bolecina_v_vratu

Kako odpraviti bolečine v vratu

Bolečina v vratu je poleg bolečin v ledvenem predelu eden vodilnih razlogov za obisk družinskega zdravnika v Evropi. Zaradi sedečega načina življenja, pisarniškega dela, preživljanja prostega časa za ekrani računalnikov in televizij ter ostalih stresnih dejavnikov na telo lahko bolečine v vratu štejemo med bolezni sodobnega časa.
Spela_Jaksa_PetiElement-krog
Špela Jakša

Ustanoviteljica znamke Peti element
uni. dipl. biokem., dipl. fizioterapevt

Anatomija, Bolečine, Rehabilitacija
30 marca, 2022

Bolečine v vratu se redko nahajajo le v predelu vratne hrbtenice

Bolečine v vratu so locirane v predelu vratne hrbtenice, torej vse od lobanje, ki jo podpira prvo vratno vretence – nosač oz. atlas, vzdolž prvih sedmih vretenc hrbtenice.

Odvisno od vzroka za bolečino se ta lahko širi eno- ali obojestransko proti ramenom, navzdol med lopatice, pojavijo pa se lahko tudi simptomi, kot so glavoboli in omotice.

Zmanjšana gibljivost v predelu vrata in ramenskega obroča ter v hujših primerih mravljinčenje rok in/ali zmanjšana moč in občutljivost v rokah so vse možne posledice problematike v predelu vrata.

V primeru motenj odvajanja urina ali blata ali pojava prej opisane simptomatike v spodnjih udih pa je med možnimi vzroki okvara zgornjega motoričnega nevrona, kjer je potrebno čimprejšnje ukrepanje.

Predavanje o bolečinah v vratu

Osnovna funkcija vratu je podpora glave. Vrat amortizira sile, ki delujejo na glavo in možgane, ter omogoča pripenjališča za miofascialne strukture. Vrat je povezan s čeljustnim sklepom, očmi, jezikom in prsno hrbtenico. Evolucijsko je vratna hrbtenica zgrajena za gibljivost, zato za dolgoročno zdravje potrebuje ustrezno enakomerno gibljivost in simetrično razvito krepkost, kar je ob sodobnem načinu življenja težko dosegljivo. Problem nastane pri pretiranih obsegih gibanja v prvem in zadnjem sklepu, ki sta najbolj gibljiva, ob pretirano statičnem načinu življenja.

Play Video

Bolečina kot posledica stresa in napetosti v mišicah vratu

Najpogostejši povzročitelj bolečine v vratu je navadno prekomerna napetost vratnih mišic, ki lahko vodi v miogeno togost vratu. Ena večjih in pomembnejših mišic na tem področju je trapezasta oz. kapucasta mišica, ki poteka od zatilnice navzdol obojestransko proti ramenom in z vratnih ter prsnih vretenc preko lopatic stransko in navzgor proti ramenom. Njena funkcija vključuje dvigovanje ramen k ušesom, primik lopatic k hrbtenici in poteg lopatic navzdol. Najpogosteje prihaja do preobremenitev v zgornjih snopih mišice, kar lahko vodi v bolečine v vratu, ki se tipično pojavijo pri pogledu vstran ali navzdol oz. nagibu glave naprej proti prsim. Najpogostejši vzroki za napetost vratu so stres, prisilna in nepravilna telesna drža (npr. pri delu z računalnikom, neprestani ponavljajoči gibi za tekočim trakom, delo zobozdravnikov, celo položaj pri spanju in vzglavnik, …) ali enostavno nezdravi gibalni in dihalni vzorci. Incidenca tovrstne bolečine v vratu je nekoliko večja pri ženskah kot pri moških, vse pogostejša in skrb vzbujajoča pa je pri mladostnikih. Predvsem pri slednjih je izključena bolečina kot posledica degenerativnih sprememb, ampak se ta pojavlja zlasti zaradi pomanjkanja gibanja in premajhnega poudarka na pravilno držo. Nemalokrat je bolečina v vratu vzročno posledično povezana tudi s težavami in bolečino v čeljustnem oz. temporomandibularnem sklepu. Več o tem v brezplačnem prispevku <tukaj> ali v razširjenem webinarju o čeljustnem sklepu in z njim povezanimi rešitvami <tukaj>

