Aktualno

Decompres pilates

Kompresijske sile so naš vsakdan. Čas je, da naredimo nekaj proti gravitaciji. Predstavljamo decompres program na visečih mrežah z inštruktorico Vedrano.

PREDSTAVITEV VADBE
Decompres je unikatna vadba na pripomočku za suspenzijo - viseči vadbeni vreči (hammock), ki našim sklepom omogoča gibanja z delovanjem dekompresijskih ali razbremenilnih sil (gravitacija povzroča stoje ali sede kompresijske sile nanje). Trening na viseči vreči je prvotno nastal kot vadbena kombinacija z jogo v ZDA, pred dobrim desetletjem, znana kot Aerial (zračna) yoga. Pripomoček omogoča spreminjanje težavnosti vadbe v različnih dimenzijah: s spreminjanjem višine pripomočka, z različno širino le-tega, z različnim nameščanjem telesa v viseči vreči (naslanjamo se na pripomoček delno ali v celoti ko lebdimo) ter s spreminjanjem naklona viseče vreče. Viseča vadbena vreča torej kot edinstven pripomoček omogoča poleg ledbečih položajev tudi varno izvedbo inverzij - obračanja na glavo, kar na naše sklepe učinkuje dekompresijsko, stimulativno za limfni sistem ter izboljšuje propriocepcijo.

TERMINI
nedelja 20.45
sreda 16.15 in 19.45

ZDRAVSTVENE OMEJITVE
Vadbo lahko pričnete obiskovati po uvajanju (ko poznate pet osnovnih principov STOTT pilatesa). Decompres zaradi inverzij in zibanja v vreči odsvetujemo ljudem s težavami z vrtoglavico, notranjim ušesom (sistemom za ravnotežje), vnetimi sinusi, akutnimi migrenami in glavoboli, vsem, ki se zdravijo zaradi visokega oziroma nizkega krvnega tlaka, imajo bolezni oči, srca ali ožilja, epilepsijo ali sinkopo. Vadba je neprimerna za nosečnice.

OMEJITVE GLEDE OBLAČIL IN HIGIENE
Zaradi higienskih razlogov je pri decompress programih obvezna uporaba majice s kratkimi (ali daljšimi) rokavi (ki pokrije pazduhe). Zaradi lažje izvedbe vaj so zelo priporočljive ozke športne hlače (pajkice), ki naj bi segale čez kolena in s tem preprečevala pritisk pod koleni). In tako kot pri vadbah na reformerjih velja opozorilo tudi pri decompresu - hlače ne smejo imeti nobenih zadrg, ki bi zaradi ostrih robov lahko povzročile poškodbo na blagu. Vadimo izključno v nogavicah z nedrsečimi podplati. Pred vadbo zaradi lastne varnosti in poškodbe blaga odstanite ves nakit. Pred pričetkom je priporočeno tudi umivanje rok.

Zaradi velikega interesa vas prosimo, da si svoje mesto rezervirate vnaprej preko aplikacije Peti element.

Ekipa

Peti element prezentira STOTT PILATES® in GYROTONIC® in GYROKINESIS® tehniko po mednarodnih standardih ter post-rehabilitacijo, masažo, trigger point terapijo, sprostitev fascije in NMT.

Peti element studio
Barjanska 62, 1000 Ljubljana