Ponudba

O pilates metodi

STOTT PILATES® je izpeljan iz prvotne, klasične tehnike pilatesa, ki ga je izumil Joseph Pilates okoli leta 1910. Je sistem vadbe, ki so ga prvotno imenovali kot metodo kontrologije – tehniko nadzorovanja mišic s pomočjo misli. To je rutina, ki spravi telo v kondicijo in hkrati izboljšuje gibljivost, moč, vzdržljivost in koordinacijo celotnega telesa. Vadba pilatesa predstavlja vaje, ki nudijo telesu dobro stabilnost in izjemno držo. V sklopu treninga pilatesa so aktivne vse mišice v telesu, s čimer tehnika pomaga doseči boljšo držo in obliko telesa. Pilates metoda zahteva tako miselni kot fizični pristop k vadbi in Joseph Pilates je verjel, da lahko srečo dosežemo samo s poznavanjem vseh skrivnosti gibanja. Leta 1945 je napisal knjigo Return to life in razložil svojo teorijo na podlagi vadbe, ki združuje misli in telo. Obrazložil je, da se telo z njegovim sistemom krepitve prebudi preko gibanja in usmerjenih zavestnih misli. Gre torej za nizko intenzivno, a zelo koristno vadbo, ki jo lahko izvajajo tudi različne ciljne skupine ljudi, kot so nosečnice, mamice po porodu, starejši in kot dopolnilna vadba odlično deluje tudi pri športnikih.

Ustanovitelja STOTT PILATES® metode, Moira in Lindsay Merrithew, sta z ekipo strokovnjakov fizioterapevtov, medicine športa in fitnesa po vsem svetu v treh desetletjih izboljševala klasične vaje pilatesa, razvijala nove pripomočke, posodabljala naprave in opreme. Rezultat združitve sodobnih znanstvenih dognanj na področju vaj in znanosti rehabilitacije je STOTT PILATES metoda – sopomenka za najvarnejšo in najučinkovitejšo metodo današnjega časa. Tako jasen in izjemno natančen pristop omogoča treninge pilatesa, ki jih po vsem svetu uporabljajo v rehabilitacijske namene, atleti, nosečnice, moški, starostniki, poslovneži in vsi vmes.

Razlika med to, sodobno pilates tehniko in drugimi obstoječimi znamkami v svetu pilatesa je v tem, da ta metoda ves čas upošteva sodobne raziskave funkcionalne anatomije in v vaje vedno znova uvaja najnovejša odkritja na področju post-rehabilitacije ter medicine športa. Metoda poudarja naravne krivine hrbtenice ter veliko pozornosti namenja pridobivanju mišičnega ravnovesja okoli sklepov. Spodbuja prilagajanje posameznih vaj različnim tipom telesa ter zmožnostim posameznika, s čimer tehnika postane uporabna tudi v vsakdanjem življenju.

PREDNOSTI REDNE PRAKSE STOTT PILATES TEHNIKE:

 • odpravlja težave povezane s telesno držo,
 • povečuje moč trupa, stabilnost in periferno mobilnost,
 • izboljšuje vse funkcije v telesu in njegovo gibanje,
 • uravnava moč in gibljivost,
 • omogoča učvrstitev mišic in njihov večji tonus (večja svoboda v gibanju),
 • povečuje zavedanje telesa,
 • nima negativnega vpliva na sklepe, uravnava mišično ravnotežje okoli sklepov,
 • lahko prilagodljiva tako za post-rehabilitacijo kot tudi za vrhunske športnike,
 • upošteva novodobne raziskave,
 • povečuje uspešnost pri drugih športih (golf, smučanje, hokej, košarka, nogomet, atletski treningi, tek, plezanje in drugo) in
 • izboljšuje ravnotežje, koordinacijo in cirkulacijo.

Cenik
Urnik

Ekipa

Peti element prezentira STOTT PILATES® in GYROTONIC® in GYROKINESIS® tehniko po mednarodnih standardih ter post-rehabilitacijo, masažo, trigger point terapijo, sprostitev fascije in NMT.

Peti element studio
Barjanska 62, 1000 Ljubljana