75min brezplačnega parkiranja za stranke Peti element! Preberi več

9C291FC7-574F-4D27-9EFA-18B7D835EBAC
932DD678-CFC8-47D8-A7BC-2E6A78DAFA4E
o2

Miti o bolečinah v križu: je predklon res nevaren?

Spela_Jaksa_PetiElement-krog
Špela Jakša

uni. dipl. biokem., dipl. fizioterapevt
V sodelovanju z Nejo Jeršin

Težave s križem predstavljajo vodilni vzrok zmanjšane fizične zmogljivosti in splošnih telesnih sposobnosti po celem svetu. Pri nemalo posameznikih po obisku zdravnika in opravljenih preiskavah obvelja ugotovitev, da za bolečino ni kriva resnejša poškodba hrbtenice. Takrat govorimo o nespecifični bolečini v križu, za katero so odgovorni raznoliki dejavniki: od telesne drže, neustreznih gibalnih vzorcev, sedečega življenjskega sloga …
Bolečine
13 februarja, 2023
Pogosto pride do razhajanj in napačnih informacij pri odgovorih na vprašanja, kako težave s križem preprečiti, jih dalje odpraviti in kaj je tisto, kar naša hrbtenica res najbolj potrebuje? V članku pred vami opisujemo najpogostejše mite o naši hrbtenici in podrobneje predstavljamo študijo, ki je raziskovala neštetokrat zastavljeno vprašanje: Lahko bremena dvigujemo tudi z okroglo hrbtenico?

Dodatno o bolečinah v križu

Poglobljeno smo o vzrokih bolečin v križu in o tem, kako jo prepoznati, že pisali na naslednji povezavi

ZMOTNA PREPRIČANJA

1. Hrbtenica je šibka in se zlahka poškoduje.

Eno izmed najpogostejših zmotnih prepričanj o naši hrbtenici je, da gre za šibko strukturo, ki se lahko zlahka poškoduje. Raziskava na omenjeno temo je potekala na Novi Zelandiji. Poroča o tem, da je kar 93,5% vprašanih prepričanih, da je predklon trupa naprej lahko škodljiv za našo hrbtenico in ga nebi smeli izvajati. Strah pred gibanjem zaradi predpostavke o šibkosti naše hrbtenice tako zgolj zaustavlja pot k izboljšanju bolečin.

Hrbtenica je namreč struktura, sestavljena iz 33 do 34 vretenc. Ta se po velikosti razlikujejo odvisno od obremenitev, ki jih morajo prenašati in so med seboj povezana z medvretenčnimi ploščicami. Na hrbtenico se dalje pripenjajo še ligamenti in mišice, ki jo premikajo ali pa stabilizirajo.

Zmotna prepričanja o šibkosti hrbtenice se pojavljajo v medijih, na spletnih straneh, med prijatelji, družinskimi člani, … Po navadi so rezultat izkušenj in diagnoze vsakega posameznika in ne bi smele veljati za splošno dejstvo. Napačne informacije lahko negativno vplivajo na posameznikovo dojemanje in soočanje z bolečino v križu in upočasnijo proces zdravljenja.

2. Hrbtenica mora biti ravna

Verjetno ste že vsi kdaj od svojih staršev, vzgojiteljev, učiteljev ali prijateljev slišali vsesplošen stavek “Poravnaj se!”. Ste se kdaj vprašali, ali je namen naše hrbtenice ta, da je izravnana? Hrbtenica je namenoma grajena v obliki črke “S”, saj nanjo v pokončnem položaju ves čas deluje sila teže. Na takšen način lahko hrbtenica blaži udarce in zagotavlja stabilnost trupa. Sestavljena je iz petih segmentov: vratne, prsne in ledvene hrbtenice ter križnice in trtice. Preko posameznih  segmentov pa tvori naslednje krivine: vratno in ledveno lordozo ter prsno in trtično kifozo.

Splošno prepričanje, da mora hrbtenica ostati ravna, je torej ravno nasprotno od naravne grajenosti hrbtenice. Ob iskanju optimalne drže je pomembno upoštevati, da so hrbtenične krivine vedno uravnovešene in jih ni potrebno izravnavati.

Več o tem, kakšna je optimalna telesna drža, lahko poslušate v kratkem predavanju na spodnji povezavi.

