- Splošno
Svetovni izbruh virusa COVID-19 je spremenil utečeni način življenja. Skrb zase, za bližnje in za skupno dobro narekuje obvezno nošnjo zaščitnih mask.
Izvajamo osnovno in naprednjo stopnjo, ter post-reha program.
Vaje na napravah za pilates, ki predstavljajo revolucionaren način vadbe.
Koristi širokega spektra, neodvisne od vaših predhodnih izkušenj ali telesne pripravljenosti.
Varna tehnika gibanja, katere osnova so premiki hrbtenice v vseh različnih smereh gibanja
Ustanoviteljica znamke Peti element
uni. dipl. biokem., dipl. fizioterapevt
Hrepenenje po določeni hrani lahko spremljajo številni simptomi, s katerimi je potrebo lažje prepoznati in jo obvladovati. S člankom, ki je pred vami, boste spoznali, od kod prihaja potreba, nudili telesu boljšo podporo ob pravem času ter tako lažje obvladovali hrepenenja.
Pomeni močno lakoto oz. neodložljivo željo po zaužitju določene hrane. Temu je pridružen občutek, da bo hrana zadovoljila nekakšno urgentno potrebo telesa.
Hrepenenje po hrani je lahko izraz različnih potreb, ki jih je smiselno razbrati. Eden izmed glavnih razlogov za hrepenenje je pomanjkanje energije. Telo energijo pridobi z zaužitjem kalorij iz hrane.
V primeru, da se poslužujete kakšne izmed diet, s katero se želite znebiti odvečnih kilogramov, bo telo sčasoma prižgalo vse signale, da bi zopet vzpostavilo ravnovesje starih navad in nadomestilo izgubljene kalorije. Tovrstna lakota torej ni v pomoč, kadar želimo vzpostaviti in vzdrževati zdravo telesno težo. Takrat je pomembno najprej izkoristiti druge vire energije, ki so na razpolago, vendar se nanje pogosto pozabi. To sta recimo dragocena spanec in počitek.
V primeru, da se s hrepenenji soočate po uvedbi sprememb v svojo prehrano, je potrebno le to preučiti in zagotoviti telesu zadostne količine mikrohranil, kot so vitamini in minerali. To je zlasti pomembno pri prehrani s kalorijskim deficitom (zmanjšanim vnosom kalorij).
Pomanjkanje nekega hranila ni nujno edini razlog za nenadno potrebo po določenem živilu. Vendar pa je najbolj verjeten, če ste izločili ostale vzroke, kot so omejevanje zaradi diete, stres, nosečnost, izčrpanost organizma ali pomanjkanje spanja.
S sledečo razpredelnico lahko torej, kadar zahrepenite po gazirani pijači ali čipsu, izberete bolj zdravo alternativo in na takšen način zadovoljite potrebo, ki vam jo vaše telo sporoča. Uporaba je preprosta. V prvem stolpcu poiščete živilo, po katerem hrepenite. Drugi stolpec navaja, primanjkovanje katere snovi lahko to pomeni. V tretjem stolpcu pa so našteta živila, ki lahko pomanjkanje vrnejo v ravnovesje in tako zadovoljijo vaše potrebe.
