losos_peti element

Kateri losos je bolj zdrav – divji ali gojen?

Losos je pogosto opevan zaradi svojih koristi za zdravje. Poln je namreč omega-3 maščobnih kislin, ki so se izkazale za koristne pri celičnem delovanju, regulaciji živčnega sistema, vnetnih odgovorih telesa in drugih pomembnih procesih. Vendar pa ne prihaja vsak losos iz istih virov. Dandanes večina lososa, ki ga kupujemo, ni ulovljena v divjini, ampak vzgojena na ribjih farmah. V nadaljevanju so opisane razlike med divjim in gojenim lososom in morebitna prevlada ene vrste nad drugo za naše uživanje.
Spela_Jaksa_PetiElement-krog
Špela Jakša

Ustanoviteljica znamke Peti element
uni. dipl. biokem., dipl. fizioterapevt

Hrana
7 decembra, 2021

Vsebnost večkrat nenasičenih maščobnih kislin

Med pomembnejše polinenasičene maščobe štejemo omega-3 in omega-6 maščobni kislini. Te igrajo pomembno vlogo v našem telesu in se posledično imenujejo esencialne maščobne kisline, saj jih nujno potrebujemo v naši prehrani. Vendar pa je pomembno najti pravo ravnovesje.

Večina ljudi v današnjem času uživa preveliko količino omega-6 maščobne kisline, kar ni v ravnovesju  z drugo omenjeno vrsto esencialne maščobne kisline. Raziskovalci ugotavljajo, da je to lahko povod povečanemu vnetju v telesu in lahko igra vlogo v poslabšanju določenih kroničnih stanj, kot na primer srčnih bolezni.

Kot ugotovljeno, gojeni losos vsebuje več maščob kot divji losos in večji del teh maščob so omega-6 maščobne kisline. Tako je pri gojenem lososu razmerje med omega-3 in omega-6 večje. Kljub tem razlikam vsebujeta obe vrsti lososa razmerje omega-3 in omega-6, ki koristi našemu zdravju in se zato priporoča za uživanje.

Storite nekaj zase

Rezervirajte si uvajalno diagnostično uro z našimi strokovnjaki.

Onesnaževalci v gojenem lososu

Gojeni in divji losos med prehranjevanjem iz vode, v kateri plavata, zaužijeta kontaminirane snovi. Pri tem so raziskave pokazale, da gojeni losos vsebuje precej višjo koncentracijo tako imenovanih kontaminantov kot divji.

Kljub dokazom, da nekatere od teh snovi pri človeku delujejo karcinogeno, pa so zdravstvene koristi uživanja lososa veliko višje od tveganja, povezanega z zaužitjem majhnih količin sintetičnih snovi, ki jih lahko vsebujejo. Stroga pravila glede sestavin, s katerimi je dovoljeno hraniti gojeni losos, prav tako zmanjšujejo vsebnost kontaminantov v gojenem lososu v zadnjih letih.

Sledi živega srebra in ostalih kovin

Ribe in ribji izdelki pogosto vsebujejo sledi kovin. Kako zaskrbljeni pa moramo biti o nivojih živega srebra pri uživanju lososa?

Glede na raziskave je losos ena izmed rib z najnižjo vsebnostjo živega srebra – v nasprotju z večjimi ribami, kot so morski psi in mečarice, kjer so bile ugotovljene koncentracije živega srebra veliko višje.

Sledi drugih mineralov, ki jih še najdemo v lososu, so arzenik, kobalt železo in kadmij. Vse od naštetih razen arzenika najdemo v višjih koncentracijah v divjem lososu. V obeh vrstah lososa pa so koncentracije omenjenih kovin tako nizke, da pri človeku za uživanje ne predstavljajo nobenega problema, kadar jih uživamo v zmernih količinah.

V času nosečnosti ali dojenja se je v primeru zaskrbljenosti glede nivojev živega srebra priporočeno posvetovati z osebnim zdravnikom ali dietetikom glede uživanja morske hrane.

Antibiotiki v gojenem lososu

Zaradi visokega števila rib, gojenih v ribjih farmah, so te navadno bolj dovzetne za okužbe in bolezni kot pa ribe v svojem naravnem okolju. Iz tega razloga so ribji krmi pogosto dodani antibiotiki.

Ker raba slednjih ni vedno ustrezno nadzorovana in urejena s pravilniki,  predstavlja težavo v akvakulturni industriji. Ta problem ni povezan le z varstvom okolja, vendar tudi z zdravjem nas potrošnikov – uživanje sledi antibiotikov dolgoročno lahko privede do rezistence na zdravila, prekomerne občutljivosti na antibiotike in celo do neravnovesij v črevesni flori.

V nekaterih državah z največjim deležem proizvedenega lososa, kot sta Norveška in Kanada, so pravilniki učinkovito zasnovani v smeri zmanjševanja uporabe antibiotikov v krmi gojenega lososa. Medtem, ko v državah, kot je Čile, problem z regulacijo rabe antibiotikov v ribji krmi v zadnjih letih še vedno vztraja in so izmerjene vsebnosti antibiotikov v ribah s tega območja neprimerno višje.

Zaradi tega je pomembno predvsem kupovati in uživati losos, gojen na območjih, za katera vemo, da so varna in imajo primeren nadzor nad gojenjem.