Play Video

3. Zdrava hrbtenica je stabilna hrbtenica

Mnogi za zdravje svoje hrbtenice izvajajo številne vaje, ki povečujejo njeno stabilnost. Čeprav v Petem Elementu spodbujamo vsakršno gibanje,  obenem opozarjamo, da je predpogoj stabilnosti hrbtenice njena gibljivost. Hrbtenica je zaradi svoje strukture namenjena gibanju v vseh smereh, preko vseh njenih segmentov. Poenostavljeno – če hrbtenica ni dovolj gibka, da bi zavzela optimalno namestitev, potem krepitev mišic, ki bi ta položaj podpirale, ni najbolj smiselna.

Za ustrezno stabilizacijo hrbtenice je pomembno, da so vretenca gibljiva v vseh smereh: v smeri upogiba in iztega ter stranskega odklona in zasuka. Šele nato bo stabilizacija hrbtenice služila svojemu namenu in zmanjševala škodljive obremenitve.

Več o tem, kakšna je optimalna telesna drža, lahko poslušate v kratkem predavanju na spodnji povezavi.

Play Video

4. Pri dvigovanju bremen mora bit predel križa poravnan

Dvigovanje bremen predstavlja enega izmed najbolj vsakdanjih in funkcionalnih gibanj. Mnogi ga še vedno uvrščajo na seznam “škodljivih” gibalnih vzorcev za našo hrbtenico. Starejše študije iz časa šestdesetih so res da sugerirale, naj ob dvigovanju bremen hrbtenica ostaja poravnana, čemur še danes sledijo mnogi.

Ker v našem studiu zaupamo najnovejšim smernicam na podlagi strokovne literature, v naslednjem poglavju predstavljamo raziskavo, v kateri so preverjali mnenja strokovnih delavcev v zdravstvu in športu na to temo.

Kaj pravijo raziskave in kaj zdravstveni delavci?

Če smo v predhodnem poglavju odkrivali splošna zmotna prepričanja o naši hrbtenici, se tokrat dotikamo vprašanja o znanju in usposobljenosti strokovnjakov na področju zdravja hrbtenice. Študija, ki je potekala v Belgiji in Franciji, je raziskovala, kako dobro so o delovanju hrbtenice in njenih optimalnih obremenitvah podkovani strokovni delavci v zdravstvu in športu. Raziskava je potekala preko spleta in je zajemala 1005 posameznikov iz naslednjih področij delovanja:

 • študenti fizioterapije,
 • usposobljeni fizioterapevti,
 • študenti medicine,
 • zdravniki športne medicine.

Vsak izmed udeležencev študije je prejel 8 fotografij, ki so prikazovale različne strategije pri nalogi pobiranja obeska za ključe s tal. V splošnem lahko razdelimo fotografije v dve skupini:

 • Tehnike, ki za dvigovanje uporabljajo izravnano ledveno hrbtenico: slika 3 / 6 / 7 / 8
 • Tehnike, ki za dvigovanje uporabljajo okroglo ledveno hrbtenico: slika 1 / 2 / 4 / 5

Udeleženci so odgovarjali na naslednji vprašanji:

 1. Katero izmed gibalnih strategij (ali več) pri pobiranju ključev s tal NE bi priporočili posamezniku, ki se je v preteklosti soočal z bolečino v križu, vendar trenutnih simptomov bolečine nima?
 2. Katero izmed gibalnih strategij (ali več) pri pobiranju ključev s tal NE bi priporočili posamezniku, ki se sooča s kronično bolečino v križu?

Spodbujamo vas, da tudi sami odgovorite na vprašanji, si odgovor zapišete, nato pa preberete naslednji odstavek ter s tem preverite svoje znanje.

Pobiranje z okroglo hrbtenico: da ali ne?

Na podlagi predhodnih obsežnih raziskav, literature in mnenj 12 strokovnjakov s področja mišično-skeletnih motenj je odgovor na vprašanji sledeč: Pri pobiranju obeska za ključe s tal ni škodljiva NOBENA izmed gibalnih strategij predstavljenih na slikah, ne glede na to, ali imajo posamezniki kronične bolečine v križu ali pa so se z njimi soočali v preteklosti.

Kako uspešni pa so bili pri odgovorih na vprašanji strokovnjaki?

 • 77% usposobljenih fizioterapevtov je vse gibalne strategije ocenilo za nenevarne
 • 71% študentov fizioterapije je vse gibalne strategije ocenilo za nenevarne
 • 90% študentov medicine in zdravnikov športne medicine je vsaj 1 izmed strategij ocenilo za nevarno

Rezultati študije so pokazali, da so bili pri reševanju vprašalnika najuspešnejši fizioterapevti, manj pa strokovnjaki s področja medicine. Avtorji raziskave rezultate pripisujejo predvsem drugačnim učnim načrtom in izhodiščem posameznega študijskega področja. Študij fizioterapije namreč temelji na biomehaniki, fiziologiji in socioloških pomenih gibanja, medtem ko medicinska smer temelji na reševanju patologij.