Hrana, ki si je želimo: | Kaj lahko to pomeni: | Kako zadovoljiti potrebo: |
Čokolada | Pomanjkanje magnezija | Zelena listnata zelenjava, semena, surovi oreški, fižol, sadje |
Mastna hrana | Pomanjkanje kalcija | Špinača, ohrovt, brokoli, pomaranče, mandlji, mleko, sezamova semena, okra ali jedilni oslez |
Kruh | Pomanjkanje dušika | Ovsena kaša, zelena listnata zelenjava, oreški, stročnice (fižol, grah, leča) |
Gazirana pijača | Pomanjkanje kalcija | Listi gorčice, brokoli, ohrovt, sezam, stročnice, sir |
Slani prigrizki | Pomanjkanje klorida | Morska sol, zelena, paradižnik, olive |
Slani prigrizki | Nihanje ravni stresnih hormonov | Zelena listnata zelenjava, vitamini B, bitamini C, dihalne vaje, meditacija in sproščanje |
Kava | Pomanjkanje soli | Morska in kuhinjska sol, kombuča, jabolčni kis, morska trava |
Kava | Pomanjkanje žvepla | Česen, ohrovt, šparglji, čebula, brusnice, zelje, brokoli |
Kava | Pomanjkanje fosforja | Fižol, leča, pinto fižol, bučna semena, kvinoja, oreški |
Kava | Pomanjkanje železa | Špinača, stročnice, meso, posušeno sadje, morska trava, češnje, slive, fige |
Sladki prigrizki | Nizka raven sladkorja v krvi | Kvinoja, sadje, stročnice, cimet, rozine |
Sladki prigrizki | Pomanjkanje žvepla | Šparglji, česen, ohrovt, čebula, brusnice, rožičev prah |
Sladki prigrizki | Pomanjkanje triptofana | Sladki krompir, rozine, ovsena kaša, špinača, bučna semena, sončnična semena |
Sladki prigrizki | Pomanjkanje kroma | Cimet, grozdje, paradižnik, čebula, jabolka, solata, sladki krompir |
Sladki prigrizki | Pomanjkanje fosforja | Pinto fižol, leča, brazilski oreški, bučna semena, polnozrnata živila |
Sir | Pomanjkanje esencialnih maščobnih kislin | Laneno olje, omega-3 maščobne kisline, orehi, chia semena |
Sir | Pomanjkanje kalcija | Stročnice, brokoli, ohrovt, zelenje gorčice, špinača |
Alkohol | Pomanjkanje beljakovin | Stročnice fižol, leča, grah, soja, zelena listnata zelenjava, oreški, semena, jajca, ribe, perutnina, govedina (iz pašne reje) |
Alkohol | Pomanjkanje kalcija | Stročnice, listi gorčice, ohrovt, zelenje repe, tahini, sezamova semena |
Alkohol | Pomanjkanje kalija | Morska trava, paradižnik, citrusi, ananas, banana, črne olive, grenka zelena listnata zelenjava |
Alkohol | Pomanjkanje glutamina | Kostna juha, rdeča pesa, peteršilj, zelje, špinača, zelenjava juha, fižol |
Grizljanje ledu | Pomanjkanje železa | Stročnice, suho sadje, češnje, špinača, morska trava, nežveplane suhe slive, perutnina, ribe, govedina (najbolje iz pašne reje) |
Testenine | Pomanjkanje kroma | Cimet, grozdje, paradižnik, čebula, jabolka, solata, sladki krompir |
Hitra hrana | Neuravnotežena prehrana | Veliko vode, sadje, zelenjava, beljakovine, polnozrnati ogljikovi hidrati, oreški, semena |
Ta članek obravnava 10 različnih oblik magnezija in njihovo uporabo za lažjo odločitev katerega jemati in zakaj.
Na občutek potrebe po določeni hrani vpliva še veliko drugih dejavnikov. Zavedati se vzroka tega hrepenenja pa je prvi korak k njegovemu obvladovanju. V nasprotnem primeru obstaja namreč nevarnost za nezdravo povečanje telesne teže. Omenjeni dejavniki se lahko grobo delijo na telesne in duševne oz. psihološke.
Spanje je skupaj z uravnoteženo prehrano in gibanjem ključna komponenta za ustrezno delovanje organizma. Med počitkom je vsa aktivnost možganov usmerjena v regeneracijo in odstranitev odvečnih snovi iz telesa za pripravo na nov dan. Pomanjkanje kvalitetnega spanca lahko vodi v neravnovesje hormonov, ki uravnavajo lakoto in sitost ter tako poveča občutek lakote in tovrstnih hrepenenj.
