Aktualno

Zakaj gibati brez čevljev

Kljub temu da bolečina v stopalu večkrat doleti športnike, se lahko pojavi prav pri vsakomur, ne glede na posameznikov življenjski slog. Razlog se skriva v neprestanem obremenjevanju stopalnega loka, ki absorbira sile pri hoji, teku in stanju na mestu. Ponavadi ne opazimo kako trdo delajo naša stopala dokler ne začutimo bolečine v stopalnem loku. Sprožitelji bolečine so med drugim lahko mehanske poškodbe, napačna obutev, dolgotrajna hoja, stanje na mestu ali napačna drža. Če smo dobro seznanjeni z dejavniki tveganja, lahko delujemo preventivno in preprečimo pojav bolečine. V primeru da že trpimo za tovrstno bolečino, pa je ključnega pomena da se podučimo o načinih zdravljenja še preden obiščemo zdravnika.

Morda ste kdaj bosih nog hodili po vlažni mivki in opazili odtis svojih stopal v pesku. Če bi pogledali bolj pozorno bi opazili, da je na notranjem delu odtisa, med blazinicami prstov in peto, prazen prostor. Točno tam se nahajajo stopalni loki pri odraslem človeku. Dojenčki in majhni otroci namreč razvijejo stopalni lok šele med tretjim in desetim letom starosti. Večina ljudi misli, da ima stopalo samo en lok; v resnici pa ga gradijo trije loki. Stopalo sestavljata dva longitudinalna (vzdolžna) in en transverzalni (prečni) lok. Vzdolžna loka potekata po zunanji in notranji strani stopala in delujeta kot podporna stebra za prečni lok.

Katerikoli dejavnik, ki vpliva na položaj stopalnih lokov lahko povzroči občutek nelagodja ali bolečine in hkrati omeji funkcijo stopala. Ponavadi se bolečina pojavi vzdolž notranjega longitudinalnega loka. Prav tako sta lahko prizadeta preostala dva loka.

Za več informacij s podanimi rešitvami si preberite članek na tej povezavi.

Ekipa

Peti element prezentira STOTT PILATES® in GYROTONIC® in GYROKINESIS® tehniko po mednarodnih standardih ter post-rehabilitacijo, masažo, trigger point terapijo, sprostitev fascije in NMT.

Peti element studio
Barjanska 62, 1000 Ljubljana