Vagus Peti element sola 1

Osredotočite se na sistem, ne na simptom

Spela_Jaksa_PetiElement-krog
Špela Jakša

Ustanoviteljica znamke Peti element
uni. dipl. biokem., dipl. fizioterapevt

Ali kdaj občutite bolečino ali kakšno nenavadno spremembo v telesu in pomislite, da vam telo sporoča informacijo, da je nekaj narobe? Simptomi, ki jih čutimo, so namreč načini, s katerimi nas telo opozarja na bolezenski proces in predstavljajo klic po spremembi. Simptomi zavzemajo vse vrste oblik, intenzivnosti, časovne porazdeljenosti in lokacije. Simptomi so lahko vsa najrazličnejša odstopanja od normale, kot so: hladen pot, nekoliko hitrejši srčni utrip, občutki napihnjenosti, krči, glavoboli in vse druge vrste bolečine, … Seznam je neskončen. Definicija simptoma je lahko torej zelo obširna. Njegov pomen, po drugi strani, pa je zelo enostaven. Simptom, v kakršni koli obliki naj bo, je v resnici pokazatelj neke druge motnje v delovanju telesa.
Bolečine, Patologije
27 februarja, 2023

Ali ste kdaj vzeli zdravilo ali uporabili določen ukrep z namenom lajšanja nekega simptoma v tistem trenutku? To je lahko protibolečinska tableta, kadar vas je bolela glava ali pa vaja za raztezanje, kadar ste občutili napetost v ledveni hrbtenici. Ukrep je morebiti rešil težavo, vendar le za nekaj časa in na določeni točki ste zagotovo pomislili na to, da se je treba namesto simptomom posvetiti njihovemu vzroku. Ti so tisti, ki jih je namreč potrebno zdraviti za dolgotrajno rešitev težav.

Lajšanje simptomov in zdravljenje težave, ki ga sproža, ni enako. Tega se je zelo pomembno zavedati predvsem, če želimo simptome odpraviti enkrat in za vselej. Ravno zato se v tem članku dotikamo miselnosti v povezavi z občutenjem simptomov in njihovo obravnavo na način, da se jih boste popolnoma znebili.

Simptom brez sistema ne obstaja

Pred podrobnejšo razpravo je nujno razumeti pomen obeh omenjenih pojmov in ju znati ločiti med seboj:

SIMPTOM je sprememba, značilna za bolezen, ki jo opiše bolnik, ko opisuje subjektivne težave. Je nekaj, kar nakazuje odstopanje od normalnega dogajanja v telesu. Simptom je pojav, katerega nekaj sproži. Po tej definiciji je torej nemogoče, da bi se simptom zgodil znotraj vakuuma.

Glavobol ni samostojna težava, ampak je pokazatelj težave – morebiti dehidracije, napetosti mišic, odtegnitve kofeina ipd. Bolečina v sklepih se ni pojavila sama od sebe, temveč se je pojavila kot posledica nečesa – morebiti prenaporne vadbe, poškodbe, artritisa, … Zatorej, če želite resnično odpraviti simptom, morate ugotoviti, kaj je tisto, kar ga povzroča. Odkriti je potrebno napake v sistemu, ki so simptom sprožile. Nato pa to težavo obravnavati in tako podpreti celoten sistem.

SISTEM je skupina medsebojno delujočih organov, na katere vplivajo skupni dejavniki. Obstoj simptoma na nek način nakazuje obstoj sistema. Simptom lahko namreč obstaja le znotraj sistema, saj je znak njegovega nedelovanja. Kadar se v delovanju sistema pojavi napaka, to vodi v drugačen telesni odziv, kar ljudje občutimo in prepoznamo kot simptom. Zato je razprava o sistemskem in celostnem pristopu k reševanju zdravstvenih težav še toliko bolj pomembna.

Telo je sistem

Človeško telo je sistem, sestavljen iz številnih kompleksnih delov oz. organov, ki medsebojno sodelujejo za dosego skupnega cilja.