Potreba po hrani se kaže na izredno podoben način kot potreba po tekočini, zato je ta dva občutka lahko zamenjati. Slabo hidrirano telo vam lahko sporoča žejo, ki jo pomotoma prepoznate kot lakoto, to pa povečuje hrepenenja po hrani. Raziskave kažejo tudi, da lahko nekaj požirkov vode pred obrokom zmanjša kalorični vnos.
Sodobne raziskave povezujejo hrepenenja po hrani z bakterijami, ki se nahajajo znotraj črevesja. Prisotnost določenih bakterij naj bi namreč vplivala na to, katera in kako pogosta hrepenenja po hrani doživljate.
Hrepenenja so med nosečnostjo zelo pogosta. Hormonske spremembe, značilne za to obdobje, lahko vplivajo na receptorje za okus in vonj ter tako sprožajo ali povečujejo hrepenenja.
Pomanjkanje telesne dejavnosti lahko poveča pozornost misli na hrano ter posledično razna hrepenenja. Pri tem koristi kakršna koli oblika gibanja, to je lahko že sprehod po parku ali kratek lahek tek.
Raziskave kažejo, da je lahko pogosto uživanje visoko predelanih živil, ki vsebujejo veliko dodanih maščob in sladkorjev, povezano s simptomi in vedenjem, značilnim za odvisnosti. Bolj pogosto, kot jih uživate, bolj raste potreba po njih.
Grelin in leptin sta hormona, ki sta zadolžena za sporočanje lakote oz. sitosti. Grelin bi lahko poimenovali tudi hormon lakote, saj z njim po telesu poteka informacija za povečanje apetita in potrebo po vnosu energije. Leptin pa kot njegovo nasprotje signalizira možganom, da so potrebe po energiji v telesu zadoščene in na takšen način zavira lakoto. Neravnovesje teh dveh hormonov lahko vodi v hrepenenja oz. »napade« lakote.
Hranila, kot so vlaknine in beljakovine, pripomorejo k dlje časa trajajočemu občutku sitosti. Kadar s prehrano potrebam omenjenih hranil v telesu ne zadostimo, to lahko vpliva na večji občutek lakote kljub drugače zadostnemu vnosu kalorij.
Poglobite znanje o prehrani in hranilih, raziskujte dopolnila in se seznanite kaj vse lahko naredite za preprečevanje nihanja v telesu.
Hrepenenja so bolj pogosta pri ženskah tik pred začetkom menstruacije. Hormonske spremembe, predvsem v nivoju progesterona in estrogena, ki se dogajajo med menstrualnim ciklom, lahko povečajo hrepenenja po hrani, zlasti tisti, ki vsebuje veliko ogljikovih hidratov.
Upad krvnega sladkorja je zelo pogost vzrok za hrepenenja po hrani. Po zaužitju sladkorja naraste glukoza v krvi, zaradi česar se v telesu sprosti inzulin, kar vodi v znižanje te ravni nazaj na normalno. Kadar pa se v krvi nahaja premalo glukoze, kar se navadno zgodi po dolgotrajnem stradanju ali izpuščanju obrokov, pa telo možganom sporoča potrebo po vnosu hrane, ki bo krvni sladkor spet povišala.
Velika nihanja sladkorja v krvi vodijo v pogostejša hrepenenja po hrani. Neustrezno uravnavanje in prevelik upad krvnega sladkorja se lahko kaže kot nujna potreba po prigrizkih, bogatih z ogljikovimi hidrati.
Vnetje je proces, ki predstavlja telesni odgovor na poškodbe in je nujno potreben element celjenja. Telo obvaruje pred okužbami s škodljivimi bakterijami, virusi in drugimi patogeni iz okolja.
Dolgotrajno, tiho oziroma prikrito in sistemsko vnetje v telesu pa lahko po drugi strani vodi v razvoj marsikatere kronične nenalezljive bolezni. Eden izmed glavnih simptomov povečanega vnetja v telesu je izčrpanost.
