75min brezplačnega parkiranja za stranke Peti element! Preberi več

9C291FC7-574F-4D27-9EFA-18B7D835EBAC
932DD678-CFC8-47D8-A7BC-2E6A78DAFA4E
zdravnik-hrbtenica-peti-element-pilates

Schmorlova hernija, najmanj problematična med hernijami

Hernija diska pomeni izbočenje medvretenčne ploščice, ki navadno nastane zaradi preobremenitve hrbtenice in gre za popolnoma naraven pojav prekomerne obremenitve hrbta. Pojav sploh ni tako redek kot se zdi, le mariskdo niti ne ve zanjo, dokler izbočenje ali hernija ne povzroči utesnitve živčnih vlaken in to sproži bolečino. Gre za stanje, ki se lahko pojavi kjerkoli vzdolž hrbtenice. Najpogosteje se pojavi v ledvenem in tudi vratnem predelu. Je eden pogostejših vzrokov za bolečino tako v križu, kot v vratu.
Spela_Jaksa_PetiElement-krog
Špela Jakša

Ustanoviteljica znamke Peti element
uni. dipl. biokem., dipl. fizioterapevt

Bolečine, Rehabilitacija
20 septembra, 2021

Anatomija

Medvretenčni diski niso ožiljeni, zato se ploščice obnavljajo počasi. Zaradi njihove počasne regeneracijske sposobnosti pride do normalnih degenerativnih sprememb in mikrotravm, kar se ne smatra kot patološko. Te se začnejo dogajati že po puberteti in se z leti seveda seštevajo. Degenerativne spremembe se najprej kažejo kot zmanjšana hidracija želatinastega jedra, lahko bi stanje ocenili kot majhne razpoke vezivnega obroča posamezne medvretenčne ploščice. Skozi te razpoke uhaja mehka sredica v različne smeri. Medvretenčna ploščica se posledično izboči, kar imenujemo hernija diska. Ko se izboči v zgoraj in spodaj ležeče vretence, kjer zaradi fetalnega krvnega obtoka obstajajo žilni kanalčki, nastanejo Schmorlove hernije.

Varne vaje v primeru bolečin v križu in diagnoze hernija

Ni dvoma, da lahko bolečino v ledvenem predelu povzročijo tumorji, infekcije in druga življenje ogrožajoča stanja. Specialisti se z omenjeni primeri srečajo relativno pogosto. Po študijah sodeč je pojavnost resnih omenjenih primerov, ki opisujejo simptomatiko kronične bolečine v ledvenem predelu, manj kot 5%.

Obisk zdravnika se priporoča, ko so prisotni simptomi kot so urinska in blatna inkontinenca, perianalne anestezije, progresivna izguba moči spodnjih udov, zgodovina rakavih obolenj, nenamerna izguba telesne teže, vročina, nočno potenje, progresivna nočna bolečina, pretekla infekcija urogenitalnega trakta ali kože, konstantno omejevanje gibanja v vseh ravninah, bolečinah v trebuhu, občutek pulzirajoče mase v trebuhu, suha usta, bruhanje, znaki šoka, splošno slabo počutje, zgodovina padca in višine, posebej, če je prisotna osteoporoza in ne izboljšanje simptomov po 6 tednih konservativnega zdravljenja.

Play Video

Simptomi hernije

Devet od desetih ljudi, ki imajo hernijo, ne bodo občutili nikakršnih simptomov in bodo popolnoma brez bolečin. Pri tistih desetih odstostkih posmaeznikov, pa bodo herniji diska čutili simptome, ki se razlikujejo odvisno od tega, kje in v kakšni meri je do izbočenja prišlo. Če ob herniaciji medvretenčna ploščica pritiska na živčne strukture, so lahko prisotne hujše bolečine v hrbtenici. Pride lahko celo do otopelosti, mravljinčenja ali šibkosti mišic v območju inervacije prizadetega živca. Kot zanimivost, včasih utesnitev živca ishiadikus ali išias zamenjujemo s hernijo, ki je sicer lahko simptom vendar je pogosteje vzrok skrajšav mehkih tkiv. Kako reševati išias si lahko preberete tukaj.

Za tipični simptom hernije torej smatramo bolečino, ki se sprva pojavi v križu, čemur se lahko pridruži še bolečina v nogi, ni pa nujno. Če se pojavi, kasneje bolečina v križu lahko popusti in ostane le še v nogi, kar smatramo napredovanje poškodbe. Nato lahko nadalje popusti tudi bolečina v nogi in se pojavi nenadna oslabelost stopala, kar kaže na vedno večje utesnitve. Terapija mora biti usmerjena v razbremenjevanje hrbteničnega kanala in v zmanjšanje bolečine v nogi, kar bo lahko rezultiralo izključno v bolečini v križu, kar je dobro iz vidika poteka rehabilitacije.

