75min brezplačnega parkiranja za stranke Peti element! Preberi več

9C291FC7-574F-4D27-9EFA-18B7D835EBAC
932DD678-CFC8-47D8-A7BC-2E6A78DAFA4E
zdravnik-hrbtenica-peti-element-pilates

Schmorlova hernija, najmanj problematična med hernijami

Hernija diska pomeni izbočenje medvretenčne ploščice, ki navadno nastane zaradi preobremenitve hrbtenice in gre za popolnoma naraven pojav prekomerne obremenitve hrbta. Pojav sploh ni tako redek kot se zdi, le mariskdo niti ne ve zanjo, dokler izbočenje ali hernija ne povzroči utesnitve živčnih vlaken in to sproži bolečino. Gre za stanje, ki se lahko pojavi kjerkoli vzdolž hrbtenice. Najpogosteje se pojavi v ledvenem in tudi vratnem predelu. Je eden pogostejših vzrokov za bolečino tako v križu, kot v vratu.
Spela_Jaksa_PetiElement-krog
Špela Jakša

Ustanoviteljica znamke Peti element
uni. dipl. biokem., dipl. fizioterapevt

Bolečine, Rehabilitacija
20 septembra, 2021

Anatomija

Medvretenčni diski niso ožiljeni, zato se ploščice obnavljajo počasi. Zaradi njihove počasne regeneracijske sposobnosti pride do normalnih degenerativnih sprememb in mikrotravm, kar se ne smatra kot patološko. Te se začnejo dogajati že po puberteti in se z leti seveda seštevajo. Degenerativne spremembe se najprej kažejo kot zmanjšana hidracija želatinastega jedra, lahko bi stanje ocenili kot majhne razpoke vezivnega obroča posamezne medvretenčne ploščice. Skozi te razpoke uhaja mehka sredica v različne smeri. Medvretenčna ploščica se posledično izboči, kar imenujemo hernija diska. Ko se izboči v zgoraj in spodaj ležeče vretence, kjer zaradi fetalnega krvnega obtoka obstajajo žilni kanalčki, nastanejo Schmorlove hernije.

Storite nekaj zase

Rezervirajte si uvajalno diagnostično uro z našimi strokovnjaki.

Simptomi hernije

Devet od desetih ljudi, ki imajo hernijo, ne bodo občutili nikakršnih simptomov in bodo popolnoma brez bolečin. Pri tistih desetih odstostkih posmaeznikov, pa bodo herniji diska čutili simptome, ki se razlikujejo odvisno od tega, kje in v kakšni meri je do izbočenja prišlo. Če ob herniaciji medvretenčna ploščica pritiska na živčne strukture, so lahko prisotne hujše bolečine v hrbtenici. Pride lahko celo do otopelosti, mravljinčenja ali šibkosti mišic v območju inervacije prizadetega živca. Kot zanimivost, včasih utesnitev živca ishiadikus ali išias zamenjujemo s hernijo, ki je sicer lahko simptom vendar je pogosteje vzrok skrajšav mehkih tkiv. Kako reševati išias si lahko preberete tukaj.

Za tipični simptom hernije torej smatramo bolečino, ki se sprva pojavi v križu, čemur se lahko pridruži še bolečina v nogi, ni pa nujno. Če se pojavi, kasneje bolečina v križu lahko popusti in ostane le še v nogi, kar smatramo napredovanje poškodbe. Nato lahko nadalje popusti tudi bolečina v nogi in se pojavi nenadna oslabelost stopala, kar kaže na vedno večje utesnitve. Terapija mora biti usmerjena v razbremenjevanje hrbteničnega kanala in v zmanjšanje bolečine v nogi, kar bo lahko rezultiralo izključno v bolečini v križu, kar je dobro iz vidika poteka rehabilitacije.

Schmorlova hernija

Schmorlova hernija je najmanj problematična, saj se razvija v telo vretenca kjer ni žil ali živcev, na katerih bi pustila posledice, zato kirurški poseg ni nujen. Pri vsaki herniji pa se zmanjša medvretenčni prostor, kar lahko povzroča probleme, ki jih je možno nadzorovati konzervativno (s fizioterapijo in ustreznimi dnevnimi vajami ter argonomijo delovnega mesta).