Takšna izčrpanost ni posledica vadbe in povečane telesne dejavnosti, prav tako se ne izboljša s počitkom. Lahko je začasna ali dlje trajajoča. V kolikor je obdobje občutja izčrpanosti daljše od 6 mesecev, gre za kronično izčrpanost.
Najpogosteje izčrpanost navajajo ljudje, ki imajo težave z depresijo, kroničnimi bolečinami in kroničnimi vnetji, ki so lahko spremljevalec malignih obolenj, kronične vnetne črevesne bolezni ali pa različnih avtoimunskih bolezni. Zato hrepenenja po hrani ne smemo jemati samoumevnega.
Za vas sem pripravila predavanje na temo vnetja.
Hrepenenja po prigrizkih so lahko tudi duševnega izvora. Psihološki dejavniki, ki lahko vplivajo nanje, vključujejo:
Kortizol je hormon, ki ga telo izloča, kadar je izpostavljeno stresnim situacijam. Stres, še posebno, kadar smo mu izpostavljeni pogosto in dlje časa, lahko povzroči motnje v homeostazi, apetitu in posledično prehranjevalnih navadah. Kronični stres je povezan z občutkom lakote in hrepenenjem tako, da poveča naše potrebe po visoko kaloričnih in maščobnih prigrizkih. Navsezadnje smo vsi že kdaj slišali za fenomen, da nekdo jé, ker je pod stresom.
Določeno stanje razpoloženja lahko povzroča hrepenenje po določeni hrani. Na primer slabo počutje lahko poveča hrepenenje po hrani, ki posamezniku predstavlja tolažbo.
Specifičen tip osebnosti so raziskave povezale z večjim tveganjem za odvisnost od hrane. Posamezniki, ki ravnajo bolj impulzivno in dosegajo kriterije, značilne za odvisnosti, so povezani tudi s pogostejšimi hrepenenji.
V določenih situacijah jemo tudi, kadar nismo lačni. Naši možgani namreč povezujejo hrano z določenimi spomini, dogodki ali navadami. Iz tega razloga na primer jemo kokice, kadar gremo v kino.
Ti dve stvari sta močno povezani, saj nam nekatera hrana daje občutek udobja in boljšega počutja. Jeza in žalost sta dve močni čustvi, ki željo po določeni hrani povečujeta, saj ta nudi obliko utehe in tolažbe. Čustveno prehranjevanje ali celo prenajedanje lahko izkusijo tako moški kot ženske, vendar pa je bolj pogosto pri ženski populaciji.
Vse v zvezi s hrano, dopolnili, spanjem, sodobnimi zmotami in 37 receptov proti vnetju.
Hrana nekaterim ljudem predstavlja zapolnitev praznine, ki je lahko posledica negativnih čustev in izkušenj. Ali pa je potreba po hrani posledica stresnih situacij, povezanih z družbenimi stiki.
Pomembno je ločiti dejanske potrebe telesa po hrani od čustvenih potreb. V nadaljevanju je opisanih nekaj načinov, kako ju lahko lažje prepoznate.
Čustvena lakota | Fizična lakota |
Se razvije nenadoma in naglo naraste | Se razvije postopoma |
Se kaže v potrebi po določenih tolažilnih prigrizkih | Se kaže v potrebi po katerikoli hrani |
Po jedi nastopi občutek krivde in sramu | Odsotnost negativnih občutkov |
Jeste hitro in v samoti | Jeste v svojem normalnem ritmu |
Morate jesti čimprej | Obrok lahko še kratek čas počaka |
Ob občutku sitosti ne prenehate s hranjenjem | Ko ste siti, prenehate jesti |
V nadaljevanju je predstavljena preglednica, ki podrobneje pojasnjuje hrepenenja po hrani v povezavi z določenimi negativnimi čustvi.
