O nas

Menstruacija in bolečine v prvem trimesečju nosečnosti

Špela Jakša, Peti element studio (marec 2019)

Občutki bolečine in krčev na začetku nosečnosti lahko vodijo v zaskrbljenost. Ali je nelagodje posledica normalnega raztezanja in rasti maternice ali je znak potencialnega spontanega splava? Ker je razlogov za krče veliko, hkrati pa se spremembe v telesu dogajajo hitro in intenzivno, odgovor zato ni vedno jasen in enostaven. Jasno pa je naslednje dejstvo – med nosečnostjo menstruacija ni možna.

Četudi so krči v maternici lahko posledica nepravilnosti, so občasne bolečine, nelagodje in svetel ali rjav izcedek normalno stanje in ne nakazujejo na spontani splav. Ko ženska zanosi, menstruacija torej ni več mogoča, nežni izcedek pa. Začetne neprijetnosti zato niso nujno razlog za takojšen preplah, ki bi nakazovale na hujše zdravstvene zaplete, sploh če bolečina ni izrazito močna, ni enostranska in je ne spremlja krvavitev (rdeč izcedek, sveža kri). V nadaljevanju je izpostavljenih nekaj iztočnic za lažje razumevanje. V primeru dilem se nemudoma posvetujete s svojim izbranim ginekologom.

Normalni zgodnji nosečniški krči

V prvem trimesečju se telo pripravlja na rast otroka in spremembe pogosto spremljajo krči, kar se klasificira kot normalno. Takšno nelagodje je začasno, krči niso izraziti in pojavlja se lahko kratkotrajen izcedek iz nožnice (svetel ali rjav).

Od zanositve dalje, maternica raste, kar pogosto spremlja občasno nelagodje v obliki krčev, ki so po občutku podobni kot ob začetku mentruacije (kar ni menstruacija), spremembe v hormonskem ravnovesju khrati lahko vodijo v zaprtost, napenjanje, napihnjenost in pogosto uriniranje. Ker je maternica mišica, se v fazi krčitve lahko pripetijo neprijetni občutki, kar v prvem trimesečju po raziskavah občuti marsikatera nosečnica, pravi mag. Holly Puritz, direktor bolnišnice za ženske v Virginiji. Krči se lahko povečajo tudi v obdobju treninga in izvajanja intenzivnih vaj, kar nakazuje na potrebo po počitku, možni pa so krči tudi po spolnem odnosu in orgazmu. Gre za naravni odziv maternice na stimulacijo, kar se dogaja prvih 16. tednov. Nosečnice so občutljive na glivične okužbe ter okužbe sečevoda, kar tudi lahko povzroči krče in neprijetnosti. Vsekakor je pomembno, da pri slednjih težavah zdravnik čim prej predpiše zdravljenje, da zagotovi zdravo nosečnost.

Krči kasneje v nosečnosti

Ko se maternica širi, se z rastjo trebušni krči lahko pojavljajo tudi kasneje v nosečnosti. V drugem trimesečju naj bi nosečnica občutila najmanj krčev in neprijetnosti pa vendarle se ligament, ki podpira maternico prične raztezati, zato je v tem obdobju normalno, da nosečnica lahko doživlja ostro, kratko bolečino v spodnjem predelu trebušne stene na eni strani. Slednje se še bolj izrazito pojavlja v primeru dvojčkov ali trojčkov, saj mora telo poskrbeti za dodaten prostor. Redko, a resno zdravstveno stanje, je krčenje in spremljajoče bolečine zaradi razgrajevanja mioma (fibrotično tkivo v maternici), kar je najpogosteje pri Afriško-Ameriških ženskah med 15. in 18. tednom, saj telo ne zagotavlja dovolj krvi za rast mioma.

V tretjem trimesečju so krči trebušne stene zelo pogosto (Braxton Hicks popadki). Gre za identične popadke, ki se bodo kasneje dogajali med rojstvom z razliko, da v zadnjem trimesečju vsi popadki ne bodo vodili v porod in so normalni. Vsekakor je redni pregled materničnega vratu odličen način spremljanja potencialnega predčasnega poroda. Če se krči pojavljajo kot del normalne nosečnosti, pomagata počitek, ustrezna hidracija, sproščanje in umirjeno, diafragmalno dihanje.

Skratka nekateri krči, ki se pojavljajo v spodnjem delu trebuha, kažejo na normalno stanje v telesu. Vseeno pa ne smemo spregledati znake predčasnega poroda (pred 37.tednom), kar vključuje še intenzivne bolečine v križu, močen pritisk v medenici, vaginalne krvavitve ali več kot šest intenzivnih krčev na uro. V primeru vztrajnih in hudih bolečin in krčev nemudoma pokličite svojega zdravnika, saj je bolje izvesti pregled in se prepričati, da vse poteka normalno, kakor ignorirati simptime, ki bi lahko kazali na resnejše zaplete in živeti v dvomu.

