Ponudba

MASAŽE

Masaža lahko spodbuja ali pomirja, to je odvisno od globine in hitrosti masiranja, ter cilja katerega z masažo želimo doseči. Odpravlja napetost, preganja nespečnost ter sprošča boleče mišice, torej poskrbi za dobro počutje. Nekateri so prepričani, da že samo ugodje, ki ga povzroča masaža, učinkuje zdravilno.

Masaže

Peti element ne izvaja klasične masaže ampak se obrača k terapevtskemu pristopu, ki individualno obravnava posameznikovo problematično območje. Gre torej za uporabo raznolikih tehnik z željo po doseganju rezultatov, glede na vaše potrebe. Naše masaže so sklop različnih tehnik, ki jih uporabljamo takrat, ko zaznamo, da jih potrebujete. Predstavljamo vam tehnike, katere se med obravnavo poslužujemo.

Klasična masaža

Klasična ali švedska masaža je ročna obdelava mehkih tkiv telesa. Masaža spada med najstarejše in najpreprostejše načine zdravljenja. Učinkuje blagodejno na celo telo, predvsem pa na mišice, kožo, živce, krvni in limfni pretok. Zajema masažo nog, rok, prsnega koša, trebuha, hrbta, zadnjice, vratu in obraza. Klasično masažo priporočamo jo vsem, ki želite povečati cirkulacijo ter stimulirati srčno-žilni in limfni sistem, pospešiti metabolizem in pospešiti peristaltiko, izboljšati mobilnost mišic in pospešiti regeneracijo mišic ter celotnega telesa po dolgotrajnih naporih, izboljšati prekrvavitev hrustanca, ligamentov, sklepne ovojnice in mišic, izboljšati duševno počutje in odstraniti simptome povezane s stresom, pomiriti in sprostiti svoje telo, odstraniti mišični spazem, zmehčati brazgotine, raztegniti skrajšane strukture in mobilizirati zlepljena tkiva, povečati izločanje seča in presnovnih produktov, sprostiti medrebrne mišice in posledično doseči boljšo kvaliteto dihanja ter povečati gibljivost prsnega koša, povečati izločanje sekreta pri obolenjih dihal, preprečiti infekcije dihal in povečati izločanje želodčne kisline, sokov iz jeter in trebušne slinavke in drugo.

Klasično masažo ne priporočamo v primeru vnetjih in kožnih boleznih, povišane telesne temperature, hemofilije, malignih tumorjev, tuberkulozi, težjih mentalnih stanj, svežih in odprtih ran ali svežih zlomih, izpahih ali zvinih, varikoznega sindroma, tromboz, suma na embolijo, krčnih žil, težjih srčnih bolezni, težjih ledvičnih obolenj in diabetesa.

Masaža globokih tkiv

Masaža globokih tkiv je metoda sprostitev mišic in vezivnega tkiva zaradi preobremenitve, fizične travme ali kronično prizadetih delov telesa. Obdelujemo mišice in vezivno tkivo (fascijo), ki se nahajajo v globljih plasteh in katere z običajnimi masažnimi tehnikami ne moremo obravnavati. Vpliva na sprostitev globokih tkiv in na lajšanje oziroma odpravljanje bolečin ali večjih napetosti v mišicah in vezivnem tkivu. Priporočamo jo vsem, ki želite odpraviti bolečino in napetost v mišicah ter vezivnem tkivu, želite izboljšati regeneracijo mišično-skeletnega sistema po dolgotrajnih fizičnih naporih, želite izboljšati gibljivost sklepov, imate kronično bolečino mišično-skeletnega izvora, imate brazgotine, ki vplivajo na funkcijo vašega mišično-skeletnega sistema, močno obremenjujete mišično-skeletni sistem (športniki, fizični delavci, dolgotrajno zadrževanje položajev ipd.), želite boljše okrevanje po poškodbah, želite odpraviti težave povzročene s slabo telesno držo ali se spopadate s fibromialgijo.