Obvladujte stres

Stres prižiga simpatični živčni sistem. Simpatični živčni sistem je gonilo preživetvenih mehanizmov. Bolj je telo v stanju preživetja, manj je obnove, celjenja in ustreznega delovanja imunskega sistema. Dlje časa tako stanje traja, večja je verjetnost za nizko intenzivna sistemska vnetja. Vse to lahko nadzorujemo z živcem Vagus!

Ostali vzroki za bolečino v vratu

Bolečine v vratu povzroča tudi vrsta ostalih obolenj, kot so degenerativne spremembe sklepnega hrustanca, medvretenčnih ploščic in samih sklepov vratne hrbtenice, ki so posledica bodisi nezdravega načina življenja, vnetnih in patoloških procesov ali staranja.

Gre za kronične težave, ki se lahko izrazijo akutno.

Z draženjem obsklepnih struktur, vezi in mišic lahko na primer nastane vnetje, ki povzroči bolečino, s pritiskom na korenino izhajajočega živca pa se lahko pogosteje pojavljajo različni simptomi, od spremenjenih ali zmanjšanih občutkov na koži do mravljinčenja.

Med mlajšimi osebami bolečino v vratu povzroča pogosto zdrs medvretenčne ploščice med 6. in 7. vratnim vretencem, kar je lahko predvsem posledica neergonomskih prilagoditev na delovnem mestu. Bolečina se v tem primeru najbolj izraža v gibu ekstenzije vratu oz. nagibu glave nazaj.

Pri starejših osebah lahko povzroča bolečine v vratu največkrat artroza vratne hrbtenice, ki jo spremlja nezadostno gibanje.

Kdaj obiskati zdravnika?

Najpogostejši vzroki za bolečine v vratu vključujejo tudi nihajne poškodbe vratu, nastale pri prometnih ali drugih nesrečah. Pri teh lahko pride do natega vratnih mišic, vezi, ali pa celo zvina vratne hrbtenice.

Kadar gre za poškodbe vratu, je potreben takojšnji obisk zdravnika za določanje vzroka bolečin s slikovno diagnostiko in testi.

Obisk specialista se svetuje tudi, kadar bolečina ne poneha, temveč se le še stopnjuje ali jo spremlja radikulopatija – to so vsi simptomi po poteku živca, ki kažejo na njegovo moteno prevajanje in lahko pomenijo pritisk neke strukture na živčno korenino.

Bolečino, zbadanje, mravljinčenje in spremembe v občutljivosti in mišični moči lahko čutimo po poteku živca navzdol do komolca ali vse do prstov rok.

Občasno se pojavlja simptomatika, podobna sindromu zapestnega prehoda oz. karpalnega kanala, pri čemer lahko pride do napačne diagnoze, če se resnični vzrok skriva v vratni hrbtenici. Ko se ustrezno določi vzrok bolečine, spremenjene senzomotorike ali mravljinčenja, bo lažje določen tudi protokol zdravljenja.

Otekline v predelu vratu

V nekaterih primerih so bolečine v vratu lahko posledica novonastalih tvorb. Gre za ciste, ki so bile prisotne v predelu vratu že od rojstva, vendar nikoli niso povzročale težav. Težave nastopijo, kadar so napolnjene s tekočino, se vnamejo in lahko ta tekočina začne iztekati.

Proces povzroča bolečine v vratu, oteklino, obstaja pa tudi nevarnost hude okužbe. Zato je potreben obisk zdravnika in običajno je zahtevano kirurško zdravljenje.

Drug vzrok bolečin v vratu, ki se ne nahaja nujno v vratni hrbtenici ali v živčnih in mišično vezivnih strukturah ob njej, je vnetje bezgavk v predelu vrata. To so limfni vozlički, ki z vnetjem zatečejo in jih lahko zatipamo.