Zelo resno stanje, ki vključuje močne krče je tudi izvenmaternična nosečnost, ki se sicer pojavlja le v 2% nosečnosti in riziko narašča s starostjo matere, pa vseeno. Gre za glavni vzrok smrti žensk v prvem trimesečju. Izvenmaternična nosečnost se pojavi, ko se oplojeno jajčece vgnezdi zunaj maternice. Prvi simptomi se pojavijo šest do osem tednov nosečnosti. Najpogosteje se občuti enostranska bolečina v spodnjem delu trebuha vključno z bolečinami v vratu in ramenih ter ponavljajoče se bolečine ali nelagodja v trebuhu, ki jih povzroča gibanje črevesja. V primeru suma na zunajmaternično nosečnosti je potrebno nemudoma obiskati urgenco, saj gre za življenjsko ogrožujoče stanje. Zato čeprav bolečine niso izrazite, se pa pojavljajo na eni strani, preverite svoje zdravstveno stanje raje pri svojem zdravniku. Pregled je potreben tudi v primeru kakršnihkoli krvavitev v kombinaciji z materničnimi krči v prvem trimesečju, saj gre lahko za spontani splav. Spontani splav se zgodi zaradi genetskih anomalij, nepravilnega razvoja in se zato telo odzove na odstranitev zarodka, saj bi bile napake preveč usodne za življenje. Krči, ki so povezani s spontanim splavom se ponavadi dogajajo zaradi draženja maternice, medtem ko kri in tkivo zapušča telo, kar povzroča njeno kontrakcijo. Krvavitev je glavni simptom spontanega splava. Seveda takšni simptomi niso nujno signal za preplah, vendar je potrebno narediti hCG krvne izvide in ultrazvok za vpogled v zdravstveno stanje nosečnice.

Preplaha ni, če se krči pojavijo po:

  • spolnem odnosu (saj semenska tekočina vsebuje prostagladine, ki stimulirajo maternico),
  • ob spremembi položaja izzvenijo (saj gre za težavo povezano z raztezanjem maternice in okoliških ligamentov) ali
  • ob sindromu razdražjivega črevesja, ko sprostitev vetrov prinese olajšanje (saj gre za gastrointestinalni problem).

Krče v času nosečnosti ne smete ignorirati če:

  • je prisotnih šest ali več kontrakcij (krčev) na uro (kar lahko kaže na predčasen porod),
  • vrtoglavica ali krvavitev, ki ju spremljajo krči (predvsem, če še niste potrdili nosečnost z ultrazvokom, saj gre lahko za zunajmaternično nosečnosti),
  • vztrajajoči krči kadar nosečnica nosi dvojčke ali trojčke ali je že imela v preteklosti predčasni porod oziroma ima diagnozo kratkega materničnega vratu,
  • bolečina v trebuhu ali križu, ki ju spremlja bruhanje in
  • bolečina se ne izboljšuje s časom ali se ne spremeni s spremembo položaja.

Lajšanje normalnih krčev v nosečnosti

Obstaja vrsto tehnik za sprostitev bolečin v spodnjem predelu trebuha med zdravo nosečnostjo. Najpogosteje pomaga že menjava položajev ali sprememba iz sedečega v ležeč položaj. Pogosto so krči znak preintenzivne vadbe ali povečanega stresa. V takem primeru bo pomagala sprostitev, globoko dihanje in umiritev. Nekatere nosečnice zagovarjajo nočno kopanje v topli kopeli, ko se telo razbremeni in toplota umiri. Nekateri zdravniki svetujejo tudi elastični pas, ki objame trebušno steno in umiri napetost. Zelo pomembna je za vsako nosečnico ustrezna in zadostna hidracija. Vsekakor pa je v prvem primesečju odsvetovano polaganje toplotnih oblog na trebuh.

V nadaljevanju predstavljamo vajo, ki uspešno sprosti napet nosečniški trebušček in hkrati omogoči razbremenitev krčev v spodnjem predelu trebuha.

Vležemo se na desni bok, pod glavo namestimo vzglavnik in sprostimo zgornjo roko na spodnji del trebuha. V primeru bolečin v sramni kosti je potrebno vzglavnik namestiti tudi med kolena. V zadnjem trimesečju je zaželeno, da z vzglavnikom podpremo tudi trebušček. Pred pričetkom dihalne vaje predlagamo, da zapremo oči, sprostimo mišice medeničnega dna in pričnemo z globjim, počasnim vdihom v spodnji del trebuha. Vdih in izdih naj bosta enakomerna, globja in predvsem brez obremenjevanja ramenskega obroča ali vratu. Med dihanjem mislite samo na svoj trebušček, na sproščenost in kvaliteto celostnega vdiha.

Dihanje naj se za ustrezno sprostitev nadaljuje vsaj 5 minut.

Literatura

Ekipa

Peti element prezentira STOTT PILATES® in GYROTONIC® in GYROKINESIS® tehniko po mednarodnih standardih ter post-rehabilitacijo, masažo, trigger point terapijo, sprostitev fascije in NMT.

Peti element studio
Barjanska 62, 1000 Ljubljana