V ospredju tega cilja je preživetje. Na poti do končnega cilja obstaja množica vmesnih ali delnih ciljev, kot so hranjenje, celjenje poškodovanih tkiv, obramba pred patogeni, preprečevanje škodljivih vedenj, ki jih telo prepozna s pomočjo bolečinskih dražljajev, in drugi.

Kadar nek dejavnik na sistem vpliva negativno, se to izraža v obliki simptomov. V primeru okužbe v telo vstopi patogen in sproži številne reakcije, ki motijo normalne telesne procese. Eden od posledic okužbe je lahko na primer kašelj. Čeprav je kašelj sam po sebi moteč, za telo ne predstavlja problema. Kašelj je le simptom dogajanja v sistemu.

Nekatere simptome je z določenimi ukrepi mogoče odpraviti. Na primer sirup proti kašlju lahko pozdravi kašelj. Vendar pa ne more pa pozdraviti okužbe, ki je kašelj povzročila.

Proti okužbi in proti škodljivim mikrobom se telo lahko bori s krepitvijo odziva imunskega sistema. Zaustavi lahko njihov vpliv in posledično prepreči pojav simptomov. Če želimo v tem primeru torej zares pozdraviti vzrok težave, to je okužba, se moramo ozreti širše od kašlja, da lahko najdemo napake v sistemu. Ko naslovimo in pozdravimo težave v sistemu, tega pa podpremo in okrepimo, se kot rezultat razreši tudi neljubi simptom.

Poleg odprave trenutno moteče težave s celostno obravnavo hkrati tudi preprečimo bodoča odstopanja in ponovitve napak v sistemu. Tako bodo trenutni ukrepi imeli preventivni učinek proti morebitnim bodočim simptomom.

V nasprotnem primeru – kadar obravnavamo samo simptome, bomo pri razreševanju izvorne težave v sistemu najverjetneje neuspešni.

Pomembno se je zavedati, da je pot zdravljenja v eni smeri veliko bolj učinkovita kakor v nasprotni. Odpravljanje napak v sistemu bo posledično odpravilo tudi simptome. Odpravljanje simptomov pa samo po sebi ne bo velikokrat izboljšalo delovanja sistema, temveč se bo lahko težava, ki je sprožila simptome, celo prikrito razvijala naprej.

Bolečina v sklepih kot simptom

Kadar govorimo o fizični bolečini, se spomnimo na prej omenjeno dejstvo, da se simptom v vakuumu ne pojavi. Bolečina je simptom in se vedno pojavi kot posledica nekega drugega dogajanja.

Na primer: med tekom ali opravljanjem katere druge dnevne aktivnosti vas boli koleno.

Z zdravljenjem simptoma bi kot primarno težavo izpostavili bolečino v kolenu, lahko tudi vnetje v kolenu. Simptomatski pristop k zdravljenju zajema številne možne rešitve, s katerimi lahko poskusimo lajšati simptom oz. bolečino. Te najpogosteje vključujejo počitek, hlajenje, uporabo opornice, protivnetnih sredstev in podobno. Poleg teh obstajajo tudi sodobnejše metode, kot so injekcije s trombocitno plazmo, terapije z matičnimi celicami ali peptidi, različne tehnike manualne terapije in še vrsta drugih, ki bodo bolečine olajšale vsaj za kratek čas.

Čeprav ti ukrepi niso napačni in se jih seveda lahko poslužujete, pa vendar ne pomagajo odpraviti resničnega krivca, ki bolečino v kolenu povzroča. Ob tem se pojavlja vprašanje, ali z lajšanjem bolečine »dajemo potuho« njenemu resničnemu izvoru, kar preprečuje dolgotrajno izboljšanje stanja ali pa celo spodbuja njegovo poslabšanje.

Nadaljevanje omenjenega primera: gibanje na način, ki povzroča v kolenu čezmerne kompresijske obremenitve, bo v sklepu povzročilo vnetni odziv. Vnetni odziv bo povzročal bolečino, katero boste poskusili lajšati s prej omenjenimi ukrepi in sredstvi, vendar brez spremembe v gibalnem vzorcu. Obremenitve na koleno bodo ostale iste ali pa se bodo zaradi zavrtega vnetnega odziva še stopnjevale. Prikrivanje simptoma vam bo dovoljevalo priganjati se do te mere, da se boste soočili z večjim problemom – možnosti poškodbe, ki bo zahtevala operativno zdravljenje.