Tovrstno obolenje lahko izvira v grlu, ušesih ali ustih, zdravljenje pa vključuje medikamentozno terapijo z protivnetnimi zdravili ali antibiotiki.

Osnovni dve vaji proti bolečini v vratu

Predstavljamo dve vaji, ki pozitivno vplivata na bolečino v vratu. Proti težavam z vratno hrbtenico je potrebno zmanjšati vpliv gravitacije in se sprostiti. V kombinaciji vajami za jezik predlagamo, da se poskusite namestiti v kateregakoli od spodnjih položajev in preizkusite vaji opisani v nadaljevanju.

Bolečina v vratu

Vaji blagodejno vplivata na razbremenitev vratne hrbtenice.

Vaja na levi je namenjena za razteg vezivnega tkiva jezika in struktur v ustni votlini, vključno z raztezanjem čeljustnega sklepa. Enostavno izplazite jezik in ga potisnite proti desnemu ušesu, zadržite 10 sekund in potisnite še proti levemu ušesu in ravno tako zadržite 10 sekund. Ponovite jo vsaj 5 krat na vsaki strani.

Vaja na desni strani pa je namenjena razbremenitvi vratnih struktur, kjer sproščeno dihamo skozi nos, zobje niso v stiku in jezik počiva na ustnem nebu. Dihamo vsaj 5 minut, dokler ne začutimo olajšanja. Kako dihati si oglejte <tukaj>.

Zdravljenje in ukrepi proti bolečini v vratu

Za zdravljenje bolečine v vratu, ki je posledica degenerativnih sprememb, se glede na resnost klinične slike zdravniki najpogosteje odločijo za protibolečinsko terapijo in fizioterapijo ob opazovanju, po potrebi pa za operativno zdravljenje.

Kadar je vzrok bolečin v vratu napetost vratnih mišic, je proti bolečini primerno ukrepanje njihova sprostitev. Prvi korak proti bolečini v vratu naj bo lajšanje bolečine. Dovolimo si počitek, zavzemanje sproščujočega položaja, pri čemer pride do raztega vlaken v napeti mišici in dejavnosti, pri katerih se sprostimo.

Bolečino lahko lajšamo s hlajenjem ali gretjem bolečega predela vratu, simptomi pa se utegnejo najbolj blagodejno odzivati na manualno obravnavo s sproščujočo masažo ali sproščanjem ti. prožilnih točk oz. »vozlov«.

To so točke, kjer je zaradi preobremenitve prišlo do zatrdlin v mišičnih vlaknih, kar lahko vodi v napetost v mišicah vratu in posledično v bolečino.

Poleg kratkotrajnih rešitev za lajšanje simptomov pa moramo nato odpraviti vzrok bolečin v vratu. To lahko pomeni izboljšanje telesne drže, spremembo dihalnih in gibalnih vzorcev, prilagoditve na delovnem mestu ali domačem ležišču, občasno pa tudi izboljšanje medsebojnih čustvenih odnosov ali obisk psihologa ob hujših čustvenih in tesnobnih stiskah.

Bolečina v vratu lahko vodi v začaran krog zmanjšane gibljivosti in večje bolečine

Bolečina v vratu lahko vodi v strah pred gibanjem, zaradi česar pride do sprememb in zadebelitve miofascialnih struktur vratne hrbtenice ter togosti, česar posledica je zmanjšana gibljivost. Tako nastane zaključen začaran krog, ki  ga moramo razrešiti z gibanjem.

Nedrseče nogavičke na prste (zaprti model)

Vsak par naših nogavic je narejen na način, da vsem nožnim prstom omogoči največjo možno mero gibalne avtonomije in oprijema.

Kako krepiti vratne mišice

Za krepitev vratnih mišic je priporočljivo izvajanje izometričnih vaj. To pomeni aktivacijo mišic brez spreminjanja njihove dolžine in brez vidnih gibanj vratne hrbtenice. Gre za zadrževanje položaja, medtem ko apliciramo upor v različnih smereh.

