75min brezplačnega parkiranja za stranke Peti element! Preberi več

9C291FC7-574F-4D27-9EFA-18B7D835EBAC
932DD678-CFC8-47D8-A7BC-2E6A78DAFA4E
reformer-vadba-peti-element-pilates

Bolečina v rami in nihajne vaje

Ramenski sklep je eden najbolj gibljivih in dinamičnih sklepov v našem telesu. Zaradi svoje zgradbe ter funkcije, tako v vsakodnevnem življenju, kot tudi športu, se nemalokrat srečamo z bolečino v tem predelu. Predstavljamo nihajne vaje kot odlično alternativo takojšnji obravnavi. Najpogosteje se izvajajo v stoječem in ležečem položaju. Kljub temu, da se nihajne vaje pogosto uporabljajo po operacijah, so učinkovite tudi pri bolečinah v rami, ki niso posledica le-te. Ne pozabite, da je uravnovešena moč in enakomerna gibljivost osnova dolgoročnega zdravja tako za vašo ramo, kot vse sklepe v telesu.
Spela_Jaksa_PetiElement-krog
Špela Jakša

Ustanoviteljica znamke Peti element
uni. dipl. biokem., dipl. fizioterapevt

Bolečine, Poškodbe, Rehabilitacija
1 marca, 2021
Najpogostejše poškodbe mehkih tkiv pri bolečinah v rami zajemajo poškodbo rotatorne manšete, labruma, nestabilnost, vnetje burze, artritis, adhezivni kapsulitis (sindrom zamrznjene rame), zlom ključnice in nadlakti ter izpah rame. Enega izmed pristopov, ki se že več desetletij uporablja za zmanjšanje bolečine v ramenskem sklepu, predstavljajo nihajne vaje. Izzovejo rahlo trakcijo in oscilacijo sklepa, kar pripomore k zmanjšani bolečini, povečanemu dotoku hranil v sklepni prostor in možnosti nebolečega položaja same rame, ki je brez razbremenitve otežen.

Storite nekaj zase

Rezervirajte si uvajalno diagnostično uro z našimi strokovnjaki.

Najpogosteje se izvajajo v stoječem in ležečem položaju

  1. Postavite se ob mizo in naslonite nebolečo roko na podlago mize.
  2. Rahlo pokrčite kolena in dodajte rahel predklon v trupu ter dovolite, da vam boleča roka prosto visi. Po potrebi dodajte rahel prenos teže na zunanjo nogo.
  3. Pričnite s kroženjem v ramenskem obroču. Na začetku naj bo krog majhen (premera 30 cm). Za izvajanje krogov si ne pomagajte z dodatno aktivacijo ramenskih mišic; predstavljajte si, da je roka »težka« in za izvajanje kroga izkoriščajte samo zagon, ki ga počasi zgradite s celim telesom.
  4. Nadaljujte 30 sekund in postopoma podaljšujte na 3 do 5 minut.
  5. Vajo lahko izvajate večkrat dnevno.

Kljub temu, da se nihajne vaje pogosto uporabljajo po operacijah, so učinkovite tudi pri bolečinah v rami, ki niso posledica le-te. Za optimalne rezultate je priporočljivo dodatno izvajanje vaj za izboljšanje mišične moči, stabilizacijo, sproščanje in propriocepcijo, ki pa so odvisne od samega vzroka bolečine. V kolikor vam ta vaja poveča bolečino, takoj prenehanje. Če se pojavi mravljinčenje v dlani, si vzemite počitek, preden poskusite znova, ne izvajajte kljub mravljincem.

Ne pozabite, da sta uravnovešena moč in enakomerna gibljivost osnovi dolgoročnega zdravja tako za vašo ramo kot tudi za vse druge sklepe v telesu.

Vabimo vas k lastnemu raziskovanju in predlagamo prebiranje preostalih člankov tukaj. Največja naložba je namreč investicija vase. Stopite v stik z nami sedem dni v tednu preko naših kontaktov tukaj in z veseljem vam bomo pomagali.

Nedrseče nogavičke na prste (zaprti model)

Vsak par naših nogavic je narejen na način, da vsem nožnim prstom omogoči največjo možno mero gibalne avtonomije in oprijema.

Prijavite se na prejemanje strokovnih člankov

Za vas jih pišejo fizioterapevti in kineziologi v sodelovanju z zdravniki specialisti.

"*" indicates required fields

Consent*
This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Več strokovnih člankov

Glavobol, ki ga neposredno povzročajo strukture znotraj vratu, se pogosto imenuje tudi cervikalni ali vratnogenezni glavobol. Če smo prepričani, da je vzrok mišičnoskeletne narave je le tega potrebno ustrezno oceniti v kontekstu bio-fizično-psiholoških okvirjev. Pri prepoznavanju vzroka lahko pomembno vlogo igra tudi manualna terapija, preko katere lahko ustrezno usposobljen terapevt presodi, če k težavi prispeva hipo-mobilnost zgornjih vratnih segmentov. Predstavljamo nekaj preprostih vaji za primarno sprostitev vratu in ramen, nato krepitev. Ker je vrat najbolj gibljiv del hrbtenice, je najpomembnejša ustrezna namestitev.
Statistika kaže, da gre za najpogostejšo obliko poškodbe in to ne preseneča, saj se prek skočnega sklepa absorbirajo največje sile pri stiku s tlemi. Okoli 85% odstotkov vse z gležnjem povezane poškodbe so zvini, od tega jih enak odstotek predstavljajo lateralni zvini, ko se zgodi inverzija ali obrat in se gleženj obrne lateralno (navzven), s čimer se nategnejo ali deloma oziroma v celoti strgajo vezi na zunanjem delu gležnja. Sami zvini gležnja imajo različne stopnje intenzitete oz. resnosti. Prilagojena oblika pilatesa lahko bistveno pripomore pri odpravi resnih in kroničnih zvinih gležnja.
Neprijeten občutek vrtenja, ki se pojavi ob premikanju glave, je posledica vrtoglavice. Najučinkovitejši način zdravljenja vrtoglavice je vestibularna rehabilitacija. Redno izvajanje vaj, predstavljenih v nadaljevanju, bo spodbudilo delovanje ravnotežnega sistema in zmanjšalo simptome vrtoglavice. Vadba nima kontraindikacij in je primerna za zdravljenje vseh vrst vestibularnih motenj.
Košarica
V vaši košarici ni izdelkov!
Nadaljujte na plačilo

Prijava na uvajanje

"*" indicates required fields

Ime in priimek
Zanimam se za:*
Število ur uvajanja:*
Časovno mi ustreza*
Označite lahko več možnosti
Hidden
Časovno mi ustreza:
Označite lahko več možnosti
*
This field is for validation purposes and should be left unchanged.