Trenutni status
Niste prijavljeni
Cena
34,50
Pričnite z vajami
Izbrani program je trenutno zaklenjen, ker niste prijavljeni v vaš uporabniški profil ali pa zanj še niste opravili nakupa.

Program Razstrupljanje limfnega sistema

Čas trajanja

6 prispevkov

Potrebujemo

Ščetke za limfo

UVOD LIMFA

Telo je močno povezan sistem, stroj v pravem pomenu besede, saj preko raznolikih mehanizmov v vsakem trenutku stremi k ravnovesju. Živčni sistem je najvišja organziacijska enota telesa in tako uravnava delo vseh preostalih telesnih podsistemov kot sta tudi krvnožilni in limfni sistem.

Po telesu se pretakata dve vrsti tekočine, to je kri in limfa. Zato je bil limfni sistem včasih oklican tudi kot „drugi krvožilni“ sistem, kljub temu, da je ta mnogo bolj obsežen, saj ima namreč, kar dvakrat več žil. Vseeno pa je bila vloga limfe dolgo časa spregledana, predvsem ko se govori o optimalnem delovanju imunskega sistema in ohranjanju zdravja. Tako se je v zadnjem desetletju raziskovanja limfnega sistema izkazalo, da je le ta ključni element pri obravnavi kakršne koli kronične bolečine, akutnih obolenj in navsezdanje kroničnih nenalezljivih bolezni. Znanje o limfnem sistemu je sedaj na voljo tudi vam in ne samo to, dobili boste tudi orodja, kako ga lahko sami uravnavate in krepite.

Limfa je na pogled prozorno rumenkasta vodna raztopina, ki v 90% sestoji iz vode, preostanek tekočine pa vsebuje kisik, hranilne snovi (beljakovine, glukoza, maščobe, soli…), bele krvničke, mrtve celice, limfocite, prah in mikrobe. Limfni sistem je enosmerni transportni sistem, ki deluje v povezavi s krvnožilnim sistemom in je zadolžen, da prenaša presežek medcelične tekočine, beljakovin in odpadkov nazaj v obtok. Bolj podrobno limfa nastane v procesu izmenjave hranil in kisika. Hranila in kisik potujejo po krvi vse do krvnih kapilar, kjer se nato izločijo v medceličnino, predno potujejo do celice. Po končanem celičnem metabolizmu se nazaj v medceličnino posredujejo odpadni produkti. Te odpadni produkti nato prehajajo v vene in limfne kapilare. Iz tega razloga se limfni sistem pogosto opisuje tudi z izrazom odplakovalni sistem, saj ta iz telesa odstranjuje bakterije, viruse, glivice, parazite, celične odpadke, proteine in toksine.

Limfa potuje po limfnih žilah, ki se imenujejo mezgovnice. Mezgovnice imajo pomembno nalogo, da limfo vodijo iz limfnih kapilar do bezgavk, ki so kot nekakšni biološki filtri in skupaj z vranico predstavljajo najpomembnejši del limfnega obtoka. Iz bezgavk že izstopi očiščena limfna tekočina, ki se nato združi v limfne vode, ki vodijo limfo proti vratu skozi torakalni limfni kanal in navsezadnje proti srcu, kjer ta ponovno vstopi v krvni obtok. Samoobravnave se bo zato vedno začenjale v področju tik nad levo ključnico, kjer se nahaja glavni limfni kanal. Po tem bo sledilo še sproščanje limfnih poti, ki se nahajajo od srca navzven po telesu do najbolj oddaljenih točk v rokah in nogah.

V telesu se nahaja preko 700 limfnih bezgavk in na miljarde limfnih kapilar, kar je še en dokaz o neverjetni obsežnosti in razvejanosti limfnega sistema. Ena tretina bezgavk se nahaja od vratu navzgor. Limfni sistem je torej najbolj skoncentriran v predelu vratu, poleg tega pa tudi v črevesju in usnjici kože (dermis). Večja količina limfnih vezgavk pa se nahaja tudi v področju prsnega koša, dimelj in v kolenski jami, kar bodo tudi področja samoobravnav.

Pretok limfe je zelo počasen in poteka pod majhnim tlakom, saj nima svoje pogonske črpalke. Kroženje limfe je odvisno predvsem od krčenja skeletnih mišic, zaklopk, ki so znotraj samih limfnih žil in dihanja, ki tudi poganja limfno tekočino od pasu navzgor. Pri odplakovanju in pretočnosti določenih predelov ima pomembno vlogo tudi gravitacija.