Pomislite, kaj pa se bo zgodilo takrat, ko bo poškodba operativno pozdravljena? Ali boste nadaljevali s škodljivimi vzorci gibanja in obremenitvami? Na takšen način se lahko ponovno znajdete na istem mestu kot prej ali pa celo na točki, ko se bo slej ali prej pokazala potreba po menjavi celotnega sklepa.

To predstavlja glavni problem pri simptomatskem namesto sistemskem pristopu zdravljenja. Pogosto vodi k stopnjevanju izvorne težave.

Obvladujte bolečino

Oglejte si  naše tečaje za obvladovanje bolečine v hrbtenici. Sestavljene na način, da delujemo na sistem, ne simptom!

Sistemski pristop k zdravljenju bolečine

Predstavljajte si, da si želite imeti najhitrejši dirkalni avtomobil na svetu. Optimalno delovanje takšnega avtomobila zahteva razumevanje in brezhibno delovanje vseh njegovih sistemov. K temu pripomorejo dobre pnevmatike in močan motor, vendar pa je končna predstava dirkalnika odvisna od brezhibnega delovanja celotnega sistema. Za brezhibno delovanje sistema pa je potrebno brezhibno delovanje vseh njegovih delov.

Odpoved ene od komponent dirkalnika vpliva na delovanje drugih delov in prispeva k njihovi odpovedi. Na primer slaba poravnava sil v avtomobilu bo vplivala na obrabo pnevmatik, to pa bo negativno vplivalo na hitrost in porabo goriva.

S proaktivno skrbnostjo za vse komponente dirkalnika pa lahko ta še naprej deluje z visoko zmogljivostjo in minimalnimi odstopanji.

Čeprav je delovanje človeškega telesa veliko bolj zapleteno kakor delovanje dirkalnika, si je s to analogijo lažje predstavljati, zakaj je celostni oz. sistemski pristop k zdravljenju bolečine tako zelo pomemben. Razumevanje celotnega sistema in vpletenosti različnih komponent dovoljuje zdravljenje in preprečevanje težav.

Pravilni gibalni vzorci predstavljajo osnovo

Primarna človeška gibanja zajemajo predvsem stojo, hojo, tek in metanje predmetov. To pomeni, da je naš mišično-skeletni sistem optimiziran za omenjene gibalne vzorce. Pogosto, kadar občutimo bolečino nekje v telesu, je ta posledica napake v gibalnem vzorcu, kar povečuje obremenitvene sile ali pritisk na določen del telesa.

Vzpostavljanje in vzdrževanje zdravih gibalnih vzorcev je zelo pomemben del zdravljenja in odpravljanja bolečine. Čeprav tovrstni ukrep bolečine ne olajša tako hitro, pa je zaradi sistemskega pristopa bolj učinkovit za dolgoročno rešitev.

Razumevanje in optimizacija osnovnih človeških gibalnih vzorcev je izredno pomembno za dolgoročno brezhibno delovanje mišično-skeletnega sistema ter zdravo življenje brez bolečin, na kar dajemo izjemen poudarek v sklopu obravnav in vadb v Petem elementu. S krepitvijo celotnega sistema delujemo tudi preventivno tudi na ostale dele sistema, kar je le še dodatna korist. Za vzpostavljanje zdravih gibalnih vzorcev in celostni pristop k zdravljenju bolečin z našo pomočjo se prijavite na uvodni termin »tukaj«.

Zmanjšajte vnetja in podprite imunski sistem

Okrevanje je več kot odpravljanje simptomov. Privoščite si knjigo s štirimi vadbami, dvema meditacijama in recepti za podporo telesa.

