75min brezplačnega parkiranja za stranke Peti element! Preberi več

9C291FC7-574F-4D27-9EFA-18B7D835EBAC
932DD678-CFC8-47D8-A7BC-2E6A78DAFA4E
Oči - energijsko potraten občutljiv organ

Oči – energijsko potraten občutljiv organ

Preko vida od jutra do večera sprejmemo kar 80 % informacij iz okolja, zato ne gre pozabiti, da je potrebno za oči tudi ustrezno skrbeti. Izboljšanje vida vpliva na izboljšanje skoraj vseh gibalnih sposobnosti, predvsem pa ravnotežja, zato bi morale biti vaje za izboljšanje vizualnega sistema del vsakega vadbenega programa.
Spela_Jaksa_PetiElement-krog
Špela Jakša

Ustanoviteljica znamke Peti element
uni. dipl. biokem., dipl. fizioterapevt

Splošno
1 marca, 2021

Evolucijsko gledano so ljudje v davnih časih predvsem tipali, poslušali, šele nato gledali. Čeprav pomemben, je bil vid šele na tretjem mestu. Z izumom pisave pa je postal vid zelo pomemben. Pri branju so predvsem zaposlene oči, tip in sluh pa nekoliko manj. Danes velja, da z očmi sprejmemo okoli 80 % vseh informacij iz okolja, s preostalimi čutili pa le okrog 20 %. Pa skrbimo za svoje oči? Izboljšanje vida vpliva na izboljšanje skoraj vseh gibalnih sposobnosti, predvsem pa ravnotežja, zato bi morale biti vaje za izboljšanje vizualnega sistema del vsakega vadbenega programa.

Oči so dragocen čut. Ste vedeli, da:

  • so v očesu vidne poškodbe telesnih organov in posledice čustvenih napetosti? Oči razkrivajo povišan holesterol, pritisk, bolezni jeter, sladkorno bolezen in še marsikaj drugega.
    človek ne zaznava vidnega sveta le z očmi, ampak tudi z možgani? To dokazuje spoznanje, da lahko poškodba možganov privede do popolne slepote, čeprav ostanejo oči popolnoma nepoškodovane.
  • ni možno kihniti z odprtimi očmi?
  • se zenica očesa razširi do 45 %, ko se zagledamo v nekoga, ki ga imamo radi?
  • so mišice, ki premikajo oko, najaktivnejše mišice v telesu? Premaknile naj bi se kar 100.000-krat na dan.
    se velikost oči od rojstva naprej ne spreminja, medtem ko nos in ušesa rastejo celo življenje?
  • oči porabijo približno 65 % energije možganov, kar je več kot katerikoli drug del telesa? Morda zato, ko smo utrujeni, zapremo oči.
  • človeško oko prepoznava le rdečo, modro in rumeno barvo, vse ostale barve pa so mešanica teh treh? Raziskave so potrdile, da težko depresivni ljudje vidijo barve z manj kontrasta.

Storite nekaj zase

Rezervirajte si uvajalno diagnostično uro z našimi strokovnjaki.

Preko vida od jutra do večera sprejmemo kar 80 % informacij iz okolja, zato ne gre pozabiti, da je potrebno za oči tudi ustrezno skrbeti. Če želite izvedeti več o tem, kako so oči in jezik povezani z zdravjem vestibularnega sistema, kakovostnim spanjem in zdravjem vratne hrbtenice, ter preko inovativnih vaj izboljšati ravnotežje, gibljivost in koordinacijo, priporočamo ogled 18. prispevka šole Peti element tukaj.

Naredite nekaj zase in preizkusite sledečo vajo. Medtem ko držite glavo popolnoma pri miru, poglejte kolikor morete navzgor in zadržite pogled 5–10 sekund. Nato poglejte dol, levo, desno in na vse štiri diagonale. Vsakič zadržite pogled 5–10 sekund. Na koncu 5–10-krat zaokrožite z očmi v vsako smer. To je preprosta in izjemno koristna vsakodnevna vaja za ohranjanje očesne higiene, ki jo toplo priporočamo.