Težave v limfnem obtoku lahko nastanejo kot posledica okužb, travm, operacije, transplantacije, zdravil, venske bolezni, so celo prirojene in predvsem zaradi posledic življenjskega sloga. Če so limfne žile poškodovane, prekinjene ali so prisotne ovire, pride v telesu do zastajanja limfe, to se lahko zgodi ob prevelikem pritisku na mezgovnice, takrat zaklopke popustijo in tekočina lahko teče v smeri nazaj, kar pa lahko povzroči vnetje ali edem. Pojavi se lahko opazno zatekanje nog ali rok. Kadar je blokada pretoka večja lahko pride do hujšega kroničnega edema oz. limfedema. Tekočina se zaradi oslabljene funkcije limfnega sistema zadržuje v medceličnini, predvsem v področju med mišicami in kožo ali fascijo. Poleg očitnega limfedema, pa se lahko težave z limfnim sistemom kažejo tudi v obliki:

 • jutranje otrdelosti in občutku rigidnosti,
 • srbečice,
 • bolečin, kjer koli v telesu,
 • napihnenosti ali zatečenost, predvsem v področju obraza, trebuha in okončin,
 • slabem zadahu,
 • slabem izgledu kože, kot so varice, pajkove vene in akne,
 • na otip bolečih in občutljivih bezgavkah,
 • kroničnih bolečin in kronični utrujenosti,
 • slabemu spancu,
 • povečane telesne teže in nezmožnosti izgube telesne teže, saj se toksini kopičijo v maščobnem tkivu,
 • možganske megle,
 • adrenalni izčrpanosti,
 • počasni regeneraciji,
 • alergij, ki se pojavijo kar naenkrat
 • sindroma prepustnega črevesja in
 • pojavijo se lahko rdeče ali sive oči itn.

Številne tegobe in bolezni sodobnega časa so posledica nabiranja strupenih snovi v krvi, organih in ne nazadnje limfnem sistemu. Vsakdo je izpostavljen nepričakovanim toksinom, zato je razstrupljanje telesa nujno. Celice so zdrave le toliko, kolikor je zdravo okolje, v katerem živijo. Zdravje okolice določa limfa. Okolje mora biti pretočno, kar pomeni, da hranila vstopajo v celico in odpadne snovi izstopajo. Kadar okolje ni zdravo, hranila ne morejo vstopati v celico, odpadne snovi pa ne morejo izstopati. Eden izmed načinov, kako lahko telesu pomagate pri učinkovitem čiščenju strupov, je čiščenje limfnih poti, ki spodbudi pretok tekočin, pomaga pri odpravljanju odvečne tekočine iz medceličnine, vzpostavljanju optimalnega ravnovesja in razstrupljanju telesa.

ZAKAJ SE PRIPOROČA LIMFNA OBRAVNAVA

Obravnava limfnega sistema se priporoča pri vseh že omenjenih simptomih in predvsem, kadar je prisotno otekanje nog ali rok, alergije, kožni ekcemi, za odpravljanje celulita, pri povečanem stresu, za ohranjanje tonusa in elastičnosti kože, pri hematomih in edemih po operacijah, zvinih in izpahih, artrozah, bronhitisu, zaprtost in za splošno regeneracijo telesa.

SAMOPOMOČ

Stimulacija limfnega obtoka je ključna za dobro delovanje telesa in priporočljivo ga je spodbujati prav vsak dan. To pa lahko od sedaj naprej sami dosežete s pomočjo limfnih obravnav v obliki samoobravnav s ščetkami Peti element in vadbami, ki so zasnovane prav s tem namenom. Poleg tega limfni pretok spodbudite tudi s pomočjo suhega ščetkanja, frotiranja, knajpanja, rednih sprehodov, raznolike telesne aktivnosti, uporabe kompresijskih nogavic in tudi z dihalnimi vajami ter glasnim krohotom. Pri počitku lahko izkoristite pomoč gravitacije in podližite predel telesa, ki je izpostavljen stagnaciji, bodi si glava ali okončine.

Delovanje srčnožilnega in limfnega sistema pa upravlja živčni sistem, predvsem avtonomni živčni sistem. Tako bodo obravnave v tem paketu vedno usmerjene k dihanju in spodbujanju aktivnosti parasimpatičnega živčnega sistema, ki deluje protivnetno in v smeri regeneracije, omogoča boljše delovanje prebave in delovanje možganov, ki navsezadnje usmerjajo cirkulacijo.

KONTRAINDIKACIJE

Čeprav so obravnave nežne in neinvazivne, obstajajo nekatera stanja pri katerih je pomembno, da se predhodno posvetujete z zdravnikom ali terapevtom. To je v primeru zdravljena malignega obolenja, kroničnega vnetja, bronhialne astme, nizkega krvnega tlaka, funkcijske motnje ščitnice. Popolne kontraindikacije za izvajanje obravnav so akutna tromboza, popuščanje srca, nezdravljeni maligni tumorji z možnostjo metastaz in akutna vnetja.

PRIPOMOČEK: MALA IN VELIKA LIMFNA ŠČETKA

Za pomoč pri razstrupljanju imate poleg letaka in video vsebin tudi pripomoček – večjo in manjšo ščetko Peti element, ki pomagata stimulirati glavna limfna križišča v predelu prsnega koša, vratu, obraza in okončin. Lahko jih kombinirate tudi z drugimi ščetkami za telo oz. namesto ščetk uporabite svoje dlani ali prste, saj boste samoobravnave lahko tako izvajali prav povsod.

Nakupovalna košarica