Masažo globokih tkiv ne priporočamo v primeru vnetjih in kožnih boleznih, povišane telesne temperature, hemofilije, malignih tumorjev, tuberkulozi, težjih mentalnih stanj, svežih in odprtih ran ali svežih zlomih, izpahih ali zvinih, varikoznega sindroma, tromboz, suma na embolijo, krčnih žil, težjih srčnih bolezni, težjih ledvičnih obolenj, diabetesa, nezaceljenih brazgotin, vnetjih limfnih žil in vozlov ali v obdobju nosečnosti.

Športna masaža

Športna masaža je specializirana masaža, namenjena tako rekreativcem kot vrhunskim športnikom. Tehnike športne masaže so izbrane tako, da segrevajo in mehčajo mišična tkiva, ravnajo mišična vlakna, pomagajo pri celjenju poškodb in pospešujejo izločanje odpadnih snovi iz mišice. Tehnike se osredotočajo na posamezne mišične skupine, aktivne v posameznem športu.

Glede na uporabljene tehnike delimo športno masažo na pripravljalno masažo, tekmovalno masažo ter regenerativno masažo. Pripravljalna masaža se izvaja pred športno aktivnostjo in je namenjena segrevanju mišic, izboljševanju cirkulacije in generalni pripravi telesa na fizični napor ter tako zmanjšujemo rizik poškodb. Tekmovalna masaža se izvaja med samim fizičnim naporom in služi sprotnemu obnavljanju energije, pomaga pri podaljševanju časa vzdrževanja napora ter pripomore k izboljševanju rezultatov. Regenerativna masaža se izvaja po športni aktivnosti in njen glavni cilj je odpraviti vse stranske produkte mišične obremenitve ter tako pripomore k boljšemu obnavljanju tkiv in hitrejši vrnitvi v fiziološko ravnovesje mišično-skeletnega sistema.

Športno masažo priporočamo športnikom in rekreativcem pri pripravi in ohranjanju forme, za preprečevanje in odpravo poškodb in preobremenitev, za pomoč pri rehabilitaciji, za izboljšanje psihofizičnega stanja, za vzpostavitev normalnega, nebolečega gibanja in koordinacije, za povrnitev v funkcionalno stanje po poškodbi, za pripravo na tekmo ali nastop, za stimulacijo obnove sklepnih površin, za stimulacijo receptorjev centralnega živčnega sistema, za sprostitev mišic in vezi ter za izboljševanje gibljivosti sklepov ter izboljšanje fizioloških značilnosti določenega sklepa.

Trigger točke

Trigger point terapija ali terapija miofascialih prožilnih točk je oblika manualne terapije s katero lajšamo ali zdravimo lokalno ali preneseno bolečino v mišicah. Trigger točke v telesu nastanejo zaradi preobremenitev, nepravilne drže, poškodb, nesreč, nepravilne ali pretirane športne aktivnosti, nategov mišic in v primeru kroničnih ponavljajočih gibov. Mišice, v katerih so prisotne trigger točke, imajo lahko lokalno bolečino, preneseno bolečino, čuti se lahko zategnjenost, napetost, mravljinčenje, pogosti so tudi glavoboli (če so problematične mišice okrog vratu in v zgornjem delu hrbta). V mišicah poznamo aktivne in latentne trigger točke. Aktivne točke so tiste, zaradi katerih čutimo bolečino med aktivnostjo, gibanjem in/ali počitkom, medtem ko so latentne točke boleče le na pritisk.

Med terapijo iščemo s pritiskom na trigger točke v mišicah točno tisto bolečino, ki je prisotna tudi drugače tekom dneva ali noči in tako vemo, da smo na pravi točki ter lahko izoliramo mišico ali mišice, ki nam povzročajo težave in bolečine. Odkrite trigger točke z različnimi tehnikami sprostimo ter omogočimo spet optimalno prekrvavitev v okvarjeni mišici, zmanjšanje bolečine in izboljšanje funkcije in gibljivosti. Študije so pokazale, da tudi obravnava latentnih trigger točk povzroči boljšo gibljivost in aktivnost v mišici in sklepu ter manj občutka zategnjenosti in bolečine, predvsem pa boljšo funkcijo. Terapija je lahko boleča vendar so rezultati hitro opazni.

