. fizioterapevt

Vaginizem je stanje, za katerega je značilno nehoteno krčenje mišic medeničnega dna oz. mišic, ki obkrožajo odprtino ženskega zunanjega spolovila. Temu so pogosto pridružene bolečine in oteženi ali onemogočeni spolni odnosi. Vaginizem je resno zdravstveno stanje, ki lahko ženskam povzroči neznanske tegobe in stiske, težave v razmerjih in celo predstavlja oviro pred ustvarjanjem družine.
Bolečine, Patologije
27 februarja, 2023

Terapija za medenično dno za obravnavo vaginizma vključuje reedukacijo aktivacije mišic medeničnega dna ter sledeči trening oz. vadbo za krepitev ali raztezanje mišic, edukacijo in strategije za samonadzor, katerih namena sta normalizacija mišičnega tonusa obravnavanih mišic medeničnega dna in zmanjšanje bolečin. Cilj tovrstne obravnave je omogočiti vaginalno penetracijo in spolne odnose brez bolečin, tesnobe in strahu.

V kolikor za vaginizem slišite prvič, je ta članek kot nalašč za to, da izveste več o tej pogosti ženski problematiki. V kolikor pa se z njim soočate sami, vedite, da je vaginizem ozdravljiv in v nadaljevanju članka preberite, kako se od njega posloviti.

Podrobno o stanju vaginizem

Vaginizem je zdravstveno stanje, pri katerem se mišice medeničnega dna nehoteno krčijo ali imajo povišan mišični tonus. Ženske, ki se soočajo z vaginizmom, pogosto med aktivnostmi, ki vključujejo vaginalno penetracijo, doživljajo bolečino ali pa vaginalna penetracija zaradi skrčenih mišic praktično ni mogoča. Bolečine, ki se pojavljajo med spolnim odnosom, z drugim imenom imenujemo tudi disparevnija. Enaki simptomi se lahko pojavljajo tudi med vstavljanjem tampona ali med ginekološkim pregledom.

Primarni vaginizem se imenuje v primeru, da pri ženski zaradi nehotenega krčenja mišic še nikoli v njenem življenju ni bila mogoča penetracija. Sekundarni vaginizem pa opisuje stanje, ko je bila ženska prvotno sposobna imeti odnose s penetracijo ter si vstavljala tampon brez težav. Težave so se pojavile kasneje v obliki mišičnih spazmov, bolečin in s temi povezanega strahu.

Vaginizem je pogostejši, kot si mislite

Ženske z vaginizmom se pogosto v svoji stiski počutijo osamljene. Ni si težko predstavljati, zakaj je temu tako. Večina žensk namreč svoje izkušnje z vaginizmom sploh ne obelodani ali poišče zdravniške pomoči zaradi občutka sramu. Poleg tega so lahko pogoste tudi napačne diagnoze stanja.

Vaginizem je kljub nasprotnemu mišljenju pogosta težava. Na primer v Veliki Britaniji prizadene približno 1 od 500 žensk, raziskave iz različnih krajev po svetu pa poročajo o 5 – 17 % prevalenci vaginizma. Pogosteje prizadene ženske, stare med 15 in 24 let. Vzrok temu so lahko občutki tesnobe in strahu v času raziskovanja spolnosti in prvih spolnih odnosov.

Sprostite medenično dno

Opremite se z vajami za sproščanje medeničnega dna in preprečite napetosti.

Vzroki za vaginizem

Vzroki, ki vodijo v vaginizem, so lahko povezani s predhodnimi bolečimi ali travmatičnimi dogodki, kot so okužba, porod, ginekološka operacija ali zloraba. Pomembno je razumeti, da je vaginizem resno zdravstveno stanje, katerega se da pozdraviti. Njegov razvoj vključuje pomembno čustveno komponento, ki je v večini primerov vzrok za nastalo situacijo. Poleg te je odločujoča tudi fizična komponenta, ki močno pripomore k razvoju težav. Oboje pa ponovno dokazuje tesno povezavo med človeškim umom oz. možgani in telesom.

