75min brezplačnega parkiranja za stranke Peti element! Preberi več

9C291FC7-574F-4D27-9EFA-18B7D835EBAC
932DD678-CFC8-47D8-A7BC-2E6A78DAFA4E
Ustna votlina in čeljustni sklep

Ustna votlina in čeljustni sklep

Čeprav nemalokrat pozabljen, je čeljustni sklep, tako kot katerikoli sklep v telesu pomemben za zdravje celotnega telesa in pri bolečinah v hrbtenici ne bi sme biti spregledan. Slaba okluzija, pogosto žvečenje in škripanje z zobmi kot bruksizem lahko vodijo v napetost obraznih mišic in spremembo v biomehaniki čeljustnega sklepa. Sproščanje čeljustnih mišic preko nežne samomasaže obraznih mišic, izvajanje specifičnih vaj z jezikom in kontrolirano odpiranje ust ob stabilizaciji čeljustnega sklepa, lahko popravi nenormalno lego čeljusti in sprosti prenapete mišice, kar osvobodi čeljustni sklep, vratno hrbtenico in ramenski obroč ter zmanjša zgoraj naštete simptome.
Spela_Jaksa_PetiElement-krog
Špela Jakša

Ustanoviteljica znamke Peti element
uni. dipl. biokem., dipl. fizioterapevt

Bolečine, Splošno
1 marca, 2021

Čeljustni sklep je izjemno kompleksen, saj nam omogoča različna gibanja, ki omogočajo žvečenje, govor, dihanje in izražanje čustev. V povprečju naj bi se čeljust odprla več kot 1800-krat na dan.

Slaba okluzija, pogosto žvečenje in škripanje z zobmi kot bruksizem lahko vodijo v napetost obraznih mišic in spremembo v biomehaniki čeljustnega sklepa. V primeru bolečin v čeljustnem sklepu bi se morali izogibati žvečenju žvečilnega gumija in nekaterih skrajnih načinov obremenjevanja čeljustnega sklepa. Medtem ko trda hrana masira čeljust in deluje blagodejno, predvsem pa kratkotrajno, dolgotrajno žvečenje žvečilnega gumija povečuje napetost čeljustnih mišic. Premislite tudi pri uporabi raznolikih pripomočkov za »krepitev« čeljustnega sklepa. Žvečenje hrane namreč fiziološko poteka v različnih smereh in vpleta vse zobe. Vedno se ob vprašanju, kaj je zares dobro za naše telo, obrnimo na evolucijo in fiziko.

Storite nekaj zase

Rezervirajte si uvajalno diagnostično uro z našimi strokovnjaki.

Vse je odvisno od ustne votline

Zanimivo je dejstvo, da tudi čeljustne mišice pri prekomernem delovanju lahko preidejo v krč. Podoben učinek ima tudi dolgotrajno vztrajanje v položaju, ko je glava nagnjena naprej in navzdol. Takšna drža postavi hrbtenico v lego, ki povzroča stres na čeljustni sklep.

Pri položaju glave naprej se usta naravno odprejo, kar evolucijsko ni zaželeno, saj bi lahko preko priprtih ust vdrle bakterije in se poveča verjetnost vnetij in alergij, zato usta zapremo. Da pa bi v tem položaju držali usta zaprta, potrebujemo nekaj več mišične sile kot pri vzravnani drži. Gre za majhne razlike, ki pa lahko po mesecih in letih privedejo do bolečin, vnetja mišic in sklepov.

V izogib bolečinam v čeljustnem sklepu čim večkrat na dan čeljust sprostite tako, da so ustnice v kontaktu, zgornji in spodnji zobje pa se ne dotikajo. Prav tako sprostite obraz in ramena, jezik pa naj počiva naslonjen na nebo, natanko tam, kjer se zgornji sprednji zobje stikajo z zgornjim nebom. Kakšen je občutek? To je položaj sproščene čeljusti, v katerem so mišice vratu in obraza sproščene. Ta položaj zavzemite čim večkrat na dan.

Več o tem, kako si sprostiti čeljustni sklep, smo zbrali v prvem prispevku o samomasaži tukaj

Nedrseče nogavičke na prste (zaprti model)

Vsak par naših nogavic je narejen na način, da vsem nožnim prstom omogoči največjo možno mero gibalne avtonomije in oprijema.

Stres in čeljustni sklep

Stiskanje čeljusti je naraven odziv na stres. Naravno pa se zobje nikoli ne stikajo skupaj. Čustvene obremenitve in stres lahko vodijo v kronično stiskanje zob in nočno škrtanje z zobmi ali bruksizem. Vse to prizadene mišice okoli čeljustnega sklepa in povzroča:

 • bolečino na obrazu,
 • bolečino v čeljustnem sklepu,
 • občutek napetosti v predelu vratu,
 • bolečino v ušesih,
 • polnost ušes,
 • slabši sluh,
 • šumenje v ušesih ali tinitus,
 • glavobol,
 • zobobol,
 • suhost ust ali
 • občutek pekočih ust.