Obravnavo s trigger točkami priporočamo vsem ki imate bolečine v vratu, glavobole, bolečine v hrbtenici, kakršnekoli bolečine in vse okvare mišično-skeletnega sistema.

Sproščanje fascije in vezivnega tkiva

Fascije so vezivno tkivo, ki ovijajo del telesa, mišico ali skupino mišic in predstavljajo mišično ovojnico, ki imajo poleg mehanične opore ostalim mehko-tkivnim strukturam tudi veliko vlogo pri tekočem in nebolečem gibanju, hkrati pa imajo tudi proprioceptivno vlogo. Fascije (ovojnice) veljajo za največji sistem v človeškem telesu. Fascije so tudi pomemben element telesne drže in organiziranja gibanja. Poznamo 6 glavnih linij fascije, ki potekajo po celem telesu in povezujejo med sabo več mišičnih skupin, zato je potrebno razumeti, da je lahko bolečina po fasciji tudi prenesena (bolečina ali disfunkcija se ne izraža na mestu poškodbe, ampak drugje po facialnih linijah).

Kadar pride do preobremenitve posameznega dela telesa, do poškodbe mehkih tkiv, do zvinov, zlomov in/ali operativnih posegov lahko pride do okvare drsenja kolagenskih plasti v globoki fasciji. Logično sosledje je faza kompenzacije gibanja, kar privede do konstantne bolečine ali razvoj mehanične nepravilnosti v sklepih in mišicah. Vzroki za nastanek adhezij oziroma zlepljenosti v fasciji so mehanični (kot so zlomi, zvini, multi-travme, pretirana uporaba telesa, slaba drža, položaj med delom, športna aktivnost), fizični (psihološki: depresije, stres, anksioznost; termični: povišana temperatura, mraz, vlažnost) ali kemični (dehidracija, pomankanje vitaminov/mineralov, preveč hrane, zastrupljena hrana, infekcije, hormonsko neravnovesje, metabolni procesi,.).

Fascija je elastična, do določene stopnje tudi plastična (jo lahko spreminjamo). Ko le ta ne drsi več, pride do povečane otrdelosti, nekoordiniranega delovanja v mišicah in bolečine. S tehniko manipulacije fascij vplivamo na omenjene miofascialne enote. Manipulacija fascij je sicer boleča terapija, ki pa prinese dokaj hitre rezultate. Z manipulacijo posamezne točke povzročamo lokalno vnetje. Posledično pride do drsenja plasti v globoki fasciji in bolj koordiniranega gibanja, povečanja proprioceptivnega občutka in zmanjšanja bolečine v položaju ali med gibanjem.

Sproščanje fascije priporočamo vsem, ki želite zmanjšati bolečino v mišično-skeletnem sistemu, želite izboljšati gibljivost in funkcijo v sklepih, želite izboljšati držo, želite izboljšati ali popraviti biomehanične vzorce, imate brazgotine (operativne ali ne operativne), ste kadarkoli imeli zlome, izpahe ali zvine, imate nepojasnjene bolečine v mišično-skeletnem sistemu, ste primorani biti dlje časa v prisilnih držah ali želite izboljšati vaše športne rezultate.

Nevro-mišični taping

Nevro-mišični taping je biomehanična terapija, ki uporablja trakcijske in kompresijske dražljaje za spodbujanje pozitivnih učinkov na mišično-skeletnem, nevrološkem, žilnem in limfnem sistemu. Je tehnika, ki omogoča ekscentrično stimulacijo mišic preko dekompresijskega polaganja traku in učinkuje 24 ur na dan. Trakovi ustvarjajo gube, ki dvigujejo kožo, pospešijo vensko in limfno drenažo, izboljšujejo krvni pretok, lajšajo bolečino in s pomočjo izboljšanja prekrvavitve, izboljšajo prekrvavitev v mišicah ter posledično učinkujejo na hitrejše obnavljanje mišic tako pri intenzivnih športnih aktivnostih kot pri okrevanju po poškodbah oziroma preobremenitvah mišično-skeletnega sistema.