Hrana, ki si je želimo: | Negativno čustvo, ki je s tem lahko povezano: |
Sladkor | Depresija |
Slana hrana | Stres |
Meso in hrustljava hrana | Jeza |
Mehka, sladka hrana, kot je sladoled | Tesnoba in anksioznost |
Izogibajte se restriktivnim dietam. Raziskave znova in znova potrjujejo, da diete povečujejo hrepenenja po hrani. Kar je lahko pričakovati, kadar smo zaradi diete in premajhnega vnosa hrane nenehno lačni.
Zaužijte dovolj beljakovin. Način prehranjevanja, ki vsebuje zadostne količine beljakovin, je povezan z zmanjšanjem večernega apetita in polnočnih prigrizkov, polnih sladkorja in kalorij.
Poskusite se zamotiti. V primeru, da štejete, koliko kalorij zaužijete, ali pa ste pred kratkim spremenili navade prehranjevanja, je popolnoma naravno, da razmišljate o hrani več kot sicer. Več, kot razmišljate o hrani, več razmišljate tudi o priboljških, ki se jim želite izogniti, zato je dobro ostati zaposlen z zdravimi navadami in prigrizki. Kot že omenjeno, je izredno koristna oblika aktivnosti gibanje, kot je hoja ali tek v naravi.
Obvladujte stres. Študije so potrdile tesno povezanost kroničnega stresa s hrepenenjem po hrani. Kot je omenjeno v začetku članka, je glavni vzrok temu najverjetneje vpliv stresa na izločanje hormonov, med katerimi so tudi tisti, ki uravnavajo naš apetit.
Ob povečani potrebi žvečite žvečilni gumi. Raziskave ugotavljajo, da žvečenje pomaga obvladovati hrepenenja po hrani. Vendar pa s to navado ni dobro pretiravati, saj lahko ob pogostem žvečenju na dolgi rok povzroča težave s čeljustnim sklepom. Prav tako pa se priporoča izbira žvečilnega gumija brez dodanih sladkorjev. Peteršilj je dobra alternativa žvečilnim gumijem, saj ohranja vaš zadah svež.
Bodite pozorni na to, kdaj vam telo javlja nizko raven energije. Kadar je telo v pomanjkanju energije oz. krvnega sladkorja, pošilja telesu signale po potrebi hrane z visoko vsebnostjo kalorij. Izogibajte se daljšim obdobjem postenja.
Pijte dovolj vode oz. nesladkane tekočine. Kadar je telo v pomanjkanju hrane ali pijače, je občutek lakote in žeje težko ločiti.
Ohranjajte raznolikost v prehrani. Raziskave kažejo, da uravnotežena in raznolika prehrana z občasnimi pregrehami lahko pomaga zmanjšati hrepenenja.
Se ti je prebudila želja po hrani, ki ti ne koristi? Prekini vzorec in se pridruži vadbeni seriji, ki bo pretegnila tvoje telo in zagotovo preusmerila pozornost.
Obljubim, izplača se!
Rezervirajte si uvajalno diagnostično uro z našimi strokovnjaki.
Za vas jih pišejo fizioterapevti in kineziologi v sodelovanju z zdravniki specialisti.
"*" indicates required fields
Barjanska 62, 1000 Ljubljana
Recepcija: 041 352 555
[email protected]
Pon – Pet: 06:00 – 12:00
Pon – Čet: 16:00 – 22:00
Sobote, 08:00 – 12:00
Nedelje, 16:00 – 22:00
Prazniki po dogovoru
Pon – Pet: 06:00 – 12:00
Pon – Čet: 16:00 – 22:00
Sobote, 08:00 – 12:00
Nedelje, 16:00 – 22:00
Prazniki po dogovoru
Barjanska 62, 1000 Ljubljana
Recepcija: 041 352 555
[email protected]
© 2021 Peti element. Vse pravice pridržane.
STOTT PILATES
GYROTONIC® & GYROKINESIS®
"*" indicates required fields