Pri tem je pomemben začetni položaj – ramena so spuščena in v simetrični višini, glavo postavimo v nevtralni položaj tako, da brado potegnemo rahlo navznoter in podaljšamo vratno hrbtenico, kot bi želeli na njen račun zrasti za par centimetrov. Pravilno držo vzdržujemo ves čas izvajanja vaj, zato je v bližini dobrodošlo ogledalo.

Nato dlan ene roke položimo na čelo, na lice ali na teme in vzdržujemo napetost, tako da pritiskamo glavo v dlan in obratno vsaj 3 sekunde.

Vajo v vsaki smeri ponovimo 3 do 5-krat. V kolikor ta izzove bolečino ali jo poslabša, jo lahko prilagodimo z zmanjšanim uporom ali številom ponovitev. Prikaz te in ostalih vaj proti bolečinam v vratu najdete na povezavi <tukaj>.

Kako za sprostitev vratnih mišic poskrbimo sami

Ob nastopu akutne bolečine v vratu je primeren ukrep počitek, zavzemanje razbremenilnega položaja, nežni raztegi in hidracija. Bolj podrobno vas vodimo skozi postopek umiritve hude bolečine v prispevku <tukaj>.

V tej fazi lahko bolečino olajšamo tudi s samomasažo. Pri tem lahko uporabimo na primer trde akupresurne masažne žogice, kot je <tukaj> ali vibracijske masažne žogice <tukaj>.

S pritiskom na bolečo točko bomo zmanjšali bolečino v vratu, sprostili mehko tkivo in na tak način ohranjali njegovo prožnost.

Kako dolgo bo trajalo, preden bo bolečina v vratu popustila

Čas trajanja simptomov je odvisen od vsakega posameznika, enega ali večih vzrokov, ki so vodili do bolečine v vratu in terapevtskih ukrepov.

Pri nekaterih diagnozah je postopek odpravljanja bolečin zahteven in dolgotrajen. Moramo se zavedati, koliko časa je vzrok bolečin v vratu nastajal in da ga enkratna obravnava pri terapevtu najbrž ne bo odpravila, lahko pa, da bo kratkotrajno olajšala simptome.

Velikokrat je potrebna reedukacija (ponovna vzpostavitvev) optimalnejših gibalnih vzorcev in prilagoditve v vsakdanjem življenju, saj lahko drugače pričakujemo ponovni pojav bolečine.

Pravilna drža je ves čas malo drugačna

Vsi se do neke mere zavedamo pravilne telesne drže, vendar nanjo pozabimo, dokler ne začutimo bolečine v predelu vrata ali kakšnem drugem delu hrbtenice.

Pravilna telesna drža je pokončna, vzravnana in še vedno nekoliko sproščena. Ramena so spuščena in v simetrični višini, izogibamo se položaju protrakcije in grbančenju. Kadar opazimo, da vzravnane drže ne moremo več aktivno vzdrževati, pomeni, da so hrbtne in vratne mišice utrujene in potrebujemo gibalni premor ali spremembo položaja. Na priloženi povezavi delimo nasvete za izboljšano telesno držo <tukaj>.

Pomembno je, da si na delovnem mestu zagotovimo prostor, pri katerem bodo obremenitve na vratno hrbtenico čim manjše.

V primeru sedečega dela za računalnikom naj bo to v prvi vrsti pravilna nastavitev ekrana v višini oči in primerno sedalo, koristi pa lahko tudi uporaba premične pisarniške mize, pri kateri lahko delo nekaj časa opravljamo stoje in tako spremenimo obremenitve na hrbtenico vsaj za nekaj časa.

Pri delu v proizvodnji lahko veliko vlogo igra primerna osvetlitev, pomembno pa je tudi, da vzdržujemo vzravnano, a sproščeno držo in delamo pogoste aktivne gibalne premore.