Sproščanje čeljustnih mišic z nežno samomasažo obraznih mišic, kakor prikazujemo v prispevku zgoraj, izvajanje specifičnih vaj z jezikom, kot priporočamo v prispevku spodaj, in kontrolirano odpiranje ust ob stabilizaciji čeljustnega sklepa lahko popravijo nenormalno lego čeljusti in sprostijo prenapete mišice, kar osvobodi čeljustni sklep, vratno hrbtenico in ramenski obroč ter zmanjša zgoraj naštete simptome.

Celostna obravnava in vadbe, ki se usmerjajo v obravnavo celotnega telesa, imajo v programu tudi sproščanje čeljustnega sklepa, predvsem mišice masseter. Postanite kritični in vprašajte svojega inštruktorja, trenerja ali učitelja, kako sprostiti najmočnejšo mišico v telesu in razbremeniti sklep, ki je najbolj podvržen artrozi. Vendar si velja zapomniti, da je pri skrbi za zdravje čeljustnega sklepa podobno kot pri skrbi za zdravje zob; za zdravje čeljustnega sklepa je potrebno skrbeti vsak dan sproti! Zato stiskanje zob in zategovanje pasu prinese prej škodo kot koristi, kar si razlagamo, da je potrebno premisliti, predno se prepustimo stresu, obremenitvam in napetostim. Imejte nadzor nad svojim telesom in imeli boste nadzor nad svojim življenjem.

Prispevek z vajami za jezik in oči si oglejte v prispevku tukaj.

Vabimo vas k lastnemu raziskovanju in predlagamo prebiranje preostalih člankov tukaj. Največja naložba je namreč investicija vase. Stopite v stik z nami sedem dni v tednu preko naših kontaktov tukaj in z veseljem vam bomo pomagali.

Storite nekaj zase

Rezervirajte si uvajalno diagnostično uro z našimi strokovnjaki.

Prijavite se na prejemanje strokovnih člankov

Za vas jih pišejo fizioterapevti in kineziologi v sodelovanju z zdravniki specialisti.

"*" indicates required fields

Consent*
This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Več strokovnih člankov

Telo uporablja bolečino kot opozorilni signal, s katerim nam sporoča, da je v telesu nekaj narobe. Pojavlja se v različnih časovnih intervalih in variira od blage do zelo močne bolečine, ki se lahko med drugim čuti kot zbadanje, ščipanje, okorelost, špikanje ali pekočina. Najlažji način, da omogočimo telesnim sistemom pravilno funkcioniranje in s tem zmanjšamo bolečino je zagotovo dihanje.
Prebavila vsebujejo trilijone mikrobov, ki igrajo bistveno vlogo pri fiziologiji in zdravju. Ta ekosistem imenujemo črevesna mikrobiota. Sestavljajo ga predvsem bakterije, ki opravljajo številne pomembne funkcije kot so razgradnja molekul hrane na hranila in proizvodnja maščobnih kislin, vitaminov in aminokislin, ki imajo na telo številne ugodne učinke. Mikrobiom med drugim vpliva na presnovo in delovanje imunskega sistema ter, preko osi mikrobiota-črevesje-možgani, na delovanje možganov. Težave v črevesju lahko povzročajo težave v čustvenem doživljanju in ta relacija je seveda tudi obratna. Vadba je dokazano povezana s povečanjem števila koristnih mikrobnih vrst, ki prispevajo k bolj zdravemu okolju črevesja in homeostazi telesa, spodbuja bakterije, ki so sposobne proizvajati snovi, ki ščitijo pred prebavnimi motnjami in rakom debelega črevesa.
Ramenski sklep je eden najbolj gibljivih in dinamičnih sklepov v našem telesu. Zaradi svoje zgradbe ter funkcije, tako v vsakodnevnem življenju, kot tudi športu, se nemalokrat srečamo z bolečino v tem predelu. Predstavljamo nihajne vaje kot odlično alternativo takojšnji obravnavi. Najpogosteje se izvajajo v stoječem in ležečem položaju. Kljub temu, da se nihajne vaje pogosto uporabljajo po operacijah, so učinkovite tudi pri bolečinah v rami, ki niso posledica le-te. Ne pozabite, da je uravnovešena moč in enakomerna gibljivost osnova dolgoročnega zdravja tako za vašo ramo, kot vse sklepe v telesu.
Košarica
V vaši košarici ni izdelkov!
Nadaljujte na plačilo

Prijava na uvajanje

"*" indicates required fields

Ime in priimek
Zanimam se za:*
Število ur uvajanja:*
Časovno mi ustreza*
Označite lahko več možnosti
Hidden
Časovno mi ustreza:
Označite lahko več možnosti
*
This field is for validation purposes and should be left unchanged.