Nedrseče nogavičke na prste (zaprti model)

Vsak par naših nogavic je narejen na način, da vsem nožnim prstom omogoči največjo možno mero gibalne avtonomije in oprijema.

Cena gojenega lososa?

Gojeni losos ima veliko koristi za naše zdravje, je navadno večje velikosti kot divji in občasno zagotavlja večjo količino omega-3 maščobnih kislin. Zaradi ekoloških in prehranskih razlik pa vseeno velja, da lahko gojeni losos vsebuje več potencialno škodljivih snovi oz. kontaminantov kot divji.

Kot največja težava pri uživanju divjega lososa se navadno izkaže strošek, ki glede na priporočeno pogostost uživanja lososa pogosto preseže proračun potrošnikov. Možna rešitev leži v kombinaciji nakupa divjega in gojenega lososa, kadar se odločamo glede na koristi za zdravje in hkrati glede na ceno. Karkoli od tega pa bo še vedno bolje, kot pa da se izognemo dodajanju lososa k naši prehrani v celoti.

Kaj je sedaj bolje - divji ali gojeni losos?

Odraslim se priporoča uživanje dveh porcij rib z visoko vsebnostjo maščob, kot je losos, tedensko. Razlog temu sta visoka vsebnost omega-3 maščobnih kislin in zdravstvenih koristi, povezanih z uživanjem le-teh.

Čeprav imata tako gojeni in divji losos podobne koristi za zdravje, lahko gojeni losos vsebuje več dodanih nezaželenih antibiotikov.

Izvor rib je pomemben zaradi regulacij, povezanih z njihovim hranjenjem. Obe vrsti sicer lahko vsebujeta organske kontaminante, kot je živo srebro. Ko potegnemo črto, pa je zaradi visoke vsebnosti omega-3, kvalitetnih proteinov in ostalih koristnih hranil, losos v vsakem primeru hranljiv in priporočen del naše prehrane. Odličitev pa je na koncu vedno vaša.

Ribič drži gojenega lososa

Na sliki v ribarnici, na vrhu članka, držimo gojenega lososa, ki je bolj bled, z bistveno večjo vsebnostjo maščobe. Divji losos na naši fotografiji ima bolj intenzivno barvo, z manj vidne maščobe. V industriji ponavadi gojenega lososa barvajo z barvili, da se približa barvi divjega lososa.

Storite nekaj zase

Rezervirajte si uvajalno diagnostično uro z našimi strokovnjaki.

Prijavite se na prejemanje strokovnih člankov

Za vas jih pišejo fizioterapevti in kineziologi v sodelovanju z zdravniki specialisti.

"*" indicates required fields

Ime in Priimek*
This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Več strokovnih člankov

Zapletene skupnosti mikroorganizmov, imenovane "mikrobiota", naseljujejo različne površine našega telesa in sodelujejo v mnogih fizioloških procesih. Ti organizmi so izredno gosto naseljeni v črevesju, kjer so se s pomočjo evolucije razvili za razgradnjo različnih prehranskih snovi in nosijo pomembno vlogo v procesu človeške prebave. Njihova aktivnost izboljšuje prebavno učinkovitost gostitelja (torej človeka) in hkrati mikrobom zagotavlja stalno oskrbo s hranili.
Bolečine v mečih so največkrat posledica preobremenitve in preveč intenzivne športne aktivnosti. Nekateri ob njihovem pojavu najprej pomislijo na mišično utrujenost, drugi na vnetje pokostnice, spet tretji na krčne žile. Vsak izmed nas je zagotovo kdaj že tudi izkusil mišični krč v mečih, ki je za seboj pustil še nekaj dni trajajočo bolečino. Zaradi funkcije, ki jo opravljajo mečne mišice, lahko bolečina v mečih vpliva tudi na dvig na prste in hojo. Kadar se s prehojeno razdaljo bolečina v mečih veča, v mirovanju pa popusti, je lahko pokazatelj resnejše bolezni žilja, kot je periferna arterijska bolezen.
Bolečine v ramenih so med najpogostejšimi mišično-skeletnimi težavami, ki vodijo v obisk zdravnika družinske in splošne medicine. Incidenca pojava bolečin v ramenih raste s starostjo¹ in je nekoliko pogostejša pri ženskah kot pri moških². Bolečine v ramenih so največkrat posledica patologij v ramenskem sklepu, ramenskem obroču ter pripadajočih vezeh in mišicah. Izvor za bolečine v rami se lahko nahaja v vratni hrbtenici, od koder se bolečina širi po poteku živcev preko ramena proti zgornji okončini in roki. Kot prenesena bolečina pa je lahko bolečina v rami tudi posledica obolenj v notranjih organih ali srcu, kar je morebitna indikacija za nujno stanje. Pri tem je potrebno biti pozoren na spremljajoče simptome, kot so težave z dihanjem ali bolečine zgornjega dela prsnega koša.
Nakupovalna košarica

Prijava na uvajanje

"*" indicates required fields

Ime in priimek
Zanimam se za:*
Število ur uvajanja:*
Časovno mi ustreza*
Označite lahko več možnosti
Hidden
Časovno mi ustreza:
Označite lahko več možnosti
This field is for validation purposes and should be left unchanged.