Aktualno

Brazgotina in carski rez

Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije je število carskih rezov po svetu v porastu. V Avstraliji beležijo 33% povečanje, v Združenih državah Amerike pa 32,2% kar pomeni, da se ga poslužuje vsaka tretja ženska. A ne glede na izkušenost in usposobljenost posameznega kirurga, bo poseg za seboj pustil brazgotine. Slednje se oblikujejo zato, da pomagajo celiti rano, a s seboj prinašajo tudi oprijem, lepljenje ali spajanje vezivnega tkiva - adhezije. Te se pojavljajo v notranjosti takrat, ko telo doživi hujši šok kot npr. kirurški poseg, okužbo ali vnetje. Žal večina zdravnikov ne ponudi rešitve ali izrazi skrb glede pojava adhezij. Posledično nikoli ni bil vzpostavljen protokol, ki bi zmanjšal njihovo pogostost ali omejil pojav drugih težav, ki navadno spremljajo brazgotine.

Pomembno se je zavedati, da je brazgotina, ki jo vidimo, zgolj vrh ledene gore. Vsi posegi vključujejo številne plasti šivov, ki segajo veliko globje od brazgotine, ki je vidna na površju kože. Še en pomemben faktor, ki ga je potrebno upoštevati je učinek, ki ga ima oblikovanje adhezij na notranje organe. Slednji naj bi namreč drseli med seboj, saj potrebujejo to gibanje zato, da lahko pravilno delujejo. Ko so prisotne adhezije se površine, po katerih naj bi organi drseli, pričnejo "lepiti" ena na drugo in vleči čez ostale, kar povzroča večjo obremenjenost, frikcijo in zmanjšano elastičnost. Nastale omejitve lahko povzročijo omejen nabor gibanja in bolečino v drugih delih telesa.

Postopek celjenja lahko traja tudi do dve leti po posegu, medtem ko se bolečina in druge težave lahko pojavijo še dolgo po končanem okrevanju od posega. Včasih lahko minejo tudi leta in posledično se nastale simptome povezuje s popolnoma drugimi vzroki, kot pa prav z brazgotino. Pogosto se ženske, po opravljenem carskem rezu, pritožujejo zaradi velike občutljivosti same brazgotine (hipersenzibilnost), medtem ko lahko živci, ujeti v tkivu brazgotine, povzročajo srbenje ali preobčutljivost. To naprimer napravi nošenje hlač izredno neprijetno ali pa celo povzroči, da ženska ni več zmožna čutiti območja med brazgotino in sramnico. Boleče je lahko tudi dvigovanje otroka, saj bo napetost brazgotine povzročila spremembe v drži telesa, ki bodo skupaj z zmanjšanjem podpore hrbtnih mišic, povzročile bolečino v hrbtenici.

Za več informacij s podanimi rešitvami si preberite članek na tej povezavi.

Ekipa

Peti element prezentira STOTT PILATES® in GYROTONIC® in GYROKINESIS® tehniko po mednarodnih standardih ter post-rehabilitacijo, masažo, trigger point terapijo, sprostitev fascije in NMT.

Peti element studio
Barjanska 62, 1000 Ljubljana