Lahko pa tudi večkrat na dan pogledate svojo ljubljeno osebo, saj se ob pogledu na ljubljeno osebo očesna zenica razširi vse do 45 %. Posledično lahko sklepamo, da je tudi to neke vrste telovadba za oči.

Vabimo vas k lastnemu raziskovanju in predlagamo prebiranje preostalih člankov tukaj. Največja naložba je namreč investicija vase. Stopite v stik z nami sedem dni v tednu preko naših kontaktov tukaj in z veseljem vam bomo pomagali. 

Nedrseče nogavičke na prste (zaprti model)

Vsak par naših nogavic je narejen na način, da vsem nožnim prstom omogoči največjo možno mero gibalne avtonomije in oprijema.

Prijavite se na prejemanje strokovnih člankov

Za vas jih pišejo fizioterapevti in kineziologi v sodelovanju z zdravniki specialisti.

Consent*
This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Več strokovnih člankov

Zadrževanje diha, ki se spontano pojavi ob doživljanju bolečine ali neprijetnosti, postaja v sodobni družbi čedalje bolj pogost vzorec dihanja. Odsotnost diha ali apneja je način dihanja, ki ga postopoma vnašamo tudi v spanje, zaradi česar je regeneracija čez noč nemogoča, zbujamo pa se nenaspani, zlovoljni in z občutkom okorelosti. Zadrževanja diha in s tem zmanjšana ventilacija namreč vpliva na delo celic in povečuje vnetja znotraj telesa. Pretirana napetost ter spazmi gladkega mišičevja povsod po telesu se lahko izrazijo med drugim v slabšem delovanju črevesja, vazokonstrikciji, visokem krvnem tlaku, zadrževanju vode v telesu, glavobolu, mišičnih krčih, depresivnosti ter motnjah v delovanju živčnega sistema.
Redno izvajanje vaj za mobilizacijo išiasnega živca v kombinaciji s konservativnim zdravljenjem lajša simptome vnetega in razdraženega živca, zmanjšuje utesnitev, bolečino in občutljivost, povečuje moč, gibljivost telesa in izboljšuje pretok informacij po živčnih poteh. Vaje je priporočljivo izvajati v milih do zmernih primerih, z namenom lajšanja simptomov išiasa ali sindroma piriformis. V primeru, da bi vaje izzvale bolečino ali poslabšanje simptomov, z vadbo prenehajte in se obrnite na zdravnika, fizioterapevta ali kineziologa. Obisk in posvet svetujemo tudi v primeru, da se situacija po nekaj tednih vadbe ne izboljša ali v primeru kakršnihkoli pomislekov glede omenjenih vaj.
Vaje za spodnji del hrbta lahko bistveno pripomorejo k lajšanju bolečine, hkrati pa nepravilni gibi lahko pustijo hujšo bolečino in večje težave kot sprva. Več kot 2/3 ljudi bo za čas svojega življenja trpelo za takšnimi ali drugačnimi bolečinami v spodnjem delu hrbtenice. Večina bolečine je mehanska, kar pomeni, da vsakodnevni stres, slaba drža in navade, vodijo do prekomernih obremenitev. Samo majhen del primerov (manj kot 1%) obolelosti povzročajo resnejša zdravstvena stanja, kot npr. zlom, zasevki v hrbtenici ali sistematična bolezen.
Košarica
There are no products in the cart!
Nadaljujte na plačilo

Prijava na uvajanje

"*" indicates required fields

Ime in priimek
Zanimam se za:*
Število ur uvajanja:*
Časovno mi ustreza*
Označite lahko več možnosti
Hidden
Časovno mi ustreza:
Označite lahko več možnosti
*
This field is for validation purposes and should be left unchanged.