Vaginizem kot posledica prekomerno aktivnega simpatičnega živčnega sistema

Za razumevanje prenapetih mišic medeničnega dna je prvotno potrebno razumeti telesni »boj ali beg« odziv. Kadar se znajdemo v situaciji, ki jo naše telo oz. možgani prepoznajo kot nevarno ali travmatično, se prižge vrsta avtomatskih in fizičnih reakcij v telesu, s katerim se telo z nastalo situacijo spopada.

Stresni dogodek, kot je grožnja, verbalni ali fizični napad, ali celo neprestana skrb, lahko sproži drastičen odziv telesnih funkcij. Takrat lahko čutimo spremembe, ki se dogajajo – na primer hitrejše bitje srca, plitvo dihanje ali celo kratki premori dihanja. Običajno postanejo prenapete mišice ob čeljusti, mišice vratu, ramen, želodca in kolkov. Vse to so »boj ali beg« odgovori telesa, ki se aktivirajo v namen preživetja ob izpostavljenosti nevarni situaciji.

Sprostite medenično dno

Več o tem, kakšno vlogo imata v telesu simpatični in parasimpatični živčni sistem, lahko izveste v članku.

Z vidika preživetja je ta mehanizem zelo dobro oblikovan. Če bi vas začel loviti lev, bi vam odziv tega avto-pilota zelo verjetno lahko rešil življenje. Na žalost je ta telesni odziv lahko pretiran, hkrati pa ga lahko sprožijo tudi manj oz. nenevarne situacije, kot so stres, strah, tesnoba ali celo spomini, ki obujajo občutke zmanjšane varnosti in bolečine iz preteklosti v podobni situaciji. To pa je izredno težko nadzirati.

V primeru vaginizma ta pretirani odziv možganov in mišic medeničnega dna vodi v neprestano mišično napetost okoli vaginalne odprtine. Z napetostjo mišic se pojavljajo mišični spazmi in utrujenost. Posledično se razvijejo boleči predeli, ki so ob poskusih penetracije ali raztega še toliko bolj občutljivi. Nastane začaran krog, iz katerega pa se je mogoče rešiti.

Umirite se preko vagusnega živca

Play Video

Kako se rešiti iz začaranega kroga vaginizma?

Ekipo za celostno obravnavo vaginizma naj sestavljajo ginekolog, psihoseksualni terapevt in fizioterapevt, specializiran na področju fizioterapije za zdravje žensk.

Namen celostne obravnave je preprečiti spregledanje morebitne pridružene ginekološke bolezni in da se ugotovijo resnični vzroki problema. Naslednji ključen korak zdravljenja je rehabilitacija in reedukacija aktivacije mišic medeničnega dna. Pri obravnavi vaginizma je potreben holističen pristop, ki omogoča tako fizično zdravljenje kot tudi duševno in družbeno.

Terapija za medenično dno pri obravnavi vaginizma v Petem elementu

Specialna terapija pri zdravljenju vaginizma vključuje kombinacijo strategij, kot so edukacija, interna vaginalna manualna terapija, nadzorovana vadba mišic medeničnega dna, kot tudi sklop nalog oz. program za domače okolje. S fizioterapevtsko obravnavo ciljam na sprostitev mišic medeničnega dna in pri tem uporabljam vadbene tehnike, ki normalizirajo tonus mišic medeničnega dna in osebo naučijo pravilnih vzorcev gibanja, s tem pa omogočijo zmanjšanje bolečin in neboleče vaginalne penetracije brez prisotnosti tesnobe in strahu. Tukaj si lahko preberete več o terapiji za <medenično dno>.