PRIMER: Gibljivost kolka in medenice za manj pritiska v križu

Iskanje optimalne vaje, da bo pokrila različne potrebe telesa po gibanju, je vedno aktualno. Sicer ne verjamemo, da obstaja univerzalna vaja, ki pokrije različne spektre potreb telesa, a predstavljamo naravno gibanje v treh variacijah, ki poveča cirkulacijo, stimulira limfni pretok in učinkovito razbremeni predvsem kolka in ledveno hrbtenico. 

Naše telo je kompleksno in prav je, da ga z gibanjem v različnih ravninah tudi obravnavamo. Prepogosta gibanja v eni ravnini pomenijo manjšo funkcionalno vrednost in predvsem nezmožnost izkoristka v vsakdanjem življenju. 

Izolirane vaje so odlična predispozicija ogrevanja, kar pa ni zadosti za ustrezno funkcionalnost, ki jo potrebujemo v splošnem.

Preizkusite predstavljano vajo in njene variacije in oceniti počutje pred in po njej. V izziv je preizkušati nove gibalne sposobnosti in identificirati nove zaznave. Ravno iz cone udobja se namreč gradi napredek.

Play Video about Bolečine v kolku

Poleg optimizacije osnovnih gibalnih vzorcev so tukaj še drugi ukrepi, s katerimi lahko pozitivno vplivamo in okrepimo celotno telo. Ti vključujejo protivnetno prehrano, ustrezno izpostavljenost sončni svetlobi, gibanje v naravi, dobre spalne navade, zadostno hidracijo in obvladovanje stresa. Več o tem, kako telo razstrupiti in okrepiti svoj imunski sistem, si lahko preberete v našem »strokovnem priročniku«.

Ob razumevanju, kako telo deluje in s sistemskim pristopom k skrbi za zdravje, boste uspešno zmagali neprestan boj z vztrajajočimi simptomi in bolečinami.

Storite nekaj zase

Rezervirajte si uvajalno diagnostično uro z našimi strokovnjaki.

Prijavite se na prejemanje strokovnih člankov

Za vas jih pišejo fizioterapevti in kineziologi v sodelovanju z zdravniki specialisti.

"*" indicates required fields

Ime in Priimek*
This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Več strokovnih člankov

Mišice medeničnega dna se nahajajo na dnu medenice. Potekajo od sramnice do trtice, se pripenjajo iz ene na drugo sedno kost in tako zapirajo medenični izhod. Preko vezivnega tkiva se povezujejo z mišicami trebušne stene, kolki pa tudi dihalnimi mišicami in celo čeljustnim sklepom ter stopali. Njihova večplastnost preprečuje inkontinenco, zagotavlja podporo organom medenice in trebušne votline, pomaga pri vzpostavljanju znotraj trebušnega pritiska ter podpori hrbtenice, medenice in kolkov. Zato je ohranjanje zdravja mišic medeničnega dna pomembno za obvladovanje bolečin in dobro počutje.
Zapletene skupnosti mikroorganizmov, imenovane "mikrobiota", naseljujejo različne površine našega telesa in sodelujejo v mnogih fizioloških procesih. Ti organizmi so izredno gosto naseljeni v črevesju, kjer so se s pomočjo evolucije razvili za razgradnjo različnih prehranskih snovi in nosijo pomembno vlogo v procesu človeške prebave. Njihova aktivnost izboljšuje prebavno učinkovitost gostitelja (torej človeka) in hkrati mikrobom zagotavlja stalno oskrbo s hranili.
Preko vida od jutra do večera sprejmemo kar 80 % informacij iz okolja, zato ne gre pozabiti, da je potrebno za oči tudi ustrezno skrbeti. Izboljšanje vida vpliva na izboljšanje skoraj vseh gibalnih sposobnosti, predvsem pa ravnotežja, zato bi morale biti vaje za izboljšanje vizualnega sistema del vsakega vadbenega programa.
Nakupovalna košarica

Prijava na uvajanje

"*" indicates required fields

Ime in priimek
Zanimam se za:*
Število ur uvajanja:*
Časovno mi ustreza*
Označite lahko več možnosti
Hidden
Časovno mi ustreza:
Označite lahko več možnosti
This field is for validation purposes and should be left unchanged.