Vaje za vratno hrbtenico

Postavite glavo na svoje mesto in omogočite razbremenitev ramenskemu obroču, saj lahko zaradi nepravilnega položaja trpi celotno telo. Ravnovesje postavite z enostavnimi in učinkovitimi vajami

Play Video

Položaj telesa med spanjem lahko pomeni razliko med dobrim počutjem in bolečino v vratu

Za preventivo pred bolečinami v vratu je ključna tudi zadostna količina spanca, ki zagotovi vratnim mišicam ustrezen počitek in regeneracijo, v ležečem položaju pa sklepe in medvretenčne ploščice razbremeni celodnevnih gravitacijskih obremenitev.

Glede na to, da prespimo približno tretjino svojega življenja, lahko pripišemo položaju telesa pri spanju zelo pomembno vlogo. Pri bolečinah v vratu se je dobro izogibati spanju na trebuhu, za pravilno držo med spanjem pa je zaslužen tudi primeren vzglavnik. Ta naj bo ergonomsko oblikovan in primerne višine. Vzglavnik je priročen spremljevalec tudi na daljših vožnjah in potovanjih. Poleg tega so za razbremenitev hrbtenice in mišic nujni vmesni aktivni gibalni premori.

Upoštevanje omenjenih usmeritev bo zagotovo doprineslo k obvladovanju bolečin v vratu, prav v ta namen pa smo v Studiu Peti element pripravili tudi celostni 8-tedenski tečaj, o katerem si lahko več preberete <tukaj>.

Za podrobnejšo individualno obravnavo, kjer boste deležni pregleda telesne drže, evalvacije stanja in skrbno načrtovanih miofascialnih vadb za zagotavljanje kvalitetnega in varnega gibanja na najvišjem nivoju, pa vas vabimo, da si rezervirate termin za prvi obisk v studiu. Kliknite sem.

Storite nekaj zase

Rezervirajte si uvajalno diagnostično uro z našimi strokovnjaki.

Prijavite se na prejemanje strokovnih člankov

Za vas jih pišejo fizioterapevti in kineziologi v sodelovanju z zdravniki specialisti.

"*" indicates required fields

Ime in Priimek*
This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Več strokovnih člankov

Losos je pogosto opevan zaradi svojih koristi za zdravje. Poln je namreč omega-3 maščobnih kislin, ki so se izkazale za koristne pri celičnem delovanju, regulaciji živčnega sistema, vnetnih odgovorih telesa in drugih pomembnih procesih. Vendar pa ne prihaja vsak losos iz istih virov. Dandanes večina lososa, ki ga kupujemo, ni ulovljena v divjini, ampak vzgojena na ribjih farmah. V nadaljevanju so opisane razlike med divjim in gojenim lososom in morebitna prevlada ene vrste nad drugo za naše uživanje.
V jedru celice se nahaja skrivnost, ki pogajanja vedno pogostejše sodobne vnetne bolezni. Gre za dedni material, ki se kopira in pomaga procesu samozdravljenja in obnove telesa. Vendar vsakič znova so kopirane celice ponovno bolne, saj prepisujejo že poškodovani dedni zapis in živijo v okolju, ki jo je poškodoval, brez spremembe.
Živčno omrežje črevesja je dolgo 9 metrov in sega od požiralnika do anusa. Naše črevesje je sposobno sodelovati z možgani vsestransko. Možgani in črevesje sta najbolj oživčena organa v našem telesu. Komunikacija med njima je dvosmerna in poteka po osi mikrobiota-črevesje-možgani. Bakterije v našem črevesju vplivajo na možgane in obratno, možgani vplivajo na črevesno mikrobioto. Dokazano je, da ima stanje naših prebavil precejšno vlogo pri tem kako se počutimo. Črevo, ki se ne počuti dobro, nam kvari razpoloženje, zdravo črevo pa nam ga izboljšuje. Jasno je, da lahko na dogajanje znotraj črevesja vplivamo preko dihanja.
Nakupovalna košarica

Prijava na uvajanje

"*" indicates required fields

Ime in priimek
Zanimam se za:*
Število ur uvajanja:*
Časovno mi ustreza*
Označite lahko več možnosti
Hidden
Časovno mi ustreza:
Označite lahko več možnosti
This field is for validation purposes and should be left unchanged.