Kot zanimivost je treba izpostaviti, da so nekateri ljudje bolj nagnjeni k nastanku hernije diska.

Nedrseče nogavičke na prste (zaprti model)

Vsak par naših nogavic je narejen na način, da vsem nožnim prstom omogoči največjo možno mero gibalne avtonomije in oprijema.

Dobra novica glede hernije

Schmorlove hernije so asimptomatske ugreznine v telesu vretenca, ki so vidne na rentgenskih posnetkih in nimajo posebne klinične povezave z različnimi simptomi, bolečinami in omejitvami.

V primeru diagnoze schmorlove hernije in prisotnih težav priporočamo učinkovito terapevtsko obravnavo, ki zajema analizo telesne drže, učenje namestitve telesa v prostoru, analizo vaših vsakodnevnih navad in točne vaje za vaš telesni tip, ki bodo pomagale razbremeniti in sprostiti utesnjene živčne poti. Šele z razbremenitvijo, lahko pričakujemo vračanje normalnega obsega gibanja, ki bo za sabo prinesel olajšanje. Zakrčena mehka tkiva so zaradi bolečine namreč utesnijo in lahko povzročajo dodatne težave poškodovanemu predelu. Vendar je na tej točki smiselno opozoriti, da so bolečine, omejitve in utesnitve gotovo nastajale tekom let in niso posledice enega napačnega giba, zato je vračanje ravnovesja treba planirati več kot le z enkratnim obiskom.

Storite nekaj zase

Rezervirajte si uvajalno diagnostično uro z našimi strokovnjaki.

Prijavite se na prejemanje strokovnih člankov

Za vas jih pišejo fizioterapevti in kineziologi v sodelovanju z zdravniki specialisti.

Consent*
This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Več strokovnih člankov

Mišice medeničnega dna se nahajajo na dnu medenice. Potekajo od sramnice do trtice, se pripenjajo iz ene na drugo sedno kost in tako zapirajo medenični izhod. Preko vezivnega tkiva se povezujejo z mišicami trebušne stene, kolki pa tudi dihalnimi mišicami in celo čeljustnim sklepom ter stopali. Njihova večplastnost preprečuje inkontinenco, zagotavlja podporo organom medenice in trebušne votline, pomaga pri vzpostavljanju znotraj trebušnega pritiska ter podpori hrbtenice, medenice in kolkov. Zato je ohranjanje zdravja mišic medeničnega dna pomembno za obvladovanje bolečin in dobro počutje.
Vaje za spodnji del hrbta lahko bistveno pripomorejo k lajšanju bolečine, hkrati pa nepravilni gibi lahko pustijo hujšo bolečino in večje težave kot sprva. Več kot 2/3 ljudi bo za čas svojega življenja trpelo za takšnimi ali drugačnimi bolečinami v spodnjem delu hrbtenice. Večina bolečine je mehanska, kar pomeni, da vsakodnevni stres, slaba drža in navade, vodijo do prekomernih obremenitev. Samo majhen del primerov (manj kot 1%) obolelosti povzročajo resnejša zdravstvena stanja, kot npr. zlom, zasevki v hrbtenici ali sistematična bolezen.
Glavobol, ki ga neposredno povzročajo strukture znotraj vratu, se pogosto imenuje tudi cervikalni ali vratnogenezni glavobol. Če smo prepričani, da je vzrok mišičnoskeletne narave je le tega potrebno ustrezno oceniti v kontekstu bio-fizično-psiholoških okvirjev. Pri prepoznavanju vzroka lahko pomembno vlogo igra tudi manualna terapija, preko katere lahko ustrezno usposobljen terapevt presodi, če k težavi prispeva hipo-mobilnost zgornjih vratnih segmentov. Predstavljamo nekaj preprostih vaji za primarno sprostitev vratu in ramen, nato krepitev. Ker je vrat najbolj gibljiv del hrbtenice, je najpomembnejša ustrezna namestitev.
Košarica
There are no products in the cart!
Nadaljujte na plačilo

Prijava na uvajanje

"*" indicates required fields

Ime in priimek
Zanimam se za:*
Število ur uvajanja:*
Časovno mi ustreza*
Označite lahko več možnosti
Hidden
Časovno mi ustreza:
Označite lahko več možnosti
*
This field is for validation purposes and should be left unchanged.