Schmorlova hernija

Schmorlova hernija je najmanj problematična, saj se razvija v telo vretenca kjer ni žil ali živcev, na katerih bi pustila posledice, zato kirurški poseg ni nujen. Pri vsaki herniji pa se zmanjša medvretenčni prostor, kar lahko povzroča probleme, ki jih je možno nadzorovati konzervativno (s fizioterapijo in ustreznimi dnevnimi vajami ter argonomijo delovnega mesta).

Kot zanimivost je treba izpostaviti, da so nekateri ljudje bolj nagnjeni k nastanku hernije diska.

Nedrseče nogavičke na prste (zaprti model)

Vsak par naših nogavic je narejen na način, da vsem nožnim prstom omogoči največjo možno mero gibalne avtonomije in oprijema.

Dobra novica glede hernije

Schmorlove hernije so asimptomatske ugreznine v telesu vretenca, ki so vidne na rentgenskih posnetkih in nimajo posebne klinične povezave z različnimi simptomi, bolečinami in omejitvami.

V primeru diagnoze schmorlove hernije in prisotnih težav priporočamo učinkovito terapevtsko obravnavo, ki zajema analizo telesne drže, učenje namestitve telesa v prostoru, analizo vaših vsakodnevnih navad in točne vaje za vaš telesni tip, ki bodo pomagale razbremeniti in sprostiti utesnjene živčne poti. Šele z razbremenitvijo, lahko pričakujemo vračanje normalnega obsega gibanja, ki bo za sabo prinesel olajšanje. Zakrčena mehka tkiva so zaradi bolečine namreč utesnijo in lahko povzročajo dodatne težave poškodovanemu predelu. Vendar je na tej točki smiselno opozoriti, da so bolečine, omejitve in utesnitve gotovo nastajale tekom let in niso posledice enega napačnega giba, zato je vračanje ravnovesja treba planirati več kot le z enkratnim obiskom.

Storite nekaj zase

Rezervirajte si uvajalno diagnostično uro z našimi strokovnjaki.

Prijavite se na prejemanje strokovnih člankov

Za vas jih pišejo fizioterapevti in kineziologi v sodelovanju z zdravniki specialisti.

"*" indicates required fields

Consent*
This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Več strokovnih člankov

Bolečine v mečih so največkrat posledica preobremenitve in preveč intenzivne športne aktivnosti. Nekateri ob njihovem pojavu najprej pomislijo na mišično utrujenost, drugi na vnetje pokostnice, spet tretji na krčne žile. Vsak izmed nas je zagotovo kdaj že tudi izkusil mišični krč v mečih, ki je za seboj pustil še nekaj dni trajajočo bolečino. Zaradi funkcije, ki jo opravljajo mečne mišice, lahko bolečina v mečih vpliva tudi na dvig na prste in hojo. Kadar se s prehojeno razdaljo bolečina v mečih veča, v mirovanju pa popusti, je lahko pokazatelj resnejše bolezni žilja, kot je periferna arterijska bolezen.
Neločljivo povezanost mišic in sklepov ter njihova zmožnost, da gredo skozi celoten optimalen razpon gibanja, imenujemo prožnost. Ta se razvije skozi uporabo različnih raztegovalnih metod. Raztegovanje oz. prožnost ima številne koristi, med drugim pomaga preprečevati poškodbe in bolečine v mišicah, ohranja in krepi mišično moč ter izboljšuje samo izvedbo posamezne vaje. Izsledki so pokazali, da lahko redno raztezanje po treningu vzpodbudi dolgoročne pozitivne učinke, medtem ko raztezanje pred treningom povzroči negativne učinke na končno izvedbo posameznih vaj.
Pod našo kožo se nahaja vezivno tkivo - fascija, ki obdaja naše telo in se razprostira skozi celotno notranjost kot nekakšna mreža. V glavnem je sestavljena iz gosto razporejenih kolagenskih vlaken, ki skupaj tvorijo največji človeški organ - sistem nekakšnih odej, strun in vreč, ki ovijajo, razmejujejo in prodirajo prav vsako izmed naših mišic, kosti, živcev, žil in organov. Ima pomembno vlogo pri percepciji (zavedanju), koordinaciji gibanja, pri poravnavi telesa (drži) in pri zaporedju mišičnega vključevanja hkati pa je polna prostih živčnih končičev, ki prenašajo pomembne informacije za organizacijo in prilagajanja med gibanjem. Ja naš najbogatejši čutni organ, saj poseduje sposobnost, da se krči neodvisno od mišic, ki jih obkroža, hkrati pa se odziva na stres brez zavednega ukaza.
Košarica
V vaši košarici ni izdelkov!
Nadaljujte na plačilo

Prijava na uvajanje

"*" indicates required fields

Ime in priimek
Zanimam se za:*
Število ur uvajanja:*
Časovno mi ustreza*
Označite lahko več možnosti
Hidden
Časovno mi ustreza:
Označite lahko več možnosti
*
This field is for validation purposes and should be left unchanged.