Izredno pomemben del terapije je pogovor in ozaveščanje za boljše razumevanje, na kakšen način možgani sprožijo »boj ali beg« odziv telesa in kako to vpliva na mišice medeničnega dna. Zato je velik del obravnave poleg učenja tehnik za sproščanje mišic medeničnega dna namenjen boljšemu nadzoru nad reakcijami, ki se dogajajo v telesu. Vsem, ki se soočate z bolečinami v spolovilih, medenici, križu ali z drugimi zdravstvenimi težavami v omenjenih predelih, kot je na primer inkontinenca, priporočam ogled <4. Webinarja>

Interne manualne tehnike in trening mišic medeničnega dna v okviru terapije običajno vključujejo tudi pregled medeničnega dna in serijo vaj. To pripomore k zmanjšanju mišičnih spazmov in bolečine in vračanje medeničnega dna v normalen tonus, prožnost in funkcijo. Posledično so tudi med vaginalno penetracijo bolečine manjše. Domači program in vaje za samonadzor običajno lahko vključujejo kombinacijo vaj za sproščanje in raztezanje mišic medeničnega dna z uporabo dilatorjev, ki pripomorejo k sproščanju napetosti v obravnavanih mišicah.

Čeprav je lahko občasno med pregledom prisoten rahel občutek nelagodja, je pomembno vedeti, da sta pregled in zdravljenje neboleča. Moj primarni cilj je ustvariti okolje, v katerem se boste počutili varno in predvsem sproščeno, kar bo zelo koristno pri rehabilitaciji medeničnega dna.

Vseeno pa ne gre pozabiti, da je čisto vsaka posameznica primer zase s svojimi posebnostmi. Zaradi tega je terapevtski program individualiziran in prilagojen čisto po njenih potrebah, seveda po prvotnem podrobnem posvetu in pregledu.

Kako poteka terapija

Terapija za medenično dno se začne z intenzivnim pogovorom. Nato opravimo osnovne teste, se pripravite na terapijo. Terapija je diskretna in prilagojena vam, večinoma neboleča.

Kje se naročim?

Ženske, ki se soočajo z vaginizmom, pogosto doživljajo občutek krivde, sramu in samote. Zaradi tega je bistveno tovrstne informacije širiti in se o njih pogovarjati. Vedno znova poudarjam, da vaginizem ni muha, temveč resno zdravstveno stanje, ki se ga da odpraviti. Prej, kot boste stopili na pot zdravljenja, prej boste tudi začutili pozitivne spremembe v svojem telesu.

Svoje povpraševanje in težave mi zaupajte <tukaj>.

Storite nekaj zase

Rezervirajte si uvajalno diagnostično uro z našimi strokovnjaki.

Prijavite se na prejemanje strokovnih člankov

Za vas jih pišejo fizioterapevti in kineziologi v sodelovanju z zdravniki specialisti.

"*" indicates required fields

Ime in Priimek*
This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Več strokovnih člankov

Metilacija je ena najpomembnejših funkcij presnovnega sistema v človeškem telesu. Je biokemični proces, ki poteče kar trilijonkrat v vsaki človeški celici vsako minuto in je bistvena za mnoge življenjsko pomembne procese v telesu. Motnje v metilaciji povečujejo tveganje za številne bolezni in pospešujejo proces staranja.
Vaginizem je stanje, za katerega je značilno nehoteno krčenje mišic medeničnega dna oz. mišic, ki obkrožajo odprtino ženskega zunanjega spolovila. Temu so pogosto pridružene bolečine in oteženi ali onemogočeni spolni odnosi. Vaginizem je resno zdravstveno stanje, ki lahko ženskam povzroči neznanske tegobe in stiske, težave v razmerjih in celo predstavlja oviro pred ustvarjanjem družine.
Večina ljudi si meditacijo predstavlja kot sedenje v določenem »lotusovem« položaju in globoko dihanje. Pa vendar je meditacija veliko več kot to in kadar se jo izvaja pravilno, lahko ima za telesno in duševno zdravje številne pozitivne učinke.
Nakupovalna košarica

Prijava na uvajanje

"*" indicates required fields

Ime in priimek
Zanimam se za:*
Število ur uvajanja:*
Časovno mi ustreza*
Označite lahko več možnosti
Hidden
Časovno mi ustreza:
Označite lahko več možnosti
This field is for validation purposes and should be left unchanged.