Terapijo lahko uporabljamo tako v akutnih fazah, kot v fazah rehabilitacije in post rehabilitacije skupaj z drugimi oblikami manualnih terapij in vaj. Prav tako lahko z aplikacijo trakov popravljamo poravnavo sklepov, podpiramo in aktiviramo mišice med gibanjem in izboljšujemo stabilnost sklepov in telesno držo. Na področjih športne rehabilitacije se lahko uporablja tudi kompresijska tehnika polaganja traku, ko sklep potrebuje stabilnost in s tem omogočimo podporo in boljšo funkcijo športnika ali rekreativca med treningom, tekmo ali nastopom.

Nevro-mišični taping priporočamo vsem, ki želite zmanjšati bolečino, zmanjšati edem, hematom in vnetje (tudi po operativnih posegih), izboljšati mobilnost sklepov in mehkih tkiv, izboljšati prekrvitev in limfno drenažo, zmanjšati mišična vnetja, rigidnost, spazme in utrujenost, izboljšati stabilnost sklepov med fizično aktivnostjo, pospešiti regeneracijo mišic in vezivnega tkiva po dolgotrajnih obremenitvah, izboljšati trening propriocepcije, se srečujete z nevrološkimi obolenji (Multipla skleroza, Parkinsonova bolezen, ...) ali nevrološkimi okvarami, ki so posledica kapi, okrevate po zamenjavi sklepov, operacijah hrbtenice, okvarah lokomotornega aparata, imate prisotno diskus hernijo, skoliozo, stenozo, artrozo kolka ali kolena.

Nevro-mišični taping ne priporočamo pri notranjih krvavitvah, infekcijah, rakavih obolenjih, trombozah, poškodbah kože, odprtih ranah ali pri nosečnicah (oziroma so lahko obravnavani le določeni deli telesa).

Naročanje in odpovedi

Za masaže, obravnave tkiv, mišic in termine manualnih tehnik vas prosimo, da nam svoje želje in rezervacije zaradi zasedenosti posredujete vsaj dva dni pred želenim tretmajem ali več na telefon 041 352 555 ali osebno na recepciji Peti element. Prosimo vas, da ob rezervaciji navedete svoje osebne podatke in kontaktno telefonsko številko. Stranka ob prvem prihodu prejme uporabniško ime in geslo s pomočjo katerega dostopa do aplikacije Peti element in lahko spremlja svoje rezervacije. Rezervacije ureja maser/terapevt, stranka pa sama skrbi za pravočasne odjave. V primeru brezplačne odpovedi rezervacije tako sporočite vsaj 6 ur pred dogovorjenim terminom, zaželeno je več. Če odpoved sporočite prepozno (manj kot 6 ur pred začetkom termina) se ura obračuna po veljavnem ceniku. S pozno odjavo se torej obisk avtomatsko odšteje od karte kot prisotnost. Hvaležni vam bomo za vašo informacijo in z veseljem bomo za vas našli nov termin. Hvaležni bomo za vašo informacijo in v veselje nam bo, da bomo za vas našli nov termin. V primeru, da zamudite, se vam naročeni tretma zaračuna v celoti in se ne podaljšuje.

Za vaše popolno udobje priporočamo, da na naročen tretma pridete 10 minut pred napovedanim terminom, da boste imeli dovolj časa za pripravo.

Cenik

Skrbno izbran interier studia predstavlja celovit koncept našega delovanja. Mehke linije, izbrane barve, prvovrstni materiali in detajli, ki jih lahko začutite takoj ob vstopu v naš prostor. Ker ničesar ne prepuščamo naključju zato skrbimo, da notranjost studia prezentira naš način natančnega in skrbnega dela.

Peti element studio
Barjanska 62, 1000 Ljubljana