V sklepnih poglavjih raziskave avtorji opozarjajo na pomen nenehnega usposabljanja in izobraževanja za vse, ki delujejo na področju preventive, zdravljenja in rehabilitacije. Le tako lahko preprečujemo pojav zmotnih prepričanj o hrbtenici med posamezniki in preprečujemo strah pred gibanjem hrbtenice. Le ta namreč izredno negativno vpliva na celoten proces zdravljenja.

Ker tudi v studiu Peti Element na podlagi naše dolgoletne prakse ugotavljamo, da je strah pred gibanjem hrbtenice odveč, smo izredno veseli, da v javnost prihajajo študije, ki to miselnost podpirajo. Verjamemo, da le z raznolikostjo gibalne izkušnje in nenehnim raziskovanjem ter učenjem našim strankam nudimo najvišji nivo strokovnosti in s tem dobro podlago za življenje in gibanje brez bolečin.

Če želite preprečiti ali odpraviti bolečine v križu, vas vabimo k ogledu naših video tečajev, pripravljenih v ta namen.

Spletni tečaj proti bolečini v križu

Pod posebno rubriko boste našli številne vadbene prispevke z vajami za obvladovanje bolečine v hrbtenici.

Storite nekaj zase

Rezervirajte si uvajalno diagnostično uro z našimi strokovnjaki.

Literatura

Viri in literatura:

  • Rialet-Micoulau J, Lucas V, Demoulin C, Pitance L. Misconceptions of physical therapists and medical doctors regarding the impact of lifting a light load on low back pain. Braz J Phys Ther. 2022 Jan-Feb;26(1):100385. doi: 10.1016/j.bjpt.2021.100385.
  • Büssing A, Poier D, Ostermann T, Kröz M, Michalsen A. Treatment of Chronic Lower Back Pain: Study Protocol of a Comparative Effectiveness Study on Yoga, Eurythmy Therapy, and Physiotherapeutic Exercises. Complement Med Res. 2018;25(1):24-29. doi: 10.1159/000471801.

Prijavite se na prejemanje strokovnih člankov

Za vas jih pišejo fizioterapevti in kineziologi v sodelovanju z zdravniki specialisti.

"*" indicates required fields

Ime in Priimek*
This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Več strokovnih člankov

Čeprav nemalokrat pozabljen, je čeljustni sklep, tako kot katerikoli sklep v telesu pomemben za zdravje celotnega telesa in pri bolečinah v hrbtenici ne bi sme biti spregledan. Slaba okluzija, pogosto žvečenje in škripanje z zobmi kot bruksizem lahko vodijo v napetost obraznih mišic in spremembo v biomehaniki čeljustnega sklepa. Sproščanje čeljustnih mišic preko nežne samomasaže obraznih mišic, izvajanje specifičnih vaj z jezikom in kontrolirano odpiranje ust ob stabilizaciji čeljustnega sklepa, lahko popravi nenormalno lego čeljusti in sprosti prenapete mišice, kar osvobodi čeljustni sklep, vratno hrbtenico in ramenski obroč ter zmanjša zgoraj naštete simptome.
Svetovni izbruh virusa COVID-19 je spremenil utečeni način življenja. Skrb zase, za bližnje in za skupno dobro narekuje obvezno nošnjo zaščitnih mask.
Krajši počitek v postelji, ki pa naj ne bi bil daljši od dveh 2 dni, se priporoča izključno v primeru močnejših bolečin v križu. Pri blažjih bolečinah v križu, se ležanje v postelji ne svetuje in le-to ni del zdravljenja. Je pa pomembno, da hrbtenico večkrat na dan razbremenimo. Razbremenili položaj hrbtenice je navadno ležeči položaj, saj omogoča razbremenitev hrbtenice vzdolžnih sil in s tem regeneracijo medvretenčnih ploščic. Položaj mora biti kar se da udoben, da omogoča telesno in duševno sprostitev. V namene sprostitve se večkrat na dan za nekaj minut namestite v enega izmed naštetih razbremenilnih položajev v katerem ozavestite dihanje.
Košarica
V vaši košarici ni izdelkov!
Nadaljujte na plačilo

Prijava na uvajanje

"*" indicates required fields

Ime in priimek
Zanimam se za:*
Število ur uvajanja:*
Časovno mi ustreza*
Označite lahko več možnosti
Hidden
Časovno mi ustreza:
Označite lahko več možnosti
This field is for validation purposes and should be left unchanged.